Avoimemmat Syyspäivät palvelisivat paremmin

Lokakuun alussa Kotkassa järjestetyt helluntaiseurakuntien Syyspäivät olivat sympaattiset osin siksi, että ne järjesti pitkästä aikaa keskikokoinen seurakunta. Oli myös mukavaa olla urheiluhallissa: poikkeavassa ympäristössä ajatus kulkee vähän eri ratoja kuin tutuiksi tulleissa temppeleissä.

Voisiko Syyspäiviä järjestää säännöllisesti jossain muualla kuin isoimmissa kaupungeissa? Eikö olisi mukavaa, jos liikkeen huomio olisi hetkeksi vaikkapa Hankasalmella tai Punkaharjulla? Vähän pienemmätkin seurakunnat saavat kyllä mobilisoitua kymmeniä vapaaehtoisia, ja ruokailut voi hyvin ulkoistaa.

Keskeisiä haasteita järjestäjälle ovat kuitenkin tapahtuman fasiliteetit. Jokaisessa kuntakeskuksessa ei ole hallia, joka vetää kahdeksansataa henkilöä, eikä vaadittavaa majoituskapasiteettia.

Hotellista puheen ollen, reissumeininki on olennainen osa syyspäiväkulttuuria. Vaikka palautteissa keskeiseksi nousevat sisältöasiat, tapahtuman olennainen anti liittyy osallistujien irrottautumiseen oman arkensa keskeltä.

Keskustan hotellin aamupalabuffetissa tunnelma on suorastaan rennonriehakas. Rupattelumeteli on korviahuumaava ja nauru raikaa, kun veljet ovat päässeet pois kotoa pitkäksi viikonlopuksi.

Syyspäivillä ei tapahdu mitään ihmeellistä eikä varsinkaan salaista. Puheiden ja paneelikeskusteluiden sisältö oli kuitenkin tänäkin syksynä sen verran laadukasta, että heräsi kysymys, miksei tilaisuuksia voisi verkon kautta seurata kuka tahansa seurakuntalainen. Kysymykset naisten palvelutehtävistä ja seurakuntien tulevaisuudesta ovat tärkeitä rivijäsenellekin. Nyt lähetykset näkyvät vain pastoreille ja tärkeimmille vastuunkantajille annettavien koodien takana.

Noin kerran kymmenessä vuodessa Syyspäivien salissa käsitellään jotain sellaista asiaa, joka saattaa osallisten kannalta olla liian kiusallista täyteen julkisuuteen. Yleensä kyseessä on anteeksipyyntö tai maineenpalautus(yritys). Näitä yksittäisiä tilanteita ei tietenkään tarvitsisi maailmalle välittää.

Oma kysymyksensä on tietysti, jos Syyspäivien sisältö halutaan pitää vain sisäpiiriläisten kokemuksena siksi, että tapahtuman yllä halutaan säilyttää arvokkuutta luova salaisuuden verho. Tällainen tärkeily ei mielestäni kuitenkaan enää 2010-luvun helluntaiherätykseen kuulu.

Mutta entä jos käykin niin, että väki jääkin kotiin katsomaan Syyspäiviä ruudulta, eikä tule enää paikalle lainkaan? Pitäisikö nettilähetykset itse asiassa kokonaan lopettaa?

Hyvät tilaisuudet ja tärkeät puheenaiheet – hotellin pekonin- ja munakokkelintuoksuisia aamuhetkiä unohtamatta – takaavat sen, että tulijoita on jatkossakin. Helluntailaiset tarvitsevat Syyspäiviä, monestakin syystä.


Anssi Tiittanen

Kirjoittaja on Ristin Voiton toimituspäällikkö.

Muut
45/2016

MuutHengellinen vanhempi luottaa toisiin mieluummin liian paljon kuin liian vähän.
MuutSeurakunnan soittokunnassa oli periaatteena aloittaa yhteissoitto aina ”täydestä hiljaisuudesta”. Toisaalta edes nukkumiseen ei tarvita täyttä hiljaisuutta: jonkin määritelmän mukaan häiriötön yöuni o...
MuutVastaanottokeskuksen arkeen kuuluu myös Suomen kulttuurista kertominen ja Maahanmuuttoviraston luennot elämän eri aloilta, kuten Suomen yhteiskunnasta ja vähän historiastakin.

Sodista kertoessa...
MuutPäivi Rinne soittaa isälleen Seppo Rajamäelle, kun haluaa pohtia asioita.
MuutVaasan seurakuntayhtymän perheneuvojana pitkään toiminut sosiaalipsykologi, psykoterapeutti Saara Kinnunen jäi virastaan eläkkeelle viime keväänä. Perustyönsä ohella ja siihen liittyen hän on te...
MuutIslamilainen maailma kuohuu. Yhteiskunnallisten mullistusten keskellä moni muslimi etsii toivoa ja totuutta. Yhä useampi on löytänyt sen Jeesuksessa. On sadonkorjuun aika.

Toimittaja, TM Daniel...
MuutMikko Vario on ymmärtänyt sanojen suuren merkityksen, joten hän haluaa puhua ja rukoilla hyviä asioita poikansa elämään.
MuutAnna minulle tänä päivänä minun jokapäiväinen ideani, rukoilee tunnettu kirjanmerkkien tekijä, joka on tuttu mies myös kirkkokuntien vaikuttajille.
MuutLaulaja Reijo Blommendahl on tarttunut toivottuun haasteeseen ja levyttänyt Aimo Huttusen tekemiä laulua. Pastorina ja lauluntekijänä tunnettu Huttunen (1916–2003) on säveltänyt ja osin myös runoillut...
MuutTM Sarastus Hietanen tarjosi kristillistä rukouspalvelua Hengen ja Tiedon messuilla (Sana 43/16).

Mies tuntee molemmat maailmat, uushenkisyyden ja kristillisyyden.

– Minulla on halu kert...
MuutPerheneuvojana toimiva lauluntekijä Jari Kekäle ei kaihda teksteissään vaikeitakaan aiheita.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan