Farhanin matka maailman ääriin

Odottavan aika on pitkä. Pakistanilainen evankelista Farhan on perheineen saanut käännytyspäätöksen, jota käsitellään vielä oikeudessa. Farhan pelkää, että kuolemalla uhkaavat islamistit löytävät hänet jälleen, mikäli perhe joutuu käännytetyksi takaisin Pakistaniin. Kuva: Anssi Tiittanen
Odottavan aika on pitkä. Pakistanilainen evankelista Farhan on perheineen saanut käännytyspäätöksen, jota käsitellään vielä oikeudessa. Farhan pelkää, että kuolemalla uhkaavat islamistit löytävät hänet jälleen, mikäli perhe joutuu käännytetyksi takaisin Pakistaniin. Kuva: Anssi Tiittanen

Vuosi 2015 oli juuri päättymässä. Pakkanen paukahteli talvisessa illassa Inarin korkeudella. Maailma valmistautui vastaanottamaan uutta vuotta, mutta pakistanilainen Farhan (nimi muutettu) ei ollut juhlatunnelmissa.

 

Tällä erää Farhanin perheen kohdalla viimeinen pakolaisbisneksestä elantonsa tienaava järjestelijä oli luovuttanut Murmanskissa heidän käyttöönsä ikälopun Ladan, jolla raja Suomen puolelle oli ylitettävä.

 

Farhania jännitti ajaa ensimmäistä kertaa elämässään lumessa ja oikeanpuoleisessa liikenteessä. Hän puristi tärisevää rattia rystyset valkoisina. Nenässä tuntui penkkeihin pinttynyt mahorkan tuoksu.

 

Tien päässä pimeästä lumisesta maisemasta pistivät esiin kirkkaat valot ja punakeltaiset puomit. Siellä oli Suomi. ”Jeesus, auta nyt meitä”, Farhan rukoili mielessään.

 

Farhan pysäytti auton puomille. Rajamiesten taskulamppujen kiiloihin osuivat vaimo Aisha  ja takapenkillä matkustaneet tytär Fahmida, 7, ja poika Yasir, 6.

 

Farhan esitteli itsensä ja ojensi rajavartijalle passinsa.

 

 

– Haemme Suomesta turvapaikkaa uskonnollisen vainon vuoksi, hän sanoi saamiensa ohjeiden mukaisesti.

 

 

Ei huoletonta päivää

Syyskuisessa Espoossa Farhan muistelee Suomeen saapumista jo hieman hymyillen.

 

– Siitä on nyt vuosi, kahdeksan kuukautta ja kahdeksan päivää.

 

Suomessa vietetty aika tulee päivän tarkkuudella kuin apteekin hyllyltä. Sellaista on odottajan elämä. Vaikka Suomi, josta he Pakistanista lähtiessään eivät tienneet juuri mitään, hurmasi tulijat heti puhtaudellaan ja turvallisuudellaan, perhe ei ole voinut olla täysin levollinen vielä päivääkään.

 

Tai ainakaan perheen vanhemmat eivät ole voineet olla. Fahmida ja Yasir käyvät koulua tavallisessa espoolaisessa alakoulussa. Tytär on kiinnostunut kuvataiteista, poika jalkapallosta. Suomen kielen lapset ovat oppineet hämmästyttävän hyvin.

 

– Opin nykyään suomea eniten lapsilta, Farhan sanoo.

 

Työpaikassa suurtalouskeittiössä kommunikoidaan suomeksi ja englanniksi.

 

Lapset muistavat perheen pitkän ja vaarallisenkin matkan halki Lähi-idän ja itäisen Euroopan. Se näyttäytyy heille seikkailuna ja lomareissuna. Vanhemmat ovat halunneet vielä säästää heidät tiedolta siitä, miksi koti Pakistanissa jouduttiin jättämään.

 

 

”Sinut tapetaan”

Farhanin kasvoilla vaihtelevat lämmin eteläaasialainen hymy ja toisaalta perheenisän huoli.

 

Vielä kolme vuotta sitten kaikki oli hyvin. Farhan työskenteli kokkina Lahoren miljoonakaupungissa. Vapaa-ajalla hän toimi Church of Christ -helluntaiseurakunnan evankelistana ja piti avustustilaisuuksia ja evankelioimiskokouksia kaupungin slummeissa.

 

Perhe alkoi saada uhkaavia kirjeitä. Tuntematon radikaalimuslimiryhmä oli ottanut Farhanin silmätikukseen. Marraskuussa 2015 kaksi moottoripyörällä liikkunutta miestä pysäytti hänet yllättäen kadulla ja sanoi, että Farhan tapetaan, jos evankelioimistyö ei lopu.

 

 

Suomesta ei turvapaikkoja pakistanilaisille

Elämä 200 miljoonan asukkaan muslimimaassa ei koskaan ole ollut kristityille täysin jännitteetöntä. Viime vuosina Pakistanin kristittyjen tilanne on pahentunut entisestään. Open Doors -järjestön rankingissa se on neljännellä sijalla kristittyjen kannalta hankalien maiden listalla, edellään vain Afganistan, Somalia ja Pohjois-Korea.

 

Lahorissa tapahtui pääsiäisenä 2016 pommi-isku, jossa kuoli 70 kristittyä.

 

Pakistanissa on noin neljä miljoonaa kristittyä. Suuri osa heistä elää miljoonakaupungeissa pääväestöön sulautuneina, eivätkä he koskaan kohtaa vainoa tai syrjintää. Tähän tietoon perustaa maaarvionsa myös Suomi, joka ei tällä hetkellä myönnä turvapaikkaa pakistanilaisille uskonnollisen vainon perusteella.

 

Farhanin suomalaisen lakimiehen Ville Hoikkalan mukaan perhettä on kehotettu hakeutumaan Pakistanissa alueelle, jossa kristityt saavat olla rauhassa.

 

 

Fatwa pakotti pakomatkalle

Kohdattuaan moottoripyörämiehet ja saatuaan uhkaavia kirjeitä, joissa Farhania syytettiin profeetta Muhammedin pilkasta, hän päätti paeta perheensä kanssa.

 

– En ole huolissani itsestäni. Pelkään lasteni ja vaimoni puolesta, Farhan sanoo.

 

Tiedossa oli kristittyjen järkyttäviä kohtaloita islamistien käsissä. Open Doors on raportoinut sadoista tapauksista, joissa esimerkiksi kristittyjen perheiden tyttöjä on kaapattu ja pakotettu naimisiin muslimimiesten kanssa. Jos kristityt ovat valittaneet viranomaisille, heitä on syytetty tytön ”vapaan tahdon” loukkaamisesta. Kääntyminen pois islamista on lain mukaan kiellettyä ja siitä voi seurata kuolemanrangaistus.

 

Farhanin perhe muutti kaksi kertaa eri kaupunkiin Pakistanin sisällä. Moottoripyörämiehet löysivät heidät molemmilla kerroilla.

 

Farhan päätti paeta Pakistanista, kun eräs imaami sälytti hänen päälleen fatwan, islamilaisen lainsuojattomuuden. Kuka tahansa saisi imaamin mukaan tappaa Farhanin. Vaikka fatwa on Pakistanissa laiton, viranomaiset ovat usein voimattomia ja myös haluttomia estämään ääriryhmien toimintaa.

 

 

Työtä ja perhe-elämää

Suomessa Farhanin arki rullaa olosuhteisiin nähden varsin normaalisti. Haastattelusta hän kiirehtii työpaikalleen, jossa hän laittaa ruokaa iltakuuteen.

 

Sitten on aika suunnata kotiin.

 

– Iltaisin olen perheen kanssa. Syömme, katsomme elokuvia ja juttelemme päivän tapahtumista.

 

Perhe viihtyy myös kauppakeskuksissa, vaikka rahaa ei olisi juuri käytettäväksi. Vilinään tottuneet hakeutuvat sinne, missä ihmiset ovat. Kesällä lapset pääsivät Linnanmäelle.

 

Turvapaikkapäätökset ovat olleet kielteisiä. Nyt viimeisin käännytyspäätös on valituskierroksella korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

 

Lisäksi vanhemmat ovat hakeneet oleskelulupaa työn perusteella. Molemmilla on Suomessa vakinainen työpaikka, joita kristityt ystävät ovat järjestelleet. Perhe asuu espoolaisen luterilaisen seurakunnan osoittamassa asunnossa. He osallistuvat erään pääkaupunkiseudun helluntaiseurakunnan urdunkieliseen toimintaan. Siellä Farhan tapaa maanmiehiään, joista monet eivät halua enää palata Pakistaniin.

 

Jos Farhanin toive toteutuu, perhe saa oleskeluluvan. Jossain vaiheessa on mahdollisuutta hakea myös Suomen kansalaisuutta.

 

Pakistanin kristittyjä hän ei ole unohtanut. Farhan on ollut mukana organisoimassa kristittyjen lakimiesten ryhmää, joka voisi auttaa vainottuja eri puolilla maata.

 

– Kristittyjen yhteys voisi kotimaassani olla nykyistä parempi, Farhan sanoo.

 

Hänen mukaansa on turhan tyypillistä, että eri kirkkoja edustavat uskovat pitävät itseään muita parempina. Ja tämä siis tilanteessa, jossa koko kristillistä yhteisöä kohtaa paine ja vaino.

 

– Haluaisin tietysti myös olla osaltani rakentamassa seurakuntaa Suomessa. Ihmiset ovat olleet meille hyvin ystävällisiä. Monet rukoilevat ja taistelevat puolestamme. Olen heille hyvin kiitollinen, Farhan sanoo.

 

 

Anssi Tiittanen



Teema
51

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan