IK-opiston koronavuodessa sekä plussia että miinuksia – "Lyhytkestoisesti selviämme"

Aaro Kallioisen keväinen seurakuntaharjoittelu muutti koronan vuoksi muotoaan. Teknisesti lahjakas pastorinalku muun muassa suunnitteli ja rakensi Rauman Avainseurakuntaan striimauslaitteistot ja perehdytti muut seurakunnan vastuunkantajat niiden käyttöön. Kuva: Anna Vuorinen
Aaro Kallioisen keväinen seurakuntaharjoittelu muutti koronan vuoksi muotoaan. Teknisesti lahjakas pastorinalku muun muassa suunnitteli ja rakensi Rauman Avainseurakuntaan striimauslaitteistot ja perehdytti muut seurakunnan vastuunkantajat niiden käyttöön. Kuva: Anna Vuorinen

Maaliskuun puolivälissä valtioneuvosto määräsi kaikki oppilaitokset etäopetukseen. IK-opistossa etätyöskentely alkoi heti seuraavana päivänä, sillä verkkotyökalut ja virtuaalioppimisympäristö olivat valmiina.

 

– Olemme seuranneet viranomaisten linjauksia tarkasti. Koska olemme valtakunnallinen toimija, Keuruun kampukselle on asetettu tiukemmat ohjeistukset kuin ympäristössä muuten, IK-opiston rehtori Tanja Laulainen kertoo.

 

Tämä on tarkoittanut muun muassa vahvaa maskisuositusta ja ruokailuja vuoroissa. Seminaareja on peruuntunut, koska etätoteutus ei ole houkutellut osallistujia.

 

– Osa seminaarien ideaa on tavata livenä muita osallistujia, Tanja Laulainen arvelee.

 

Viime viikolla myös Keski-Suomi siirtyi taas koronan kiihtymisvaiheeseen.

 

Normaalitilanteessa vilkas kesäkuu oli nyt IK-opistolla hiljainen. Opiston keittiöhenkilökunta jouduttiin lomauttamaan reilun kuukauden ajaksi. Telttavalmistamolla ei ollut vuokraustoimintaa oikeastaan koko kesänä.

 

Toisaalta leirintäalueella oli kotimaanmatkailun ansiosta hyvä kesä.

 

Koronakriisin aiheuttama isku IK-opiston taloudelle riippuu poikkeustilanteen kestosta, Tanja Laulainen sanoo.

 

– Lyhytkestoisesti selviämme. Saamme oppilaitoksena valtiolta vähän kompensaatiota tulonmenetyksiimme.

 

Etäopetus on Laulaisen mielestä opettanut digitaitoja, varautumista poikkeuksellisiin tilanteisiin ja nopeaa reagointia. Opetus on hoitunut mallikkaasti etänäkin.

 

– Eniten harmittaa kesän toisen Fifteen-leirin puolesta. Leiri yritettiin siirtää kesäkuulta vuodenvaihteeseen, mutta sitä ei vieläkään voida järjestää.

 

IK-opiston valmistujaiset siirrettiin myös keväältä ensin joulukuun alkuun ja lopulta tulevaan kevääseen. Silloin on tarkoitus juhlia noin 40:tä valmistunutta. Aaro Kallioinen on yksi heistä. Hän sai keväällä valmiiksi seurakuntatyöhön valmistavan Bachelor of Ministry -tutkinnon. Koronakevät kului harjoittelussa Rauman Avainseurakunnassa.

 

Syksyn Kallioinen on ollut IK-opiston Follow-opetuslapseuskoulussa ohjaajana ja hakenut seurakunnista töitä. Hakuja on onneksi ollut poikkeusajasta huolimatta.

 

– Seurakunnat kyllä etsivät työntekijöitä nytkin. Haastatteluihin osallistuminen etänä on sopinut minulle hyvin. Harjoittelussa tuli jo tutuksi seurakuntatyö poikkeusaikana.

 

Kallioinen on pikemminkin kiitollinen kuin harmissaan siitä, että seurakuntaharjoittelu osui korona-aikaan.

 

– Mukava kun pääsi tekemään myös miksausta ja av-puolta, sanoo teknisesti lahjakas pastorinalku.

 

Kallioinen uskoo, että se, mitä hän oppi seurakunnassa työskentelystä poikkeusaikana, hyödyttää enemmän tavallisessa seurakunta-arjessa kuin toisin päin.

 

– Minulla oli hyvä harjoittelu.

 

 

Anna Vuorinen




40/201

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja