”Äitiys voi kukkia – jopa huostaanoton jälkeen”

Tarja Hiltunen tutki väitöskirjassaan äitien kokemuksia lasten huostaanotosta. %u2013 Toimenpide sai äidit selkä seinää vasten ja pysäytti siten pahan kierteen. Kun naiset ryhtyivät huolehtimaan hyvinvoinnistaan ja työskentelemään itsensä kanssa, he alkoivat toipua ja voimaantua.
Tarja Hiltunen tutki väitöskirjassaan äitien kokemuksia lasten huostaanotosta. %u2013 Toimenpide sai äidit selkä seinää vasten ja pysäytti siten pahan kierteen. Kun naiset ryhtyivät huolehtimaan hyvinvoinnistaan ja työskentelemään itsensä kanssa, he alkoivat toipua ja voimaantua.
Kun lapsi otetaan huostaan, lastaan laiminlyöneet vanhemmat joutuvat ympäristön paheksunnan – ja jopa vihan – kohteeksi.

– On luonnollista kysyä, kuinka joku vanhempi voi tehdä lapselleen noin. On kuitenkin muistettava, että vanhempien käyttäytymisen taakse kätkeytyy usein heille itselleen lapsuudessa tai nuoruudessa tapahtuneita kipeitä kokemuksia. Myös he ovat joutuneet kokemaan asioita, joita kenenkään ei pitäisi ikinä joutua kokemaan, kasvatustieteen tohtori ja Sininauhaliiton lapsi- ja läheistyön koordinaattori Tarja Hiltunen sanoo.

Hiltusen viime vuoden lopulla tarkastettu väitöskirja keskittyi huostaanoton vähän tutkittuun näkökulmaan: äitien kokemuksiin. Hän haastatteli tutkimustaan varten 12:ta äitiä, joilta otettiin lapset huostaan päihteiden käytön, parisuhdeväkivallan, mielenterveydellisten ongelmien tai lasten oireilun vuoksi.

– Ongelmien juuret olivat menneisyyden traumaattisissa kokemuksissa, jotka olivat jääneet käsittelemättä, Hiltunen kertoo.

Pakko katsoa peiliin

Tarja Hiltusen haastattelemat naiset olivat olleet toimenpidettä edeltävän ajan esimerkiksi ensi- ja turvakodin avun ja sosiaalituen piirissä. Kun huostaanotto tapahtui, kaikki tukirakenteet romahtivat ympäriltä.

– Äidit jäivät täysin yksin. Joskus he menettivät lastensa myötä myös taloudellisen turvan. Toimenpide olikin äideille traumaattinen kokemus entisten traumakokemusten päälle.

Osalla äideistä päihteiden käyttö lisääntyi huostaanoton jälkeen, ja kahdeksan kahdestatoista yritti itsemurhaa.

– Onneksi – tai Luojan varjeluksen vuoksi – itsemurhayritykset eivät kuitenkaan onnistuneet. Ongelmavyyhdin pahenemisen ja lamaantumisen jälkeen useimmat alkoivat kuitenkin pikkuhiljaa pohtia tapahtunutta ja ottaa vastuuta elämästään.

– Yleensä äidit pitävät itseään huonoina äiteinä, vaikka olisivat todella hyviä. Haastattelemani naiset kokivat ennen huostaanottoa olevansa ihan hyviä äitejä, vaikka kertoivatkin esimerkiksi jättävänsä lapsia yksin kotiin omien ryyppyreissujensa ajaksi. Toimenpide pakotti heidät pysähtymään ja katsomaan peiliin.

Kristityillä välineitä auttaa

Pitkällä aikavälillä huostaanoton vaikutukset äitien elämään olivatkin myönteiset. Sen seurauksena naiset alkoivat pohtia, mitä olivat tehneet väärin ja millaisia haavoja olivat aiheuttaneet lapsilleen. Rehellistä itsetutkiskelua seurasivat syyllisyys ja häpeä sekä ymmärrys avun tarpeesta.

– Eräskin äiti makasi ensin vuoden sängyn pohjalla lamaantuneena. Sitten hän alkoi ymmärtää, että hänen on pakko tehdä jotakin itselleen, jos hän aikoo ikinä saada lapsensa takaisin.

Lapset olivatkin suurin kimmoke tervehtymisprosessille. Voimaantumista edistivät myös terapia, uudet ihmissuhteet, vertaisryhmät ja hyvä yhteistyö lapsen sijaisvanhempien kanssa.

– Lisäksi puolet haastateltavista tuli uskoon ja koki, että sai apua Jumalalta. Seurakunnan kautta heille muodostui myös tärkeitä ihmissuhdeverkostoja, tutkija luettelee.

Hän huomauttaakin, että seurakunnilla ja uskovilla olisi paljon mahdollisuuksia huostaanottouhan alla elävien perheiden tukemiseen.

– Me kristityt, jos ketkä, voisimme auttaa. Voisimme kulkea rinnalla, kuunnella ja ohjata tuen piiriin. Se edellyttäisi kuitenkin perehtymistä monin tavoin haavoittuneiden ihmisten maailmaan.

Tuomitseminen ei auta

Ylipäätään Tarja Hiltunen toivoisi niin riskiryhmässä olevien kuin huostaanoton kokeneiden äitien saavan tuomitsemisen sijaan armoa ja ymmärrystä.

– Huostaan otettujen lasten äidit nähdään usein pelkästään esimerkiksi päihde- tai mielenterveysongelmaisina. Tarvittaisiin ihmisiä, jotka voisivat ottaa vastaan heidän hätäänsä ja näkisivät heidän kokonaisvaltaisen avun tarpeensa.

Työssään päihdeongelmaisten naisten parissa Hiltunen pyrkiikin näkemään ihmisen  ongelmien takana; viranomaisenakin voi olla ihminen ihmiselle.

– Näen kohtaamissani naisissa ennemminkin lähimmäisen kuin huonon äidin. Erilaisista tilanteista huolimatta myös äitiys yhdistää meitä.

Kristittyjä Hiltunen muistuttaa Jumalan armahtavasta mielenlaadusta, joka tulee esille esimerkiksi Jeesuksen kertomassa vertauksessa laupiaasta samarialaisesta. Kun tämä kohtasi ryöstetyn ja pahoinpidellyn matkamiehen, hän ei pohtinut, oliko tilanteeseen joutuminen miehen omaa syytä, vaan auttoi joka tapauksessa.

– Jumala on valtavan armollinen. Kaiken inhimillisen ja tietoon perustuvan avun ohessa hän tarjoaa meille koko ajan kaksin käsin apuaan.

Haiseva lantakasa

Lisäksi Hiltunen toivoo, että ennen toistemme tuomitsemista muistaisimme, että kaikki tekevät virheitä.

– Kuka tahansa voi joutua elämässään tilanteeseen, jossa kokee olevansa huono ihminen.

Epäonnistumisia kokeneita äitejä tohtori rohkaisee tulemaan näkyväksi, koska eheytyminen ja kuntoutuminen edellyttävät avoimuutta. Virheitä työstämällä niistäkin voi oppia.

– Joku voi kokea olevansa niin huono ja epäonnistunut äiti, että hän on kuin haiseva lantakasa, jonka lähellä täytyy pitää nenästä kiinni, tutkija kuvailee.

– Mutta kun lantakasaa muokkaa ja tuo siihen multaa ja ravinteita, siitä tulee hyvä maa. Lopputuloksena voi kasvaa niin maukkaita porkkanoita, että ihmiset ihmettelevät, millaisessa maaperässä ne ovat kasvaneet.

Itsestään lantakasa ei kuitenkaan muutu ravinteikkaaksi maaperäksi. Ja koska möyhiminen ja maan kääntely eivät tunnu kivalta, kaikki eivät halua ryhtyä maanparannustyöhön.

– Mutta niille, jotka haluavat tehdä jotakin tilanteelleen, tämä on toimiva resepti.  tutkimukseni osoittaa, että kasvuun suostumalla traumaattisista kokemuksista voi eheytyä ja äitiys voi kukkia – jopa huostaanoton jälkeen.


Elina Rautio



Kuka

Tarja Hiltunen
» psykiatrinen sairaanhoitaja ja kasvatustieteen tohtori; väitteli joulukuussa 2015 Jyväskylän yliopistossa aiheesta Äitiys, huostaanotto ja voimaantuminen
» työskennellyt vuodesta 1996 Sininauhaliitossa muun muassa aluesihteerinä ja Naisten talon johtajana; toimii tällä hetkellä lapsi- ja läheistyön koordinaattorina
» kehittänyt päihteiden käytöstä kuntoutuvien naisten toipumiseen tarkoitettua Minä kasvan -mallia sekä toiminut päihdetyön ja lapsi- ja läheistyön kouluttajana
» harrastaa vapaaehtoistyötä sekä hiihtämistä ja sauvakävelyä; harrastuksiin kuuluu myös mökkeilyä ja sen lomassa luonnossa liikkumista, vetouistelua ja marjojen keräämistä puolison kanssa


18/2016

UutisetEpäonnistunut äiti tarvitsee armoa tuomitsemisen sijaan, tutkija muistuttaa.
PuheenaiheSeurakunnissa pitäisi tiedostaa, että äitiys on yhtä aikaa ihana ja vaikea kokemus.
UutisetVuosi sitten perustetussa Station-seurakunnassa Jokelassa pidettiin toissa viikonloppuna ensimmäinen kastetilaisuus, jossa kastettiin viisi eri-ikäistä uskovaa. Seurakunta oli täynnä, kun paikalla oli...
UutisetKirkkohallituksen tuet evankelis-luterilaisten kirkkojen kunnossapitoon jaettiin tänä vuonna eri tavalla kuin ennen.

Kirkon yhteiskunnallisten tehtävien rahoitus uudistui vuonna 2016. Seurakunt...
UutisetJumalasta puhuminen ei kummastuta muslimitaustaista, mutta Kristuksen ovitustyö on hankalampi pala.
UutisetOulun ja Haukiputaan helluntaiseurakunnat sekä Hyvä Sanoma ry järjestivät Oulun seudulla viisi Suurin ilo -evankelioimistilaisuutta 27.4–1.5. Tilaisuuksissa puhui evankelista Marko Selkomaa. Musiikist...
UutisetKahdeksankymmentä virttä sisältävä Virsikirjan lisävihko sisältää muun muassa laulut Maan korvessa kulkevi lapsosen tie, Kahden maan kansalainen sekä Maksettu on velkani mun.

– Virsikirjan lisä...
UutisetUhkaavien tilanteiden taustalla on yleensä mielenterveysongelmia.
UutisetKansanedustaja Peter Östman (kd) vaatii, että Suomen ulkoministeriö ja ulkoministeri Timo Soini (ps) arvioivat uudelleen YK:n palestiinalaispakolaisjärjestön UNRWA:n rahoittamisen edellytykset. Östman...
UutisetJari Haukka arvioi viime viikolla kriittisesti edistyksellisinä itseään pitämiä piirejä blogissaan Kotimaa24.fi-palvelussa.

– Varsin usein ”liberaalit” kristityt ja ateistit korostavat oman aat...
UutisetEnemmistö yhdysvaltalaisista pitää esimerkiksi julkisella paikalla evankelioimista uskonnollisena kiihkoiluna.
UutisetÄsken 90 vuotta täyttänyt Englannin kuningatar Elizabeth II sanoo tuoreessa kirjassa, että Kristus on Kuningas, jota hän palvelee.

Kuningatar kiittää ihmisiä esirukouksista ja Jumalaa hänen jär...
UutisetNational Association of Evanglicals (NAE) julkisti viime viikolla tutkimuksen, joka osoittaa, että suurin osa Amerikan pienten evankelisten seurakuntien pastoreista kamppailee taloudellisten ongelmien...
UutisetKristillisen Breakpoint-sivuston kolumnisti John Stonestreet kysyy, miten säilyttää kristillinen maailmankuva nykyajassa.

”Tapaan jatkuvasti ihmisiä, jotka aistivat, että asiat ovat muuttuneet...
KolumniMitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän arvostan äitiäni. Arvostan häntä ihmisenä ja Jumalan palvelijana mutta ennen kaikkea kasvattajana. Ajattelen aidosti, etten olisi voinut saada parempaa äitiä.
...
MielipideRistin Voitto tuotti minulle pahan mielen kirjoituksillaan alkoholista (RV 15). Vuosien saatossa tässä asiassa on tapahtunut valitettavasti kristittyjenkin keskellä kehitystä väärään suuntaan. S...
MielipideSuomeen on saapunut tuhansia pakolaisia eri puolilta maailmaa. Televisio, radio ja lehdistö ovat tuoneet riittävän selvästi kansalaisten tietoisuuteen, että maahanmuuttajien joukossa on todellisia avu...
MielipideOlen iloinen siitä, että Hyvä Sanoma ry järjestää evankelistojen koulutusta. Evankelistat on mainittu Ef. 4:11:ssä rinnan apostolien, profeettojen, paimenten ja opettajien kanssa. Kaikki ovat Kristuks...
MielipideKiitän teologikollegoitani vastineesta koskien minusta tehtyä haastattelujuttua Ristin Voitto -lehdessä (RV 16). Naisteologia ei ollut haastattelun varsinainen fokus, eikä jutussa ollut näkemyksiäni m...
ArtikkelitParantumisten ja muiden ihmeiden tavoin kielillä puhuminen voi olla merkki uskosta osattomalle. Mutta oletko rukoillut, että osaisit myös selittää puhumasi sanoman?
UutisetYksi suurimmista esteistä todelliselle seurakunnan kasvulle on huomion kiinnittäminen pelkkään jäsenmäärään. Surukseni olen nähnyt Suomessa sellaisia seurakuntia, jotka pitävät jäsenmäärää seurakunnan...
MuutPirjo ja Kalevi Marin täyttivät huhtikuun lopulla yhteensä 150 vuotta. Noista vuosista he ovat yhteensä olleet 25 vuotta eläkkeellä.

– Mielenkiintoista on se, että eläkepäivät ovat täyttyneet h...
MuutValta kotonamme on vaihtunut. Demokratia on muisto vain, ja elämme nyt diktatuurin ajassa.

Meille vajaat viisi kuukautta sitten muuttanut pieni yksinvaltias määrää suvereenisti tahdin ja odotta...
UutisetKoulutus mahdollistaa kunnon työn saamisen ja avaa tien Raamatun aarteiden äärelle. Suomalaiset ovat istuttaneet Länsi-Ukrainan romanikyliin muutoksen siemeniä.
MuutTeini-iässä syttynyt into evankeliumin työlle on säilynyt tuoreena. Boliviaan Huotari ja hänen perheensä lähetettiin ”patalapuilla”.
UutisetHämeenlinnan naiset ovat hankkineet jo kaksitoista kaivoa intialaisiin kyliin.
PikavisiittiJyrki Liukkonen on kuopiolainen muusikko ja nuorisopastori, joka on näyttänyt aina samalta. Liukkonen on myös äitienpäivää odotteleva aviomies ja seitsemän lapsen isä.

En koskaan unohda hetkeä,...
MuutNangula Kathindi on Namibian puolustusvoimien johtava kappalainen ja maan ensimmäinen anglikaaninen naispastori (Maailman Kuvalehti 4/16).

Namibialaisia osallistuu YK:n rauhanturvaoperaatioihin...
MuutPresidentti Urho Kekkonen aloitti ensimmäisen virkakautensa 1.3.1956. Samana päivänä alkoi myös 20 päivää kestänyt yleislakko, ja koko Suomi lamaantui.
PuheenaiheErossa olo ei ole etäännyttänyt äitiä ja tytärtä toisistaan.
Miten onHelluntailiikkeen Syyspäivät päätti viime lokakuussa jatkaa työntekijöiden valtakirjan valmistelua. Pastori Usko Katon johdolla toiminut laajapohjainen toimikunta on työstänyt valtakirjan yksityiskoht...
PääkirjoitusÄitienpäivä on vuosittain vietettävä juhlapäivä, jolloin liput nousevat salkoihin Suomessa ja tasavallan presidentti jakaa kunniamerkkejä ansioituneille äideille. Juhlalla on maassamme pitkät perintee...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja