Vakaata veisuuta ja festaritunnelmaa

Monien kesäjuhlien ohjelmassa huomioidaan eri-ikäiset juhlavieraat. Kuva viime kesän Kansanlähetyspäiviltä Ryttylästä. Kuva: Philippe Gueissaz
Monien kesäjuhlien ohjelmassa huomioidaan eri-ikäiset juhlavieraat. Kuva viime kesän Kansanlähetyspäiviltä Ryttylästä. Kuva: Philippe Gueissaz

Kun seurakunta­neuvos ja kristil­lisen median mo­niosaaja Thorleif Johansson läh­ti ensimmäistä kertaa hengellisil­le kesäjuhlille, elettiin 1960-lukua. Helluntaiherätyksen Juhannus­konferenssi tarjosi nuorukaiselle tulikivenkatkuista julistusta ja lei­rielämän viehätystä.

 

Sen jälkeen Johansson on ko­lunnut useita kristillisten kirkko­kuntien ja järjestöjen kesätapah­tumia. Hän suosittelee muillekin piipahtamista myös vähemmän tuttujen yhteisöjen tilaisuuksis­sa, sillä niistä avautuu uudenlai­sia näkymiä kristillisyyteen.

 

Yksi mielenkiintoinen tarkas­telukohde on kieli. Vaikka sisäl­tö olisi kutakuinkin sama, asiois­ta kerrotaan eri tavalla ja erilaisin sanankääntein.

 

– Siinä missä körtillä voi olla ly­hyt puhe valmiina paperilla, hel­luntaiherätyksen nuorisokokouk­sessa ilmaisun vapaus menee var­sin pitkälle, Johansson vertaa.

 

 

Karismaattisuuden tuulahduksia

Helluntailaiselle voi olla helpoin­ta aloittaa muihin tutustuminen läheltä. Suomen vapaakristillisen neuvoston jäsenyhteisöjen tapah­tumat sijoittuvat kesän alkupuo­liskoon. Ensimmäisenä kesäjuh­liaan vietti Adventtikirkko jo ke­säkuun alussa Toivonlinnassa Kaarinan Piikkiössä, ja samassa paikassa kokoontuvat metodistit kesä-heinäkuun taitteessa.

 

Metodistikirkon vuosikonfe­renssissa kesäjuhlien vietto yh­distyy virallisiin kokouksiin, joissa päätetään kirkon asioista. Tapah­tuman tämänkesäinen erikoisuus ovat kansainväliset vieraat Al­dersgate-liikkeestä. Kyseessä on metodistinen karismaattinen lii­ke, joka korostaa Pyhän Hengen toimintaa ja paikallisseurakun­tien varustamista.

 

Samaan aikaan metodistien kanssa juhlii myös Suomen Va­paakirkko. Porissa järjestettävien juhlien teemana on Korkeimman suojassa.

 

Vapaakirkon juhlat kuuluvat Johanssonin vakiokohteisiin, ja niissä on hänen kokemuksensa mukaan rento tunnelma.

 

– Vapaakirkolla on vahva mu­siikkiperinne, ja kesäjuhlillakin on paljon musiikkia, tänä vuon­na muun muassa Exitin konsert­ti. Ylistys on tullut siellä yhä kes­keisemmäksi.

 

Luterilaisen kirkon kesäjuhlis­ta etenkin viidesläisyyden piiriin kuuluvat tapahtumat kiinnosta­nevat myös vapaakristittyjä. Osa juhlista vaihtaa paikkaa vuosit­tain, mutta herätysliikkeet hyö­dyntävät mielellään myös omia opistotilojaan. Esimerkiksi Kan­sanlähetyspäivät pidetään Rytty­lässä opiston pihapiirissä.

 

Sekä Lähetyksen kesäpäivät että Hengelliset syventymispäi­vät järjestetään Kauniaisissa Suo­men Raamattuopistolla. Raama­tunopetus on syventymispäivien ydintä, ja seminaariaiheisiin kuu­luvat muun muassa Raamatun ar­keologia, 70 vuotta täyttänyt Is­rael, Torinon käärinliina sekä kir­kon nykytila.

 

 

5 000 ihmistä polvillaan

Luterilaisen kirkon vanhojen he­rätysliikkeiden tapahtumat kuu­luvat Johanssonin vakiokohtei­siin. Herättäjäjuhlilla on pitkä perinne, ja tänä kesänä kannat­taakin suunnata Tampereelle kat­somaan, miten virsiä veisataan.

 

Johansson on huomannut, että Herättäjäjuhlien seurapuheissa saatetaan ottaa kantaa yhteiskun­nallisiin kysymyksiin, mikä muu­ten on melko harvinaista hengelli­sillä kesäjuhlilla. Tapahtuma hui­pentuu taivasalla järjestettäviin päätösseuroihin, joissa loppu­rukous vetää koko kirkkokansan polvilleen. Jälkeenpäin lauletaan Herraa hyvää kiittäkää.

 

– Körttiläisyyttä pidetään ma­talakirkollisena, mutta missä muissa kesäjuhlissa nähdään vii­situhatta ihmistä yhdessä polvil­laan?

 

Polvirukouksen lisäksi Johans­soniin on tehnyt vaikutuksen tal­kooperinne nimeltä penkkikökkä. Kun seurat ovat ohi, ihmiset otta­vat penkkinsä kainaloon ja kanta­vat ne sivuun pinoihin. Vartissa koko kenttä on siivottu.

 

Vanhoillislestadiolaisten Su­viseuroillekin Johansson on osal­listunut useasti. Häntä ihastuttaa asioiden sujuminen valtavasta vä­kimäärästä huolimatta.

 

– Olen kuullut, että Suviseurois­ta muodostuu tilapäisesti Suomen 11. suurin kaupunki, kun 90 000 ihmistä kokoontuu samalle pellol­le. Silti ei näy järjestyshäiriöitä.

 

Suviseuroissa käy paljon lapsi­perheitä, mutta muista kesäjuhlis­ta poiketen varsinaista lastenoh­jelmaa ei ole. Toinen ero on siinä, että naisten ääntä ei kuulu kentäl­le pystytetyistä kaiuttimista, joista puheet välittyvät alueelle.

 

Hengellisistä kesäjuhlista oma­leimaisimpina Johansson pitää Parikkalassa järjestettäviä Or­pokotijuhlia. Tapahtuman taka­na on Parikanniemisäätiö, jonka juuret ovat unissasaarnaaja He­lena Konttisen toiminnasta ai­koinaan syntyneessä herätysliik­keessä. Nimi viittaa säätiön yllä­pitämään lastenkotiin.

 

Orpokotijuhlilla veisataan virsiä ja kuunnellaan saarnoja. Miehet ovat tummissa puvuissaan, ja tun­nelma on rauhallinen. Varsinaisia vetonauloja ei ohjelmassa ole, ellei sellaiseksi lasketa tänä kesänä esi­tettävää näytelmää saarnaaja Ka­levi Lehtisen elämästä.

 

– Muissa kesäjuhlissa kaikki soittelevat joka suuntaan ja ovat netissä, mutta viimeksi huoma­sin, että Orpokotijuhlilla ei ollut kännyköitä esillä lainkaan. Siellä vain käveltiin arvokkaasti ja kes­kusteltiin toisten kanssa.

 

 

Ulkopuolinen näkee tarkemmin

Vaikka sanoma on sisällöltään sama, kesäjuhlat ovat vuosikym­menten aikana muuttuneet mo­nella tapaa. Johansson arvioi ny­kyistä Juhannuskonferenssia festarimaisemmaksi kuin mitä tapahtuma oli hänen nuoruu­dessaan. Ohjelma on monipuo­lista, mutta häntä mietityttää, to­teutuuko sielunhoidollisuus yhtä vahvasti kuin takavuosina.

 

– Pienten paikkakuntien ihmi­sille merkitsi aika paljon, että Ju­hannuskonferenssissa pääsi kes­kustelemaan sielunhoidollisista asioista ilman, että asiat levisivät oman paikkakunnan asukkaiden tietoon.

 

Monissa tapahtumissa suvut ja ystäväpiirit kohtaavat toisiaan, mikä saattaa luoda ensimmäistä kertaa vierailevalle ulkopuolisen olon. Toisaalta juhlien ja yhteisö­jen erityispiirteet välittyvät usein parhaimmin niille, jotka eivät kuulu niin sanottuun sisäpiiriin.

 

Johansson kertoo Kotimaa-leh­den päätoimittajana työskennel­leen Jaakko Eleniuksen havain­nosta, jonka tämä teki Juhannus­konferenssissa vieraillessaan.

 

– Elenius totesi, että konfe­renssin lähetysteltta on Suomen kristillisyyden kohtaamispaikka­na ainutlaatuinen siten, että lä­hettäjät kohtaavat lähetit henki­lökohtaisesti. Tätä en ollut kos­kaan itse pannut merkille.

 

 

Säde Loponen

 

 

 

 

 

Tulevia kesäjuhlia

15.–17.6.   Sanan Suvipäivät (Kansan Raamattuseura), Kangasniemi

15.–17.6.   Lähetyksen kesäpäivät (Kylväjä), Kauniainen

16.–17.6.   Baptistikirkon kesäjuhlat, Tampere

20.–24.6. Helluntaiherätyksen Juhannuskonferenssi, Keuruu

28.6.–1.7.  Suomen Metodistikirkon vuosikonferenssi,Kaarina

29.6.–1.7.  Suomen Vapaakirkon kesäjuhlat, Pori

29.6.–1.7.  Evankeliumijuhla (SLEY), Kalajoki

29.6.–2.7.  Suviseurat, Äänekoski

6.-8.7.        Kansanlähetyspäivät (Suomen Evankelis-luterilainen Kansanlähetys), Ryttylä

6.-8.7.       Herättäjäjuhlat, Tampere

11.–15.7.    New Wine, Himos

2.-5.8.      Hengen uudistus kirkossamme, Turku

17.–19.8.   Orpokotijuhlat (Parikanniemisäätiö), Parikkala

23.–26.8. Hengelliset syventymispäivät (SRO),Kauniainen



Teema
51

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan