”Jos pastorina menen rikki, tavallaan myös koko seurakunta menee rikki”

Vastuu vaatii voimaan hyvin

Stefan Forsbäck uupui työssään ja kehottaa muitakin ottamaan hyvinvointinsa vakavasti ja olemaan siitä rehellinen lääkärille. ''Ei kannata sanoa, että kyllä minä tässä pärjään ja kaikki on ihan ok. Kannattaa kertoa sekin, ettei jaksa nousta ylös sängystä moneen tuntiin'', Forsbäck neuvoo. Kuva: Markus Majabacka
Stefan Forsbäck uupui työssään ja kehottaa muitakin ottamaan hyvinvointinsa vakavasti ja olemaan siitä rehellinen lääkärille. ''Ei kannata sanoa, että kyllä minä tässä pärjään ja kaikki on ihan ok. Kannattaa kertoa sekin, ettei jaksa nousta ylös sängystä moneen tuntiin'', Forsbäck neuvoo. Kuva: Markus Majabacka

Turun ruotsinkielisen metodistiseurakunnan pastori Stefan Forsbäck koki seurakunnassaan voimakkaan kasvun ajan mutta uupui itse sen keskellä.

Aloitin kakkos­pastorin työt ruotsinkielisessä metodistiseurakunnassa, Metskussa, vuonna 2012. Tehtäväksi sain uusien tiimien luomisen lisäksi uudistaa seurakunnan johtajuutta, markkinointia sekä opetustoimintaa, ja laitoinkin kovalla vauhdilla käyntiin hyviä juttuja, Turussa puheterapeutti­vaimonsa Mirjamin kanssa asuva Stefan Forsbäck, 37, kertoo.

 

Työ sujui ja kirkko lähti kasvuun. Ennen uuden pastorin mukaantuloa seurakunnan jumalan­palveluksissa kävi vain nelisenkymmentä henkilöä. Kaksi vuotta siitä, kun Forsbäck oli aloittanut työt, osallistujia oli sunnuntaisin jo yhdeksänkymmentä.

 

– Se oli vähän petollista, koska kaikki näytti toimivan hyvin eikä minulla ollut epäonnistumisen tunnetta työssäni, Forsbäck sanoo.

 

Vuoden 2013 alussa Stefan Forsbäck jäi yksin johtavaksi pastoriksi ruotsinkieliseen metodisti­seurakuntaan. Saman vuoden keväällä miehen elämään alkoi ilmestyä selviä uupumisen merkkejä.

 

Nukkuminen oli huonoa, ahdistus vaivasi, eikä rauhoittuminen onnistunut kehon ollessa jatkuvasti ylivireessä. Lääkärin määräämien lääkkeiden avulla mies jatkoi kuitenkin työtään seurakunnassa ja turvautui tarvittaessa vierailevien puhujien apuun jaksamisensa edistämiseksi.

 

Ahaa-elämyksiä terapiasta

Nelisen vuotta sitten eräänä keväänä Stefan Forsbäck oli erityisen väsynyt.

 

– Tuossa vaiheessa olin jo tullut tietoiseksi tietyistä menneisyyteeni liittyvistä asioista, ja hainkin Kelan tukemaan tera­piaan. Terapian kautta löysin avaimia hallita painetta, työ­taakkaa ja erilaisia vaatimuksia, mies muistelee.

 

– Viikoittain purin terapeutille työpaikallani ja elämässäni tapahtuneita asioita ja sain tukea muuttaa ajattelutapaani eri tilanteissa.

 

Noin puolentoista vuoden kuluttua terapian aloittamisesta turkulaispastori kertoo alkaneensa saada todella isoja ahaa-elämyksiä.

 

– Huomasin, että työelämän lisäksi myöskään arjessa en vaatinut itseltäni enää niin paljon. Vapaa-ajalla minun ei ollut pakko saada jotakin aikaiseksi tai tehdä jotakin hyödyllistä. Vain sohvalla istuminenkin on hyvää ja tehokasta vapaapäivän viettoa, ennen työssään täydellisyyteen pyrkinyt Forsbäck hymyilee.

 

Vain rehellisyys parantaa

Jos Stefan Forsbäck saisi mennä ajassa taaksepäin tapaamaan uupunutta itseään, hän kehottaisi nuorta paimenta kertomaan kaunistelematta lääkärille oikean vointinsa. Lisäksi hän rohkaisisi tätä hankkimaan lääkärin lausunnon ja diagnoosin paljon aikaisemmin.

 

– Yleinen virhe on se, että ihminen näyttääkin parhaan puolensa lääkärille. Ei kannata sanoa, että kyllä minä tässä pärjään ja kaikki on ihan ok. Kannattaa kertoa sekin, ettei jaksa nousta ylös sängystä moneen tuntiin, Forsbäck neuvoo. 

 

– Nykyisin autan muita samassa tilanteessa olevia patistamalla heitä lääkäriin, koska huono vointi vaikuttaa työn lisäksi kaikkeen muuhunkin elämässä.

 

Nuorille pastoreille enemmän mentoreita

Stefan Forsbäck kertoo lukeneensa Helsingin Sanomista kiinnostavan artikkelin, joka käsitteli liikennelentokoneiden ohjaajien työtä. Hänen mielestään kapteenin ja perämiehen ammattiin ja työhön kuuluvia periaatteita voi soveltaa hyvin myös seurakuntatyöhön.

 

– Voit joutua olemaan kahdeksasta kymmeneen vuottakin perämiehenä, ennen kuin sinusta tulee lentokoneen kapteeni. Kapteenilla täytyy olla noin 8 000 lentotuntia alla, koska hänellä on suuri vastuu matkustajista, Forsbäck alustaa.

 

– Myös pastorina olen vastuussa isosta joukosta ihmisiä, ja siksi minun pitää voida hyvin. En voi istua ohjaamossa väsyneenä tai peitellen sitä, etten osaa työtäni, Forsbäck painottaa.

 

Kapteenin ja perämiehen eli liikennelentokoneen kahden ohjaajan tavoin myös pastorin rinnalla tulisi työskennellä aina toinen seurakuntatyöntekijä.

 

– Kenenkään ei pitäisi saada liian isoa vastuuta seurakunnasta, ennen kuin on ollut sellaisen henkilön opissa, joka osaa työnsä hyvin. Tällaista koulutusta pitäisi järjestää nuorille pastoreille paljon enemmän. Heillä täytyisi olla mahdollisuus seurata kokeneita johtajia, jotka myös seuraavat heidän elämäänsä läheltä.

 

Ongelmaihmiset eivät aina muutu

Omasta sisäisestä elämästä huolehtimisen, sopivan vastuun ja mentoroinnin lisäksi Stefan Forsbäck nostaa esiin vielä yhden tärkeän asian, jonka laiminlyöminen voi uuvuttaa helposti pastorin ja seurakunnan johtajan.

 

– Haluan uskoa hyvää ihmisistä, ja kun seurakunnassa on tullut vastaan ongelmaihmisiä, minulla on ollut vähän liiankin iso usko heihin. Olen luullut voivani auttaa jokaista muuttumaan, mutta olen ymmärtänyt, ettei se ole aina mahdollista, Forsbäck tunnustaa.

 

– Aikaisemmin saatoin kestää vuodenkin vaikean henkilön puheita ja käytöstä, mutta ymmärrän nyt, että tällaiset tilanteet täytyy katkaista nopeasti. Jos menen pastorina rikki, tavallaan myös koko seurakunta menee rikki, pastori painottaa kokemuksesta.

 

Nyt hän näkee tilanteen myös niin, että kuka tahansa ei voi puuttua seurakunnan johtajan elämään.

 

– En voi antaa koko seura­kunnan kärsiä sen kautta, että annan jonkun ihmisen ottaa liian suuren tilan elämässäni.

 

Vaikeissa tilanteissa Forsbäck kertoo turvautuvansa paitsi yhteisönsä seurakuntaneuvostoon, joka vastaa helluntaiseura­kuntien vanhimmistoa, myös pieneen asiantuntijoiden piirin, jolla on vaitiolovelvollisuus. Tähän ryhmään kuuluu Forsbäckin esi­miehen lisäksi psykoanalyytikko sekä kaksi muuta pastoria.

 

– Ympärilläni täytyy olla tukipiiri, joka kykenee auttamaan minua laittamaan poikki haastavan tilanteen. Näiltä henkilöiltä saan tukea oikean päätöksen tekemiseen, ja teenkin päätöksiä nykyisin paljon aikaisempaa nopeammin, Forsbäck iloitsee.

 

”Näkymme ei ole olla isoin tai paras”

Viime vuonna Turun ruotsinkielinen metodistiseurakunta julkisti parin vuoden työn tuloksena syntyneen uuden viisiosaisen vision. Siihen liittyvät kohdat ovat kasvaminen, juurtuminen, varustaminen, vahvistaminen ja muuttuminen.

 

Haastavista kokemuksistaan huolimatta Stefan Forsbäck kertoo rakastavansa seurakuntaansa ja katsovansa luottavaisin mielin tulevaisuuteen.

 

– Näkymme ei ole olla isoin tai paras vaan olla seurakunta, jossa Jumala pystyy muuttamaan ihmisiä, Forsbäck linjaa.

 

– Meillä ei ole iso usko omaan voimaamme, vaan uskomme on siinä, että Jumalan väkevä rak­kaus pystyy muuttamaan ihmisiä. Me haluamme olla kanava tälle rakkaudelle kaikilla visiomme osa-alueilla.

 

 

Markus Majabacka



Lukijalta
51

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan