"Sivistynyt juoppo" osaa pitää kulissit pystyssä

Alkoholistista tulee peittelemisen mestari

Mia Lehtonen ajatteli, että ihmisten on hyvä nähdä, kuinka uskovainenkin voi juoda.

Eletään kesää noin kymmenen vuotta sitten.

 

– Nyt voisi kyllä ottaa yhden oluen, Mia Lehtonen huikkaa iloisesti, kun mökkivieraat saapuvat.

 

Kesäpaikan emäntä nappaa kylmän virvokkeen jääkaapista, antaen ymmärtää sen olevan mukava rentouttava sipaisu työte­liään mökkipäivän kääntyessä hiljalleen illan puolelle.

Vieraiden tietoon ei tule, ettei kyseessä ole Lehtosen ensimmäinen juoma.

 

– Se saattoi olla viides tai kymmenes tai viidestoista olut sinä päivänä, Lehtonen kertoo nyt.

 

Loppuelämän sairaus

Mia Lehtonen kuvaa omaa alkoholismiaan sivistyneeksi juoppoudeksi.

 

Sivistynyt alkoholisti käy töissä, hoitaa kodin ja lapset ja on sosiaalinen. Hän saattaa jopa nostattaa muissa ihmisissä ihailua pärjätessään työelämässä ja saavuttaessaan varakkuuteen viittaavia statussymboleja.

 

Taustalla pyörii koko ajan kammottava, kuluttava näytelmä, jossa valheiden sepittelystä ja kulissien pystyssä pitämisestä muodostuu ihmiselle hiljalleen kokopäivätyö.

 

Lehtonen on rento, hauska ja elämäniloinen 57-vuotias nainen. Keskustellessa tulee mieleen, että olisi ollut mielenkiintoista tuntea myös se Mia Lehtonen, joka nyt on historiaa.

 

Tai ei Lehtoselle itselleen ole lujittunut mielikuvaa entisestä tai nykyisestä Miasta. Hän on ollut nyt viisi ja puoli vuotta raittiina eli täysin juomatta alkoholia.

 

– Olen Mia, alkoholisti, hän esittelee itsensä usein etenkin nykyisissä ammattipiireissään liikkuessaan.

 

– Alkoholismi on sairaus, jonka kanssa minun on opittava elämään loppuelämäni.

Lehtonen toimii päihdetyössä A-kilta-yhdistyksessä Turussa.

 

Lapsesta alkaen

Lehtosen alkoholinkäyttö alkoi jo varhain, vain 11-vuotiaana. Varhaisista teinivuosista alkaen hän oli humalassa lähes joka viikonloppu.

 

Koti tarjosi huonon mallin. Molemmat vanhemmat sekä myöhemmin myös veli ovat olleet päihteiden väärinkäyttäjiä. Nyttemmin isä ja veli ovat raitistuneet, äiti taas menehtyi päihdesairauden heikentämänä muutama vuosi sitten.

 

18-vuotiaana alkoholia alkoi saada vapaasti ja Lehtonen alkoi olla juovuksissa viikollakin. Iän myötä alkoholitoleranssi kehittyi sellaiseksi, että jatkuva juovuksissa oleminen oli luonteva osa Lehtosen persoonaa eikä ympäristö oikeastaan enää edes huomannut hänen olevan käytännössä jatkuvasti humalassa.

 

Mutta Mia olikin siisti, toimelias, iloinen ja sosiaalinen ihminen – sivistynyt juoppo. Hän teki myyntipäällikön asemassa töitä erilaisissa kiinnostavissa yrityksissä.

 

– Jossain vaiheessa olin töissä vaateteollisuudessa esimiehenä. Silloin olin oikein sellainen bisnesnainen, Lehtonen kuvailee naureskellen.

 

Myöhemmin Lehtonen viihtyi ravintolalaivan myyntipäällikkönä – erityisesti siksi, että asiakkaiden kanssa oli mahdollista sosialiseerata lasillisen ääressä.

 

”Kyllä uskovainenkin voi juoda”

Mia Lehtonen tuli uskoon vuonna 1989, vähän alle kolme­kymppisenä.

 

Muutamat seuraavat vuodet olivat hyviä. Lehtonen kävi paljon eri vapaakristillisissä ja luterilaisissa seurakunnissa.

 

Hiljalleen juominen alkoi taas. Mukana kulki myös uskovaisen kristityn rooli.

 

– Olin kyllä tosissani. Puhuin messuissa ja rukoilin.

 

– Ajattelin silti, että on hyvä, että muut ihmiset näkevät, että uskovainen ihminenkin voi käydä bileissä, juoda ja polttaa tupakkaa, Lehtonen kuvailee nyt.

 

Hän toivoo, että alkoholismi ymmärrettäisiin kokonaisvaltaisena ja etenevänä sairautena.
Alkoholisti, uskovainenkin, keksii ja kehittää kaikenlaisia selityksiä ja ajatuksia, joilla voi perustella oman juomisensa.

 

– Jumala ei missään vaiheessa pakottanut minua lopettamaan. Tein vain itse itselleni kaiken aikaa vahinkoa.

 

Strategiat hioutuvat

Lehtosen lopullisen raitistumisen prosessi alkoi Mea-tyttären syntymästä 13 vuotta sitten. Odottava äiti ei voinut juoda alkoholia, ja vaikka juominen jatkui Mean syntymän jälkeen, alkoi myös piinallinen finaali, jota Lehtonen kutsuu loppuluisuksi.

 

– Pelkäsin kaikkein eniten sitä, että Mea otetaan minulta pois.

 

Eräänä päivänä puhelin soikin – baarista pienen tyttärensä kanssa tavatusta Lehtosesta oli tehty lastensuojeluilmoitus.

 

Lehtonen kuvailee omaa käyttäytymistään puhelimessa sarkastisen huvittuneena.

 

– Selitin hyvin tuohtuneena viranomaiselle, että olen alkoholisti­perheen kasvatti ja tiedän, minkälaista helvettiä sellainen elämä on. Enkä ikinä voisi tehdä omalle lapselleni samaa.

Lehtonen pudistelee päätään.

 

– Alkoholisti on uskomattoman hyvä valehtelija. Ehkä siksi, että uskoin sen kaiken täysin itsekin. Ja minua uskottiin, asia jäi siihen.

 

Kävi kuten alkoholistien kanssa usein käy: Lehtonen ei kokenut tarvetta lopettaa juomista vaan kehitti uuden toimintastrategian.


Seuraavina kuukausina äiti ja tytär kiertelivät terasseja niin, että äiti joi aina pari olutta kussakin paikassa, ja sitten siirryttiin eteenpäin seuraavaan paikkaan juomaan seuraavat pari.

 

Lastensuojeluilmoituksia ei enää tullut, mistä Lehtonen oli tyytyväinen.

 

Kaikki kerralla pois

Viisi ja puoli vuotta sitten tilanne oli eskaloitunut. Avioliitto oli päättynyt eroon ja Mia siemaili käytännössä koko ajan.

 

– Alkoholismi on etenevä sairaus. Homma alkoi karata lopullisesti käsistä.

 

Loppiaisena 2014 Mia polvistui parvekkeen lattialle ja huusi Jumalaa.

 

– Pyysin, että Jumala vaikuttaisi oikean tahtomisen ja tekemisen. Antaisi halun lopettaa.

Mia tunsi, että vastaus tuli. Jotain nytkähti kohdalleen. Hän lähti vertaistukiryhmään.

 

Kova taistelu oli silti edessä. Lehtonen päätti lopettaa viinan lisäksi päihdetarkoituksessa otettujen lääkkeiden, kuten opiaattien, nauttimisen samassa rytäkässä.

 

– Sain helposti erilaisia lääkkeitä. Olin oppinut puhumaan lääkäreille.

 

Ensimmäisinä päivinä olo oli karmea. Mia istui yöt suihkussa ja rukoili. Joka paikkaa särki ja kaikkialle sattui, kun päihteisiin jo vuosikymmenien ajan tottunut elimistö huusi apuaineitaan.

 

– Neljä kuukautta kävelin kuin vanha mummo. Painoin alle 60 kiloa.

Kevään tullessa olo helpotti. Elimistö oli puhdistunut. Taistelu oli siltä erää voitettu.

 

Ensimmäinen on liikaa

Mia Lehtosen puheessa korostuu vertaistuen merkitys.

 

– Nykyisin olen toisenlainen sekakäyttäjä. Tarvitsen ystäviä, seurakuntia ja muita yhteisöjä, Lehtonen sanoo hymyillen.

 

Etenkin alkuvaiheessa jatkuva yhteydenpito vertaisiin oli täysin välttämätöntä, jotta korkki pysyi kiinni. Ja tietysti sinnikäs, jatkuva rukous.

 

Myös työ A-killassa on ollut osa Lehtosen omaa juomattomuutta. Entiseksi alkoholistiksi hän ei itseään suostu kutsumaan.

 

– Tämä on todella loppu­elämän sairaus.

 

Lehtonen ei kuitenkaan enää laske päiviä tai viikkoja, kuinka pitkään hän on ollut ilman päihteitä. Alkuvaiheessa laskeminen oli jopa tärkeää.

 

– Monesti toipuminen kat­keaa siinä vaiheessa, kun alkoholisti ylpistyy ja alkaa ajatella, että voi omin voimin pysyä raittiina. Että voin hyvin mennä yhdelle.

 

Tuleeko Lehtoselle itselleen mieleen elämän painetilanteissa, että yksi viinilasillinen voisi olla paikallaan?

 

– Ei oikeastaan. Minulle riittää, kun mietin, minkälaista juomiseni oli. En ole koskaan edes voinut ottaa sitä yhtä. Aina piti juoda, ja paljon.

 

– Ainoa keino vältää juominen on olla ottamatta sitä ensimmäistä laillista. Jos tulee kiusauksia, soitan tukihenkilölle ja puhun sen haluni pois.

 


Anssi Tiittanen



Lukijalta
51

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan