Hullun Poron viihdeareena muuttui hengellisen musiikin juhlapaikaksi

Yhteensä tilaisuuksiin osallistui päivittäin muutama sata osallistujaa. Mukana oli myös seurakuntia yli kirkkokuntarajojen. Lasse Heikkilän johtaman orkesterin solistina laulaa Saila. Kuva: E-Compass arkisto
Yhteensä tilaisuuksiin osallistui päivittäin muutama sata osallistujaa. Mukana oli myös seurakuntia yli kirkkokuntarajojen. Lasse Heikkilän johtaman orkesterin solistina laulaa Saila. Kuva: E-Compass arkisto

Kaksi viikkoa sitten järjestetty Levi Golden Gospel kerasi Suomen suurimpaan matkailukeskukseen Leville kasan nimekkäitä hengellisen musiikin artisteja ja ammattimuusikoita. Kristillisen E-Compass-järjestön ja Levi Center Hullun Poron yhdessä järjestamä tapahtuma oli toinen laatuaan. Tänä kesanä artisteina esiintyivat muun muassa tangoprinsessa Elina Vettenranta, pianotaiteilija Jouni Somero, Jippu, Rene, Susan Yli-Knuuttila ja Via Music solisteineen.

 

Myos Kittilän oma tyttö Saila seka saamelainen joikaaja Arild Måsø Norjasta olivat mukana. Lisäksi kuultiin kaksikymmenhenkistä Revontulet-kuoroa Pellosta ja jousitrion klassinen konsertti. Kaksikymmenjäsenistä orkesteria johti säveltajä Lasse Heikkilä. Konserttien

lisäksi tarjolla oli yhteislaulutilaisuuksia ja tunturivaellus. Rukouspalvelusta vastasi Healing

Rooms.



Uusi tapahtuma vammaisille

Koko viikon kestänyt tapahtuma tarjosi elämyksiä monenlaisille kohderyhmille. Tänä vuonna mukana järjestelyissä oli myos kristillinen vammaissäätio Kivalakodit, joka yhdessä E-Compassin kanssa toteutti vammaisille ja heidän ohjaajilleen tarkoitetun virkistystapahtuman Kulta-Karhu ja Lapin-aarre. Maanantaista torstaihin kestänyt tapahtuma sisälsi retkiä ja yhdessaoloa luonnossa ammattilaisten ohjaamana. Vammaisilla

oli mahdollisuus tulla mukaan yhdessä ohjaajan ja oman perheensä kanssa.  Virkistystapahtumaan osallistui muun muassa Kittilän ja Kolarin vammaistyon  toimintakeskuksen väkeä.

 

– Haluamme panostaa vammaisille suunnattuun kristilliseen ohjelmatarjontaan.

Festivaalin yhteyteen rakennettu tapahtuma on vammaistyon uusi avaus, Levi Golden

Gospelin johtaja ja idean synnyttaja, ylöjärvelainen Leevi Ahopelto kertoo.

 

Vammaiset olivat myos tärkeassä roolissa lauantaina järjestetyssä Elämän puolesta  -musiikkigaalassa, jossa Kivalakodin asukkaat esittivät näytelman ”Miksi kukaan

ei kuule” ja Tapani Puolakka musisoi.

 

– Tapani on sekä sokea että kehitysvammainen. Emme puhuneet tilaisuudessa vammaisuudesta, mutta vammaiset puhuttelivat meitä.

 

Tapahtuman aikana artistit tekivät myös musiikkivierailuja paikallisiin

hoitolaitoksiin.

 

Oheistapahtumana Hullussa Porossa järjestettiin samaan aikaan kansainvalinen yrittäjätapahtuma, jossa oli vieraita muun muassa Venäjältä ja Saksasta.



Kovatasoista laatua

Ahopelto kertoo, etta tapahtuma on kumpanakin vuonna kerännyt paljon hyvää palautetta.

 

– Muun muassa paikalliset matkailuyrittäjät sanoivat viime vuonna, että he eivät tienneet, että hengellinen musiikki voi olla näin tasokasta. Ahopellon mukaan tapahtumaa

on alusta asti tehtykin laatu edellä. Hän kokee, etta luottamus saadaan tekemalla asiat niin hyvin kuin mahdollista.

 

– Kyseessa on kuitenkin viihdekeskus, jossa käyvat kaikki Suomen huippuartistit. Hullu Poro

Areenalla on myös Suomen yksi korkeatasoisin tekninen musiikkilaitteisto.

 

Laatua gospeltapahtumassa piisasi tänä vuonna sen verran, että Lasse Heikkilän orkesteria miksatessa oli Areenan tekniikkavastaavan Jarmo Hujasen mukaan kaytossä Areenan valtavan äänipoydan koko kapasiteetti.



Kaikki alkoi ravintolakeikasta

Koko tarina alkoi yhdesta pienestä laulutuokiosta Lapland Hotel Pallaksen iltaravintolassa kaksi vuotta sitten.

 

– Olin Lapissa työmatkalla ja yövyin Pallas-tunturilla, siellä oli työssä Teemu Koivisto, joka tiesi minun muusikkotaustastani. Hän pyysi minua laulamaan ravintolaan. Pidin siellä sitten hengellisen musiikin lauluillan ja ihmiset pitivät siita tavattomasti, Ahopelto kertoo.

 

Tästä alkoi tapahtumien ketju, joka toi Ahopellon myöhemmin uudelleen Lappiin tapaamaan Hullun Poron johtajaa Päivikki Palosaarta.

 

– Han oli aikaisemmin kertonut halusta pitää hengellinen lauluilta hotellissaan, mutta siihen ei ollut loytynyt tekijöitä.

 

Ahopelto päätti ryhtyä järjestämään tapahtumaa taloudelliset riskit tiedostaen. Riskit toteutuivatkin. Muun muassa tapahtumaan lupautuneet sponsorit estyivat osallistumasta kustannuksiin. Myöskään suuria ihmismassoja tapahtuma ei kerännyt. Mittavat kulut katettiin lopulta Ahopellon mukaan muita ”Jumalan reittejä” pitkin ja laskut maksettiin eräpäivään mennessä. Ahopelto koki olleensa Jumalan koulussa.

 

– Koin, etta tapahtuma piti jarjestää hengellisten tavoitteiden vuoksi eikä sen tähden, että sillä haettaisiin taloudellista voittoa tai ihmismassoja. Jos olisimme halunneet tavoittaa suuria ihmismääria, olimme tuhat kilometriä pielessä.



Hengellistä merkitystä

Hengellisesti Levi Golden Gospel -tapahtumat ovat Leevi Ahopellon mukaan olleet merkityksellisiä.

 

– Tapahtuma muun muassa sai Hullun Poron kalenterissa paikan, joka on aiemmin kulkenut nimellä Henkisen kehityksen viikko. Siihen on liittynyt esimerkiksi erilaisia rituaaleja ja henkioppeja.

 

Palautteen mukaan myos kristittyjen järjestäjien rakkaus ja ilo ovat tehneet vaikutuksen. Ahopelto kokee, etta Golden Gospel -tapahtumat ovat olleet pieni osa Jumalan suunnitelmaa heratellä Lapin kansaa etsimään Jumalaa.

 

– Paikalliset uskovat yli kirkkokuntarajojen ovat rukoilleet siellä paljon. Varsinkin viime aikojen kunnallispolitiikkaan liittyneiden haasteiden vuoksi monet ovat kokeneet hyvin raskasta aikaa. Näiden tapahtumien kautta he kokivat saaneet toivoa ja rohkeutta.

 

 

Niina Tuovinen

 




51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja