Iranilaismiehen pitkä tie Malesian ja Britannian kautta Suomeen

Avk (toinen vas.) tulkkaamassa englannista farsiksi Salossa kokoontuvan kansainvälisen raamattupiiriin iranilaisille osallistujille.
Avk (toinen vas.) tulkkaamassa englannista farsiksi Salossa kokoontuvan kansainvälisen raamattupiiriin iranilaisille osallistujille.
Iranin pääkaupungissa Teheranissa varttunut Paul Avk muutti Kuala Lumpuriin vuonna 2010 aloittaakseen liiketalouden opinnot.

Opiskelu Malesiassa antoi hieman yli kolmekymppiselle nuorukaiselle taitoja suoriutua haasteellisista tehtävistä. Samalla se merkitsi Avkille ja tämän Iraniin jääneelle vaimolle pitkäaikaista elämistä toisistaan erillään.

Loppuvuodesta 2012 aviopari matkusti yhteiselle lomamatkalle Paulin appivanhempien luo Englannin Manchesteriin. Perheen kesken vietetyn ajan lisäksi kolme kuukauden ajanjakso tarjosi mahdollisuuden tutustua ikätovereihin, joita kaupunkiin oli tullut useista eri maista.

– Eräs uusista ystävistäni oli kristitty. Sanoin hänelle, että haluan tavata muitakin kristittyjä ja  että minulla oli jo vuosia ollut haaveena nähdä kirkko sisäpuolelta. En tiennyt, mitä ihmiset kirkon sisällä tekivät ja miksi he toisinaan ovat kirkossa jopa useita tunteja. Ystäväni vei minut kirkkoon mielellään, Paul Avk kertoo.

Pyhässä paikassa

Miehet menivät kirkkoon vuoden 2013 ensimmäisenä sunnuntaina. Astuessaan rakennuksen sisäpuolelle Avk tunsi, että hän oli astunut pyhälle paikalle.

– Kiitos- ja ylistyslaulut olivat minulle aivan uusia. Tein arvioita kaikesta, mitä olin nähnyt ja kuullut. Kuunnellessani ihmisten keskustelua kirkon eteisessä kiinnitin huomioni siihen, etteivät he olleet vihaisia eivätkä sotaisia, Avk kertoo.

– Sen sunnuntain jälkeen tapasin ystävääni joka päivä. Hän kertoi minulle kristillisyydestä ja vastasi mielellään kysymyksiini.

Pian loma kuitenkin päättyi, ja Avk palasi Malesiaan. Kristitty ystävä lähetti hänelle kirjallisuutta ja kristillisiä DVD-tallenteita sekä Kuala Lumpurissa toimivien seurakuntien yhteystietoja.

Kaupungissa on sadoittain kaikenlaisia uskontoja ja runsaasti muslimeja ja buddhalaisia.

– Ystäväni antamien yhteystietojen avulla löysin kristillisen seurakunnan. Keskiviikkoisin opiskelin seurakunnan tiloissa Raamattua. Kävin myös sunnuntain tilaisuuksissa. Olin kiinnostunut kristinuskosta ja tiesin asioista, mutta en vieläkään uskonut Jeesukseen.

”Uskotko minuun nyt?”

Eräänä aamuna Paul Avk heräsi mutta päätti jäädä sänkyyn lepäilemään. Hetken päästä hän nukahti uudestaan ja näki unen, joka ei kuitenkaan ollut tavallinen uni.

– En ollut syvässä unessa. Näin vuoteeni vieressä valkoisiin vaatteisiin puetun miehen, joka sanoi minulle: ”Uskotko minuun nyt?” Vastasin hänelle: ”Kuka olet?” Hän sanoi: ”Etkö tunne minua?” Vastasin: ”Luulen, että olet Jeesus Kristus?”. Hän sanoi: ”Luota ja usko minuun”.

– Sitten hän ojensi oikean kätensä ja asetti sen pääni päälle. Näin hänen kämmenessään verta vuotavan haavan. Hän rukoili tai siunasi minua. Huoneeni oli viileä, mutta minulla oli kuuma, aivan kuin olisin ollut kuumeessa.

Herättyään Avk teki päätöksen antaa koko elämänsä Jeesukselle.

Seuraavana päivänä hän meni kirkkoon. Sisällä oli pastori muutamien seurakuntalaisten kanssa, ja Avk kertoi heille, mitä olin nähnyt.

– Kuullessaan, mitä kerroin, he itkivät. Sanoin, että haluan koko sydämestäni uskoa Jeesukseen. He rukoilivat puolestani ja lupasivat jatkossa olla esirukoilijoitani.

Teheranilaisuskovat varovaisina

Viime vuonna Avk sai opintonsa päätökseen ja matkusti kotiin Teheraniin.

Hän tiesi, että Iranissa oli vaikea elää, jos on vaihtanut uskontonsa islamista kristityksi. Kirkkoina toimivat usein yksityiskodit, ja tilaisuuksiin mennään yksin tai pieninä ryhminä. Poliisi ei saa tietää, missä kristityt kokoontuvat.

Etsinnän jälkeen Avk löysi Teheranista kristittyjä. Hän pyysi päästä mukaan kotikokoukseen.

– Ennen sitä minulta kysyttiin kysymyksiä. He eivät luottaneet siihen, että olin todella tullut uskoon, vaan pelkäsivät, että ilmiannan heidät. Lopulta he vakuuttuivat. He olivat iloisia ja kiittivät Jumalaa.

Avk antoi heille Malesiasta tuomiaan kirjoja, joista he olivat kiitollisia.

Hän viihtyi hyvin kotikokouksissa. Eräänä sunnuntaina hän oli menossa tuttuun kokoontumispaikkaan, kun matkalla eräs kristitty tapasi hänet ja kertoi, että yhteisön pastori oli vangittu.

– Olin muutaman tunnin kaupungilla ja menin sitten kotiini. Vaimoni itki. Poliisi oli tullut kuulustelemaan häntä ja tiedustelemaan, missä olen. He olivat näyttäneet pastorin kuvaa, mutta vaimoni sanoi, ettei hän tunne henkilöä. Se oli totta.

– Poliisit olivat myös kertoneet tulevansa takaisin seuraavana päivänä kello kymmenen. Kun he tulivat enkä ollut kotona, he olivat vihaisia ja sanoivat, että he tulevat vielä seuraavana päivänä uudelleen. ”Hänen täytyy olla silloin kotona”, uskontopoliisit käskivät sanomaan.

Avk oli ehtinyt olla Iranissa hädin tuskin neljä kuukautta, kun hän joutui taas lähtemään.

Jälleen matkalle

Iranilaisten on helppo päästä Venäjälle, ja Avkilla oli tarvittavat matkustusasiakirjat. Vaimonsa kanssa hän päätti, että tämä jäisi aluksi Iraniin ja pyrkisi tulemaan perässä mahdollisimman pian.

– Pääsin Venäjälle. Minulla oli tarkoitus mennä Norjaan. Matkan aikana sain kuitenkin kuulla, että Norja on sulkenut rajansa pakolaisilta. Raja Suomeen sen sijaan olisi auki. Pääsin helposti yli rajan ja sieltä Etelä-Suomessa sijaitsevaan vastaanottokeskukseen.

Suomessa Avk tutustui nopeasti iranilaisen pastoriin, joka on asunut täällä jo pitkään. Hänen avullaan Avk tutustui useisiin iranilaisiin kristittyihin.

– Iloitsen siitä, että runsaasti iranilaisia on tullut uskoon Suomessa, hän toteaa.

Huhtikuussa Avk, 37, sai vuoteen 2020 ulottuvan oleskeluluvan Suomeen, mikä mahdollistaa kielen opiskelun ja Suomen kansalaisuuden hakemisen.

– Toivon, että myös vaimoni pääsee tänne.


Eero Ketola

Teema
34/2016Sateet

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan