Esikoiskirjailija Eveliina Hokkanen: ”Haluan antaa äänen niille, joilla ei sitä ole”

Eveliina Hokkasen esikoisromaani on suunnattu itseään etsiville nuorille ja nuorille aikuisille. Luonto-ohjaajaksi opiskelleelle Eveliinalle luonto on tärkeä asia. Tämä näkyy myös hänen romaanissaan, jonka luontokuvaus on rikasta. (Juha Juurikkamäki)
Eveliina Hokkasen esikoisromaani on suunnattu itseään etsiville nuorille ja nuorille aikuisille. Luonto-ohjaajaksi opiskelleelle Eveliinalle luonto on tärkeä asia. Tämä näkyy myös hänen romaanissaan, jonka luontokuvaus on rikasta. (Juha Juurikkamäki)

Kuluneen vuoden aikana keuruulaisen Eveliina Hokkasen elämässä on tapahtunut monta mullistusta, kuten avioituminen ja pitkään haaveena ollut oman kirjan julkaisu.

 

Eveliina on kirjoittanut tarinoita niin kauan kuin kynä on pysynyt kädessä – ja jo ennen sitä päiväkodin tädit ja perheenjäsenet saivat toimia hänen kirjureinaan.

 

Tällä viikolla julkaistavaa esikoisromaaniaan Naavalla kiedottu (Aikamedia 2020) Eveliina on työstänyt yläkouluikäisestä saakka. Nuorille ja nuorille aikuisille suunnattu kirja käsittelee ahdistusta, itsensä hyväksymistä ja identiteettiä.

 

– Alun perin ajatus tälle kirjalle lähti siitä, että nämä teemat ja asiat koskettivat itseäni ja kirjoittaminen oli luova tapa purkaa asioita. Mutta kun aloin kirjoittaa, tajusin, että monilla ympärilläni olevilla ihmisillä on ahdistusta, joka ei näy aina ulospäin, Eveliina sanoo.

 

– Tuntuu, ettei näistä hirveästi puhuta kristillisissä kirjoissa, joten halusin kirjoittaa niistä ja tarjota vertaistukea.

 

 

Kirjoittamisen lisäksi Eveliina on aktiivinen seurakunnassa ja mukana järjestötyössä sekä haaveilee miehensä kanssa lähetystyön tekemisestä. Kaikkea tekemistä ohjaa halu auttaa ja tukea toisia.

 

– Haluan antaa äänen niille, joilla ei sitä ole. Haluan kirjoittaa sellaisista asioista, joista on tärkeää ja tarpeellista kirjoittaa, Eveliina tiivistää, kun häneltä kysyy, millainen kirjoittaja hän on.

 

Naavalla kiedottu -teoksessa äänen saa päähenkilö Jutta, joka kärsii ahdistuneisuudesta. Jutta on puhelias luonnonlapsi, joka metsästää, mutta hän kokee, ettei sovi muottiin eikä kelpaa. Jutan kotiympäristössä on hiljaista kipua, joka ei näy ulospäin: isä ja äiti riitelevät rajusti, ja äiti vähättelee tytärtään.

 

– Rikkinäinen perhe ei ole aina se avioeroperhe, vaan kipua on monenlaista, Eveliina toteaa.

– Halusin tuoda tämän puolen tarinassani esiin.

 

 

Naavalla kiedottu käsittelee myös naiseksi kasvamisen kipuja. Päähenkilö saa kuulla usein siitä, miten metsästysharrastus ei ole tytöille sopiva, tai että hän puhuu liikaa tai on liian villi.

 

– Tuntuu, että joskus edelleenkin ollaan aika stereotyyppisiä sen suhteen, millaisia tyttöjen ja poikien pitää olla. Olin itse jo lapsena semmoinen, että tykkäsin kiipeillä puissa ja olla metsässä, ja sain huomautuksia, ettei se sovi tytöille. Koin, etten tullut hyväksytyksi, kirjailija kertoo.

 

– Ehkä nykyään on enemmän tilaa olla oma itsensä, mutta samaan aikaan yhteiskunnassa sukupuolikeskustelu menee helposti seksuaalivähemmistöjen asioihin. Joskus tuntuu, että sukupuolia käsitellään liian kapeasti; joko vedetään rajat liian tiukaksi tai luovutaan niistä kokonaan, Eveliina toteaa.

 

– Itse haluan nostaa esille sitä puolta, että on tilaa olla mies ja nainen, voit olla naisellinen ja miehekäs monipuolisesti. Esimerkiksi mieskin voi harrastaa balettia ja nainenkin voi metsästää.

 

 

Luonto-ohjaajaksi opiskellut Eveliina arvostaa luontoa. Hän retkeilee paljon ja käy muiden mukana metsällä, vaikkei itse metsästäkään. Luonto on tärkeässä roolissa myös kirjassa, jossa luontokuvaus on rikasta.

 

– Luonto-ohjaajan opinnoissa minua kiinnosti eniten greencare-toiminta, jossa ajatus on se, että luonnon kautta autetaan ja hoidetaan ihmisiä.

 

Itä-Suomesta kotoisin oleva Eveliina opiskeli luonto-ohjaajakoulutuksen ohella myös ylioppilaaksi. Sittemmin hän on opiskellut IK-opiston raamattukoulussa neljä vuotta. Kokemusten reppuun mahtuu myös Fidan lähetysharjoittelu nuorisokeskuksessa Kambodžassa, jossa hän opetti englantia, käsitöitä ja aerobicia.

 

– Huomasin, että liikunnanohjaamiselle on Aasiassa tarvetta, samoin sellaiselle työlle, jossa tuetaan tervettä kehonkuvaa ja ravitsemusta. Siellä naisten on oltava pieniä ja ihmiset kärsivät siitä kehonkuvasta. He pelkäävät lihaksia ja painonnousua, Eveliina kertoo.

Nuorella naisella on itselläänkin syömishäiriötaustaa, joten hän tietää, mistä puhuu – ja kykenee ymmärtämään kehonkuvan kanssa kamppailevia.

 

Laajempi halu auttaa maailmaa näkyy Eveliinan valinnoissa. Hän toimi aiemmin vainojen uhreja auttavan Open Doorsin somepäivittäjänä, ja tällä hetkellä hän on miehensä kanssa ihmiskaupan uhreja auttavan Vapauta uhri ry:n hallituksen jäsen.

 

 

Mistä sitten kaikki tämä auttamisen halu ja ihmisten ymmärtäminen kumpuaa? Osaltaan syynä ovat Eveliinan kristilliset arvot ja empaattinen luonne. Mutta Eveliinan mielestä kaunokirjallisuudellakin on tässä roolinsa.

 

– Tarinat ovat minulle tapa rentoutua, mutta ne myös opettavat ja lisäävät ymmärrystä laajasti muita kohtaan sekä tarjoavat vertaistukea.

 

Tarinoiden voima on Eveliinan mukaan usein henkilöissä, joihin voi samaistua.

 

– Välillä huomaan, että viittaan johonkin kirjan henkilöön kuin todelliseen ihmiseen ja sanon, että ”joku mun tuttu sanoi – ei kun se olikin kirjan henkilöhahmo”, Eveliina nauraa.

Nuoren kirjailijan mukaan kirjojen kautta voi saada aikaan paljon, ja ne ovat kädenojennus erilaisissa tilanteissa kamppaileville.

 

 

Harva kuitenkaan tulee ajatelleeksi sitä, paljonko kirjailija itse tarvitsee tukea ja ymmärrystä taipaleellaan. Kirjailijaksi kun ei noin vain tulla.

 

– Pastorini Kari Honkanen oli minulle tukija ja mentori. Olin kymmenenvuotias, kun Kari luki kirjoittamani tarinan ja kysyi, tuleeko minusta kirjailija. Hän pyysi minua heti toimittajaksi seurakuntalehteen, ja vuosien varrella hän luki tekstejäni, kannusti ja uskoi kykyihini, Eveliina kertoo.

 

Naavalla kiedottu onkin omistettu juuri Karille, edesmenneelle kirjailijalle ja pastorille.

Eveliinan ja Karin yhteistyö on kaunis osoitus siitä, miten hyvä kiertää: kun saa tukea ja hyväksyntää, sitä pystyy jakamaan myös toisille.

 

 

Sara Saarela

 

 

Eveliina Hokkasen teos Naavalla kiedottu julkaistaan 5. syyskuuta Suomen suurin nuortenilta -livestreamtapahtumassa, joka korvaa tämänvuotisen YC:n. Lisätietoa: youthcelebration.fi



Lukijalta
34/2016Sateet

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan