Israelin lippu pois seurakunnan seinältä

Maahanmuuttajatyö on ollut vilkasta Tampereella viime aikoina. Suomen lipun vieressä pidettävä Israelin lippu on nostattanut tunteita Hervannassa. Kuva: Tarja Jääskeläinen
Maahanmuuttajatyö on ollut vilkasta Tampereella viime aikoina. Suomen lipun vieressä pidettävä Israelin lippu on nostattanut tunteita Hervannassa. Kuva: Tarja Jääskeläinen
Tamperelaisessa Hervannan katukappeli -seurakunnassa tehdään maanantai-iltaisin mielenkiintoinen manööveri: seurakunnan takaseinällä oleva suuri Israelin lippu poistetaan tilaisuuden ajaksi.

Muutaman kuukauden aikana seurakunnassa on tullut uskoon muslimitaustaisia maahanmuuttajia. Heille lippu, saati heprealaiset laulut eivät ole ongelma. Toisin on kuitenkin niiden maahanmuuttajien kohdalla, joilla usko Kristukseen ei ole vielä syttynyt ja kristinuskon suhde juutalaisuuteen ja Israeliin valjennut. Heitä käy seurakunnassa joka viikko kymmenittäin.

– Irakilaiset turvapaikanhakijat ovat kertoneet, että Israelin lippu herättää ihmetystä. Heille se on vihollisvaltion lippu, seurakunnan maahanmuuttajatyön koordinaattori Lassi Jääskeläinen kertoo.

Vastaavanlaisia lippukeskusteluja on käyty viime kuukausina myös joissain muissa vapaiden suuntien seurakunnissa.

Uskoon tulleita häiritään

Turvapaikanhakijat ovat kertoneet Hervannassa, että Irakissa jo päiväkodissa opetettiin, että Israel on vihollisvaltio ja juutalaisen saa tappaa.

Israel-ongelma näyttää liittyvän nimenomaan irakilaisiin pakolaisiin. Esimerkiksi afganistanilaisilla ja syyrialaisilla maahanmuuttajilla ei ole ainakaan Hervannan kokemusten perusteella samanlaista rasitetta.

Uskoon tulleita ex-muslimeita on häiritty. Heitä muun muassa kuvataan seurakunnassa. Kuvia lähetetään Irakiin.

– Se saattaa tietää vaikeuksia heidän perheilleen, Lassi Jääskeläinen sanoo.

Ongelmakerroin kasvaa rutkasti, jos samassa kuvassa näkyy Israelin lippu.

Koska Israel on edelleen arka aihe myös uskoon tulleille, siitä valmistellaan lähiaikoina opetusta.

Katukappelin maahanmuuttajatyö on hyvässä vireessä. Seurakunta suunnittelee myös torstai-illan omistamista turvapaikanhakijoille.  Tulijoita alueen vastaanottokeskuksista olisi enemmän kuin kuljetuksiin mahtuu mukaan. Illoissa on kielenopetusta, todistuspuheenvuoroja ja iltapalaa.

”Poistetaanko seuraavaksi risti?”

Jerusalemin kansainvälisen kristillisen suurlähetystön ICEJ:n Suomen osaston johtaja Kari O. Niemi on kuullut Israelin lippuun liittyvästä ongelmasta.

– Samalla kun seurakunnassa autettavien maahanmuuttajien ihmisarvoa kunnioitetaan, tulee heidän sopeutua seurakuntaan ja sen arvoihin – ei päinvastoin. Jos esimerkiksi samaan valokuvaan joutuminen Israelin lipun kanssa on maahanmuuttajalle hengenvaarallista, tulee rajoittaa valokuvaamista sen sijaan, että poistetaan lippu näkyvältä paikalta, Niemi linjaa.

– Paineen alaisena tehdyille ratkaisuille näyttäisi olevan perustellut syynsä. Ennen toista maailmansotaa Saksassa päädyttiin äänestämään Hitlerin johtamaa puoluetta, etteivät kommunistit pääsisi valtaan. Tiedämme kaikki, mihin tämä johti.

– Jos pelko ohjaa elämäämme, olemme hukassa. Poistetaanko rukoushuoneistamme seuraavaksi risti, Niemi kysyy.


Anssi Tiittanen


34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja