Pastorin kipeät kokemukset

Miten auttaa hengellisessä työssä vammautuneita? (Kuva: Shutterstock)
Miten auttaa hengellisessä työssä vammautuneita? (Kuva: Shutterstock)
Seurakuntatyössä vammautuneet ovat menetetty voimavara. Siksi heidät tulisi hoitaa työkuntoon. 

Kun joku haavoittuu hengellisessä toiminnassa, hän yleensä vetäytyy sivuun tai ryhtyy purkamaan sitä, mitä on yhdessä toisten kanssa aikaisemmin rakentanut. Edesmennyt seurakunnan paimen Uuno Palonen totesi aikoinaan, että yleisön edessä me pastorit taistelemme usein kuin leijonat, mutta kotona itkemme kuin pienet lapset. Tämä kuvaa varsin hyvin monien Jumalan valtakunnan työntekijöiden arkista todellisuutta. 

Hengelliselle työlle on ominaista, että se vaatii jatkuvasti vahvan uskonhenkisen tunnevirityksen. Jokainen tehtävä ja kontakti edellyttää täydellistä keskittymistä ja tunnelatausta. Kutsumustyö- tä tehdään koko sydämellä ja persoonalla – kaikki on pelissä mukana. 

Työpäivät sisältävät suuria odotuksia, ilon ja pettymyksen kyyneliä, onnistumisia ja nöyryyttäviä epäonnistumisia sekä oman heikkouden ja vajavaisuuden tuntemuksia. Tämä opettaa näkemään inhimillisen raadollisuuden, huolimatta siitä, että ”kaikki minä voin Hänessä, joka minua vahvistaa” (Fil. 4:13). 

Pastorin työpäivä täyttyy erilaisista seurakunnan ihmissuhteisiin liittyvistä jännitteistä, vaativista sielunhoitotehtävistä ja oman itsensä käyttökelpoisuuden valvomisesta. Toisaalta elä- mä opettaa ja rohkaisee näkemään, kuinka vajavaisiin hengellisiin rakenteisiin Jumala uskoo läsnäolonsa siunauksen. Pastorikin saa elää päivittäin Pyhän Hengen uutta luovassa virrassa. 

Monta tunnemyrskyä kokeneena apostoli Paavali avaa sisintään ja toteaa: ”Kuka on heikko, etten minäkin olisi heikko? Kuka lankeaa, ettei se minua polttaisi?” Lisäksi hän yltyy ”mieltä vailla olevan” tavoin puolustautumaan kokemansa arvostelun johdosta (2. Kor. 11:17, 29).


Sielun haavat 

Jumalan valtakunnan työssä pyritään elämään toisia varten. Näin siitäkin huolimatta, että oman yksityiselämän sisältö on ehdottomasti suurin voimavara ja menestystekijä julistajalle. Esimerkiksi pastorin kasvavien lasten elämä on kaikkien nähtävissä, ja luonnollisesti monet seurakuntalaiset kommentoivat sitä mielellään. 

Pastorin työssä menestymisen mittareina pidetään usein uskoon tulleiden ja uskossaan kasvaneiden määrää. Työn tuloksia arvioitaessa kysellään helposti, onko työllä ollut pysyvää hedelmää. Tämä tuntuu erittäin kipeältä silloin, kun toiset tekevät arvioivia päätelmiä. Jokainen julistaja pohtii jossakin kutsumuksensa vaiheessa, olenko minä lainkaan kelvollinen tähän tehtävään. 

Lentävä sanonta pastorien keskuudessa kuuluu, että silloin on mennyt hyvin, jos vaimo on vielä mukana, kun pastori pääsee eläkkeelle. Lausahdus kertoo siitä, kuinka vaikeita prosesseja hengellinen työ voi tuoda työntekijän yksityiselämään. 

Toisaalta pastorit lukeutuvat myös julkisuuden henkilöiksi, jotka eivät voi kätkeytyä yksityisyyteensä. Yllättäen monet työntekijät ovat saaneet kipeitä haavoja sieluunsa juuri pastorien yhteisissä tapahtumissa ja seminaareissa. Tämä on tapahtunut useimmiten tahattomien ylimielisten sanojen ja ohikulkemisien seurauksena. 

Eräs nuori työntekijä kertoi, ettei kukaan tullut tervehtimään häntä monipäiväisessä pastorien ja vanhinten tapahtumassa. Hän koki oman arvostuksensa ja työnsä olevan merkityksetöntä juuri siellä, mistä oli tullut työtoveruutta ja arvostusta hakemaan. 

Liian monia julistajia on nykyisin vammautuneena tiepuolessa. Laupiaan samarialaisen kertomukseen viitaten papit eivät ole ainoastaan kulkeneet julistajatoverinsa ohi, vaan tämän kutsumuskin on tullut huomaamatta ryöstetyksi. Nuhtelu katkerasta mielenlaadusta ei ole parasta sielunhoitoa tällaiselle työntekijälle, sillä siinä tehdään helposti loukkaajat syyttömiksi ja loukkaantuneet syyllisiksi. 

Mahtoiko evankelista Kathryn Kuhlmankin maistaa näitä tunteita, kun hän totesi, että hän kokee tuhat kuolemaa ennen puhujalavalle nousemistaan. Häntäkin arvosteltiin julkisesti menneistä elämänvaiheista. 


Jumalan tahto – vai ihmisten ääni? 

Jumalan toimeksiantojen toteuttaminen välittämättä ihmisten mielipiteistä ja vastatoimista on kutsumuksen koetinkivi. Jumalan palvelija joutuu vastaamaan henkilökohtaisesti saamastaan toimeksiannosta. Sen toteuttaminen on harvoin itsestäänselvyys omalle perhekunnalle ja seurakunnalle. Perheen ja etenkin lasten sitominen oman kutsumuksen ”alttarin sarviin” lienee vaikeimpia koetuksia omaa kutsua punnittaessa. 

Mitä lienee Abrahamkin ajatellut pantatessaan tietoa vaimoltaan Saaralta, kun hän oli lähdössä uhraamaan omaa poikaansa? Ja millainen vammauttava vaikutus tällä oli perheeseen? 

Kun Elia pakeni Iisebeliä Karmelvuorelta suuren voiton jälkeen, hän löysi itsensä erämaasta täysin masentuneena ja suorastaan katkerana Jumalalle. Voisi ajatella, että kyse oli valtavasta sielun tyhjiöstä, jota Elia koki, kun hän oli yksin pakenemassa erämaahan. Hän pelkäsi jumalatonta Iisebeliä. Elia voitti taistelun kansakunnan siunaukseksi, mutta jäi itse henkisesti Iisebelin lyö- mäksi, ehkä orjaksikin. ”Voi minua vammani tähden! Kipeä on minun haavani; mutta minä sanon: Tämä on minun vaivani, minun on se kannettava”, valittaa Jeremia (Jer. 10:19). 


Ristiaallokosta eteenpäin 

Julistajan sielu herkistyy havainnoimaan ympäristön mielialoja ainaisessa ihmissuhteiden ristiaallokossa. Ennen kaikkea hän tarkkailee, miten minuun itseeni suhtaudutaan. Pelkkä katse saattaa olla joskus haavoittavampi ja vammauttaa pahemmin kuin hallitsematon sanojen ryöppy. Katseeseen ei voi tarttua samoin kuin sanoihin. 

Paavali rinnasti palvelutyönsä tunkiolla olemiseen. Hän kantoi sielussaan syviä haavoja, jotka uskonystävät olivat häneen lyöneet. Siksi hän toteaa: ”Mutta siitä minä hyvin vähän välitän, että te minua tuomitsette tai joku inhimillinen oikeus; en minä itsekään tuomitse itseäni, sillä ei minulla ole mitään tunnollani, mutta en minä silti ole vanhurskautettu, vaan minun tuomitsijani on Herra” (1. Kor. 4:3–4). 

Paavali koki nöyrästi, ettei hän ole syytön, mutta myös tiesi, että hänen armahtajansa on Herra. Ei haavoja ilman syytä. 

Kuinka paljon olemmekaan menettäneet herätysliikkeessämme armoituksia ja yhteistä vaikutusvaltaamme sen vuoksi, että emme ole kyenneet hoitamaan niitä vammoja, jotka ovat syntyneet työtoverien kesken? 

Meidän jokaisen hengellinen käyttökelpoisuutemme edellyttää, että mielemme on puhdas. Silloin voimme nostaa puhtaat kätemme ilman vihaa ja epäilystä. ”Yhden minä teen, minä unohdan sen mikä on takana ja katson siihen, mikä on edessä”, huudahti Paavali ollessaan vankilassa Roomassa (Fil. 3:13). Usein tähän prosessiin tarvitaan myös työtovereita auttajiksi.

On tärkeää, että tahdomme antaa anteeksi, siunata, rohkaista ja puhua hyvää toisistamme. On myös tärkeää olla valmis kulkemaan työtoverin rinnalla silloin, kun näemme hänet vammautuneena haavojensa tähden.


Veikko Kokkonen
Kirjoittaja on emeritusseurakunnanjohtaja.


Lukijalta
51

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan