Kiitos, etten ole kuin… 

Historian saatossa ihmisten välinen kommunikointi on aina ollut täynnä haasteita. Vääränlaisen, puutteellisen tai väärinymmärretyn sanoman vuoksi on syntynyt vuosisatoja kestäneitä konflikteja. 

Sanomaamme saattavat vääristää niin tahattomat, inhimilliset seikat kuin tahallinen provokaatio ja keskinäinen kilpailu paremmuudesta. Vaikka aikamme tarjoaa yhä paremmat tekniset mahdollisuudet kommunikoida, sanomamme ei näytä välttyvän edellä mainituilta epäkohdilta. Lausumamme ja kirjoittamamme sanat voivat loukata ja haavoittaa. 

Eräässä vertauksessaan Jeesus kertoo fariseuksen ja publikaanin rukoushetkestä. Siinä kaksi hyvin erilaista miestä pukee sanoiksi sisimpänsä tuntoja Jumalan edessä. Toisen sanoissa voimme selkeästi huomata hänen asenteensa muita ihmisiä kohtaan. Sanamme paljastavat – huomaamattamme – sen, mitä sisimmässämme ajattelemme ja millainen on asenteemme. 

Voi hyvinkin olla, että vertauksen fariseus oli sosiaalisella asteikolla mitattuna parempi ihminen kuin yleisen halveksunnan kohteena ollut, miehitysvallalle veroja keräävä publikaani. Tuntemassaan paremmuudessa hän näki oikeudekseen ja vapaudekseen ilmaista sen otsikon sanoin. Hän kuitenkin unohti, että jumalallisten arvojen asteikolla mitattuna hän oli aivan samanlainen kuin kuka tahansa hänen itseensä rinnastama syntinen. 

Suurella osalla ihmisistä on mahdollisuus osallistua julkiseen keskusteluun erilaisilla sosiaalisen median tarjoamilla alustoilla. Samalla kun se antaa meille hienon mahdollisuuden tuoda vapaasti julki ajatuksiamme, se asettaa eteemme suuren vastuun. Hyvin usein saatamme vedota perustuslailliseen oikeuteemme sananvapaudesta, vapauteen ilmaista ja vastaanottaa mielipiteitä. 

Apostoli Paavali kirjoitti korinttilaisille, että Jeesukseen uskovat saavat nauttia suuresta vapaudesta, mutta kaikki vapauden sallimat asiat eivät ole hyödyksi eivätkä rakenna. Vapaus ei myöskään saisi koitua loukkaukseksi toisille ihmisille. Olkoon vapautemme sitten sosiaalista tai hengellistä, sen ei milloinkaan pitäisi saada meitä pitämään toista ihmistä huonompana tai alempiarvoisena. 

Koituvatko kirjoittamamme tai lausumamme sanat hyödyksi ja rakennukseksi? Käytämmekö vapauttamme toisten vikojen ja puutteiden julistamiseen vai jumalallisen toivon sanoman välittämiseen? Asetummeko toisten yläpuolelle vai rinnalle? Onko päällimmäinen tarpeemme olla oikeassa ja sanoa aina se kuuluisa viimeinen sana? Olisiko joskus viisasta vain vaieta? 

 

Kauko Uusila


Kirjoittaja on Oulun helluntaiseurakunnan johtava pastori.




17/2021

UutisetHelsingin Senaatintorilla on perinteisesti järjestetty kristittyjen vapputapahtuma ja Jeesus-marssi. Koronapandemian vuoksi tämä ilonpito vaihtuu tänä vuonna useiden radio- ja televisiokanavien vä...
KolumniRakastamme kategorisoimista. Asiat, ihmiset ja ilmiöt on helpompi jäsentää, kun niiden päälle laittaa leiman. Joku on ujo, toinen lämmin, kolmas hankala.
Emmekä lajittele vain ihmisiä. Kirkko...
PääkirjoitusHistorian saatossa ihmisten välinen kommunikointi on aina ollut täynnä haasteita. Vääränlaisen, puutteellisen tai väärinymmärretyn sanoman vuoksi on syntynyt vuosisatoja kestäneitä konflikteja...
Kontulan Metrokappelissa pastorina aloittanut Tomi Kuosmanen haluaa odottaa Jumalan liikkeellelähtömerkkiä.
Nyt on aika puolustaa omaa eettistä vakaumusta ja tervettä sukupuolikäsitystä, kristityt asiantuntijat vetoavat.
Jokaisen kohdalla on tulossa päivä päivien joukossa, kun siirrytään tästä ajasta ja todellisuudesta rajan toiselle puolelle.
UutisetHuhtikuussa 99-vuotiaana kuollut Edinburghin herttua, prinssi Philip oli ”äärimmäisen kiinnostunut teologiasta” ja hänellä oli ”loistava raamatuntuntemus", toteaa professori, pastori ja kirjailija...
NäkökulmaPoikkeukselliset ajat ovat haastaneet myös seurakuntatyöntekijöiden arkea. Kokoontumisrajoitukset osuvat etenkin seurakunnan näkyvimpään muotoon, yhteisiin jumalanpalveluksiin, mutta myös monet pi...
MuistolleLähetystyöntekijä, TM Reijo Kuokkanen siirtyi ikuisuuteen syöpäsairauden seurauksena 20. maaliskuuta 2021. Hänet diagnosoitiin 12 päivää aiemmin. Levolliset ja kivuttomat viimeiset hetke...
MuistolleIsäni, veteraanipastori Sakari Saarinen nukkui pois tästä maailmasta odottamaan ylösnousemuksen aamua 18. lokakuuta 2020 Hämeenlinnan Rengossa 96 vuoden ikäisenä.
Sakari syntyi 24...
PikavisiittiUudenkaupungin helluntaiseurakunnan pastori Odetta Lee-Simmons haluaa rohkaista toisia kulkemaan juuri sitä polkua, joka heille on tarkoitettu.
UutisetPandemian aiheuttamat poikkeusolot tuovat esiin eri näkemyksiä kirkkojen ja esivallan suhteesta.
UutisetGospelyhtye Exit järjestää kolmannen livestream-konsertin ”Kautta aikojen” lauantaina 16. toukokuuta iltakuudelta.
Konsertti ei ole ihan perinteinen, sillä se sisältää paitsi ihmisten toivela...
UutisetNabil Habashi Salama oli Isisin hallussa ilmeisesti yli kolme kuukautta ennen kuolemaansa.
UutisetTämän vuoden Eväät elämään -kampanja auttaa ugandalaisia pakolaislapsia Bidibidin pakolaisalueella. Bidibidin yli 200 000 asukkaasta valtaosa on naisia ja lapsia, jotka ovat kokeneet sodan kauhut:...
ArviotJohn F. Walvoord, William Crockett, Zachary J. Hayes, Clark H. Pinnock: Four Views on Hell. Zondervan, 1996. Nid. 190.
Four Views On Hell -kirjassa neljä raamatuntutkijaa tuo esiin vuoroll...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja