Poikkeuksellinen pääsiäinen

Pääsiäistä edeltävää viikkoa kutsutaan hiljaiseksi viikoksi. Kristillisyyden alkuvuosisadoista lähtien on tunnettu tarvetta hiljentyä muistelemaan Jeesuksen kärsimystietä. Vuoden suurin juhla vaatii ajatusten keskittämistä kaikkein tärkeimpään, sovituksen ihmeeseen.

 

Kovin kaukana menneisyydessä ei ole aika, jolloin hiljaista viikkoa kunnioitettiin koko suomalaisessa yhteiskunnassa. Vielä 1990-luvulla oli voimassa huvikielto, joka kielsi tanssimisen ja äänekkään huvinpidon pitkänäperjantaina. Monet muistavat lapsuudestaan, että pitkänäperjantaina oltiin kotona, töitä ei tehty ja kaikkea rymyämistä paheksuttiin. Nykyisin hiljaisen viikon perinteestä on pitkälti luovuttu. Kaupat ovat auki pitkänäperjantainakin.

 

Edessämme oleva pääsiäinen tulee olemaan hyvin poikkeuksellinen. Ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin pääsiäisen ajasta muodostuu tänä vuonna hiljainen viikko. Me kaikki tiedämme saaneemme muistutuksen siitä, ettei elämä ole meidän hallinnassamme. Yllättävän nopeasti ihmisen rakentamat turvaverkot voivat pettää: terveys olla uhattuna, varma työpaikka vaarantua, sijoitusten arvo romahtaa. Monet ennakoivat, ettei maailma ole enää tämän jälkeen entisellään.

 

Aktiivikristityille seurakunnallisen toiminnan äkillinen hiljeneminen on hämmentävä kokemus. Onko Jumalalla meille tämän kautta jotakin erityistä sanottavaa? Sitä kannattaa miettiä.

 

Vilkas toiminta on helluntaiseurakunnille ollut hyve, jolla on jopa mitattu seurakunnan menestystä ja elävyyttä. Kun ulkopuolinen kristitty journalisti pyydettiin taannoin arvioimaan julkaisujamme, hän kiinnitti huomion siihen, että niitä hallitsee vahvasti toiminnan esillä pitäminen. ”Missä on Jumala?” hän kysyi terävästi. Toiminnallisuuden myllyä on ollut vaikea pysäyttää, eikä sille ole yleisesti nähty tarvettakaan.

 

Nyt hiljainen viikko tarjoaa monille harvinaisen tilaisuuden pysähtyä uskomme keskeisimmän sanoman edessä: Kristus on voittanut synnin, kuoleman ja kadotuksen vallan. Ristin ja ylösnousemuksen sanoma kutsuu meitä kyseenalaistamaan itsestäänselvyyksiä, laittaman asioita arvojärjestykseen ja etsimään sitä, mikä on uskomme ydintä.

 

Pakollisesta hiljaisuudesta voi kasvaa paljon hengellistä hyvää. Raamatusta löytyy esimerkkejä Jumalan ihmisistä, joiden elämän merkittävin vaihe alkoi hiljaisuudella. Näin voi käydä myös kokonaiselle seurakunnalle tai jopa herätysliikkeelle. Siksi hiljaisuus kannattaa ottaa etsikkoaikana. Ehkä seurakunnatkaan eivät tämän jälkeen enää ole entisenlaisiaan. Jumala tekee jotakin uutta.

 

 

Klaus Korhonen

Kirjoittaja on pastori ja Helsingin Saalem-seurakunnan entinen johtaja.




15-16/2020

ArviotLeevi Launonen (toim.): Selvyyttä seksiin – Näkökulmia kristilliseen seksuaalietikkaan ja -kasvatukseen. Aikamedia 2020. Nid. 312 sivua.


Selvyyttä seksiin -teos koostuu kolmentoista eri...
KolumniPienenä pelkäsin ukkosta. Enkä vain vähän, vaan todella pahasti. Pystyn jäljittämään hetkenkin, jona kammo jyrinää ja salamoita kohtaan syntyi. Päivä oli ollut aurinkoinen ja lämmin. Lähdimme uima...
Raamatun äärelläPääsiäisen ymmärtäminen vahvistaa hengellistä perustustamme. Kun elämän myrskyt kohtaavat meitä, emme horju. Tähän juhlaan kätkeytyy vapautuksemme synnistä, kuolemasta ja kaikesta kirouksesta.
...
MuutKoronavirusaikana seurakunnissa tehdään työtä muutostilanteessa, mutta rutiinien murtumisesta iloitaan.
Työn määrä on lisääntynyt. Tilanne voi kuitenkin tehdä hyvää seurakunnan toiminnan jatkoa a...
PikavisiittiErika Niemelän kärsivällisyys on kehittynyt korona-aikana lasten koulutehtävien äärellä.
En koskaan unohda hetkeä, kun olin 19-vuotiaana juuri palanut puolivuotiselta rinkkareissulta maailmalta...
MuutVaikea elämän tragedia ei sammuttanut Raija Piiraisen uskoa ja luottamusta Jumalan hyvyyteen, johdatukseen ja rakkauteen.
Raija Piirainen koki 14-vuotiaana voimakkaan uskoontulokokemuksen, jota s...
MuutLee Strobel: Tapaus Kristus. Suomentanut Eeva Kallinen. Aikamedia 2010.


Tyhjä hauta, pysyvä osoitus ylösnousemuksesta, on ratkaiseva todiste Jeesuksen väitteelle jumaluudestaan. Apo...
MuutMaailmaa ei pysäyttänyt ydinpommi, jättitsunami eikä megaluokan maanjäristys. Sen teki mikroskooppisen pieni virus, korona. Maailma ei ole entisellään. Vaikutus näkyy myös seurakunnissa.

...
MuutJokainen on kutsuttu löytämään ja täyttämään oman osansa Jumalan suunnitelmissa.
PääkirjoitusPääsiäistä edeltävää viikkoa kutsutaan hiljaiseksi viikoksi. Kristillisyyden alkuvuosisadoista lähtien on tunnettu tarvetta hiljentyä muistelemaan Jeesuksen kärsimystietä. Vuoden suurin juhla vaat...
UutisetJohtajaylilääkäri Juhani Sandin toiveissa on ehtiä edes pääsiäisenä hengähtää – työssä menevät nyt päivät ja illat.
Arki Suomessa näyttää nyt hyvin erilaiselta kuin vielä muutama viikko...
UutisetMonen seurakuntalaisen oli tarkoitus jälleen jalkautua kaduille Fidan oranssi liivi yllään Eväät elämään -kampanjan merkeissä. Viime vuoden huima keräyspotti, noin 200 000 euroa, Kongon vammaisill...
MuutArki Suomessa näyttää nyt hyvin erilaiselta kuin vielä muutama viikko sitten. Ensin suljettiin kirjastot, museot ja uimahallit, sitten koulut, valtionrajat ja ravintolat. Seurakuntien tilaisuud...
UutisetRistin Voitto aloittaa hartauslähetykset Facebook-sivullaan. Ensimmäinen lähetys on kuunneltavissa ja katsottavissa hiljaisella viikolla. Siitä eteenpäin hartauksia lähetetään pääsääntöisesti v...
Koronaviruspandemia toi muutoksia Fidan toimintaan. Fida sulki maaliskuun lopussa secondhand-myymälänsä asiakkaiden ja henkilökunnan suojaamiseksi mahdollisilta tartunnoilta. Vielä ei tiedetä, m...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan