Maailma on muuttumassa

Maailma on täynnä yllätyksiä. Pari viikkoa sitten suurin osa maailmasta tuli yllätetyksi Donald Trumpin valinnasta. Kaikkien ennakko-oletusten, mielipidekyselyiden ja muun maailman toivomusten vastaisesti sammakoita suustaan ja Twitter-tililtään päästelevä tosi-tv-miljardööri valittiin Yhdysvaltojen 45. presidentiksi.

Yksi suuri vaikuttajaryhmä hänen valinnassaan olivat valkoihoiset evankeliset kristityt, joista ovensuukyselyiden perusteella yli 80 prosenttia äänesti Trumpia. Tässä tapahtui selkeä jako mustien evankelisten kanssa, joista monet perinteisestikin äänestävät 1960-luvun mustien kansalaisoikeustaisteluissa kunnostautuneita demokraatteja. Merkillepantavaa oli amerikkalaisten hengellisten johtajien julkinen kannanotto ehdokkaansa puolesta. Se on tapa, jota Suomessa ei juuri näe.

Monien Trumpia äänestäneidenkin mielestä vaihtoehtoina oli kaksi huonoa ehdokasta, joten valinta täytyi tehdä heidän ilmoittamiensa näkemysten mukaan. Tärkeimpänä pidetään Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden tulevia nimityksiä, jotka tulevat muokkaamaan maan tulevaisuutta enemmän kuin lainsäätäjät. Tärkeitä eettisiä kysymyksiä ovat muun muassa avioliittokäsitys, sukupuolten uudelleenmäärittely sekä USA:n pitkäaikainen häpeätahra, abortti. Vuosittain Yhdysvalloissa aborttiin päätyy yli miljoona naista. Se on yli 20 prosenttia kaikista raskauksista. Vuonna 1973 tapahtuneen abortin laillistamisen jälkeen yhteensä lähes 60 miljoonaa alkavaa elämää on lopetettu.

Yhdysvaltain vaalitulosta voidaan pitää jonkinlaisena konservatiivisten ja perinteisten arvojen vastaiskuna liberalisoituville laeille ja niiden tulkinnoille. Vastaavaa liberalisoitumista on tosin näkyvissä eriasteisena kaikissa länsimaissa. Vastaisku saattaa jäädä kuitenkin yhden tai kahden kauden mittaiseksi, sillä nuorten äänestäjien keskuudessa Clintonin ja liberaalimpien ehdokkaiden suosio oli selvästi suurempi.

Maailma on muuttumassa. Ja monien kristittyjen mielestä se muuttuu huonompaan suuntaan. Seksuaalieettiset, sosiaalieettiset, henkilökohtaiset ja monet muut rajat tuntuvat täysin murentuneen tai ainakin hämärtyneen. Lisäksi joissakin länsimaissa kristinusko on joutunut hyökkäyksen kohteeksi ja puolustuskannalle. Maissa, joissa kristittyjä on vainottu avoimesti, seurakunta on alkanut rukoilla yhä intensiivisemmin: ”Tule, Herra Jeesus.”

Jeesuksen tulemus tulee yllättämään monet. Riippumatta kulttuurisista näkemyksistämme se on jotakin, jota meidän kristittyjen tulee jouduttaa ja odottaa innolla. Se ei ole pakoa eikä vetäytymistä. Raamatun mukaan se on maailmanhistorian seuraava todellinen jytky.


Mika Yrjölä

Kirjoittaja on Helsingin Saalem-seurakunnan johtaja.

Mielipide
47/2016

MielipideJos me helluntaiuskovina saamme Herran armon avulla sisäistää seuraavan Raamatun sanoman, miten enää uskallamme jaella kristityn arvokasta nimeä alennusmyynnissä: ”Ja he vaikuttivat yhdessä kokonaisen...
MielipideEnsi vuosi on Suomen satavuotisen itsenäisyyden juhlavuosi. Olemme Jumalalle kiitollisia tästä itsenäisyyden ajasta. Kiitämme myös nykyisestä seitsemänkymmenen vuoden rauhan ajasta.

On kuitenki...
MielipideTässä ajassa on valtava nähdyksi tulemisen tilaus. Yksilökeskeisessä kulttuurissa rakennetaan herkästi vain omaa elämää. Ja kun itsellä menee hyvin, mikäs siinä on ollessa.

Tavallisesta juttele...
MielipideKun Joosefin perheelle etsittiin Jeesuksen syntymän aikaan paikkaa yöpyä, sijaa ei ollut muualla kuin eläinten suojassa. Nykyaikana taas näyttää siltä, että sijaa ei ole muille kuin itselle ja omalle...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan