Koulutus seurakuntatyön tukena

Suomalainen kristillisyys elää haasteellista aikaa. Yhteiskunta muuttuu ympärillä yhä enemmän suuntaan, jossa ei enää tunneta kristinuskon perusteita, arvoja ja moraalia.

Uutisvirtaa seuratessa voi todeta, että kristilliset periaatteet ovat valitettavan vieraita monille nykypäivän suomalaisille. Moraalin ja arvojen muutos haastaa kaikki ihmiset – ja erityisesti meidät kristityt. Sanoma pelastuksesta pitäisi saada viestitetyksi uudelle sukupolvelle entistä selkeämmin ja perustellummin.

Kristillinen toiminta jää kuitenkin valtamedian hallitsemassa julkisuudessa helposti varjoon. Lisäksi monien seurakuntien aktiivinen jäsenistö ikääntyy. Tämä on todettava myös helluntailiikkeen osalta. Koko seurakuntakenttämme kokee vanhenevan ja harvenevan jäsenrakenteen kipua.

Seurakuntaoppaan (EMrone Oy ja Aikamedia) tilastojen mukaan helluntaiseurakuntien jäsenkunta on ikääntyneempää kuin Suomen väestö keskimäärin. Erityisesti nuorten alle 21-vuotiaiden osuus seurakuntalaisten määrästä on huolestuttavan pieni. Heitä on vain noin 4,5 prosenttia kaikista helluntaiseurakuntien jäsenistä. Tämä on merkillepantavaa erityisesti siinä valossa, että tilastojen mukaan kuitenkin lähes puolet seurakuntalaisista on tullut uskoon jo alle 21-vuotiaana.

Entiset toimintamallit eivät enää vedä mukaan väkeä samoin kuin aikaisemmin. Uudelle sukupolvelle pitäisikin löytää uusia toimintamuotoja ja -menetelmiä, jotta se kohtaisi tuoreella tavalla saman elävän ja pelastavan sanoman kuin edellinen sukupolvi. Pelastussanoma on sama, mutta menetelmät ihmisten saavuttamiseksi voivat muuttua.

Tarvitsemmeko ehkä enemmän epämuodollista toimintaa ja aktiivista yhdessä tekemistä?  Vai vastaisiko koko perheelle sopiva toiminta enemmän tarpeitamme? Näin työelämän ja kiireisen elämänrytmin haastamat aikuiset voisivat paremmin kokea seurakunnan tilaisuudet koko perheen yhteiseksi ajaksi.

Tässä murrosvaiheessa yksi merkittävä herätysliikkeen mahdollisuus on koulutukseen panostaminen. Raamatun opiskelu, opillisten asioiden määritteleminen ja oman henkilökohtaisen uskon puolustamistaito moniarvoistuvassa yhteiskunnassa voisivat olla tärkeänä apuna nuoren sukupolven saavuttamisessa.

Iso Kirja -opisto voi tukea seurakuntien perustehtävää muun muassa raamattukoulutuksella. Koulutus vahvistaa uskon perusteita ja sen puolustustaitoja, joita tarvitaan nykyajassa. Koulutus voi myös synnyttää uusia ideoita, välineitä ja toimintamalleja.

Nyky-yhteiskunta haastaa meitä tarttumaan toimeen laajalla rintamalla. Työtä ja  saavutettavaa on vielä paljon.


Tanja Laulainen
Kirjoittaja on Iso Kirja -opiston vararehtori.

Mielipide
10/2016

MielipideRaamatun mukaan profetiat täytyy koetella, koska kukaan ei kuule Jumalan ääntä täydellisesti.

Joskus 1990-luvulla alkoi levitä uskovien keskuudessa väärä ja Raamatun vastainen käsitys, että jos...
MielipideJärviradion hengellisessä illassa tammikuussa helluntaiseurakuntien edustajien aiheena oli anteeksiantamus. Ohjelmantekijät lukivat Raamattua, alustivat aiheesta ja keskustelivat siitä studioon soitta...
MielipideToissa viikon Ristin Voitto (RV 8) kertoi, että Tampereen Hervannan Katukappeli oli väliaikaisesti poistanut seinältään Israelin lipun, jottei se loukkaisi seurakunnassa vierailevia maahanmuuttajia....
MielipideRistin Voitossa oli uutinen tamperelaisesta Hervannan Katukappeli-seurakunnasta otsikolla ”Israelin lippu pois seurakunnan seinältä” (RV 8).

On hyvin vakavaa, että Raamatun sanomaa madalletaan...
MielipideRistin Voiton takasivulla oli esittely Eliisa Selkomaan uusimmasta kirjasta Vapauteen (Aikamedia, 2015). Kysyin kirjaa lainaksi kirjastosta, mutta sitä ei siellä ollut. Pyysin, että voisiko kirjan til...
Mielipide"Credo ut intelligam.” Tämä oli Iso Kirjan raamattulinjalla ensimmäinen tajuntaani iskeytynyt lause. Se räjäytti maailmani siinä määrin, että raapustin sen myös oman Raamattuni sisälehdelle.

”Y...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan