Ekumeeninen Neuvosto kohensi vapaakirkkojen asemaa

Vaikka valtaosa SENin jäsenyhteisöistä on vapaakristillisiä, teologista ja visuaalista ilmettä ovat hallinneet perinteisten kirkkojen kasukat ja pantakaulukset. Kuva palmusunnuntain ekumeenisesta rukoushetkestä. Kuva: Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Anna Hyvärinen
Vaikka valtaosa SENin jäsenyhteisöistä on vapaakristillisiä, teologista ja visuaalista ilmettä ovat hallinneet perinteisten kirkkojen kasukat ja pantakaulukset. Kuva palmusunnuntain ekumeenisesta rukoushetkestä. Kuva: Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Anna Hyvärinen

Ekumeeninen vapaakristillinen työryhmä. Näin nimitetään Suomen Ekumeenisen Neuvoston, Suomen vapaakristillisen neuvoston ja Frikyrklig Samverkanin vuoden kestäneen selvitystyön lopputulosta. Kyse on Ekumeenisen Neuvoston (SEN) sisälle perustetusta pysyvästä toimielimestä, jonka kautta neuvoston vapaakristilliset jäsenyhteisöt voivat tuoda itselleen tärkeitä asioita järjestön asialistalle.

 

SENin hallitus nimesi maaliskuussa työryhmän jäseniksi Vapaakirkon kirkkokunnanjohtajan Hannu Vuorisen, Baptistikirkon kirkkokunnanjohtaja Jari Portaankorvan, Suomen Helluntaikirkon toiminnanjohtajan Esko Matikaisen, suomenruotsalaisen baptistipastorin  Jan Edströmin sekä SENin pääsihteerin Mari Pöntisen.

 

Edström toimii myös ruotsinkielisiä vapaakirkkoja kokoavan Frikyrklig Samverkanin (FS) ja Vuorinen SVKN:n puheenjohtajana.

 

 

Työryhmä aloittaa toimintansa syksyllä.

 

Keskusteluissa pitkään esillä ollut ajatus SVKN:n ja FS:n järjestäytymisestä SENin sisälle ei toteutunut, mutta selvitystyöhön osallistuneet pitävät lopputulosta silti onnistuneena. Työryhmän kautta voidaan saavuttaa niitä asioita, joita tavoiteltiin, menettämättä mitään sellaista, mistä ei haluttu luopua.

 

 

Tunnettua eläinsatua mukaillen: Ei tullut takkia, mutta tuli kelpo työrukkanen.

 

 

Prosessiin osallistunut Jari Portaankorva uskoo, että tulevaisuudessa vapaakirkkojen ääni tulee SENissä paremmin kuulluksi. Tämä puolestaan lisää yhteisöille tärkeiden asioiden kuulumista yhteiskunnassa.

 

– Pidän lopputulosta erittäin hyvänä. Ideana tässä on käytännön yhteistyön lisääminen. Meille tärkeitä asioita, joita työryhmä voi ajaa, ovat esimerkiksi vähemmistökirkkojen mahdollisuus osallistua hengelliseen työhön puolustusvoimissa, vankiloissa ja sairaalasielunhoidossa.

 

 

Ruotsin malli ei soveltunut

Suomen Baptistikirkko esitti SVKN:n vuosikokouksessa vuonna 2010, että yhteistyöelin järjestäytyisi Ekumeenisen Neuvoston alaisuuteen omaksi jaostokseen. Baptistit perustelivat esitystään sillä, että SENin yhteydessä vapaakirkkojen edunvalvonta ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen olisi vahvempaa. Asia ei kuitenkaan edennyt.

 

Vuoden 2015 lopulla SVKN:n puheenjohtajana toiminut Jari Portaankorva nosti aloitteen uudestaan esille, mikä johti tunnustelujen käynnistymiseen järjestöjen välillä. Keskusteluille antoi pontta se, että SEN oli uudistamassa omaa jaostorakennettaan, ja SVKN oli vähän aiemmin päättänyt säästösyistä lakkauttaa pääsihteerin toimen.

 

Nopeasti keskustelujen keskiöön nousi niin sanottu Ruotsin malli. Ruotsissa ja Norjassa vapaakristilliset neuvostot ovat 2000-luvulla sulautuneet SENiä vastaavaan kansalliseen kristittyjen neuvostoon, joka Ruotsissa on jakaantunut kirkkoperheisiin. Vapaakirkot muodostavat yhden kirkkoperheen, eri ortodoksikirkot toisen, luterilaiset ja anglikaanit kolmannen ja katolinen kirkko yksin neljännen. Ideana on, että kirkkoperheillä on sekä yhteistä että omaa toimintaa. Vapaakirkkojen kokemukset mallista ovat hyviä.

 

Osa asiaa valmistelleesta ryhmästä kävi myös Tukholmassa tutustumassa sikäläisen kristittyjen neuvoston toimintaan.

 

 

Lopulta Ruotsin malli todettiin Suomeen soveltumattomaksi: vapaakristillisiä yhteisöjä lukuun ottamatta kirkkoperheiden luominen olisi täällä vaikeaa.

 

– Ruotsissa on toisenlainen kirkollinen kenttä. Lisäksi SENissä monet kokivat, että perhemalli loisi neuvoston sisälle kirkkojen välisiä raja-aitoja, Mari Pöntinen kertoo.

 

SVKN:ssä ja FS:ssä ei puolestaan ollut halua sellaisiin yhdistymisratkaisuihin, joissa niiden keskinäisille erityishankkeille ja yhteydelle ei jäisi riittävästi tilaa.

 

SVKN:n jäsenyhteisöistä Metodistikirkko, Vapaakirkko ja Pelastusarmeija ovat jo nyt Ekumeenisen Neuvoston jäseniä ja helluntailaiset, adventistit ja Baptistikirkko tarkkailijoita. FS:n kuudesta jäsenyhteisöstä kolme on jäseniä ja ruotsinkielinen helluntaiherätys tarkkailija. Pelkkä SENiin sulautuminen ei olisi tuonut mitään uutta.

 

 

Entä teologinen agenda?

SENin 11 jäsenkirkosta seitsemän voi katsoa edustavan vapaakristillisyyttä, samoin käytännössä kaikkien viiden tarkkailijajäsenen. Silti järjestön ilme on hyvin korkeakirkollinen. Viestinnän lisäksi tämä on näkynyt neuvoston tuottamissa materiaaleissa, yhteisten seminaarien teemoissa ja ekumeenisissa jumalanpalveluksissa.

 

Tämä on aiheuttanut vapaakirkoissa vierauden tunnetta.

 

– Se, millaisena SEN näyttäytyy, ei tunnu meidän jäsenistämme tutulta. Se on yksi syy siihen, miksi monilla on ekumeniasta yhä kielteinen käsitys, Jari Portaankorva arvioi.

 

Esko Matikaisen mukaan ekumeenisen liikkeen päämäärä ja yhteyden mittarit kuten näkyvä ykseys sekä piispan viran ja kasteen vastavuoroinen tunnustaminen eivät ole useimpien vapaakirkkojen tavoitteita lainkaan.

 

– Lähestymme asioita eri suunnasta. Ekumeenisessa Neuvostossa yhteyden agendan tulisi nousta myös vapaakristillisten kirkkojen eetoksesta ja seurakuntaelämää koskevasta ajattelusta. Lisäksi vapaakristillisyyden soisi olevan osa sitä julkisuuskuvaa, jonka SEN suomalaisesta kristillisyydestä antaa.

 

 

Mari Pöntinen uskoo, että keskusteluprosessin ja työryhmän myötä vapaakirkot tulevat huomioiduksi aiempaa paremmin myös tältä osin.

 

– Yhdenvertaisuus on yksi SENin kärkiasioita, ja sen täytyy toimia myös SENin sisällä. Pidän vapaakirkkojen vahvuutena rukouselämää ja hengellisen elämän korostamista. Se täydentää kokonaiskuvaa rukoilevasta yhdestä kirkosta.

 

 

Heikki Salmela

 




20/2017

UutisetPiispa toivoo, etteivät kristityt olisi liian arkoja sanoittamaan uskoaan.
PääkirjoitusHuhtkuun lopulla Keuruulla pidetyt helluntailiikkeen yhteisten yhdistysten useat vuosikokoukset ja kustannusyhtiö Aikamedian yhtiökokous nostivat jälleen kerran esille muutoksen tarpeet. Y...
MuutTeologian maisteri ja seksuaalietiikan opettaja Ari Puonti, onko tavanomaista, että solmittaessa heteroseksuaalinen avioliitto myös mahdolliset homoeroottiset tuntemukset aktivoituvat?
...
UutisetVapaakristillinen työryhmä nostaa protestanttisten vähemmistökirkkojen asioita SENin asialistalle.
UutisetKirkon nuorisopäivien yhteydessä toissa viikonloppuna pidetty Gospel SM -tapahtuma kokosi mukavasti väkeä Tampereella.


– Tunnelmat olivat kirjaimellisesti lämpimät. Sali ol...
UutisetVuoden kristillinen kirja -palkinnon saajan valitsee tänä vuonna lastenpsykiatri Jari Sinkkonen.



Esiraati valitsee kilpailuun lähetettyjen teosten joukosta kuusi kirjaa...
UutisetPieni seurakunta voi olla vireä ja hoitava.
UutisetKontulan Metrokappelin pastori Kari Korhonen aikoo lähettää oman kaupunkinsa uusille valtuutetuille lahjaksi Raamatun. Ideaan mukaan hän haastaa kaikki Suomen helluntaiseurakunnat.

– Ajatuksena...
UutisetLuterilaisen kirkon kirkolliskokous päätti 5. toukokuuta piispainkokouksen ehdotuksen mukaisesti, että luterilaisen seurakunnan kirkkoherra voi yksittäistapauksissa kutsua ”muun kristillisen kirkon ta...
UutisetToivonpuheita.fi on tarkoitettu mielen ensiavuksi ilman maksuja ja jonotusta.
UutisetSuomalaisten organisoima lähetyskoulutus kokosi Aasian helluntaijohtajia huhtikuun lopussa Thaimaan pääkaupunkiin Bangkokiin. Kurssin teemana olivat lähetystyön käynnistäminen ja työn tarvitsema...
UutisetToissa viikolla Suomessa vieraillut tohtori Vishal Mangalwadi totesi, että huolimatta EU:n epätäydellisyyksistä se on paras malli esimerkiksi Lähi-idälle ja Afrikalle. Asiasta uutisoi Suomen Vii...
UutisetJuutalaisvastaisuuden voimistuminen selittyy islamin, ei kansallismielisyyden, nousulla.
UutisetYli 400 nigerialaista pahamaineista Fulani-terroristia on kääntynyt kristityksi. Samalla uuden elämän löytäneet ihmiset ovat vannoneet tästedes edistävänsä rauhaa Nigeriassa.


...
UutisetVuosikymmeniä Etelä-Koreassa nähty evankelisten seurakuntien kasvu on hiipumassa. Näin sanoo Soulissa vaikuttavan helluntailaisen megaseurakunnan Yoido Full Gospel Churchin pastori Jung-Ju...
UutisetRuotsi on nykyään yksi vähiten uskonnollisista länsimaista.


Jo vuoden 2014 kansallisessa tutkimuksessa miltei 80 prosenttia ruotsalaisista tyypitteli itsensä joko ei-uskonno...
MielipideJanne Saarela kirjoitti artikkelissaan (RV 18): ”Tuolloin kaikki uskoivat, että taivaan kannen yläpuolella maailmaa ympäröivät kosmiset vesimassat ––.”


Raamatun...
MielipideMillaista on olla yksin? Tai kokea yksinäisyyttä, vaikka olisi muiden seurassa? Sen tietää vain ihminen, joka on kokenut yksinäisyyttä enemmän kuin vain ohimenevänä tunteena.

...
MielipideSunnuntaina vietettään äitienpäivää. Tuon niin valoisalta ja lämpimältä tuntuvan päivän vietto alkoi 12.5.1907 Yhdysvalloissa, jolloin eräässä New Yorkin metodistikirkossa järjestettiin...
MuutEspanjalainen pyhiinvaellusreitti Camino Francés on tullut yhä suositummaksi. Parhaillaankin tuhannet ihmiset kulkevat sitä pitkin kohti Santiago de Compostelan kaupunkia.


...
KolumniAsiat sujuvat usein parhaiten suhteilla. Myös kristittyjen yhteys.


Siiri syntyi luterilaiseen kotiin. Uskovat vanhemmat kuuluivat yhteen kirkon herätysliikkeistä. Siiriin isk...
MuutArmolahjat, ihmeet ja merkit kiinnostavat kyllä monia, mutta opetus Pyhästä Hengestä totuuden Henkenä käy kaupaksi huonommin.
PakinaMuutama vuosi sitten olin aamiaisella helsinkiläisessä kahvilassa. Nuori miestarjoilija oli parhaillaan keräämässä astioita pöydistä, kun hän yhtäkkiä pysähtyi kohdallani.


–...
Artikkelit”Tulen ja jään laulu edustaa modernin laatufantasian kentässä puhtaimmillaan sellaista, joka useimmiten lukijoille tulee fantasiakirjallisuudesta puhuttaessa ensimmäisenä mieleen. Tu...
MuutRistin Voitto kertoi hiljattain (43/2016) Carl-Erik Sahlbergista, ruotsalaispapista, joka palasi lähetystyöstä Ruotsiin vuonna 1989. Tukholman ydinkeskustassa toimineeseen Santa Claran...
UutisetUudesta kommentaariraamatusta on tulossa Suomen oloissa ainutlaatuinen suurteos. Sen ennakkomyynti on alkanut vilkkaana.
PikavisiittiRukouksen miehenä tunnettu Turun helluntaiseurakunnan pastori Pekka Havupalo kaipaa maahan uutta uskonpuhdistusta, jossa Raamattu on horjumatonta Jumalan sanaa.



Turussa iloitsen eri...
MuutKristillinen urheiluseura KRIK Suomi on hankkeen puuhamiehiin kuuluvalle liikuntabiologianopiskelija Mikko Jokiselle toiveiden täyttymys (Sana 18/17).


Olin valtavan pettyn...
MuutHistoria osoittaa, että jokainen aikakausi on tarvinnut omat hengelliset ja yhteiskunnalliset herättäjänsä.
Muistolle”Kiitos kun saan tässä olla, kiitos kun saan levähtää”, lauloi äiti herkällä äänellään eläkeläisten tapaamisessa Jyväskylän Siion-temppelissä vielä vuodenvaihteessa 30. joulukuuta. Hetki...
MuutRuokajakoon on muodostunut välittämisen ja kohtaamisen kulttuuri.
UutisetJarkko Vehniäinen tekee työkseen sarjakuvia. Hänen kädenjälkeään saattaa seurata päivittäin jopa miljoonayleisö.
Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja