Anna anteeksi!

Anteeksianto tarkoittaa toisen ihmisen vapauttamista hänen tekemistään vääryyksistä meitä kohtaan. Anteeksiantamuksen ydin on löydettävissä Jeesuksen sanoista: ”Isä, anna heille anteeksi, sillä he eivät tiedä, mitä he tekevät.” Nämä Jeesuksen sanat ovat ehkä maailmanhistorian merkittävimmät ja inspiroivimmat sanat. Ne sisältävät viisauden, jonka johdosta miljoonat ihmiset ovat saaneet voimaa antaa anteeksi heihin kohdistunutta vääryyttä. On ihmisluonnolle käsittämätöntä tulla teloitetuksi syyttömänä ja siitä huolimatta huokua anteeksiantoa ja rakkautta vihollisiaan kohtaan.

Ilman näitä Vapahtajamme anteeksiantavia sanoja maailma olisi huomattavasti kylmempi ja kovempi paikka. Ihmisinä emme voisi sovittaa syntivelkaamme ristiinnaulitulle. Mitkään seremoniat, liturgiat, rukoukset tai uhraukset eivät voi tätä velkaa sovittaa. Vain Jeesuksen oman anteeksiantamuksen kautta se voi olla mahdollista. Pyynnössään Isälle Jeesus pyytääkin häntä antamaan meille anteeksi syntimme. Tämän suurempaa välimiestä ja sovittajaa ihmisen ja Jumalan välillä ei voi olla.

Anteeksianto perustuu yleensä omaan anteeksipyyntöön ja synnin tunnustamiseen. Tässä kohden näemme kuitenkin poikkeuksen. Jeesus itse pyytää anteeksiantoa sotilaiden puolesta, koska nämä eivät tienneet, kuinka hirvittävää syntiä he olivat tekemässä.

Ihmiskuntaa vaivaa edelleen sama ongelma: emme tiedä, mitä olemme tekemässä. Käyttäydymme ajattelemattomasti ja olemme usein itsekkään luontomme vallassa. Loukkaamme toisiamme usein tietämättämme, ja vaikka tiedostaisimmekin virheemme, emme aina ymmärrä, kuinka syvästi tekomme voi satuttaa toista ihmistä.

Anteeksiantaminen on eräänlaista velvollisuusetiikkaa. Me rakastamme, koska se on meidän tehtävämme ja velvollisuutemme – ei pelkkä tunnekysymys. Jos suljemme itsemme Jumalan anteeksiantamukselta ja anteeksiantamukselta toisiamme kohtaan, edistämme osaltamme vihan, synnin ja itsekkyyden valtaa maan päällä. Nämä ovat pohjimmiltaan ne tekijät, jotka ajavat ihmisiä toisiaan vastaan, synnyttävät sotia ja tuntuvat jopa hajottavan Telluksemme.

Jeesus antoi esimerkin oikeasta mielenlaadusta kaikille kristityille ja koko maailmalle. Maailman evankelioimisen ja Jumalan rakkauden leviämisen voisi pelkistäen sanoa riippuvan siitä, annammeko anteeksi toinen toisillemme. Jos Jumala pyytää meitä näin tekemään, sen täytyy olla mahdollista, vaikka se tuntuisikin mahdottomalta.

Pääsiäisen suuri sanoma kutsuu meidät sovintoon sekä Jumalan että ihmisten kanssa.


Jyrki Palmi

Kirjoittaja on Jyväskylän helluntaiseurakunnan johtaja.

Muut
15/2017

MuutKevättalvella ilmestyi samoihin aikoihin kaksi uudemman suomalaisen ylistysmusiikin päivittävää albumia. Ylistysmusiikin ekosysteemihän on sellainen, että tietyt kanta-artistit Suomessa ja ulkomailla...
MuutVanha ja Uusi testamentti sisältävät saman viestin: viaton on kuollut, jotta syyllinen saisi elää.
MuutRistin Voiton Pikavisiitti-palstalla vastaajia pyydetään luonnehtimaan, mitä Jeesus heille merkitsee. Pääsiäisen kunniaksi kokosimme valikoiman vastauksista.

”Hän on uskollinen, vaikka minä ole...
Muut”Seurakunnat tarvitsevat valmiuksia opetustoimintaansa muslimien parissa. Ilman säännöllistä opetusta sosiaalinen auttaminen, niin tarpeellista kuin se onkin, ei kanna toivottua hedelmää.”
MuutKristityn on aina uudelleen palautettava mieleensä se, mistä uskossa on kyse. Muuten epäolennaiset asiat peittävät olennaisen.
MuutRaamatun sankarigalleriassa on yksi verrattain vähälle huomiolle jäänyt persoona: kukko, joka asusteli jossakin siinä ylimmäisen papin esipihan tuntumassa.

Niin, hän oli ihan tuiki tavallinen k...
MuutKolströmin perheen elämässä tapahtui kaksi suurta mullistusta: ensin isän kuolema, sitten hengellinen herääminen.
MuutAnna-Mari Kaskisen mukaan hyvänpuhujat ovat kuin viherkasveja, jotka parantavat yhteisönsä ilmanlaatua (Sana 13/17).

Suljen silmäni ja muistan heidät, hyvänpuhujat matkani varrelta. Heidät, jot...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan