Löytyykö tie takaisin seurakuntaan? 

Yhdysvaltalaisen Christianity Today -lehden verkkosivuilla pohdittiin seurakuntien kohtaamia haasteita koronarajoitusten poistuessa. Sikäläisen Barna-tutkimuslaitoksen mukaan 78 prosenttia aikuisista on samaa mieltä väitteen ”Jumalan kohtaaminen yhdessä muiden kanssa seurakunnan jumalanpalveluksessa on minulle hyvin tärkeä asia” kanssa. Kuitenkin lukuisat pastorit ovat viestineet ristiriidasta, joka on tämän prosenttiluvun ja avautuneisiin seurakuntiin palanneiden määrässä. Liian moni ei ole enää löytänyt tietään takaisin seurakunnan yhteyteen. 

Toinen pandemian kärjistämä asia on 24–40-vuotiaiden, niin sanottujen milleniaalien, kohtaaminen. Tilastojen mukaan koronapandemia on entisestään etäännyttänyt tätä ikäluokkaa seurakunnista. 

Kolmas merkillepantava asia on se, että kolmasosa seurakuntien toimintaan aiemmin osallistuneista odottaa jatkossakin voivansa etäosallistua jumalanpalveluksiin striimauksien välityksellä. 

Nyt kun Suomessakin koronarajoitteita puretaan, seurakunnissamme on myös syytä huomioida edellä mainitut asiat. Seurakuntaan paluu ihan fyysisesti saattaa olla joillekin aikamoinen haaste. Alueilta, joissa rajoitukset ovat jo lähes kokonaan poistettu, onkin tullut jo huolestuneita viestejä siitä, että sunnuntain tilaisuuksiin on osallistunut hämmentävän vähän väkeä. Yhteydenpitoa seurakuntalaisiin kannattaakin rajoitusten poistumisesta huolimatta jatkaa ja rakentaa tietä takaisin seurakunnan tilaisuuksiin ja yhteyteen. 

Milleniaalien tavoittaminen onkin ihan oma haasteensa, joka ei tietysti ole vain pandemian esiin nostama. Jotkut asiantuntijat ovat todenneet, että lasten ja vanhusten lisäksi juuri nuoret aikuiset ja perheet kärsivät pandemian aikana yhteisöllisyyden puutteesta ja siinä saattaisi olla ainakin yksi tekijä, jonka vahvistaminen seurakunnassa juuri nyt voisi auttaa tätäkin ikäryhmää löytämään tiensä (takaisin) seurakunnan yhteyteen. 

Moni digiloikan tehnyt seurakunta jatkaa nettilähetyksiään, vaikka ovet seurakuntiin avautuvatkin. On kuitenkin syytä muistaa ja muistuttaa toisiamme siitä, että striimi ei korvaa seurakuntaa. Kristityn kasvuun tarvitaan sanoman lisäksi myös ihan lihaa ja verta olevien ihmisten kohtaamista, sillä hedelmälliset suhteet toisiin kristittyihin ovat hengellisen kasvun keskeinen edellytys. 

Seurakuntaan tullaan kohtaamaan Jumalaa nimenomaan yhdessä. Vaikka jokainen voi kohdata Jumalan yksin, se ei korvaa todellisuutta, joka avautuu seurakunnalle keskinäisessä yhteydessä. Jumalan seurakunnalleen rakentumiseksi antamat niin yliluonnolliset kuin luonnollisetkin lahjat on tarkoitettu tilanteisiin, jossa kohtaamme toisemme. 

”Älkäämme jättäkö yhteistä kokoontumistamme” on mitä ajankohtaisin kehotus juuri nyt. 

 

Petri Mäkilä 

 

Kirjoittaja on Ristin Voitto -lehden päätoimittaja.




25/2021

UutisetPastori ja helluntailainen seurakunnanjohtaja David Yonggi Cho on kuollut. Eteläkorealainen Cho oli kuollessaan 85-vuotias.

David Yonggi Cho johti Soulissa kokoontuvaa Yoido Full Gospel -seurak...
UutisetPastori ja helluntailainen seurakunnanjohtaja David Yonggi Cho on kuollut. Eteläkorealainen Cho oli kuollessaan 85-vuotias.

David Yonggi Cho johti Soulissa kokoontuvaa Yoido Full Gospel -seurak...
Harvinaisessa arkistokuvassa joukko ihmisiä on polvistunut rukoukseen. Maailma on muuttunut ja nykyisin tämänkaltaisia tilanteita ei juuri kuvata tai laiteta esille julkisesti.
Kuva on melko va...
Heinilät ovat helluntailais-luterilainen pariskunta. He kokevat, että uskon ydinasiat on helppoa jakaa myös eri taustasta tulevan puolison kanssa.
KolumniKesken aamuisen hiljentymishetkeni sain vahvan sisäisen kehotuksen lukea Luukkaan evankeliumin 24. luvun. Olen aika ajoin tunnistanut Pyhän Hengen hiljaisen mutta hyvin kehottavan äänen, joten tot...
PääkirjoitusYhdysvaltalaisen Christianity Today -lehden verkkosivuilla pohdittiin seurakuntien kohtaamia haasteita koronarajoitusten poistuessa. Sikäläisen Barna-tutkimuslaitoksen mukaan 78 prosentt...
UutisetHelluntailiikkeen strategia kirkastaa yhteisiä ydinarvoja ja ohjaa kohti turvallista hengellisyyttä, jossa uskovia myös opetuslapseutetaan.
Subjektiivinen katsantokantamme asioihin vaikuttaa tapaamme elää uskoamme todeksi.
PikavisiittiLapsuuden haaveammattini oli ammattijääkiekkoilija NHL:ssä. Pari junnuvuosien joukkuekaveriani pelaakin nykyään siellä, mutta itse lopetin jääkiekon jo ala-asteella. Teini-ikäisenä kiinnostui...
UutisetKorona-aika sai kristityt rukoilemaan Kuopiossa, ja talven aikana syttyi ajatus torityöstä eri seurakunnissa. Aloite yhteiseen torityöhön tuli Kansan Raamattuseurasta, jossa Topi Viitasalo...
NäkökulmaOlemme helluntaiherätyksen strategiatyön myötä oppineet uuden sanan: tunneterve. Tai ei sana ole aivan uusi, aiheesta on kyllä julkaistu kirjallisuuttakin. Kyseessä on käännöslaina ilmauksesta ”em...
UutisetViime viikolla saavutettiin Suomessa tilanne, jossa mikään sairaanhoitopiireistä ei ole enää koronaepidemian leviämisvaiheessa.
Kiihtymisvaiheessa on sairaanhoitopiireistä enää Helsinki ja Uu...
UutisetEuroopassa kristityt nuoret asiantuntijat kokevat voimakasta ristiriitaa työpaikkojen arvojen ja omien arvojensa välillä.
Mentorointi- ja koulutusohjelma Cross-Currentin selvityksen mukaan mo...
UutisetKotimaanmatkailijat pääsevät jälleen tänä kesänä poikkeamaan noin 260 kirkossa, kun vuoden tauon jälkeen Tiekirkot ovat avanneet ovensa eri puolilla Suomea. Viime kesänä Tiekirkot eivät olleet a...
UutisetOlavi ”Ola” Kumpulaisen juuret ovat syvällä helluntailiikkeen maaperässä ja kustannustoiminnassa. Hengellinen kirjallisuus oli näkyvästi läsnä jo hänen lapsuudenperheessään. He...
UutisetEspanjan korkein oikeus on linjannut kristillisen brittikanava Revelation TV:n eduksi, että homoseksuaalisuutta koskevat mielipiteet eivät ole vihapuhetta.
Vuonna 2017 Revelation TV s...
MuutJuutalaisuus ei tunnusta Jeesusta Jumalan Poikana, ja yli 99 prosenttia Israelissa asuvista juutalaisista hylkää hänet Messiaana. Rabbien sanastossa Jeesus ole Jeshua eli Pelastaja, vaan...
Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja