Anteeksianto vapautti vihasta

Mauri Venemies on käsitellyt paljon suhdetta isäänsä. - Nykyään en halua puhua isän teoista sen tarkemmin, koska ajattelen Pietarin kirjeen sanoin, että rakkaus peittää syntien paljouden, hän toteaa kalastusharrastuksesta tutun merimaiseman äärellä.
Mauri Venemies on käsitellyt paljon suhdetta isäänsä. - Nykyään en halua puhua isän teoista sen tarkemmin, koska ajattelen Pietarin kirjeen sanoin, että rakkaus peittää syntien paljouden, hän toteaa kalastusharrastuksesta tutun merimaiseman äärellä.
Tauno Venemies oli viiden lapsen isä ja sekatyömies, joka toimi talvi- ja jatkosodassa sekä ambulanssinkuljettajana että rintamasotilaana. Sotaaikana saatu lempinimi ”Höyry” kuvaa hyvin miehen touhukkuutta ja levottomuutta. Sodan jälkeen Taunon oli vaikea asettua aloilleen,  ja siksi työreissujen lisäksi askel vei usein pois kotoa pitkiksi ajoiksi myös syistä, joita Tyyne-vaimokaan ei tiennyt.

Jos Mauri Venemiestä olisi pyydetty parikymppisenä kertomaan isästään, kuvaus olisi ollut edellistä niukempi. Katkeruus ja viha henkisesti ja fyysisesti poissa olevaa miestä kohtaan olivat niin suuria, ettei hän olisi suostunut edes isänsä ruumisarkun kantajaksi.

– Vasta aikuisena ymmärsin, että sota oli jättänyt häneen jälkensä. Hän oli muiden rintamalla olleiden tavoin ”sisältä rikki ammuttu”: sodan käynyt mies, joka etsi paikkaansa koko loppuelämänsä, seurakuntapastorina Helsingin Saalem-seurakunnassa työskentelevä Venemies kertoo.

Vastuu omasta elämästä

Vuonna 1992 syövän riuduttama Tauno Venemies haudattiin 74-vuotiaana – ja Mauri-poika oli kantamassa arkkua. Sitä edeltäneiden vuosien aikana oli tapahtunut paljon: erityisesti se, että huonoille teille eksynyt poika oli kohdannut Jeesuksen omana vapahtajanaan.

– Ennen uskoontuloa isän puute ja köyhä lapsuus olivat hyviä syntipukkeja omille ongelmilleni, kuten alkoholin liikakäytölle tai asunnottomuudelle, Mauri Venemies kertoo.

– Sitten ymmärsin, että vastaan itse omasta elämästäni ja omista valinnoistani.

Muutama vuosi uskoontulon jälkeen silmät avautuivat toiselle tärkeälle totuudelle, anteeksiannolle.

– Ajattelin, ettei minulla ole mitään anteeksi pyydettävää vaan isälläni. Mutta Pyhä Henki alkoi puhua, että vaikka isäni on tehnyt vääriä tekoja, hän on kuitenkin minun isäni.

Venemies myöntää, ettei anteeksi pyytäminen ja antaminen ollut helppoa. Kun Tauno-isä tuli kylään, vierähti pitkä tovi kahvipöydässä. Koko ajan poika pohti, milloin ottaisi asian puheeksi.

– Vasta isän tehdessä lähtöä eteisessä sain avattua suuni ja sanoin: ”Anna anteeksi, etten ole kunnioittanut sinua isänä sillä tavalla kuin olisi pitänyt kunnioittaa.” Isä ei pystynyt sanomaan mitään, mutta näin hänestä, että sanoma oli mennyt perille.

Loputtoman armollinen Jumala

Tätä anteeksi pyytämisen ja antamisen hetkeä seurasi vapaus, jota Mauri Venemies kuvaa voimakkaimmaksi hengelliseksi kokemuksekseen.

– Se oli minulle voimakkaampi kokemus kuin Pyhällä Hengellä täyttyminen.

Hän selventää, ettei anteeksi antaminen tarkoita sitä, että hyväksyisi toisen tekemät vääryydet tai vapauttaisi hänet vastuusta. Anteeksi antaessaan ja pyytäessään ihminen tekee oman osuutensa ja vapauttaa siten ennen kaikkea itsensä katkeruuden tuhoisilta vaikutuksilta.

Anteeksiannon myötä Venemies alkoi nähdä myös Jumalan rakkauden aivan uudella tavalla.

– Ymmärsin, että Jumalakin antaa anteeksi, vaikkei hänellä olisi siihen mitään syytä.

Pastori kuvaakin nykyistä käsitystään Jumalasta isäksi, joka on paljon armollisempi ja rakastavampi kuin pystymme ikinä käsittämään.

– On hirveän tärkeää ymmärtää se, mitä seurakuntamme edellinen johtaja Klaus Korhonen sanoi aikoinaan: ihmisen elämän tarkoitus on olla Jumalan rakkauden kohde.

– Jos kuva Jumalasta on sellainen, että hän on ankara despootti ja virheitten vahtaaja, ihminen ei voi löytää todellista elämää.

Isäksi tulo oli ihme

Vuosien myötä Mauri Venemies on alkanut nähdä tärkeänä myös sen, että ihminen oppisi olemaan armollinen itselleen. Tätä kykyä on tarvittu erityisesti siinä vaiheessa, kun hänestä itsestään tuli isä.

Jälkikasvun saaminen ei ollut Venemiehille itsestäänselvyys.

– Lääkäri oli antanut Maire-vaimolleni tuomion, ettemme voisi koskaan saada lapsia. Erään kerran lääkärikäynnillä kävi kuitenkin ilmi, että hän oli raskaana.

Matleenan saaminen oli ihme ja suuri rukousvastaus. Sen jälkeen saimme vielä kaksi poikaa, Markuksen ja Matiaksen.

Pastori sanoo olevansa kiitollinen lapsistaan sekä siitä, että perusti perheen vasta uskoontulonsa jälkeen.

– Siitä huolimatta olen tehnyt paljon virheitä ja toiminut väärin. Muiden saarnamiesten tavoin olen pohtinut esimerkiksi, miksi uhrasin niin paljon aikaa työhön enkä ollut enemmän lasteni kanssa.

Täydellisyydentavoittelu romukoppaan

Toisaalta Venemiehen eväät isyyteen eivät olleet kummoiset: hänellä ei ollut minkäänlaista isän mallia, ja lisäksi taustalla vaikuttivat edelliseltä sukupolvelta siirtyneet kasvatusmenetelmät.

– Selkäytimessäni oli karu ja ankara kasvatus, jossa ei näytetty tunteita. Tuon ajan kulttuurissa kunnon perheenisä teki ankarasti töitä ja toi leivän pöytään. Kaikki muu oli sivuseikkaa. Erityisesti hempeilyä pidettiin joutavanpäiväisenä, mies selostaa.

Onneksi lapset opettivat hellyyttä.

– Opin myös sen, että jos luet kasvatusopasta ja saat ohjeet toimimaan ensimmäisen lapsen kohdalla, toisen kohdalla ne eivät välttämättä toimikaan.

Siksi Venemies uskookin, ettei täydellisyydentavoittelu onnistu sen enempää lastenkasvatuksessa kuin hengellisessä elämässäkään.

– Siitä tulee vain kireä ilmapiiri. Olen nähnyt elämäni aikana hyvin vähän perheitä, joissa kaikki ihanteet toteutuisivat. Me kaikki olemme vajavaisia.

– Minua on lohduttanut se, että epätäydellisissäkin perheissä voi kasvaa aivan täysipäisiä ihmisiä, jotka pääsevät elämään kiinni.

Isä on läsnä

Tänä syksynä Mauri Venemiehen isyyshistoriassa tapahtui ”huikea ja sykähdyttävä” asia: hänestä tuli isoisä. Mies kertoo ajatelleensa, että vasta nyt hän osaisi olla oikeanlainen isä.

– Hyvä isä on läsnä oleva, rakastava ja rohkaiseva. Eniten olisin kaivannut itse isän läsnäoloa elämänvalintoja tehdessäni.

Pastori iloitsee kuitenkin siitä, että on saanut tutustua Jumalaan, joka on hänen kanssaan kaikissa elämän vaiheissa.

– Mitä tekee Jumalalla, joka on tuntematon ja etäinen? Ilman läsnä olevaa Jumalaa seurakunnan toimintakin on vain lasten keskinäistä puuhailua. Kun Jumala on läsnä seurakunnassa, sitä voidaan sanoa kodiksi.


Kuka

Mauri Venemies
» Helsingin Saalem-seurakunnan seurakuntapastori; työskennellyt seurakunnassa vuoden 1987 alusta asti, lukuun ottamatta vuosia 1993–96, jolloin oli mukana perustamassa helluntaiseurakuntaa Espoon Leppävaaraan
» toiminut ennen hengellisen työkutsumuksen saamistaan varastotyöntekijänä ja -esimiehenä
» tullut tunnetuksi syvällisenä pohdiskelijana ja jutunkertojana, joka on päässyt mitalisijoille tarinankerronnan suomenmestaruuskilpailuissa
» vaimo Maire ja kolme aikuista, ”omalla tavallaan mainiota ja lahjakasta” lasta sekä neljän kuukauden ikäinen lapsenlapsi
» harrastaa lukemista, kirjallisuutta ja kalastusta


Elina Rautio

Lukijalta
51

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan