Paavalin heikkousteologia murtaa illuusiot

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Saarnoissa painotetaan usein suuria ihmeitä, kuten parantumisia, voimatekoja ja ihmeellisiä rukousvastauksia. Sen sijaan heikkoudesta, epäonnistumisista ja menetyksistä kuulee puhuttavan harvemmin.

Apostoli Paavali oli tässä suhteessa poikkeus. Hän kirjoitti kirjeissään avoimesti myös omista kärsimyksistään, vaikeuksistaan ja ahdistuksistaan pelkäämättä maineensa puolesta.

Paavali sivuaa karismaattisten saarnaajien lempiaihetta, ihmeitä tekevää ylösnousemusvoimaa, toteamalla: ”Minä tahdon tuntea Kristuksen ja hänen ylösnousemisensa voiman ––,” mutta samassa lauseessa hän välittömästi jatkaa: ”––ja tulla hänen kaltaisekseen osallistumalla hänen kärsimyksiinsä ja kuolemaansa.”1

Paavali halusi kokea ylösnousemusvoiman omassa kehossaan. Se sama voima, joka herätti Jeesuksen kuolleista, vaikuttaa myös uskovien elämässä, olemmehan ”yhdessä Kristuksen kanssa herätetty kuolleista”.2 Kun Paavali kirjoitti myös kristittyjen osallisuudesta Kristuksen kärsimyksiin, hän antoi samalla inhimilliselle heikkoudelle aivan uuden merkityksen. Apostolille ominainen luonteen rosoisuus, oman heikkouden peittelemättömyys ja läpitunkeva, jopa häpeilemättömän peloton rehellisyys ei ollut suosittua hänen aikalaistensa keskuudessa. Eikä se ole suosittua nykyisinkään. Siksi Paavalin tekstejä lainataan saarnoihin usein hyvin yksipuolisesti, jolloin monet apostolin teologiset ajatukset sivuutetaan.

Miksi näin? Siksi, ettei Paavali maalaile ruusuisia näkymiä ympärilleen eikä kehuskele turhaan menestyksellään. Hän ei myöskään peittele kirjeissään mitään – ei epäonnistumisiaan, takaiskujaan, sairauksiaan, kokemaansa veljeskaunaa, vaatimatonta ulkonäköään, pistintä lihassaan, pelkojaan ja ahdistuksiaan. Paavali oli yhtä aikaa äärimmäisen rohkea uskon sankari ja samalla suorastaan pelottavan avoin, särjetty ja rujo Jumalan palvelija.

Kutsu palvelemaan ja kärsimään

Oman leimansa apostoliin oli lyönyt hänen entinen vaelluksensa ankaran lahkon fariseuksena. Mies vainosi kristittyjä luullen tekevänsä uhripalveluksen Jumalalle. Hän teki työtään niin vakuuttavasti, että häntä suorastaan pelättiin kristittyjen keskuudessa. Paavali oli sinnikäs ja itsepäinen. Kun Jeesus ilmestyi hänelle Damaskoksen tiellä, Herran piti kolkata hänet alas maahan pitkin pituuttaan. Sitten Ananias-niminen opetuslapsi sai Jumalalta tehtäväksi viedä sanoman suuresti pelkäämälleen Paavalille. Viestiin kuului myös lupaus kärsimyksistä: ”Mene, minä olen valinnut hänet aseekseni, tunnustamaan nimeäni maailman kansojen ja kuninkaiden ja myös Israelin kansan edessä. Minä tulen osoittamaan hänelle, että hän joutuu kärsimään minun nimeni tähden.”3

Jeesus ei siis luvannut Paavalille helppoa tietä kutsuessaan miehen omaan palvelukseensa. Kutsumukseen kuului osana myös inhimillinen taistelu ja kipu.

Uskoon tultuaan Paavalilla ei ollut tarvetta eikä aihetta entisenä seurakunnan vainoojana esittää menestyvää supersankaria. Taustansa puolesta hän olisi voinut kyllä astua parrasvaloihin, rakentaa itselleen kovan luokan brändin, erottua muusta joukosta ja vierailla suurissa tilaisuuksissa uteliaiden ihmisten katseltavana. Mutta Paavali vetäytyikin  hiljaisuuteen, oli Herran puhuttelussa ja odotti Jumalan neuvoa.

Kun apostoli lopulta lähti Barnabaksen opastuksella liikkeelle, hänen julistamansa teologian ydin oli hyvin yksinkertainen. Kirjeessään Korinttilaisille hän paljastaa toimintansa menestyksen salaisuuden: ”Kun tulin luoksenne, veljet, en julistanut Jumalan salaisuutta teille suurenmoisen puhetaidon tai viisauden keinoin. En halunnut tietää teidän luonanne mistään muusta kuin Jeesuksesta Kristuksesta, en muusta kuin ristiinnaulitusta Kristuksesta.”4

Paavalilla oli lihassaan pistin. Hän rukoili kolme kertaa Jumalaa poistamaan sen, mutta Herran vastaus oli: ”Minun armoni riittää sinulle.”5

Eikä Jumala ottanut Paavalin pistintä pois. Lopulta apostoli lopetti purnaamisen ja jatkoi saarnaamista pistin lihassaan. Lohdutuksen Jumala ei kuitenkaan jättänyt palvelijaansa kipuilemaan yksin. Paavali sai häneltä ihmeellisen lupauksen: ”Voima tulee täydelliseksi heikkoudessa.”6 Jumala lupasi olla heikoissa väkevä.

Ja niin myös Paavalin julistukseen tuli yllättävä näkökulma: ”Sen tähden ylpeilen mieluimmin heikkoudestani, jotta minuun asettuisi Kristuksen voima. Siksi iloitsen heikkoudesta, loukkauksista, vaikeuksista, vainoista ja ahdingoista, joihin joudun Kristuksen tähden. Juuri heikkona olen väkevä.” 7

Heikko, arka ja pelokas apostoli

Apostolin menestyksen salaisuus oli siis heikkoudessa. Kun Paavali saapui lähetysmatkallaan ensimmäisen kerran Galatiaan, hän oli erittäin sairas ja niin heikko, että ihmisille teki jopa pahaa katsella häntä: ”Tiedätte, että julistin teille ensimmäisen kerran evankeliumia sairastumiseni vuoksi. Vaikka ruumiillinen tilani pani teidät koetukselle, ette halveksineet ettekä inhonneet minua vaan otitte minut vastaan kuin Jumalan enkelin ––.”8

Paavali ei tullut Galatiaan rinta kaarella maailmanvalloittajan elkein vaan vaatimattomana, vähäpätöisenä ja sairaana. Paikkakunnalle syntyi hänen työnsä tuloksena kuitenkin uusi seurakunta, vaikka työn alku ei ollut kovin hääppöinen. Apostoli ei myöskään langennut kieltämään tosiasioita. Korinttilaisille hän tunnustaa avoimesti: ”Te näitte minut hyvin heikkona, hyvin arkana ja pelokkaana.”9

Apostolilla oli siis kanttia tunnustaa oma mitättömyytensä. Hän opettaa kirjeessään myös todellisesta Jumalan palvelijan salaisuudesta: ”Puheeni ja julistukseni ei pyrkinyt vakuuttamaan viisaudellaan vaan ilmensi Jumalan Hengen voimaa, jotta teidän uskonne ei perustuisi ihmisten viisauteen vaan Jumalan voimaan.”10

Paavali ei nosta uskon rukouksella parantamista pakonomaiseksi ponnisteluksi. Esimerkiksi hengellistä poikaansa Timoteusta hän neuvoo ottamaan vähän viiniä lääkkeeksi toistuvien vatsavaivojen takia. Miksi näin? Eikö monissa liemissä koetellulle Paavalille olisi ollut vain pikkujuttu rukoilla Timoteuksen vatsa terveeksi?

Toisessa yhteydessä Paavali myös kertoo jättäneensä työtoverinsa Trofimoksen Miletokseen sairastamaan.11 Eikö Trofimos olisi voinut yhden uskon rukouksen jälkeen matkustaa johtajansa mukana? Epäilemättä Paavali oli rukoillut työtoverinsa puolesta, olihan hän herättänyt jopa kuolleista erään ikkunasta pudonneen nuorukaisen.12

Paavali oli kuitenkin täysin rehellinen. Samoin kuin pistin ei ollut poistunut hänen omasta lihastaan, myöskään sairas ei aina parantunut, vaikka apostoli pisti kaiken uskonsa peliin. Tuskin Paavali soimasi itseään liian vähäisestä uskosta tai ruoski itseään jonkin synnin tähden, kun rukoiltava ei parantunut. Hän jos kuka tiesi, että kaikki perustuu ristin työhön ja armoon eikä ansioon.

Rehellistä kuvausta ilman hengellisiä illuusioita

On syytä myös miettiä, miksi Paavali halusi kirjoittaa kaiken tämän muistiin seurakunnissa luettavaksi. Hän ei halunnut elää hengellisessä illuusiossa eikä palata takaisin farisealaisuuteen. Hän halusi pysyä kiinni totuudessa.

Apostolin uutiset eivät aina olleet pelkkää voittokulkua, vaan niihin sisältyi paljon myös tappioita ja menetyksiä. Moni työtovereista koki haaksirikon, ja esimerkiksi maailmaan rakastunut Deemas jätti kokonaan Paavalin.

Apostoli uskalsi kirjoittaa jopa erimielisyyksistä veljien kanssa. Monet uutiset olivat kiusallisia, masentavia ja tappiollisia, mutta silloin ei ollut myöskään vaaraa joutua itsepetokseen ja luulotteluun ja ajautua siten pois elämän realismista.

Paavalin ulkoinen olemus joutui jopa omien taholta pilkatuksi, mutta sekään ei lannistanut häntä. Hän koki kovia ja oli kovapäinen mutta samalla myös herkkä. Hän meni vaikka läpi harmaan kiven voittaakseen Kristukselle sieluja. Toisaalta Paavali oli myös valmis jättämään Herran avaaman houkuttelevan oven Tituksen tähden, kun hän oli huolissaan ystävästään ja lähti etsimään tätä jättäen kaiken muun.

Lopulta Paavalin joutsenlaulu kajahti komeasti: ”Olen kilpaillut hyvän kilpailun, olen juossut perille ja säilyttänyt uskoni. Minua odottaa nyt vanhurskauden seppele, jonka Herra, oikeudenmukainen tuomari, on antava minulle tulemisensa päivänä, eikä vain minulle vaan kaikille, jotka hartaasti odottavat hänen ilmestymistään.” 13

Paavali ei ehtinyt nauttia kiireettömistä eläkepäivistä. Hänen päänsä lyötiin poikki, ja hän kuoli marttyyrina. Ehkäpä menestysteologeilla on omat syynsä, kun he eivät käsittele saarnoissaan tätä lantin kääntöpuolta. Ehkä heillä on kruunu molemmin puolin lanttia.



Viitteet:

1) Fil. 3:10.
2) Kol. 3:1.
3) Ap. t. 9:15–16.
4) 1. Kor. 2:1–2.
5) 2. Kor. 12:9.
6) 2. Kor. 12:9.
7) 2. Kor. 12:9–10.
8) Gal. 4:13–14.
9) 1. Kor. 2:3.
10) 1. Kor. 2:4–5.
11) 2. Tim. 4:20.
12) Ap. t. 20:9–12.
13) 2. Tim. 4:7–8.


Kari Honkanen

Kirjoittaja toimii perheensä kanssa lähetystyössä Unkarissa.








Onko tasapainoinen Sanan opetus hukassa?


Evankelistan tehtävä on toimia työn kärkenä, julistaa ristiinnaulittua Kristusta ja pelastuksen sanomaa. Myös vierailevan julistajan vastuulla on kertoa ihmisille ylösnousemuksen ja toivon ilosanomaa. Sairaat tarvitsevat rukousta, ja Jumala voi edelleen parantaa sairaan ja kärsivän ihmisen.

Mutta lantilla on myös kääntöpuoli. Käytännössä on paljon enemmän niitä, jotka odottavat yhä Herran käden kosketusta ja eivät ole monista rukouksista huolimatta parantuneet. Jotkut ovat odottaneet parantumista vuosia, jopa vuosikymmeniä. He tarvitsevat tukijoita, vierellä kulkijoita sekä lohdutuksen ja rohkaisun sanomaa.

Tässä astuu kuvaan mukaan paimenen tärkeä tehtävä. Seurakunnan paimen tuntee lampaansa. Hänen tulee huolehtia myös heikoista, kärsivistä ja uupuneista lauman jäsenistä. Nämä maan hiljaiset unohdetaan kuitenkin usein. Ilman kosketusta he muuttuvat helposti näkymättömiksi myös seurakuntayhteisössä. Onkin syytä kysyä, vallitseeko seurakunnissa tältä osin epätasapaino niin julistuksen sisällön kuin sairaiden kohtelunkin osalta.

Sairastuttuani Parkinsonin parantumattomaan ja etenevään tautiin, minulle avautui uusi ja ennen kokematon näkökulma parantamiskokouksiin, joissa puhujat innostuivat lupaamaan Herran nimessä vähän liikoja. Heiltä taisi puuttua Jumalan valtuutus.

Istuin yleisön joukossa toivoen ja rukoillen, että Jumala parantaisi minut uskon kautta Jeesukseen. Uskon koko sydämestäni ja vilpittömästi, että Jumala parantaa vielä tänäänkin sairaita. Kuitenkin kerta toisensa jälkeen rukoukset menivät minun ohitseni, ilman, että mitään merkittävämpää muutosta sairauden suhteen olisi tapahtunut. Pettymys koetteli uskon lujuutta ja murensi toivoa parantumisesta.

Sitten huomasin, että en ollutkaan yksin, vaan meitä kohtalotovereita oli paljon enemmän kuin parantuneita. Sairauslomalla Raamattua lukiessani löysin uudenlaisen Paavalin, vaikka olin saarnannut hänen teksteistään 34 vuotta. Tajusin, että olin huomaamattani sivuuttanut paljon hänen kokonaissanomastaan ja kerrannut vain samoja lempikohtia. Mutta nyt minulle avautui uusi, rujo ja kärsimystä täynnä oleva apostoli sekä hänen kiehtova, suorastaan iholle tuleva maailmansa. Sain Paavalin tavasta jakaa omat henkilökohtaiset kipuilunsa lisää uutta voimaa, rohkeutta ja lohdutusta.

Sitten tapahtui jotain yllättävää. Myötäelämällä Paavalin kärsimyksiä sain rohkeutta ja lohdutusta enemmän kuin parhaimmista menestyssaarnoista. Aloin nähdä myös Kristuksen kärsimysten osallisuuden aivan uudessa valossa.

Teema
51

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan