Teologiaa!

Parin viime vuoden aikana olen havainnut, että vapaakristillisten nuorten piirissä on syntynyt kasvava kiinnostus teologiaa kohtaan! Tarkoitan tällä oikein riuskaa, akateemista teologiaa paksuine englanninkielisine opuksineen. Juuri sellaisia monet nuoret tänä päivänä lukevat. Jotkut heistä ovat teologian opiskelijoita, ja jotkut tähtäävät sellaisiksi, kun taas toiset lukevat teologiaa oman työnsä tai muun opiskelunsa ohessa.

 

Ilmiö on erikoinen aikana, jolloin Suomen yliopistojen teologisiin opinto-ohjelmiin on haettu vähenevästi – mikä tosin selittynee ison kirkon pienenevillä työmarkkinoilla. Åbo Akademin teologinen tiedekunta taitaa olla ainut, joka on säilyttänyt suosionsa, jopa pystynyt sitä kasvattamaan. Villi arvaukseni onkin, että siellä näkyy juuri tämä vapaakristillisistä taustoista tulevien teologinen innostus ja opinhaluisuus.

 

Erikoinen ilmiö on myös siksi, että vielä muutama vuosi sitten näitä nuoria tuntuivat teologian saralla kiinnostavan lähinnä karismaattisten virtausten alati vaihtuvat muunnelmat. Varmaan ne edelleenkin kiinnostavat, mutta siirtymä suullisesta kirjoitetun teologian suuntaan on ollut merkittävä.

 

Olen kohdannut runsaasti uskovia älykkönuoria, jotka vakavissaan haluavat oppia kohtaamaan aikamme maallistuneita, koulutettuja ja fiksuja nuoria aikuisia. He puhuvat siitä, miten tärkeää on oppia kommunikoimaan evankeliumi aikamme ihmisille, ja sitten samaan hengenvetoon, samaan asiaan oleellisesti liittyen, apologetiikasta eli kristinuskon teologisesta puolustamisesta.

 

Kristinuskon järjelliseen puolustamiseen sopii oikein hyvin moni muukin koulutus, mutta niitä muita on jo opiskeltu. Akateeminen teologia taas on vapaakristilliselle nuorisolle melkoisen tuore juttu, juurikin se ”viimeinen villitys”. Mutta se näyttää olevan monille hyvin innostava villitys!

 

Tietä tälle kaikelle lienee tasoittanut se, kun Iso Kirja -opisto alkoi vuosia sitten tarjota opiskelijoille Amerikassa päämajaansa pitävän Global Universityn korkeakoulututkintoja. Akateeminen taso vahvistui yhteistyössä brittiläisen Walesin yliopiston kanssa. Nykyään kansainvälisten yliopistotasoisten tutkintojen tarjonnasta vastaa australialainen Alphacrucis College, jonka suomalaisena kampuksena Iso Kirja toimii.

 

Näiden kansainvälisten kumppaneidensa kautta IK-opisto on kyennyt tarjoamaan jopa Master-tasoon yltäviä tutkintoja useiden vuosien ajan. Monet ovat käyttäneet tätä mahdollisuutta, nuorten lisäksi useat pitkään palvelleet seurakuntien pastorit. Työssä kipeänä koettu koulutusvaje on näin tullut täytetyksi. Kuulun itsekin tähän kiitolliseen joukkoon!

 

Oli muuten mukava huomata, että Ristin Voiton numerossa 34 Ison Kirjan aikainen opettajani otti jämäkästi kantaa asiaan, jota hän kutsui viihdekristillisyydeksi. Näyttää siltä, että samalla kun monet teologiset seminaarit ovat olleet suunnannäyttäjiä matkalla kirkkojen ja seurakuntien alamäkeen, Iso Kirja yrittää pitää omaa liikettään oikeilla raiteilla.

 

 

Tapio Lohikko


Kirjoittaja on Tampereen baptistiseurakunnan pastori.




40/201

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja