”Israelissa yhä enemmän avoimuutta evankeliumille”

- Yhä useammat israelilaiset tulevat kosketetuiksi niiden Jeesukseen uskovien elämästä, jotka eri yhteiskunnan osa-alueilla elävät esimerkillistä elämää, Victor Kalisher toteaa. Kuva: Victor Kalisherin arkisto
- Yhä useammat israelilaiset tulevat kosketetuiksi niiden Jeesukseen uskovien elämästä, jotka eri yhteiskunnan osa-alueilla elävät esimerkillistä elämää, Victor Kalisher toteaa. Kuva: Victor Kalisherin arkisto
Toisesta maailmansodasta ja holokaustista selvinnyt puolan juutalainen Zvi Kalisher muutti vuonna 1947 juuri perustettuun Israeliin ja joutui heti uuteen sotaan: alkoi Israelin vapaussota arabikansoja vastaan.

Eräänä lomapäivänä Kalisher vieraili pienessä juutalaiskylässä lähellä palveluspaikkaansa. Koko kylä oli hiljainen, sillä kaikki olivat lähteneet sotaan. Mies istui pettyneenä puiston penkille. Kohta hänen luokseen tuli nainen, joka antoi hänelle ison kirjan, kristittyjen Raamatun.

Kalisher avasi sen ja hänen silmänsä osuivat kohtaan, jossa luki: ”Vaikka isäni ja äitini minut hylkäisivät, Herra ottaa minut hoiviinsa” (Ps. 27:10). Sanat painuivat syvälle nuorukaisen sydämeen, sillä hänen äitinsä oli jättänyt hänet lapsena orpokotiin halutessaan pelastaa hänet vainoilta.

Kalisher alkoi lukea Raamattua. Eräänä päivänä hän tapasi messiaaniseen seurakuntaan kuuluvia uskovia, ja seurakunnan pastori otti hänet huomaansa. Myöhemmin hän kohtasi myös Iranin juutalaisen Naomin, ja pari avioitui.

Naomi oli ollut 14-vuotias, kun arabimaat hävisivät vuoden 1948 sodan Israelille. Vainojen pelossa tytön vanhemmat olivat lähettäneet hänet Israeliin. Tytär lähti matkaan isoisän antaman henkisen perinnön turvin.

– Hänen isoisänsä oli salaa sanonut hänelle: ”Älä unohda, että Jeesus on juutalaisten messias”, Zvin ja Naomin poika, Israelin Pipliaseuran toiminnanjohtajana työskentelevä  Victor Kalisher kertoo.

Kalisher toimi pääpuhujana viime viikonloppuna Kauhajoen helluntaiseurakunnassa järjestetyssä Fidan ja helluntaiseurakuntien Israel-konferenssissa.

Muukalaisina omassa maassa

Varttuminen messiaanisessa kodissa oli 1960–70-luvuilla harvinaista.

– Kun pidimme hengellisen konferenssin, meitä oli 10–12 perhettä. Tunsimme kaikki toisemme. Seurakuntia oli yksi Haifassa, yksi Jerusalemissa ja yksi Beershebassa, Victor Kalisher muistelee.

Messiaaniset juutalaiset olivat kummajaisia oman kansansa keskuudessa. Kalisher muistaa, että lapsuudessaan ja nuoruudessaan hän oli joka paikassa ainoa Jeesukseen uskova.

– Koin oloni eristäytyneeksi ja jopa hylätyksi. Uskosta todistamisen koin epämiellyttävänä. Vain lähimmät ystävät tiesivät, että uskon Jeesukseen. Joskus minulla oli rohkeutta näyttää värini, mutta se maksoi aina hinnan.

Keskeinen syy kummasteluun oli se, että tuohon aikaan Israelissa ei tiedetty, mitä tarkoittaa olla messiaaninen juutalainen.

– Heprean ”kristitty”-sana tarkoittaa Kristukseen uskovaa pakanaa. Jos kerroimme ihmisille uskovamme Jeesukseen, he ajattelivat, että me olimme hylänneet juutalaisen identiteetin ja kääntyneet kristityiksi. Sen lisäksi heistä vaikutti omituiselta, että olimme valinneet uskonnon, joka oli vastustanut juutalaisia.

Silta juutalaisten ja kristittyjen välillä

Victor Kalisherin mukaan kristilliset kirkot eivät ole historiansa aikana osanneet esitellä Jeesusta juutalaisille oikealla tavalla.

– Kristittyjen juutalaisille esittämä kuva Jumalasta on ollut tuomitseva ja syyttävä eikä armollinen. Tällä tavalla kirkot ovat eristäneet itsensä juutalaisesta identiteetistä, juurista ja juutalaisesta kansasta.

Nyt messiaaniset juutalaiset ovat silta juutalaisten ja kristittyjen välillä, toiminnanjohtaja uskoo.

– Meidän täytyy rakentaa uusi polku tuhoutuneen tilalle. Haluamme käyttää itsestämme nimeä messiaaninen juutalainen, koska haluamme välittää sanomaa siitä, että ihminen voi yhtä aikaa olla juutalainen ja uskoa Jeesukseen.

Kalisherille juutalaisuus on kuulumista ihmisryhmään. Se, että juutalainen uskoo Jeesukseen, on hänen mielestään mitä luonnollisinta.

– Juutalaisen uskon ydin on messiasodotuksessa. Ilman tätä näkökulmaa heidän uskonsa jää vain inhimilliseksi traditioksi. Haasteemme on avata juutalaisten silmät näkemään, kuka Jeesus on heille ja kuinka sanoma hänestä täyttää heidän messiasodotuksensa.

Myös se on tärkeää, että paikallinen kulttuuri näkyy ja tuoksuu maan messiaanisissa seurakunnissa yhä vahvemmin. Yhteisöjen elämää pitkään leimannut länsimaisten lähetystyöntekijöiden kulttuuritausta on vaihtunut paikallisempiin messiaanisen uskon ilmenemismuotoihin.

Jumala valmistaa maata

Vaikka monet juutalaiset ajattelevat yhä, että antisemitismi alkoi kristillisistä kirkoista, Israelin yhteiskunta on Jeesusta ja uskovia kohtaan avoimempi kuin ennen.

– Meillä ei ole kansallista herätystä, mutta paljon siemeniä on kylvetty. Jumala on valmistamassa maata, Victor Kalisher sanoo.

Pipliaseuran toiminnanjohtaja kertoo esimerkkejä.

– Eräs mies tuli luoksemme aivan äskettäin ja kertoi, että hän oli löytänyt totuuden Jeesuksesta Messiaana. Noin kuukausi sitten luoksemme tuli eräs nainen. Kun luin hänelle Jeesuksesta Jesajan kirjan 53. luvusta, hän alkoi itkeä ja sanoi, että aivan kuin jokin verho olisi pudonnut hänen silmiensä edestä. Tällaisia tilanteita tulee vastaan siellä täällä, hitaasti mutta varmasti.

– Veljenpoikani ja hänen ystävänsä, noin kymmenvuotiaat lapset, kertoivat koulussa osallistuneensa lomalla messiaaniseen konferenssiin. Heidän opettajansa tuli niin vaikutetuksi heidän todistuksestaan, että hän tuli vierailemaan seurakuntaamme. Lopulta hän antoi elämänsä Jeesukselle.

Hinta maksettavana

Nykyään messiaanisia seurakuntia on pelkästään Jerusalemissa 30–40. Koko maassa  seurakuntia ja kotiryhmiä on noin 120–150 ja messiaanisia juutalaisia 15 000–20 000.

– Heitä on luultavasti enemmänkin, mutta kaikki eivät käy seurakunnissa, Kalisher toteaa.

Moni Jeesuksen seuraajaksi lähtenyt pitää uuden uskonsa yhä yksityisasiana perheen, työtovereiden ja uskonnollisen yhteisön tiukan kontrollin takia.

– Eräs nuori mies tuli kirjakauppaamme kysymään kirjaa kristillisestä seurakunnasta. Hänellä oli ortodoksijuutalaisen asu päällä. Sanoin hänelle, että hän ei näytä sellaiselta, joka olisi kiinnostunut kristinuskosta. Hän vastasi uskovansa Jeesukseen ja sanoi, ettei hän ole ainoa messiaaninen ortodoksijuutalaisessa koulussaan.

Silti niitäkin löytyy, jotka ovat valmiita maksamaan hinnan.

– Eräs toinen nuorukainen tuli seurakuntaamme ja sanoi: ”Olen tutkinut profetioita Messiaasta. Uskon, että Jeesus täyttää ne. Kuinka voin aloittaa uuden elämän?” Kaksi viikkoa myöhemmin hän tuli Pipliaseuralle ja kertoi, että hän oli uskonsa vuoksi menettänyt niin työnsä kuin perheensäkin.

Ehkäpä juuri tällaiset rohkeat esimerkit ovat omiaan viemään Jumalan valtakuntaa eteenpäin Israelissa.

Kalisher kertoo kyselytutkimuksesta, jonka mukaan Israelin armeijassa on parisataa messiaanisiin seurakuntiin kuuluvaa sotilasta. 70 prosenttia heistä kertoo palvelustovereille avoimesti uskostaan.

Kristittyjen tuki tärkeä

Victor Kalisher toivoo, että kaikki uskovat ympäri maailmaa ymmärtäisivät, että Israelin kansa elää erityistä aikaa juuri nyt.

– Maassa vaikuttava messiaaninen yhteisö on valmis viemään evankeliumia eteenpäin yhdessä maailmanlaajuisen kristillisen yhteisön kanssa. Me voimme tehdä mahtavaa työtä yhdessä. Meitä voi tukea rukouksin, taloudellisesti ja vapaaehtoistyön kautta. Tärkeää on myös opettaa seurakuntalaisia, että he ymmärtävät erottaa Israeliin liittyvän harhaopetuksen oikeasta.

Toiminnanjohtaja haluaa kiittää niitä kristittyjä, jotka seisovat Israelin vierellä. Suomen osalta hän toivoo, että aiempien sukupolvien vahva sitoutuminen Israeliin siirtyisi myös nuorille. 

– Rukoilen, että kirkot eivät menetä kykyään nähdä niitä asioita, jotka ovat lähellä Jumalan sydäntä, eivätkä jää vain katsomaan sivusta vaan ovat aktiivisia.


Kuka

Victor Kalisher
» Israelin Pipliaseuran toiminnanjohtaja
» Syntynyt vuonna 1964
» Perheeseen kuuluu vaimo Esther ja neljä tytärtä




Niina Tuovinen

Teema
51

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan