Waski-Weljeä ei jätetä

Lahden soittokuntaa johtaa nykyisin Reijo Korhonen, joka on tehnyt työuransa ammattimuusikkona Vaasan kaupunginorkesterissa.
Lahden soittokuntaa johtaa nykyisin Reijo Korhonen, joka on tehnyt työuransa ammattimuusikkona Vaasan kaupunginorkesterissa.

Samalla kun seurakun­tien soittokuntien vähit­täinen kato jatkuu, muu­tamat sitkeimmät kokoonpanot viettävät merkkivuosiaan. Lah­den helluntaiseurakunnan soitto­kunta on juhlistanut tänä vuonna 60-vuotista toimintaansa. Soitto­kunta tunnetaan nykyisin nimel­lä Waski-Weljet, ja se toimii yh­teiskristillisenä kokoonpanona, jonka kotipesä on Lahden hellun­taiseurakunnassa.

 

Waski-Weljet on myös rekiste­röitynyt yhdistykseksi vuosikym­menien aikana tehtyjen varain­hankintaprojektien myötä. Varoja on tarvittu muun muassa soitto­kunnan ulkomaanmatkojen ra­hoittamiseen.

 

Se, että vielä toimivien soitto­kuntien musiikki soi seurakun­nan tilaisuuksissa, ei ole itsestään selvä asia. Esimerkiksi helluntai­liikkeen vanhin soittokunta, yhtä­jaksoisesti yli 80 vuotta toiminut Helsingin Saalem Brass, keikkai­lee pääsääntöisesti muualla kuin omassa kotiseurakunnassaan.



1980-luku soittokuntien kulta-aikaa

Helluntailiikkeen vuosittaiset val­takunnalliset soittokuntapäivät keräsivät 1980-luvulla parhaim­millaan pitkälti toista sataa soitta­jaa yhteen viikonlopuksi harjoit­telemaan ja tapaamaan toisiaan. Soittokuntia oli pitkälti toistakym­mentä. Osa niistä toimi pienem­missä seurakunnissa vain lyhyen ajan, kun nuoret soittajat lähtivät juuri soittamaan opittuaan opis­kelemaan muualle. Soittajien pa­luumuuttoa kotipaikkakunnilleen ei ole juuri esiintynyt.

 

Nykyisin aktiivisesti toimivi­en helluntaisoittokuntien mää­rä on laskettavissa yhden käden sormilla. Soittokuntia toimii vie­lä Lahden lisäksi ainakin Helsin­gissä, Jyväskylässä, Kouvolas­sa ja Voikkaalla. Kaksi viimeksi mainittua saavat jalkeille lähin­nä seitsikon.

 

Myös seurakuntien musiikki­kulttuuri on muuttunut. Nykyisin isompienkin seurakuntien soitto­kunnat saavat odottaa usein esiin­tymisvuoroaan, jos seurakunnan johto ei anna arvoa puhallinmu­siikille. Samoin nuorten keskuu­dessa puhallinmusiikki edustaa yleensä ”menneen talven lumia”.

 

Lahden soittokuntaa johtaa nykyisin pitkän linjan muusikko Reijo Korhonen. Hän on musiikkikulttuurin kehityksestä harmis­saan.

 

– Kun huomioi sen, että seura­kunnissamme on paljon musiikki­koulutuksen saanutta nuorisoa ja puhallinsoittimien opinnot kestä­vät yleensä vuosia, on sääli, ettei heidän taidoillaan ole seurakun­nissa käyttöä, Korhonen huokaa.

 

– Nuoret suorittavat usein montakin tutkintoa kotiseutun­sa musiikkiopistoissa ja sitten yksinkertaisesti vain häviävät taitoi­neen jonnekin.



Puhallinmusiikkia vuodesta 1957

Lahdessa soittokuntatoiminta käynnistyi 1957. Soitonopetus al­koi kaupungissa sotilassoittajana toimineen Antti Laakkosen joh­dolla jo vuotta aikaisemmin. Seu­raavana vuonna saatiin aikaan esiintyvä soittokunta, jonka ensi­esiintymisen muistellaan tapahtuneen joko pääsiäisenä tai vap­puna 1957.

 

1960-luvulla soittokuntaa käy­tettiin helluntaiseurakuntien evankelioimistoiminnassa ahkerasti, Lahdessa jopa parikin ker­taa viikossa. Soittokunta harjoit­teli yleensä viikoittain.

Lahden soittokuntaa ovat vuo­sikymmenien aikana johtaneet pi­tempään Antti Laakkonen, Hel­ge Mononen ja Reijo Korhonen.

 

– Soittokunta ei ole ollut aino­astaan orkesteri. Se on ollut nuo­remmille myös kasvuyhteisö, josta on löytynyt miehen mallia, uskon­veljiä ja kannustajia. Soittokun­nassa kiteytyy koko ihmiselämän kirjo velikullista vakavamielisiin tapauksiin, ikiterveistä koko elä­mänsä ajan sairastaneisiin ja hen­gellisyyttä pursuavista tavallisiin tallaajiin, soittokunnan primus motor -pasunisti Timo Kekolah­ti analysoi.

 

Nykyisin Waski-Weljet esiin­tyy kotiseurakunnassaan 5–6 ker­taa vuodessa ja vierailee 3–4 ker­taa jossakin lähiympäristön seura­kunnassa tai erityistapahtumissa. Waski-Weljien erikoisuus on, että se saa liikkeelle myös lauluvoimia. Erilaisia kokoonpanoja esiintyy soittaen ja laulaen pitkin viikkoa kunnan yrittäjäyhdistyksen juhlis­ta aina seurakunnan ikäihmisten arkitilaisuuksiin.



Varainkeruuta matkoille ja lähetysaktioihin

Helluntaisoittokuntien matkai­luharrastuksen aloitti Helsingin Saalem Brass 1970-luvulla. Myös Lahti ja Kouvola rohkaistuivat te­kemään omat pitkät matkansa. Soittokuntien matkailulla on ol­lut aina syvempi lähetykseen liit­tyvä merkitys yleensä yhteistyös­sä kohdemaiden suomalaisten lä­hettien kanssa.

 

Lahtelaisten ensimmäinen matka suuntautui Tukholmaan vuonna 1971. Sen jälkeen lahtelaiset suorastaan erikoistuivat idänmatkailuun ja tekivät vierai­luja muun muassa Baltian mai­hin ja Venäjälle. He ovat tehneet vuodesta 1984 lähtien idän suun­taan lähes parikymmentä mat­kaa. Myös Espanja on ollut use­asti kohteena. Lisäksi osa soitta­jista on toteuttanut 1990-luvulla yhdessä Kouvolan soittokunnan kanssa matkat Uruguayhin ja Boliviaan.

 

Matkojen rahoituksen soitto­kunta on hoitanut usein omara­hoitusosuudella sekä yhteises­ti tehdyillä talkootöillä. Lahtelai­set ovat muun muassa keränneet jätepaperia, myyneet joulukuu­sia, rakentaneet paritalon sekä toteuttaneet liikennevalojen pe­sua, pysäköintikatosten lumitöi­den tekoa ja erilaisia yhteistyö­projekteja Lahden kaupungille. Saaduilla tuloilla on sitten mak­settu soittokunnan matkoja ja tu­ettu nuorten lähetysaktioita.

 

 

Reijo Vaurula

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Soittokuntapäivät Kuopiossa keväällä 2018

Johtopäätös soittokuntatoiminnan täydellisestä hiipumises­ta saattaa olla ennenaikainen, sillä 21.4.2018 järjestetään pitkästä aikaa valtakunnalliset soittokuntapäivät. Helsingin Saalem Bras­sin toimiessa runko-orkesterina soittajia kokoontuu silloin Kuo­pioon muun muassa Lahdesta, Kouvolasta, Imatralta, Lappeen­rannasta, Turusta ja Jyväskylästä.

 

– Harjoittelemme yhdessä Kuopion Eelimtemppelillä, ja sun­nuntaina 22. huhtikuuta yhdistetty soittokunta esiintyy seura­kunnan jumalanpalveluksessa, Saalem Brassin kapellimestari Tapani Sopanen kertoo.

 

Hän toivoo myös yksittäisiä soittajia viikonloppuun mukaan.

 

Tapahtumaa isännöivä seurakunnanjohtaja Heimo Enbuska iloitsee soittokuntien tulosta Kuopioon.

 

– Soittokuntamusiikki on merkittävä osa myös Kuopion Eelim-seurakunnan 90-vuotista historiaa. Toivotankin kaikki puhaltajat tervetulleeksi huhtikuussa Kuopioon, Enbuska sanoo.

 

 

 

Leevi Launonen


Soittokuntapäivistä kiinnostuneita pyydetään ottamaan yhteyttä Tapani Sopaseen: .




51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja