Megatrendit tulevat, olemmeko valmiina?

Ilmastolakko pysäytti koulupäivän perjantaina kaksi viikkoa sitten eri puolilla maailmaa. Lakossa olevat nuoret halusivat näyttää päättäjille, että ilmastonmuutos on pysäytettävä. Ruotsalaisen 15-vuotiaan Gretan esimerkki on levinnyt koko maailman nuorison tietoisuuteen ja nyt nuoret yli sadassa maassa olivat kyltteineen kadulla.

 

Tälle nuorisolle maapallo on pieni. Kylteillä ja marsseilla he eivät hae muutosta oman kaupunkinsa kysymyksiin, vaan he etsivät ratkaisua koko maapallon ongelmiin. He myös jakavat tämän kokemuksen koko maailman nuorison kanssa, ja tuo jakaminen on sosiaalisen median kautta hyvin konkreettista yhdessä kokemista.

 

Mitä vaikutusta tällä on seurakuntien elämään? Aivan ensimmäiseksi vaikutus näkyy nuorisotyössä, sillä juuri tämä sukupolvi osallistuu nyt seurakuntiemme nuorisotyöhön. Ovatko nuorisotyöntekijämme valmiit keskustelemaan ilmastonmuutoksesta? Onko heillä Raamatusta nousevia näkemyksiä tähän kysymykseen, joka on määrittää monen nuoren elämää? Vai tarvitsevatko nuorisotyömme vastuunkantajat tässä tukea ja kenties täydennyskoulutusta?

 

Hypätään eteenpäin lyhyet kymmenen vuotta. Seurakunnissa olemme löytäneet uusia  vanhimpia ja seurakuntapalvelijoita solujohtajista ja toimintaryhmien nuorista vastuuhenkilöistä. Keitä onkaan nyt seurakunnan paimenuudessa? Löydämme sieltä monia ”ilmastolakkolaisia”, jotka jo kouluikäisenä halusivat tehdä jotakin yhteisönsä hyväksi.

 

Kymmenen vuoden kuluttua seurakuntien nuoret aikuiset ovat heitä, jotka ovat muodostaneet maailmankuvansa tämän päivän tapahtumien kautta. Nämä pienten lasten isät ja äidit näkevät ympäristönsä toisenlaisena kuin heidän vanhempansa. Kysymykset matkustamisen eettisyydestä, ruoka- ja vaatetuotannon kestävyydestä ja elämäntapojen valinnasta määrittävät elämää aivan toisella tavalla kuin tänään.

 

Nuorten ilmastolakko konkretisoi sen, kuinka tulevaisuus on idullaan jo tänään. Voimme tunnistaa monia megatrendejä, jotka jo nyt muokkaavat maailmaamme. Maapallon resurssien väheneminen synnyttää sekä uusia keksintöjä että poliittista levottomuutta. Väestön ikääntyminen ja kaupungistuminen muuttavat yhteiskuntamme rakenteita. Digitalisaatio leviää entistä syvemmälle arkeemme.

 

Miten seurakuntina otamme tämän huomioon? Oletammeko, että maailma pysyy juuri tällaisena kuin se on tänään, vai valmistaudummeko huomiseen?

 

Aikakirjassa kerrotaan isaskarilaisista, ”jotka ymmärsivät ajan ja käsittivät, mitä Israelin oli  tehtävä”. On syytä rukoilla, että mekin ymmärtäisimme.

 

 

Esko Matikainen

 

Suomen Helluntaikirkon toiminnanjohtaja ja pastori.



Artikkelit
13/2019

ArtikkelitMaali on vielä märkää, mutta tulevan seurakuntatilan seinään kirjoitettu teksti on tänään totta enemmän kuin koskaan: ”Katso: minä luon uutta. Nyt se puhkeaa esiin – ettekö huomaa? Minä teen tien...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan