Alajärvellä syntymäpäivät muuttuivat juhlaviikoiksi

80 vuotta evankeliumin asialla

Sofianna Peura ja Noomi Mattila myivät kesällä jäätelöä Alajärven helluntaiseurakunnan kioskilla. Kuva: Tuula Jokiaho
Sofianna Peura ja Noomi Mattila myivät kesällä jäätelöä Alajärven helluntaiseurakunnan kioskilla. Kuva: Tuula Jokiaho

Solutyö tuo nuoret aikui­set seurakuntaan. Näin tapahtuu ainakin Alajär­ven helluntaiseurakunnassa, jos­sa pienryhmätoiminta on jo vuo­sia kasvanut voimakkaasti. Nyt soluissa käy arviolta sata ihmistä, kertoo seurakuntakoordinaattori Ari Ahvenlampi.

 

Samassa elämäntilanteessa ole­vien kanssa on helppo puhua arjen haasteista ja rukoilla yhdessä.

 

– Soluissa jaetaan asioita, kes­kustellaan ja huomataan, ettei ol­lakaan jonkin ongelman kanssa yksin, Ahvenlampi toteaa.

 

Alajärvellä on miesten soluja, naisten soluja, pariskuntasoluja ja muitakin soluja – kaikkiaan tusi­nan verran. Pääsääntöisesti solut kokoontuvat kodeissa, mutta jos­kus seurakunnan tiloja hyödyn­netty esimerkiksi niin, että lapsille suunnattua kerhoa on pidetty vie­reisessä huoneessa sillä aikaa, kun vanhemmat ovat solussa.

 

Soluun on matala kynnys, ja sinne on helppo pyytää mukaan. Ahvenlampi kertoo, että Alajärvel­lä soluihin on tullut ihmisiä, jot­ka syystä tai toisesta ovat jääneet seurakunnan toiminnasta syrjään. Heidän tavoittamisensa on ollut yksi seurakunnan solutoiminnan painopisteistä.

 

Solunjohtajan käsikirjasta ja solukonferenssista Tampereel­ta saatiin hyvä pohja toiminnan käynnistämiselle, mutta oman paikkakunnan tarpeet on aina huomioitava.

 

– Tätä on neljä vuotta rakennet­tu, kertoo Ahvenlampi.

 

Hän uskoo pienryhmätoimin­nan tuovan tervetulleen lisän yh­teisöllisyyttä seurakuntiin.

 

– Perinteisissä kokouksissa väki tuppaa tulemaan viime minuutilla ja lähtemään heti, kun aamen on sanottu, Ahvenlampi nauraa.

 

 

Leirikeskuksen laajennus kannatti

Kun muut seurakunnat myi­vät omia leirikeskuksiaan, Ala­järven helluntaiseurakunta laa­jensi omaansa. Olemassa olevan saunan ja takkahuoneen kylkeen nousi päärakennus laitoskeittiöi­neen. Iisakin leirikeskus toimii lu­kuisten Alajärven helluntaiseura­kunnan leirien, nuorteniltojen ja vanhimmiston kokousten pitopaikkana, ja nykyään sitä myös vuokrataan häitä ja muita yksi­tyistilaisuuksia varten.

 

– Vanhat tilat kävivät autta­mattomasti pieniksi, ja tarvittiin kipeästi uutta rakennusta, Ari Ah­venlampi kertoo.

 

– Meillä oli ammattimiehiä, jot­ka olivat jääneet eläkkeelle ja pys­tyivät olemaan merkittävillä tun­timäärillä talkoissa meillä.

 

Hän kertoo laajennuksen osoit­tautuneen hyväksi ja onnistu­neeksi ratkaisuksi.

 

– Nyt Iisakin leirikeskuksessa pystytään säästä riippumatta jär­jestämään ohjelmaa.

 

Iisakin leirikeskus on toiminut lukuisten leirien, kokousten ja häiden järjestämispaikkana. Vuoden 2015lastenleirin aikaan päärakennus oli jo ulkoapäin valmis.
Iisakin leirikeskus on toiminut lukuisten leirien, kokousten ja häiden järjestämispaikkana. Vuoden 2015lastenleirin aikaan päärakennus oli jo ulkoapäin valmis.
Alajärven helluntaiseurakun­nan leirejä on pidetty Iiruunjär­ven rannalla jo kolmen vuosikym­menen ajan. Ne ovat saavuttaneet suuren suosion, mikä todistaa, että paikkakunnalla on suuri luot­tamus ja arvostus helluntaiseura­kunnan työtä kohtaan.

 

– Lapsi- ja nuorisotyö on ollut täällä vahvaa aina, ja niillä on hy­vinkin pitkät perinteet.

 

Alajärven helluntaiseurakun­nan rukoushuoneella eli Temp­pelillä kokoontuu viikottain eri-ikäisten lasten kerhoryhmiä: muun muassa enkkukerho, kok­kikerho ja pienten lasten aarreker­ho, jossa askarrellaan ja pidetään muskaria. Isommille tytöille on omat iltansa, samoin pojille toi­minnallisia iltoja ja retkiä. Lasten varttuessa vie kasvupolku sitten junnu- ja nuorteniltojen kautta kohti aikuisuutta. Lapsi- ja nuorisotyöntekijä Niina Männistö on myös odotettu vierailija lähiseu­tujen helluntaiseurakunnissa.

 

 

Jäätelökioski toi töitä ja asiakkaita

Keskuskadun ja Kauppakadun risteyksessä seisoo kahvila Toi­vo. Siitä on muodostunut suo­sittu kohtaamispaikka Alajärvel­lä, ja väki piipahtaa usein samalla myös Lähetyskirpussa ostoksilla. Kirpputorin tuotoilla rahoitetaan Alajärven helluntaiseurakunnan lähetyssektorin toimintaa.

 

Viime kesän uusi aluevaltaus oli jäätelönmyynti. Seurakun­ta pystytti kahvilan pihaan jääte­lökioskin ja työllisti samalla usei­ta nuoria kesän ajaksi. Helteisinä viikkoina jäätelölle oli kysyntää.

 

– Kahvilalla on hyvä, keskeinen sijainti, Ari Ahvenlampi toteaa.

 

– Parhaita tilanteita ovat ne, kun keskustassa on markkinoi­ta tai kesätapahtumia. Silloin tu­lemme usein pihalle paistamaan muurinpohjalettuja.

 

Kahvilassa on seurakunnan palkkaama työntekijä ja lisäksi vapaaehtoisia. Ihmisiä kohdataan myös radion välityksellä: Alajär­ven helluntaiseurakunta lähettää Järviradioon ohjelmaa keskimää­rin tunnin verran kuussa.

 

Alajärven helluntaiseurakun­nassa vaikuttaa useita musiikki­ryhmiä ja solisteja. Pisimpään yh­täjaksoisesti on jatkanut Kristofo­ros-yhtye. Myös Pasuunan veljet lauloivat vuosikymmenten ajan. Seurakuntakuoro esiintyy seura­kunnan omissa tilaisuuksissa ja vierailee eri puolilla, viime kesä­nä Juhannuskonferenssissa Keu­ruulla. Lisäksi seurakunnassa toi­mii kitarakuoro sekä miesten lau­luryhmä Sabaim. Lapsilla on myös omaa kuorotoimintaa, ja koreogra­fiaryhmä Isän lapset esiintyy per­hejumalanpalveluksissa.

 

 

Inkeri Tuikka

 

 

 

 

 

Kaikki alkoi evankelistojen tupa-kokouksista

Alajärven helluntaiseura­kunta juhlistaa 80-vuotista taivaltaan viettäen marras­kuun aikana niin sanotusti juhlaviikkoja. Marraskuun 4. päivän juhlakonserttiin kut­suttiin erityisesti kaupun­gin päättäjiä ja virkamiehiä. Viikkojen aikana on monia tilaisuuksia saman teeman alla. Huipennuksena 25. marraskuuta on varsinainen pääjuhla, jonka juhlapuhuja­na toimii seurakunnan oma kasvatti Jyrki Palmi.

 

Seurakunta aloitti toimin­tansa Alajärvellä, kuten niin monella muullakin paikka­kunnalla, kiertävien evan­kelistojen tupakokousten seurauksena. Väkeä tuli us­koon, ja niinpä tuli ajankoh­taiseksi perustaa paikkakun­nalle seurakunta. Viisikym­mentäluvun alkupuolella palkattiin ensimmäinen ko­koaikainen työntekijä, Niilo Yli-Vainio. Tuolloin aloitet­tiin myös oman rukoushuo­neen rakentaminen keskus­tan tuntumaan. 1970-luvul­le tultaessa todettiin vanhan rukoushuoneen jäävän pie­neksi, ja niinpä vuonna 1978 rakennettiin nykyinen Sii­on-temppeli. Nykyistäkin rakennusta on laajennettu erityisesti kasvaneen lapsi- ja nuorisotyön tarpeita aja­tellen.

 

 

 

Fakta

 

Alajärven helluntaiseurakunta

» jäseniä noin 470

» perustettiin vuonna 1938

» ensimmäinen kokoaikainen työntekijä oli Niilo Yli-Vainio

» Iisakin leirikeskus, kahvila Toi­vo, kirpputori Lähetyskirppu

» lähettää Järviradioon ohjel­maa noin tunnin kuukaudessa

» poimintoja 80-vuotisjuhlata­pahtumista: juhlakonsertti 4.11., pääjuhla 25.11.




51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja