Ranskassa kristillinen perusopetus ei saa tukea valtiolta

Julkisten koulujen tila lisää yksityiskoulujen suosiota

Evankelisten seurakuntien ylläpitämät koulut kiinnostavat. Perheitä tustustumassa Lyonin kristilliseen kouluun. Kuva: Eero Ketola
Evankelisten seurakuntien ylläpitämät koulut kiinnostavat. Perheitä tustustumassa Lyonin kristilliseen kouluun. Kuva: Eero Ketola

Itäranskalaisen Lyonin kaupungin historiallisessa keskuksessa, Perrachessa, liikkuu muitakin kuin matkailijoita. Korkeat talot varjostavat suhteellisen kapeita katuja. Liiketiloja ja toimistoja on jokaisessa talossa. Katolisen kirkon suuressa kirjakaupassa on runsaasti asiakkaita. Kadun toisella puolella on katolisen kirkon karismaattisen yhteisön  kirkkorakennus ja kirjakauppa.

 

Kaupan oikealla puolella näkyy korkea ovi, jonka keskellä seisoo iloinen nuori mies. Hän astuu kadulle ja keskustelee ohi kävelevien ihmisten kanssa. Hän on paikallisen helluntaiseurakunnan jäsen ja mainostaa oven takana toimivaa kristillistä koulua. Hän jakaa esitteitä ja ohjaa ohikulkevia perheitä sisälle tutustumaan.

 

 

Alueella ei ole aiemmin ollut evankelisten seurakuntien läsnäoloa. Kristillinen koulu on tuonut muutoksen tilanteeseen.

 

 

Uskonto raivattu julkisista kouluista

Ovi johtaa viihtyisiin luokkatiloihin. Koulun omistaa ja sen toiminnasta vastaa Ranskan Assemblees de Dieu -liikkeeseen kuuluva Lyonin helluntaiseurakunta.

 

Koulun rehtori, seurakunnan johtavan pastorin tytär Christin Chiner on innostunut ja motivoitunut työstään. Hän haluaa esitellä kaikki koulun tilat ja paikalla olevat opettajat.

 

Koulu on yksi noin kahdestakymmenestä evankelisten yhteisöjen ylläpitämästä peruskoulusta Ranskassa.

 

– Koulumme on toiminut runsaat kolme vuotta. Evankelisten seurakuntien ylläpitämät  koulut ovat Ranskassa melko harvinaisia. Ihmiset ovat tottuneet katolisiin kouluihin; se on ymmärrettävää. Koulussamme on nyt 35 oppilasta. Heistä osa on leikkikouluikäisiä ja loput alaluokilla.

 

Yhteiskunnan ylläpitämät koulut ovat Ranskassa tiukasti maallisia. Uskontoja edustavien henkilöiden ei anneta vierailla yhteiskunnan omistamissa kouluissa, eikä uskontoon viittaavien esineiden näytteille asettamista suositella. Esimerkiksi joulunäytelmien järjestäminen kouluissa on kielletty.

 

Kristillisissä kouluissa tämä kaikki on mahdollista. Oppilaitoksille onkin tilausta.

 

– Toivomme, että koulussamme on kristillinen ja elämänmyönteinen ilmapiiri. Ranskassa valtion kouluissa ilmapiirin muutos alkoi jo vuosia sitten, mutta nyt muutos on entistä nopeampaa.

 

– Ranskan koululaitos on kristinuskon vastainen. Tämä täytyy valitettavasti sanoa. Evankeliset kristityt eivät voi hyväksyä kouluissa saatavaa opetusta. Evankelisiin seurakuntiin kuuluvat vanhemmat pelkäävät laittaa lapsensa valtion kouluihin, Chiner kertoo.

 

– Koulumme kuitenkin kiinnostaa lapsiperheitä riippumatta heidän aatemaailmastaan.

 

 

Lukukausimaksuja ja vapaaehtoistyötä

Ranskassa noin 15 prosenttia lapsista opiskelee yksityiskouluissa. Valtion kouluihin verrattuna yksityiskouluissa on pienemmät luokkakoot ja lapsilla on enemmän mahdollisuuksia osallistua yksilöllisyyttä kehittävään toimintaan muun muassa kuvaamataidossa ja liikunnassa. Usein yksityiskouluissa on myös enemmän laitteita ja välineistöä kuin valtion kouluissa.

 

Useimmat yksityiskouluista ovat valtion valvomia ja rahoittamia. Osa yksityiskouluista  joutuu kuitenkin toimimaan kokonaan yksityisin varoin. Tähän ryhmään kuuluvat myös kristilliset koulut. Useimmat omarahoitteiset yksityiskoulut ovat katolisen kirkon alaisia.

 

Christin Chinerin johtamassa Lyonin kristillisessä koulussa omarahoitteisuus tarkoittaa lukukausimaksuja ja erilaisten varainkeruukampanjoiden järjestämistä. Osa henkilökunnasta on asialle syttyneitä vapaaehtoisia.

 

 

Yksi heistä on seurakunnan pastori Christophe Davyn, joka opettaa koulussa kuvaamataitoa. Kaikkiaan koulussa on neljä täyspäiväistä palkallista opettajaa ja kymmenen vapaaehtoistyöntekijää.

 

– Arvostamme Christinen kykyä johtaa koulua. Teemme työtämme rukoillen ja luottaen, että koulu menestyy, Davyn kertoo. Vaikka rahoitus on koululle iso haaste, asetelma antaa myös vapauksia. Myös kristillisten koulujen täytyy rekisteröityä ja tulla hyväksytyksi opetusministeriössä, mutta hengellisen opetuksen antamista ei rajoiteta.

 

– Koska valtio ei tue meitä, saamme vapaasti pitää aamuhartauksia ja opettaa lapsille Raamattua ja sen ilmoittamaa arvomaailmaa, rehtori Chiner toteaa. Myös lapset näyttävät viihtyvän. Luokkatilojen monipuolinen varustus selvästi kiinnostaa.

 

 

Eero Ketola




51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja