Fida ja Denis Mukwegen terveysosasto yhteistyöhön – Kongossa seksuaalinen väkivalta sekä äiti- ja lapsikuolleisuus ovat todellisia haasteita

Taustalla Fidan kumppanin CEPAC-kirkon ylläpitämä klinikka Kalemien kylässä Kongon demokraattisessa tasavallassa. (Hannu Happonen)
Taustalla Fidan kumppanin CEPAC-kirkon ylläpitämä klinikka Kalemien kylässä Kongon demokraattisessa tasavallassa. (Hannu Happonen)

Joonas Haverinen  

 

Fida on toiminut päiväntasaajalla sijaitsevassa Kongon demokraattisessa tasavallassa jo vuosia kumppaninaan paikallinen helluntaikirkko CEPAC. Yhteistyö on saanut hyvää muutosta aikaan. Esimerkiksi vammaisten lasten kouluun pääsy on kohentunut huomattavasti. 

Kongon terveydenhuoltojärjestelmä on hauras, koska jatkuvat konfliktit jarruttavat taloudellista ja sosiaalista kehitystä. 

CEPAC-kirkko toimii vahvana sosiaalisena vaikuttajana lähes koko Kongon alueella. Sillä on satojen paikallisseurakuntien lisäksi kymmeniä kouluja, klinikoita, yliopisto sekä Kongon suurin lääkevarasto. 

 

 

      Meidän tulee ponnistella kohti väkivallatonta tulevaisuutta.

  

Fida on nyt aloittanut yhteistyön CEPACin terveysosaston kanssa. Osastoa johtaa lääkäri ja rauhannobelisti Denis Mukwege, joka on ollut mukana terveyshankkeen suunnittelussa. Hanketta koordinoi CEPAC-kirkon terveysosaston työntekijä Joseph Furaha.  

Furaha korostaa, että Kongossa kaikkein tärkeintä on pyrkiä ennaltaehkäisevään työhön.  

– Tähän me tarvitsemme apua ja tukea. Meillä on yli 300 toimivaa terveyskeskusta. Haluamme kohentaa hoitohenkilökunnan ammattitaitoa ja kylien asukkaiden omaa osaamista.  

Furaha ei puhu ainoastaan sairauksien ennaltaehkäisystä, vaan laaja-alaisesta vaikuttamisesta ongelmien juurisyihin. Tämä pitää sisällään niin stigmojen purkamista kuin yhteisöjen valistamista.   

Terveyshankkeen työntekijänä toimiva lääkäri Bivumbo Desire kertoo, että alueella on valitettavan suuri äiti- ja lapsikuolleisuus. Malaria ja kolera sairastuttavat ihmisiä vakavasti, ja rokotuskattavuus on huono.  

 

Myös seksuaalinen väkivalta on Kongossa yleistä. Tämän vuoksi Fida ja CEPAC keskittyvät uhrien tunnistamisen ja hoitoonohjauksen lisäksi vahvaan vaikuttamistyöhön.  

– On tärkeää, että väkivallan kokemuksesta toipuville tarjotaan psykososiaalista tukea fyysisen hoidon lisäksi. Meidän tulee myös ponnistella kohti kestävää muutosta, väkivallatonta tulevaisuutta, Desire toteaa.  

Hankkeessa neuvonantajana toimiva Katja Köykkä näkee uuden yhteistyön suurena mahdollisuutena Kongon seurakunnille. Kirkot ovat Kongossa vahva yhteiskunnallinen voima. 

– Kun viimeksi tapasin lääkäri Mukwegen, hän sanoi toivovansa tämän terveysyhteistyön vahvistavan vaikuttamistyötä myös kongolaisten kirkkojen sisällä, Köykkä kertoo. 




51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja