Missio huomioi myös yksinäiset - "Somen henkilöprofiilissa voi olla satoja kavereita, ja silti ihminen saattaa elää ilman ystävää"

- Viime vuosien tutkimusraportit sisältävät synkän viestin: yksinäisyys yleistyy kaikissa ikäluokissa, Janne Lahti kirjoittaa.
- Viime vuosien tutkimusraportit sisältävät synkän viestin: yksinäisyys yleistyy kaikissa ikäluokissa, Janne Lahti kirjoittaa.

Glasgow´n ilmastokokous herätteli toimimaan ilmaston hyväksi. Toisenlainen ajankohtainen ja laajasti tunnustettu ”ilmasto-ongelma” on yksinäisyys. 

Viime vuosien tutkimusraportit sisältävät synkän viestin: yksinäisyys yleistyy kaikissa ikäluokissa. Viestin vahvistaa syyskuussa julkaistu Kouluterveyskyselyn raportti, jossa todetaan, että yhä useampi lapsi ja nuori kärsii yksinäisyydestä. Osasta tuloksista puuttuvat koronapandemian vaikutukset, joten ongelma lienee vieläkin syvempi.

 

 

     Antakaa te heille syödä.

 

Yksinäisyyden ongelmaan liittyy ristiriita. Sähköisiä välineitä yksinäisyyden ehkäisemiseksi on enemmän kuin koskaan ennen. Sosiaalisen median henkilöprofiilissa voi olla satoja kavereita, ja silti henkilö saattaa olla ilman ystävää, jonka kanssa jakaa luottamuksellisia asioitaan. Yksinäisyyden ja syrjäytymisen hintalappu on kaikista näkökulmista katsottuna suuri – itsetuhoon ajautuneiden kohdalla mittaamaton. 

Yksinäisyyden vähentämiseksi on annettu yhteiskunnallisia julistuksia ja ohjauksia. Päättäjiltä odotetaan ennaltaehkäiseviä näkökulmia ja toimia etenkin elämän riskikohdissa olevien tukemiseksi. On tuettava järjestelmiä, jotka auttavat ihmisiä kohtaamaan ja tukemaan toisiaan. 

Yksinäisyyden ”ilmasto-ongelman” ja sen kasvamisen tulisi herättää myös kristittyjä ja seurakuntia. Mitä Jeesus sanoisi tänään meille? Sanoisiko hän kuin opetuslapsilleen nälkäisen kansanjoukon keskellä: ”antakaa te heille syödä”? Tiedämme ja olemme kokeneet, että evankeliumi luo yhteyttä seurakunnan sisällä ja ulkopuolella. Seurakunnalla ja kristityillä on siis erinomaiset edellytykset korjata ja ehkäistä yksinäisyyttä. Käytännössä on kuitenkin paljon haasteita, se on tunnustettava. 

Opetuslasten kokemus pienen pojan eväistä ja kansanjoukon ruokkimisesta rohkaiskoon seurakunnan päättäjiä ja meitä kaikkia. Opetuslasten oli lähdettävä liikkeelle niillä eväillä, mitä heille annettiin. Jeesukselle annettuina ne moninkertaistuivat ja riittivät kaikille. Lähdetään liikkeelle. 

Vuoden kuluttua toteutetaan yhteiskristillinen Se löytyi -missio, jossa median ja seurakuntien kautta julistetaan kuukauden ajan tehostetusti evankeliumia kaikille suomalaisille. Mission avulla tartutaan myös yksinäisyyden haasteeseen. Seurakuntia rohkaistaan vahvistamaan diakoniatyötään sekä järjestämään missiotapahtumia yksinäisten tavoittamiseksi. Missio luo erinomaiset puitteet meille kristityille kohdata lähimmäisiämme ja auttaa heitäkin löytämään. 

Rukoile mission ja siihen liittyvien valmistelujen puolesta. Rukoillaan ja työskennellään yhdessä, että mahdollisimman moni löytää mission kautta elämäänsä Jeesuksen, merkityksen, ystävän, seurakunnan ja Jumalan suunnitelman. 

  

Janne Lahti 

Kirjoittaja on Hyvä Sanoma ry:n toiminnanjohtaja.



Uutiset
46/2021

UutisetHelluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida päätti marraskuun alussa evakuoida Etiopiasta neljä suomalaista työntekijäänsä perheineen.

Evakuointi tehtiin varotoim...
UutisetKristillisyyden hiipuminen Isossa-Britanniassa näkyy suljettujen kirkkojen suurena määränä. The Brierley Research Consultancyn tuore selvitys osoittaa, että yli 2 000 kir...
UutisetIsraelissa Jeesuksesta kertominen mediassa hepreaksi vaatii paksua nahkaa, sillä ortodoksijuutalainen yhteisö on viime aikoina keskittänyt voimavarojaan estääkseen juuri sen.
...
UutisetRistin Voiton viime viikolla Helluntaiherätyksen neuvoa-antaville vanhimmille suuntaama kysely kertoo, että Suomessa ei tällä hetkellä ole montaa helluntaiseurakuntaa, jotka olisivat uhassa lakata...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan