Masennus löytyy myös Raamatusta

Jyri-Juhani Uurtimo: Kirjoituksia Getsemanesta. Kirja masennuksesta, uskosta ja selviytymisestä. Aikamedia 2020. Nid. 274 s.


”Omassa sairastumisessani näkyvät monet tyypilliset masennuksen aiheuttajat. –– Kannoin mukanani nuoruuden parisuhteissa saatuja parantumattomia haavoja, en ollut osannut käsitellä pettymyksiä tai surun ja vihan tunteitani. Avioliitossani oli asioita, jotka olivat pitkään aiheuttaneet hiljaista stressiä, kasautuvaa stressiä. Parisuhteen haasteiden lisäksi elämässäni oli samanaikaisesti monta muutakin stressitekijää. –– Masennukseni aiheutti menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus.”

Muusikko ja nuorisopastori Jyri-Juhani Uurtimon (s. 1983) Kirjoituksia Getsemanesta kertoo masennuksesta ja sen nujertamisesta yleisesti ja yksityisesti. Kirjoittaja on haastatellut monia sairastuneita kirjaansa varten. Pääosa teoksesta perustuu kuitenkin Uurtimon omiin kokemuksiin.

Uurtimon elämään masennus hiipi salakavalasti. Käsittelemättömät nuoruuden kokemukset, parisuhdeongelmat, soittamiseen liittyvät ahdistukset ja muut stressitekijät laukaisivat hänessä paniikkihäiriön. Ensimmäinen paniikkikohtaus tuli helsinkiläisessä Lidlissä. Kun hän kävi psykiatrilla, diagnoosina oli masennus.

Asuessaan 2016 Hollannissa Uurtimo oivalsi Raamatun pääsiäistapahtumien äärellä, että paniikkikohtaukset olivat tuttuja jopa Kristukselle. Getsemanen Kristus-kuvaukseen liittyy oireita, jotka ovat tuttuakin tutumpia paniikkihäiriöstä kärsivälle. Tästä Uurtimo veti johtopäätöksen: ”Jos Jeesus saa paniikkikohtauksen, hän ei todennäköisesti tuomitse minuakaan ongelmistani.”

Hollannissa Uurtimo osti itselleen päiväkirjan. Hän alkoi kirjoittaa kaikesta mahdollisesta, myös masennuksen ja ahdistuksen kokemuksista. Myöhemmin lukiessaan päiväkirjamerkintöjään hän huomasi ahdistuksen määrän kasvaneen pikkuhiljaa suuremmaksi, vaikka hän koko ajan toivoi muutosta toiseen suuntaan. Nopeaa paranemista ei koskaan tullut. Sen sijaan tuli uusia vaikeuksia.

Uurtimon teos on havainnollisuudessaan varsin jäntevä ja asiapitoinen tietoteos. Esimerkiksi masennukseen liittyvät myytit saavat hyvän käsittelyn. Masennus ei ole merkki uskon heikkoudesta tai siitä, että Jumala olisi hylännyt sairastuneen. Silti häpeän tunteet estävät sairastunutta puhumasta ongelmistaan juuri seurakunnissa. Asiasta on kasvanut tabu, jota kirjoittaja vertaa muun muassa seksuaalisuuden ympärillä liikkuviin kiellettyihin puheenaiheisiin.

Pidin varsin paljon kirjoittajan raamattuhenkisyydestä. Hän on ottanut ajatuksensa kurinalaisesti Raamatusta ja välttänyt kaikenlaista kiihkohenkisyyttä. Uurtimo on löytänyt Raamatusta koko joukon henkilöitä, joiden mielenterveydelliset oireet ovat ilmeiset.

Terveen järjen kirjoitusote on selviö, vaikka Uurtimon teoksen aihe sivuaa vahvasti mielenterveysongelmia. Hän asettaa kiintoisan kysymyksen, miten Jeesus selvisi Getsemanesta yli. Mielen synkkyys aukesi näin myös Vapahtajalle: ”On lähes mahdotonta uskoa, että Jumala voisi olla läsnä niin synkässä paikassa kuin minne masentunut mieleni minut välillä johdattaa. Jumalan hylkäämisen kokemus pimeyden ja kivun keskellä on syvä ja aito.”

Uurtimon teoksesta jää päällimmäiseksi valoisa toivon kipinä, vaikka kirjoittaja on käynyt läpi hyvin vaikeita asioita ja pimeitä ajanjaksoja.

 

Jari Olavi Hiltunen




10/2021

UutisetIhmiset viettävät entistä enemmän aikaa luurit korvillaan. Mutta yhä useammin niiden kautta kuunnellaankin keskustelua ja tarinointia musiikin sijaan.
Kolumni
UutisetJärjestyksessään kolmas helluntaiteologinen symposiumi järjestetään 19.–20. maaliskuuta. Webinaarina toteutettavassa tapahtumassa pureudutaan aikamme ajankohtaisiin ja vahvasti myös herätyskristit...
PääkirjoitusSuomi on julkaissut ensimmäisen kansallisen lapsistrategiansa 23.2.2021. Se haastaa kaikkia entistä lapsi- ja perhemyönteisemmän yhteiskunnan rakentamiseen. Keskeisinä hyvinvoinnin osa-alueina esi...
KolumniEkaluokkalainen oli jo ensilumista alkaen valmistanut meitä siihen.
– Meillä on hiihtokilpailu. Pääsettehän katsomaan?
Tärkeän päivän aamuna poika lähti kouluun reppu selässä, sukset olall...
UutisetVuoden 2021 Tellus-lähetyskonferenssin iskulause on juhlallisesti ”Tämän sukupolven aikana”. Lauseen taustalla on kysymyksiä, joihin meidän olisi hyvä löytää vastauksia. Mitä pitäisi tapahtua, ett...
UutisetUseat amerikkalaiset konservatiivilainsäätäjät suomivat verkkokauppajätti Amazonia sen lakattua myymästä transseksuaalisuutta vastustavaa teosta When Harry Became Sally: Responding to th...
MuutJuurtukaa häneen, rakentukaa hänessä ja vahvistukaa uskossa, Paavali kehottaa.
PikavisiittiHeikki Ekola valmistaa materiaaleja näkövammaisille.
UutisetHelena Korhonen haluaisi Suomeen lisää erilaisia helluntaiseurakuntia.
UutisetLasten perustarpeet eivät muutu ajan kuluessa. He tarvitsevat ympärilleen rakastavan perheen, turvaa, huolenpitoa ja sopivasti haasteita, jotta heistä voi kasvaa vastuullisia ja tarpeeksi hyvinvoi...
UutisetMonet kristilliset järjestöt ovat kamppailleet viime keväästä talouden kanssa, kun koronasulut ovat vieneet kolehtituotot minimiin, noin kymmeneen prosenttiin normaalista.


–...
ArviotJyri-Juhani Uurtimo: Kirjoituksia Getsemanesta. Kirja masennuksesta, uskosta ja selviytymisestä. Aikamedia 2020. Nid. 274 s.


”Omassa sairastumisessani näkyvät monet tyypilliset masenn...
NäkökulmaAlkuvuodesta postitettavat kannattajajäsenlaskut tuottavat järjestöille yhteydenottoja, jotka kertovat kannattajien vähenemisestä. On koskettavaa saada viesti, joka kertoo uskollisen tukijamme muu...
UutisetEvankelisen kirkonjohtajan mukaan kristittyjen rukoukset ja tuki ovat auttaneet heitä rakentamaan yhteisöjään sota-aikanakin.
UutisetEvankelisten kristittyjen määrä on kahdeksankertaistunut Espanjassa 20 viime vuoden aikana, kertovat uudet tilastot. Nopean kasvun myötä myös evankelisten seurakuntien toimipisteet ovat lisääntyne...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan