Fidan hanke kohensi korealaislasten purukalustoa

Lapset pesevät hampaita kesken koulupäivän Pohjois-Korean maaseudulla Jongussa. Fidan suunterveyttä edistävä hanke sai maassa aikaan hyviä tuloksia. Kuva: Fidan arkisto
Lapset pesevät hampaita kesken koulupäivän Pohjois-Korean maaseudulla Jongussa. Fidan suunterveyttä edistävä hanke sai maassa aikaan hyviä tuloksia. Kuva: Fidan arkisto
Hyksin suusairauksien opetus- ja hoitoyksikön ylihammaslääkäri Pirkko-Liisa Tarvonen on saanut tänä vuonna runsaasti haastattelupyyntöjä, jotka koskevat Pohjois-Koreaa, lapsia ja hampaita.

Tarvonen toimi Fidan lasten suunterveyden edistämiseen keskittyvän kehitysyhteistyöhankkeen projektikoordinaattorina Pohjois-Koreassa vuosina 2007–2013. Hän on tehnyt myös hankkeen aiheeseen liittyvän väitöskirjan, joka tarkastettiin 17.  helmikuuta Itä-Suomen yliopistossa.

– Fidan hanke oli erityisen ainutlaatuinen siksi, että näin suljettuja maita kuin Pohjois-Korea on enää hyvin vähän. Niinpä sinne ei ulotu suunterveyttäkään koskeva tieteellisesti hyväksytty  tieto, joka muualla maailmassa on saatavilla. Tätä vajetta lähdimme hankkeemme avulla korjaamaan, Tarvonen taustoittaa.

Fidan konsultit valistivat paikallisen kumppanijärjestön kanssa hammaslääkäreitä, hammaslääkärikouluttajia, lääkäreitä, eri laitosten viranomaisia sekä koulujen ja päiväkotien opettajia ja johtajia sekä pääkaupungissa Pjongjangissa että maan luoteisosassa Jongjussa ja itärannikolla Sepon alueella.

Koulutetut ammattilaiset puolestaan välittivät lapsille ja näiden vanhemmille oppimansa, kuten sen, että hampaat tulee pestä kahdesti päivässä fluorihammastahnalla ja sokeripitoisten välipalojen nauttimista rajoittaa. Fluorihammastahnan käyttö oli hankkeen käynnistyessä uusi asia mutta yleistyi sen aikana ainakin pääkaupungin koululaisten keskuudessa.

Pitkäaikaiseen kumppanijärjestöön luotetaan

Suunterveyden edistäminen alkoi näkyä lasten hampaiden parempana terveytenä kuuden vuoden seurannan aikana.

– Säännöllinen harjaus oli osa päivän ohjelmaa kouluissa ja päiväkodeissa. Matkoillamme pääsimme kurkistamaan lasten suihin. Kun hampaat olivat puhtaat, reikiintyminen oli vähentynyt, Tarvonen kertoo.

Haasteeksi jäivät vielä sokeripitoiset välipalat, jotka ovat yleistyneet pjongjangilaisten lasten elämässä. Hanke osoittikin, että mitä pienemmät lapset omaksuvat hyvät suunhoitotavat, sitä valoisampi on suunterveyden tulevaisuus Pohjois-Koreassakin.

Ennen suunterveydenhuollon hanketta Suomen helluntaiseurakuntia edustavalla Fidalla on ollut Pohjois-Koreassa terveyshanke ja siemenperunahanke. Nytkin projektin onnistumiseen vaikutti Tarvosen mukaan olennaisesti Fidan pitkäaikainen ja hyvä yhteistyö korealaisten kanssa.

– Se on kaiken a ja o. Toisinaan joidenkin järjestöjen kohdalla, jotka nekin ovat tehneet maassa hyvää, yhteistyö on loppunut. Apua ei oteta vastaan ehdoitta. Viranomaiset muistavat usein mainita erittäin hyvän ja luottamuksellisen pitkän kumppanuuden Fidan kanssa. Se on avain siihen, että maassa on saatu tehdä niin monenlaista.

Myös suunterveyshankkeelle toivotaan edelleen jatkoa erityisesti yliopistojen hammaslääketieteen koulutuksen kehittämisessä.

– Tämä on mielestäni sikäli merkittävä asia, että tieto siirtyy heidän kauttaan tuleville hammaslääkärisukupolville. Se on kestävää kehitystä.

Koulutuksen lisäksi hankkeen aikana rakennusalan ammattimiehet remontoivat yhteistyösairaaloiden ja Pyongyang Medical College Kim Il Sung -yliopiston opetusklinikan tilat. Suomesta on myös kuljetettu Pohjois-Koreaan hammashoidon laitteita, välineistöä ja materiaaleja.

Taustalla lapsuuden unelma

Pohjois-Korean sulkeutuneisuus vaikuttaa lännessä asuvien ihmisten mielikuviin maasta. Tarvonen on haastatteluissa toisaalta kuvannut maan länsimaistumista mutta myös sitä, että eristyneisyydessäänkin pohjoiskorealaiset elävät lopulta hyvin samanlaista elämää kuin mekin: työmatka taittuu kävellen, bussilla tai metrolla, ja iltapäivällä kotiin kiirehditään laittamaan ruokaa perheelle.

Pirkko-Liisa Tarvoselle noin vuosikymmenen kestänyt hankkeen koordinointi ja tutkimustyö oman päivätyön ohella on ollut vaativa mutta palkitseva kokemus.

– Parasta kaikessa on ollut sydämellinen ja lämmin yhteys korealaisiin, hän kertoo.

– Unelmani on ollut lapsuudesta saakka auttaa köyhien maiden lapsia. Motivaatiota antoi myös se, että ammatillisesti sai kokea tekevänsä jotakin tärkeää.

Vaikka kehitysyhteishankkeeseen ei liity julistustyötä – jota Pohjois-Koreassa ei sallittaisikaan – paikallisten kanssa on vuosien aikana käyty hyviä keskusteluja.

– Kyllä fidalaiset ovat siellä avoimesti kristittyjä. Keskustelemme, mutta emme tee käännytystyötä. Toisaalta en tee sitä työssäni Suomessakaan, vaan olen aidosti sitä, mitä olen. Kun asia tulee keskusteluun, niin keskustelen siitä, Pirkko-Liisa Tarvonen sanoo.

– Ennen muuta toivomme, että olemme voineet välittää rakkautta vuosien aikana tapaamillemme sadoille korealaisille.


Ruut Ahonen


11/2017

PääkirjoitusSähköinen tiedonvälitys ja sosiaalinen media ovat tuoneet mukanaan suuria siunauksia: Koskaan aikaisemmin ei evankeliumia ole voitu julistaa näin tehokkaasti ja rajattomasti. Koskaan aikaisemmin infor...
UutisetKahdesti vuodessa pidettävä keskisuomalainen naistentapahtuma on vetänyt vuodesta toiseen maksimimäärän osallistujia.
Miten onTM Aila Ruohon uutuusteos Pyhät, pahat ja pelokkaat (Atena 2017) on herättänyt huomiota mediassa. Ruoho pureutuu hengellisiin pelkoihin kymmenessä yhteisössä, ja haastateltavien joukossa on myös hellu...
UutisetTietojen päivittäminen onnistuu huhtikuussa järjestettävällä kurssilla.
UutisetErimielisyys toimitusjohtajan valinnasta synnytti ristiriitatilanteen.
UutisetMaailmaa muuttaville unelmille halutaan antaa alkuvauhtia. Kolmivaiheisessa kilpailussa etsitään uutta helmeä.
UutisetHelluntaikirkon hallitus kokoontui 4. maaliskuuta Helsingin Saalem-seurakunnassa vuoden toiseen kokoukseensa. Kokouksen merkittävin päätös oli toiminnanjohtajan tehtävän vakinaistaminen täysipäiväisek...
UutisetIloitsemme siitä, millainen maa Suomi on ja millaiseksi yhteiskuntamme on muodostunut monien kipeidenkin vaiheiden kautta, Suomen Evankelinen Allianssi sanoi onnittelukirjeessään satavuotiaalle Suomel...
UutisetNykyään tärkeintä ei ole armo ja empatia vaan autonomia ja oikeus päättää itse elämästään, hollantilaisprofessori totesi.
UutisetTomi Kuosmanen on valittu Maahanmuuttoviraston ylitarkastajaksi valmiuden sektorille noin 40 hakijan joukosta.

Uuden viran haltijan keskeisiin tehtäviin kuuluu huolehtia siitä, että Suomessa on...
UutisetAikanaan muun muassa suurkokouksia järjestänyt Helsingin Yhteiskristillinen Evankelioimistoimikunta HYKE lopettaa toimintansa. Asiasta päätettiin viime viikolla vuosikokouksessa.

– Aika ajoi oh...
UutisetPirkko-Liisa Tarvonen teki väitöstutkimuksen koordinoimansa suunterveyshankkeen vaikutuksista.
UutisetArkeologit ovat päässeet käsiksi maailman ensimmäisen imperiumin aikaiseen palatsin jäännöksiin. The Telegraph -lehden mukaan Assyrian kuningas Sanheribin palatsin rauniot paljastuivat, kun Isis tuhos...
UutisetTuoreen tutkimuksen mukaan maailmassa on vuoteen 2070 mennessä enemmän islamia kuin kristinuskoa tunnustavia henkilöitä.

Siinä missä vuonna 2010 noin 2,17 miljardia maailman väestöstä oli krist...
UutisetHarvard School of Public Health julkaisi hiljattain tutkimuksen kirkossakäynnin ja avio-onnen yhteydestä. Sen mukaan aviopareilla, jotka osallistuvat yhdessä säännöllisesti uskonnollisiin tilaisuuksii...
MielipideMitä Jumala ajattelee helluntailaisista? Siinäpä mielenkiintoinen kysymys. Nähtävästi helluntailiikkeen yksilöiden ei liiemmälti tarvinne ponnistella, kun tästä itsetutkistelusta jotakin muotoillaan....
Mielipide”Seurakunta kotina” (RV 8) oli hyvä kirjoitus tärkeästä asiasta. Olen pohtinut itsekin jo vuosia, miksi auttajia on niin vähän. Työni puolesta olen huomannut, että yksin jääneet vanhukset unohdetaan s...
Muut”On hyvä, että on selkeät ohjeet lapsityöhön. Ja sellaiset, jotka ovat kaikkien nähtävillä.

Olen hyvin järkyttynyt, kun kuulin kuinka pientä lasta, reilusti alle kouluikäistä, opetetaan paranta...
MuutTaiteilija ja lähetystyöntekijä Outi Rossin Suomen värit on kuva- ja runoteos, johon on koottu Rossin ja graafikko Susanna Sinivirran ottamia kuvia suomalaisesta luonnosta ryyditettynä Rossin ja muuta...
MuutMitä Raamattu tarkoittaa valtakunnalla? Miten ja milloin se tulee?
KolumniMinulla on tehtävä: on kirjoitettava pieni esittely itsestäni. Listaan ominaisuuksiani ja mieltymyksiäni.

Että sydämelläni ovat syrjäytyneet. Ja että olen vanhusten puolestapuhuja ja tukija. Ei...
ArtikkelitSeurakunnan perustehtävä on julistaa evankeliumia. Tästä ei juurikaan esiinny näkemyseroja. Mutta kenelle evankeliointi seurakunnassa kuuluu ja mitä evankeliumin julistaminen tarkoittaa käytännössä?...
UutisetMaakuntien aloitustapahtumissa jo tuhannet ihmiset ovat päässeet kuulemaan värikästä kuoroa.
MuutAlkavan avioliiton puutarhassa voi hiiviskellä näkymättömiä vieraita.
PikavisiittiSamuel Aro-Panula pääsi nuorena sijaisopettajaksi raamattukouluun. Kokemuksesta syttyi unelma omasta opettajuudesta.

Kun katson peiliin, näen armosta pelastetun ihmisen.

Kun kaipaan piri...
MuutPsykologi Satu Lähteenkorvan mukaan on olennaista, kiirehtiikö pelosta vai levosta käsin (Sana 9/17).

Kiireessä rukous, Raamatun lukeminen ja seurakuntayhteys kääntyvät usein puurtamiseksi. Ihm...
MuutHelluntaikarismaattisuuden leviäminen maailmalla ei ole sattumaa vaan perustuu hengellisten ydinasioiden löytämiseen.
MuutPyhä Henki haluaa käyttää jokaista seurakunnan jäsentä johdattaessaan uskovien yhteisöä.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan