Lapsen pitkä tie

Ollessani nuorena lähetystyöntekijänä Afrikassa jouduin kerran mieltäni järkyttäneen hautajaisrituaalin silminnäkijäksi. Hautausmaalle kannettiin pientä arkkua. Juuri ja juuri kuuden kuukauden ikäinen tyttövauva oli kuollut malariaan.

Huomiotani kiinnitti se, ettei hautajaissaattueessa ollut ainoatakaan miestä. Haudaksikin oli tällä kertaa tehty syvyydeltään vain polvenkorkuinen kuoppa, vaikka haudat kaivetaan Malawissa yleensä kahden metrin syvyisiksi.

Tiedusteltuani hautajaissaattueen ihmisiltä, miksi edes lapsen isä ei ollut läsnä hautajaisissa ja miksi arkku peitettiin vain ohuella multakerroksella, sain eräältä iäkkäältä naishenkilöltä tyrmistyttävän vastauksen: ”Tämä sylilapsihan ei ollut vielä täysiarvoinen ihminen, minkä vuoksi häntä ei tarvitse haudatakaan asiaankuuluvalla tavalla.” Lapseen viitattiin sanalla ”chinthu”, joka tarkoittaa esinettä.

Itäafrikkalaisissa kulttuureissa ei synnytä ihmiseksi, vaan sellaiseksi kehitytään. Lapsen fyysisiä muutoksia huomioidaan ja juhlitaan erilaisin rituaalein. Kaksi vuotta täyttänyt lapsi, joka osaa kävellä ja puhua ja jolle on tehty tarvittavat rituaalit, on paitsi biologisesti myös sosiaalisesti syntynyt.

Lapsena olemisen riskit antiikin kulttuurissa

Eurooppalaiset kulttuurit ovat saaneet vaikutteensa etupäässä Antiikin Kreikasta ja Roomasta. Millainen käsitys kreikkalaisilla oli sitten lapsista? Filosofi Platon asetti lapset eläimen tasolle ja opetti heidän olevan muita luontokappaleita vielä paljon viekkaampia ja kavalampia. Toisen antiikin tunnetun filosofin, Aristoteleen, mielestä lapset eivät sellaisenaan vielä olleet ihmisiä. Ainoa hyvä asia heissä oli se potentiaali, että heistä saattoi kehittyä aikuisia.

Roomalaiset viettivät puolestaan muutamia päiviä lapsen syntymän jälkeen dies lustricus -nimistä seremoniaa, jonka kautta lapsi tuli rituaalisesti puhtaaksi ja hänet voitiin ottaa virallisesti perheeseen. Häneltä saatettiin tosin myös evätä tämä arvonnousu. Yhteiskunnallisesti yksikään lapsi ei nimittäin ollut olemassa ennen edellä mainittua seremoniaa, ja ennen sitä häntä pidettiin enemmän kasvina kuin eläimenä.

Edellä olevista ihmiskäsityksistä johtuen lasten elämä oli muinaisessa Kreikassa ja Roomassa siinä määrin uhattu, että tuskin pystymme sitä nykypäivänä edes kuvittelemaan. Lapsen olemassaoloa vaani antiikin kulttuurissa neljä konkreettista vaaraa: raskauden keskeytys, imeväisikäisen surmaaminen, heitteillejättö ja pedofilia. Kahteen jälkimmäiseen verrattuna kaksi ensimmäistä vaaraa eivät olleet kovinkaan yleisiä.

Sylilasten ja jopa heitä isompienkin heitteillejättö (expositio) oli sitä vastoin jokapäiväinen ilmiö. Lapsia jätettiin öisin makaamaan julkisille paikoille, kuten kaivojen ja temppeleiden läheisyyteen. Syinä tällaiseen menettelyyn saattoivat olla köyhyys, avioliiton ulkopuolisen lapsen syntymä, pelko lapsen noidutuksi tulemisesta, ruumiinvamma tai lapsen epätoivottu sukupuoli.

Säilyneistä väestörekisteritiedoista on voitu päätellä, että useimmissa perheissä on ollut enemmän poikia kuin tyttöjä. Esimerkiksi erään asuinyhteisön 79 perheessä oli 118 poikaa mutta vain 28 tytärtä. Eräs antiikin asiantuntija kirjoittaakin: ”Yleensä ei kasvatettu enempää kuin yksi tyttölapsi.”

Vaikka antiikin ajan vanhemmat rakastivatkin yleensä lapsiaan, pidettiin lapsuutta sinänsä sellaisena elämänvaiheena, josta olisi hyvä kasvaa ulos niin pian kuin mahdollista. Myös orjien yleisin puhuttelunimi ”lapsi” antaa ymmärtää, miten alentuvaa lapsiin suhtautuminen antiikin kulttuurissa oli.

Avioliiton ulkopuolisissa seksuaalisuhteissa ei Kreikassa ja Roomassa ollut merkittävää se, oliko kumppanina vastakkaisen sukupuolen edustaja. Sukupuolta tärkeämpi erottava tekijä kumppanien välillä liittyi asemaan: toinen oli tavallisesti orja ja toinen vapaa kansalainen.  Tällaiset seksuaalisuhteet tarkoittivat yleensä toisen osapuolen toiselle aiheuttamaa kärsimystä. Lasten joutuminen seksuaalisesti hyväksikäytetyiksi oli hyvin tavallista. Pedofilia ei ollut rikos. Se oli ainoastaan yksi sallittu sukupuolivietin toteuttamismuoto muiden kieroutumien joukossa.

Oikeuksia oli vain vapailla kansalaisilla, ja erityisesti lapsiorjien vaarana oli joutua pysyvästi prostituution uhreiksi jo ennen nykyistä kouluikää.

Jeesuksen ja kristinuskon mullistava vaikutus

Jeesuksen käsitys lapsista oli kauttaaltaan vallankumouksellinen. Evankelista Matteus kertoo siitä näin: ”Silloin Jeesus kutsui luokseen lapsen, asetti hänet heidän keskelleen ja sanoi: ´Totisesti: ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, te ette pääse taivasten valtakuntaan. Se, joka nöyrtyy tämän lapsen kaltaiseksi, on suurin taivasten valtakunnassa. Ja joka minun nimessäni ottaa luokseen yhdenkin tällaisen lapsen, se ottaa luokseen minut.´” (Matt. 18:2–5.)

Herramme oli omaksunut vanhatestamentilliset arvokäsitykset kehittäen niitä vielä kuitenkin olennaisesti eteenpäin. Lisäksi Jeesus ei itsekään halunnut ottaa aikuisen ihmisen muotoa tullessaan tähän maailmaan vaan aloitti maanpäällisen missionsa kapalolapsena. Jokainen tasa-arvon muoto – oli se sitten eri kulttuurien, yhteiskuntaluokkien, etnisten ryhmien, sukupuolten tai ikäryhmien välinen – ammentaa alkuperänsä siitä ehdottomasta rakkaudesta, jota Kristus osoitti kaikkia ihmisiä kohtaan.

Lapsen arvostus muuttui kirkkoisien aikana

Jeesuksen ajan jälkeen on nähtävissä, että varhaiset kirkkoisät pitivät lapsia Jumalan luomuksina. Heidän kirjoituksistaan käy ilmi antiikin aikana vertaansa vailla oleva suhtautuminen lapsiin. Kirkkoisät puolustivat yksiselitteisesti pienokaisten oikeuksia. Heidän  mukaansa lapsia tulee rakastaa, koska he ovat aikuisten lähimmäisiä ja näin ollen Raamatun käskyn mukaan lähimmäisenrakkauden kohteita.

Esimerkiksi kirkkoisä Klemens mainitsee tiettyjä lapselle luonnostaan kuuluvia ja aikuisillekin tavoittelemisen arvoisia, positiivisia ominaisuuksia: Lapset ovat terveessä mielessä yksinkertaisia. He ovat uskollisia ja täysin välinpitämättömiä rahan ja maineen suhteen. Lisäksi he ovat puhtaita.

Tertullianuksen mukaan syntymättömillä lapsilla on jo oma persoonallisuutensa. Hän selitti lukijoilleen, miten sielu saa alkunsa sikiössä.

200-luvun alkuun mennessä kristillinen käsitys lapsen ihmisarvosta oli jo kehittynyt loppuunsa. Diognetukselle osoitetussa kristittyjen ja pakanoiden välisiä eroaavuuksia käsittelevässä kirjeessä korostetaan sitä tosiseikkaa, etteivät kristityt muista poiketen jätä lapsiaan heitteille. Kristityissä perheissä on näin ollen täytynyt olla muita perheitä huomattavasti enemmän tyttöjä.

Sata vuotta myöhemmin keisari Konstantinuksen käännyttyä kristinuskoon kirkon piispat saattoivat usein kokouksissaan antaa suuntaviivoja valtion lainsäädännölle. Konstantinus oli yrittänyt poistaa lasten heitteillejättöä muuttamalla sosiaalipolitiikkaa köyhille suopeammaksi. Hän muun muassa myönsi heille taloudellisia avustuksia.

Keisari Valentinianus julisti vuonna 374 lasten heitteillejätön lainvastaiseksi teoksi, josta lain mukaan seuraisi kuolemanrangaistus. Silloin kiellettiin myös pedofilia. Tekoa ei tuolloin ajateltu niinkään uhrin kannalta, vaan kielto koski yleisesti kaikkia avioliiton ulkopuolisia sukupuolielämän muotoja.

Vahvin ja hienoin todiste lapsen ihmisarvosta löytynee kirkkoisä Johannes Krysostomokselta. Hän neuvoi vanhempia kasvattamaan lapsistaan ”Kristuksen atleetteja”. Hänen mukaansa isä ja äiti voivat oikeanlaisella ohjaamisella ”määrätä” lastensa elämän suunnan. Tästä kehityksestä olisi lopulta seurauksena se, että lapsessa oleva Jumalan kuva tulisi näkyviin.

Näin lapsen tie ”eläimestä” Jumalan kuvaksi oli tehnyt lapsista aikuisten kanssa tasa-arvoisia ihmisiä.

Länsieurooppalaisissa kulttuureissa ei luonnollisestikaan kyseenalaisteta lapsen ihmisarvoa. Sanan täydessä merkityksessä lasta arvostetaan ihmisenä tosin vasta syntymän jälkeen.

Turvallisen kasvuympäristön luominen lapsille on nyt ja vastaisuudessa jokaisen perheen, koulun ja luonnollisesti myös seurakunnan sydämen asia.


Lähteet:

Bakke, O. M.
2005. When children became people. Fortress.
Gundry-Volf, J. M. 2001. The least and the greatest: Children in the New Testament. Teoksessa Bunge, M. C. 2001. The child in christian thought. Eerdmans.
Laes, C. 2001. Children in the Roman Empire. Cambridge University Press.
Lindsay, J. 1968. The Ancient World: manners and morals. Weidenfeld & Nicholson.
Morris, B. 2000. Animals and ancestors. An ethnography. Oxford.
earlychristianwritings.com/text/barnabas-lightfoot.html. Luku 19,5ff. 27.1.2016.
vatican.va/spirit/documents/spirit_20010522_diogneto_en.html. 27.1.2016.



Ulf Strohbehn


Kirjoittaja on teologian tohtori, joka on toiminut lähetystyössä ja raamattukoulutustehtävissä Malawissa 15 vuotta.


32/2016

UutisetSyksyllä perheissä alkaa taas kaksi tarinaa: koululaisen ja vanhemman arki.
PääkirjoitusKoulut ovat taas alkamassa. Monissa perheissä ekaluokkalaisia lähetetään koulutielle, ja seurakunnissa koululaisia siunataan aloittamaan uutta lukuvuotta. Osa nuorista lähtee uusiin opinahjoihin ja mu...
Miten onJuhannuskonferenssi on helluntailiikkeen suurin vuosittainen tapahtuma, jolla on monipuolisen ohjelman lisäksi myös taloudellista merkitystä. Useissa konferenssin tilaisuuksissa kerätään rahalahjoja,...
UutisetKirkot ja seurakunnat tarttuvat kesällä alkaneeseen Pokémonpelivillitykseen. Asiasta uutisoi Uusi Tie.

Esimerkiksi Kansanlähetysopiston evankelioiva kesätiimi hankki syötin eli luren, joka toi...
UutisetLaukaassa järjestettiin heinäkuun lopulla kolmipäiväiset telttajuhlat. Jo harvinaiseksi ilmiöksi muodostunut helluntailaisten pienteltta nousi Mannilan kylälle.

Juhlat olivat osa Laukaan kotiku...
UutisetKauppatorin uusi lava oli ensimmäistä kertaa käytössä.
UutisetLuterilaisen kirkon Virsikirja on nousemassa kesän hittituotteeksi. Niitä on myyty kymmeniä tuhansia. Syynä myyntimenestykseen on hiljattain julkaistu virsikirjan lisävihko, jossa on 79 uutta virttä....
UutisetToissa lauantaina pidetty, järjestyksessään kolmas vuotuinen Ex-Criminal Day -tapahtuma löysi paikkansa Helsingin maineikkaimmalta huumealueelta, Sörnäisten Vaasanaukiolta.

– Tänne tulemme jatk...
UutisetToimintakulttuuri muuttuu enemmän kuin sisällöt, arvioivat opettajat.
UutisetYhdysvaltalainen News Sentinel -paikallislehti hylkäsi heinäkuussa kristillisen kirjakaupan maksullisen mainoksen Tenneesseen osavaltiossa, Charisma News raportoi.

Cedar Springs Christian Store...
UutisetPuolet amerikkalaisista protestanttipastoreista on sitä mieltä, että aviollisesta uskottomuudesta syytetty pastori tulisi laittaa tehtävästään sivuun siksi aikaa, kun asiaa selvitetään. Selvä enemmist...
UutisetRanskan juutalaisyhteisö on murroksessa. The International Fellowship of Christians and Jews (IFCJ) on saanut kesällä tuhansia kyselyjä Ranskan juutalaisilta, jotka haluavat muuttaa Israeliin. Järjest...
UutisetDonald Trumpia epäillään, mutta Hillary Clintonia suorastaan inhotaan.
UutisetKansanedustaja ja evankelista Sari Essayah (kd) on valittu kansainvälisen olympiakomitean jäseneksi viime torstaina.

– Olen hyvilläni valinnasta ja valmis tekemään työtä kansainvälisen olympial...
UutisetHengen uudistus kirkossamme -liikkeen kesäjuhlien yhteydessä Riihimäellä järjestetyt Praise-festivaalit saivat väkeä liikkeelle viime viikonloppuna.

– Näkynä on ollut järjestää maallisten...
UutisetNykyaikainen koulutyöntekijä taitaa somen, suhteet ja opetussuunnitelman.
MielipideKirjoituksessa ”Viini on raamatullinen juoma” (RV 27) puolustettiin viinin juomista. Aihe herättää erilaisia ajatuksia erilaisissa kulttuureissa. Suomeen eivät kuitenkaan sovi samanlaiset tavat kuin e...
MielipidePauli Karppisen vastaukset Kysy Raamatusta -palstalla (RV 30) kysymykseen ”Miksei helluntaiseurakunnissa ole apostoleita” innoittivat pariin kommenttiin. Kohta, jossa Karppinen totesi, että alkuseurak...
MielipideTulimme Juhannuskonferenssiin hyvillä mielin viettämään lauantaipäivää tietoisina ohjelmajärjestelyihin liittyvistä uudistuksista.

Nyt voimme todeta näin julkisesti, että järjestelyt olivat hyv...
MielipideKeskustelu on viestinnän kovaa ydintä. Sen kaksisuuntaisuus tekee siitä osallistujille rakentavan prosessin. Hyvässä keskustelussa on aina kaksisuuntainen ja vuorotteleva yhteys keskustelijoiden välil...
KolumniTurkissa on käyty toistakymmentä vuotta keskustelua demokratiasta, kun islamistipuolue AKP valtaan hivuttauduttuaan alkoi rikkoa kansanvallan ja ihmisoikeuksien periaatteita. Aiemmin samaan syyllistyi...
PuheenaiheKristinusko teki myös lapsesta täysiarvoisen ihmisen, jonka oikeuksia tulee kunnioittaa.
ArtikkelitEnglantilainen viktoriaanisen ajan runoilija ja kirjallisuuskriitikko Matthew Arnold (1822–1888) totesi aikanaan kuuluisaksi tulleella tavalla, että kaunokirjallisuus vähitellen korvaisi ja täyttäisi...
MuutLaulaja-lauluntekijä pyrkii sanoituksissaan rikkaaseen kielenkäyttöön ja kannustaa myös oppilaitaan tuoreisiin ratkaisuihin.
MuutRomupappina tunnetun Jaakko Romun Evankeliumi Johanneksen mukaan on taipuisa ja kevyt pokkari, joka on helppo ottaa mukaan vaikka matkalukemiseksi. Nimi saattaa herättää kysymyksen, onko kyseessä Joha...
MuutKaarinan keskustassa Hovirinnantie 5:ssä sijaitsee pieni mutta lämminhenkinen seurakunta, joka tunnetaan nimellä Kaarinan Kotikirkko. Seurakunnan toiminta alkoi 2000-luvun alkupuolella Turun Helluntai...
MuutPaavo ja Marjatta Kokkosen elämä on kertomus kiitollisuudesta Jumalan armollista hyvyyttä kohtaan.

Kauaksi ovat jääneet jo yhdessäoloajat lintukodossamme Pihtiputaalla Alvajärven rannalla. Siel...
MuutViaDia-yhdistyksen hankeohjaaja Jari Sulkunen oli mukana järjestämässä Ex-Criminal Day -tapahtumaa. Hän itse tuli aikoinaan uskoon vankimielisairaalassa (aamulehti.fi 31.7.).

Nyt Sulkusella on...
PikavisiittiEljas Riihisen karkinvärinen menopeli kerää katseita. Monien on vaikeaa uskoa, ettei kyseessä ole kesäauto.

En koskaan unohda hetkeä, jolloin ajoin ensimmäistä kertaa autoa.

Kun kaipaan...
MuutHelluntaiherätyksen raamattuopiston musiikkityö on 64 vuotta vanhaa mutta elää tätä päivää.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan