Jeesus-sanoma koskettaa sydämiä Pohjois-Ugandassa

Kongon demokraattisen tasavallan ja Etelä-Sudanin vastaiset rajaseudut ovat Ugandan vähiten evankelioitua aluetta. Kuvassa Pertti Söderlund julistaa Kitgumin kaupungissa. Kuva: Ilkka ja Leena Salmisen albumi
Kongon demokraattisen tasavallan ja Etelä-Sudanin vastaiset rajaseudut ovat Ugandan vähiten evankelioitua aluetta. Kuvassa Pertti Söderlund julistaa Kitgumin kaupungissa. Kuva: Ilkka ja Leena Salmisen albumi
Ugandan luoteis- ja pohjoisosissa on virinnyt hengellinen herätys, jossa oma roolinsa on suomalaisilla lähetystyöntekijöillä Ilkka ja Leena Salmisella sekä Pertti ja Heidi Söderlundilla.

Fida Internationalin ja helluntaiseurakuntien lähetteinä työskentelevät Salmiset ja Söderlundit ovat syksyn 2014 jälkeen palvelleet sananjulistajina alueella järjestetyissä viidessä isossa ja useissa pienemmissä evankeliointikampanjoissa.

Merkittävää näissä kokoussarjoissa on ollut se, että niillä on pyritty tavoittamaan Ugandan vähiten evankelioituja etnisiä ryhmiä.

Osa heimoista on perinteisesti islaminuskoisia, ja seudulla on paikkakuntia, joilla ei ole ensimmäistäkään kristillistä seurakuntaa.

Lisäksi alueella tehtävää evankeliointia vaikeutti parinkymmenen vuoden ajan Pohjois-Ugandaa terrorisoinut sissiliike, Herran vastarinta-armeija LRA.

Kaikesta tästä huolimatta – tai kenties juuri sen vuoksi – Jeesus-sanoma on saanut hyvän vastaanoton. Parhaimmillaan yksittäisessä tilaisuudessa on ollut noin 15 000 kuulijaa, ja kampanjoihin liittyvien radio-ohjelmien uskotaan tavoittaneen ihmisiä vielä moninkertaisesti enemmän. Useimpina iltoina sananpalvelijat ovat saaneet rukoilla vähintään parinsadan ihmisen puolesta. Yhteensä jo tuhannet ovat halunneet kääntyä Jeesuksen seuraajaksi, ja heistä noin 500 on jo kastettu.

Vaikka kaikista tilaisuuksiin osallistuneista suurin osa on ollut kristittyjä ja nimikristittyjä, myös muslimien ja luonnonuskontojen harjoittajien osuus on ollut merkittävä. Kääntyneiden joukossa on ollut jopa muslimiyhteisöjen johtajia.

– Tämä kaikki on suurta rukousvastausta. Jo vuodesta 2006 olemme ”vakoilleet maata” näillä alueilla ja rukoilleet Jumalan ajoitusta, Pertti Söderlund kertoo.

Yhteisiä hankkeita

Evankeliointikampanjat toteutetaan yhdessä Suomen helluntailiikkeen paikallisen kumppaniyhteisön, Pentecostal Churches of Ugandan (PCU), pastoritiimin kanssa. Suurimpien kokoussarjojen järjestelyissä on lisäksi keskeisesti mukana saksalaisten helluntailähettien  Peter ja Rebekka Franzin perustama Gospel Fire International (GFI) -järjestö.

Myös kohdepaikkakunnilla jo toimivat seurakunnat pyritään saamaan mahdollisimman kattavasti mukaan.

Suurimmat kokoussarjat noudattavat vakiintunutta kaavaa. GFI:n tiimi vierailee jo kuukautta aiemmin paikkakunnan kouluissa ja lähikylissä, näyttää evankelioivia filmejä ja kutsuu ihmisiä tuleviin tilaisuuksiin. Kampanjan lähestyessä sitä mainostetaan julisteilla ja radiomainoksilla. Aloituspäivän aamiaistilaisuuteen kutsutaan paikallista poliittista johtoa ja viranomaisia.

Päivisin pastoreille ja vastuunkantajille tarjotaan koulutusta esimerkiksi johtamisesta, evankelioinnista ja seurakuntien perustamisesta. Illalla yleisötilaisuuksissa sanaa julistetaan englannin lisäksi usein myös jollakin paikallisella kielellä. Myös lapsille ja nuorille on omat tilaisuutensa.

Kääntymysten lisäksi ilonaiheisiin lukeutuvat parantumisihmeet.

– Esimerkiksi kuurojen korvia ja sokeiden silmiä on avautunut ja riivaajien sitomia vapautunut, Ilkka Salminen luettelee.

– Kukaan parantuneista ei pääse lavalle todistamaan, ellei hänellä ole vähintään 2–3 todistajaa, jotka ovat tienneet hänen sairaudestaan.

Eräs kohdekaupungeista on noin 35 000 asukkaan Yumbe, jossa muslimeja on yli 90 prosenttia väestöstä. Kun evankeliointitiimi viime kesänä meni kaupunkiin, kaupungin johto vaati, että tiimiä saattaa poliisivartio. Kaikki meni kuitenkin hyvin.

Yumbessa ei toimi PCU:n seurakuntaa, mutta kääntyneet ovat löytäneet kodin pienestä karismaattisesta anglikaaniseurakunnasta.

– Tapasimme helmikuussa kaupungin johtajia ja saimme puhua 50 imaamille siitä, miksi Raamattu on maailman luotettavin kirja. Opetusjakso heidän kysymyksineen kesti noin viisi
tuntia. Kaikki myös halusivat saada heidän omalle kielelleen käännetyn Uuden testamentin. Heidän pyynnöstään olemme toukokuussa menossa uudelleen tapaamaan heitä. Siinä on iso rukousaihe, Ilkka Salminen toteaa.

Rohkaisua ja raamatunopetusta

Seuraavat GFI:n kanssa järjestettävät kampanjat ovat suunnitteilla ensi vuodelle. Tänä vuonna Söderlundit, Salmiset ja PCU:n tiimi toteuttavat pienempiä evankeliointitapahtumia sen mukaan kuin taloudellisesti on mahdollista.

Lisäksi Ilkka Salminen ja Pertti Söderlund opettavat työntekijäseminaareissa sekä vierailevat puhumassa seurakunnissa.

Leena Salminen ja Heidi Söderlund palvelevat kampanjoissa muun muassa lastentilaisuuksissa opettamalla. Lisäksi kummallakin on työ Fidan kummilapsihankkeissa.

Fida ja Suomen helluntaiseurakunnat tekevät Ugandassa myös humanitaarista avustustyötä, auttavat aids-leskiä ja -orpoja, järjestävät seurakunnissa lähetysvalmennusta sekä tukevat pääkaupungissa Kampalassa toimivaa raamattukoulua.


Heikki Salmela


34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja