Essayah: Työ voi rajoittaa uskonnollista pukeutumista

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ja tutkija Leena Sorsa keskustelivat Saako uskonto näkyä? -nimellä mainostetussa tilaisuudessa, joka oli osa Helsingin tuomiokirkossa järjestettyä yhteiskunnallista keskustelusarjaa. Illassa esiintyi myös laulaja Jippu (ei kuvassa).
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ja tutkija Leena Sorsa keskustelivat Saako uskonto näkyä? -nimellä mainostetussa tilaisuudessa, joka oli osa Helsingin tuomiokirkossa järjestettyä yhteiskunnallista keskustelusarjaa. Illassa esiintyi myös laulaja Jippu (ei kuvassa).
Keväällä 2013 otsikoihin nousi vantaalaisen bussikuskin päähine. Intialaisperäistä sikhi-uskontoa harjoittava mies piti turbaania uskonnollisista syistä, vaikka bussiyhtiö kielsi sen vedoten työturvallisuuteen ja työasun yhtenäisyyteen.

Tapaus oli Suomessa harvinainen. Sen sijaan muualla Euroopassa uskonnollisten asujen ja symbolien käytöstä on viime vuosina kiistelty jatkuvasti.

Aiheesta keskusteltiin Helsingissä Tuomiokirkon kryptassa tammikuun lopulla.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah piti hyväksyttävänä, että jotkut työtehtävät rajoittavat uskonnon tai kulttuurin edellyttämää pukeutumista. Hän huomautti, että esimerkiksi Ranskassa valtion palveluksessa olevat henkilöt eivät voi käyttää näkyviä uskonnollisia symboleja.

– Meppivuosiltani muistan, kuinka [Euroopan parlamentissa] työskentelevät musliminaiset kietaisivat huivin päähän vasta kotiin lähtiessä, Essayah kertoi.

Laki rajoittaa etenkin musliminaisten elämää

Essayah huomautti, että Suomessa vastaavat rajoitukset koskevat esimerkiksi romaninaisia, joista monet työskentelevät suurtalouskeittiöissä.

– Romaniystäväni ovat itse todenneet, että iso hame yllä työnteko ei olisi mahdollista.

Toisaalta Essayahin mielestä pukeutuminen vapaa-ajalla on asia erikseen. Hän sanoi pitävänsä ”valitettavana” Ranskassa viime elokuussa sattunutta tapausta, jossa burkinia eli koko vartalon peittävää uimapukua rannalle käyttänyt musliminainen sai sakot.

– Oma mieheni käyttää triathlonissa samantyyppistä asua. Ehkä hänkin olisi voinut saada Ranskassa sakot, Essayah vitsaili.

Hän myös totesi, että urheilijat keksivät yleensä ensimmäisinä luovat ratkaisut uskonnon mukaiseen pukeutumiseen. Hän kertoi sikhiurheilijoista, joilla on pieni ja kevyt urheiluun tarkoitettu turbaani päässä.

Myös viime kesän olympialaisissa nähtiin aiempaa enemmän musliminaiskilpailijoita, jotka esimerkiksi pelasivat rantalentopalloa vartalon ja pään peittävissä asuissa.

– Uskonto voi jonkin verran tarvittaessa joustaa, Essayah kommentoi.

Liika kontrolli voi poikia ikäviä vastareaktioita

Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Leena Sorsa totesi, että uskonnon ja kulttuurin mukaista pukeutumista säätelevät lait eivät kosketa yhtä lailla kaikkia.

– Yhteiskuntarauhan ja yhteisöllisyyden näkökulmasta on pidetty ongelmana sitä, että laki rajoittaa erityisesti musliminaisten elämää ja työllistymistä.

Sorsan mukaan tutkimukset myös osoittavat, että liian tiukka uskonnollisten symbolien ja pukeutumisen kontrollointi on omiaan synnyttämään negatiivisia vastareaktioita.


Lari Launonen

Uutiset
7/2017

UutisetHelluntaikirkon uusi johtaja ei toivo, että yhteisöön tultaisiin viranomaisten pakottamana.
UutisetSuomessa asuvien venäjänkielisten parissa vaikuttaa muutama vapaakristillinen seurakunta.
UutisetKan ja ViaDia solmivat yhteistyösopimuksen, jolla tähdätään päihdeongelmaisten kokonaisvaltaiseen auttamiseen.
UutisetSuurin osa [pakolaisista] pakenee oman maansa sisällä tai naapurimaahan. Parasta apua on paikalla annettu apu, tasavallan presidentti Sauli Niinistö lausui Yhteisvastuukeräyksen avaavassa puheessaan....
UutisetJo 170 seurakuntaa on ilmoittautunut Hyvä Sanoma -lehtikampanjaan.
UutisetLuterilaiset seurakunnat pohtivat sote-uudistuksen keskellä, miten varmistaa sairaalasielunhoidon jatkuvuus.

– Perustyö pysyy sinänsä samana, ei siinä mitään. Mutta kenen kanssa sopimukset tehd...
UutisetVaasan vankilassa järjestettiin 31. tammikuuta hengellisen musiikin konsertti, jossa esiintyi laulaja-evankelista Nina Åström yhtyeineen.

Konsertissa oli mukana suurin osa vankilassa vierailevi...
UutisetRomaninaisten tavoin musliminaiset joutuvat tinkimään kulttuurinsa mukaisesta pukeutumisesta työelämän sitä vaatiessa. Miehet pääsevät usein helpommalla.
UutisetKauhajoen helluntaiseurakunnassa 3.–5. helmikuuta pidetty Israel-konferenssi kiinnosti sekä uusia että vanhoja Israelin ystäviä. Lauantain seminaaripäivään osallistui noin 200 henkilöä, ja 130 oli muk...
UutisetIhmiset pyytävät usein esirukousta oman tai läheisen sairauden paranemisen puolesta, läheisten ihmisten ongelmien, ihmissuhdeasioiden ja yksinäisyyden puolesta, Tuomasyhteisön pappi Pirjo Kantala kert...
UutisetHengellinen liikehdintä keskittyy nyt pääosin kaupunkeihin.
UutisetKristillisen kustannusyritys LifeWay Christian Resourcesin johtaja Thom S. Rainer käsittelee sivustollaan thomrainer.com sunnuntaijumalanpalveluksen kello 11 suosion hiipumista. Hän on selvittänyt asi...
UutisetHelmikuun alussa uutisoitiin 12-vuotiaan kristityn tytön murhatun Pakistanissa. Viranomaiset vakuuttivat Tania Mariyam -nimisen tytön hukuttautuneen tammikuun lopussa kanaaliin. Jo tuolloin epäiltiin,...
UutisetDavid Bennett vastusti aiemmin kristinuskoa ja oli aktiivinen homojen oikeuksien puolestapuhuja. Nyt hän opiskelee teologiaa Britanniassa ja tukee brittipiispojen linjausta, jonka mukaan samaa sukupuo...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan