Pelastussanoma tarvitsee kertojia

Jeesuksen seurakunnalle jättämä tehtävä on yksinkertainen: julistaa evankeliumia. Evankeliumi on viesti, jonka avulla ihminen voi pelastua varmalta kuolemalta.

Seurakunnan tehtävä vaikuttaa helpolta, mutta käytännössä se ei sitä ole. Vanha kertomus pelastusasemasta kuvaa vaaraa, johon myös seurakunta voi omassa tehtävässään joutua. Vaarallisella rannikkoalueella oli pieni pelastusasema. Asemalla päivysti uskollisesti muutama vapaaehtoinen. Heidän käytössään oli vain yksi vene, mutta sen avulla he pelastivat useita haaksirikkoon joutuneita.

Vähitellen asemalle saatiin hankittua uusia veneitä ja myös aseman sisustusta uudistettiin. Hiljalleen siitä muodostui suosittu ajanviettopaikka, jossa keskusteltiin muun muassa veneistä. Monet alkoivatkin pitää asemaa veneilykerhona. Yhä harvempi vapaaehtoinen halusi enää osallistua pelastustehtäviin, ja sitä varten jouduttiin palkkaamaan erillinen miehistö.

Eräänä yönä iso matkustajalaiva haaksirikkoutui rannikolla. Merellä oli suuri määrä  loukkaantuneita, märkiä ja palelevia merimiehiä sekä matkustajia. Viihtyisäksi veneilykerhoksi muuttunut pelastusasema joutui kaaokseen. Useimmat halusivat lopettaa koko pelastustoiminnan, koska siitä oli haittaa mukavalle kerhotoiminnalle. Pelastustyöstä kiinnostuneita vapaaehtoisia pyydettiin perustamaan asemansa muualle.

Seurakunnalle ei saa käydä kuten kertomuksen pelastusasemalle. Seurakunnan on  pidettävä huomio ydintehtävässä – samoin jokaisen uskovan. Toimivat tilat ja rakenteet tai erilaisten pelastustekniikoiden tunteminen eivät auta, jos viestimme ja käytännön toimintamme eivät tavoita pelastuksen tarpeessa olevia.

Miten huolehdimme siitä, että viestimme saavuttaa ihmiset? Media- ja mainosvirtaa seuraamalla huomaamme nopeasti, että ihmisiä kiinnostavat toisten omakohtaiset kertomukset siitä, miten elämä on muuttunut tai miten joku on selvinnyt esimerkiksi vaikeista kokemuksistaan.

Olemmeko unohtaneet evankelioivista tilaisuuksistamme uskosta ja Jumalan huolenpidosta kertovat henkilökohtaiset todistukset? Saatamme sortua pitämään tällaista todistamista vanhanaikaisena tyrkyttämisenä, vaikka evankelistojen kenttäkokemukset osoittavat ihan toista. Ihmiset odottavat henkilökohtaista, avointa ja yksinkertaista puhetta. Henkilökohtainen todistus on vastaansanomaton. Aikamme ihmiset kuulevat yhä enemmän huolta ja pelkoa kylväviä viestejä: terroritekoja, sairauksia, säästötoimia ja leikkauksia. Haaksirikon kokeneita tai sen vaarassa olevia on lähellämme paljon.

Tänään jos koskaan uskovat tarvitsevat rohkeutta. Jumala haluaa varustaa seurakuntansa – sinut ja minut – siihen tehtävään, jonka hän on meille antanut.


Janne Lahti
Kirjoittaja on Hyvä Sanoma ry:n toiminnanjohtaja.

Muistolle
13/2016

MuistolleSalme Lahtinen os. Hokkanen syntyi Hartolassa 27.6.1927. Salme tuli uskoon 1945. Saman kylän poika Antero Lahtinen vei Salmen vihille vuonna 1946.

Salme ja Antero ehtivät asua Sysmässä, Jokiois...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan