Rukous tuo siunausta koko kaupungille

Seurakuntien edustajat Porvoon kaupungintalon rappusilla. Tänäkin aamuna on muistettu esirukouksin valtuuston kokousta. Kuva: Leevi Launonen
Seurakuntien edustajat Porvoon kaupungintalon rappusilla. Tänäkin aamuna on muistettu esirukouksin valtuuston kokousta. Kuva: Leevi Launonen
On pilvipoutainen keskiviikkoaamu. Kello lähestyy yhdeksää. Porvoon kaupungintalon alakerrassa oleva Keisarikabinetti täyttyy hiljalleen eri seurakuntien edustajista. He tervehtivät toisiaan iloisesti ja tuttavallisesti kuin vanhat ystävät.

Porvoon helluntaiseurakunnan vanhimmiston pitkäaikainen puheenjohtaja, eläkkeellä oleva Enston myyntipäällikkö Olavi Hakola seisoo oven suussa kättelemässä tulijoita ja vaihtaa heidän kanssaan muutaman sanan. Mukana on seurakuntien johtajia, pastoreita ja muita keskeisiä vastuunkantajia Porvoon evankelis-luterilaisesta seurakunnasta, metodistiseurakunnasta, vapaaseurakunnasta, Filadelfiaseurakunnasta, Missiokyrkanista, Pelastusarmeijasta, Sanaseurakunnasta ja helluntaiseurakunnasta.

Keisarikabinetti on tyylikäs tila, joka on saneerattu kaupungin historiallisia perinteitä kunnioittaen. Pöydän päässä valkoisella seinällä olevassa muotokuvamaalauksessa katselee itse Venäjän keisari Aleksanteri I, joka kävi koolle kutsumillaan Porvoon valtiopäivillä maaliskuussa 1809. Taulu on samalla viesti siitä, mikä merkitys yhteiskunnallisella vallankäytöllä on kansalaisten hyvinvoinnille. Porvoolaiset muistelevat vieläkin hyvällä ystävällismielistä keisaria, joka vakuutti pitävänsä voimassa suomalaisten perustuslailliset oikeudet, lait ja uskonnon sekä liitti Suomen autonomisena suurruhtinaskuntana muiden kansakuntien joukkoon.

Ja nyt – yli 200 vuotta myöhemmin – Porvoon seurakuntien edustajat kokoontuvat rukoilemaan kotikaupunkinsa ja maansa puolesta keisarin katsellessa heitä hyväntahtoisesti taustalta.

Esirukousten saattelemana valtuuston kokoukseen

Joukko istuutuu pöydän ympärille. Olavi Hakola toivottaa heidät tervetulleeksi ja esittelee myöhemmin samana päivänä kokoontuvan kaupunginvaltuuston asialistan. Pienen puheen ja keskustelun jälkeen alkaa rukoushetki. Seurakuntien edustajat muistavat kaupunginvaltuuston kokouksessa käsiteltäviä asioita ja pyytävät päättäjille viisautta. Joku rukoilee pakolaisten kuntapaikoista tehtävän päätöksen puolesta, toinen pyytää valtuutetuille viisautta ratkaista kaupungin kaavoituskysymyksiä ja kolmannen esirukouskohteena ovat homeongelmista kärsivät koulut – kaikki tavanomaisia valtuuston käsittelemiä asioita.

Ensin rukoillaan oman kaupungin virkamiesten ja päättäjien puolesta, sitten muistetaan Suomen eduskuntaa ja presidenttiä sekä ajankohtaisia kansainvälisiä kysymyksiä. Rukoilijoiden mielessä eivät ole seurakuntien väliset teologiset erot vaan rakkaan kotikaupungin ja isänmaan menestys.

Kello on kymmenen. Ekumeeninen rukoushetki päättyy suomeksi ja ruotsiksi yhteen ääneen lausuttuun Isä meidän -rukoukseen. Rukoushetki kestää aina tasan tunnin, ja myös tällä kertaa tilaisuutta luotsannut Olavi Hakola päättää sen täsmällisesti.

Ihmiset puhelevat vielä hetken, ottavat sitten takkinsa ja häipyvät kukin tahoilleen Raatihuoneenkadun vilinään. Joku menee töihin, toiset palaavat kotiinsa ja muutamat siirtyvät aamukahville läheiseen laatukahvilaan Café Cabrioleen. Jouluisin ja keväisin viimeisen kaupunginvaltuuston kokouksen jälkeen kahville mennään usein koko porukalla.

Apua ylhäältä vaikeisiin päätöksiin

Eri seurakuntia edustava yhteiskristillinen ryhmä kokoontuu rukousaamuun ennen jokaista Porvoon kaupunginvaltuuston kokousta. Ekumeenisella käytännöllä on kiintoisa taustatarina.

– Alkusysäys tällaiselle kokoontumiselle tuli 1990-luvulla ruotsinkieliseltä puolelta, Olavi Hakola kertoo.

– Kun ruotsinkielisessä Närpiön kunnassa oli ollut hyvin vaikea ja kriisiytynyt tilanne, evankelis-luterilaisen seurakunnan pastori oli kutsunut eri seurakuntien edustajia koolle rukoilemaan kunnan päättäjille viisautta. Filadelfiaseurakunnan pastori Kurt Allén toi tämän idean myöhemmin myös Porvooseen, kun täällä mielet kuohuivat ja meidän kaupunginvaltuustomme joutui tekemään kovan ristipaineen alla vaikeita päätöksiä.

Lokakuun 13. päivä 1998 Kurt Allén ja Olavi Hakola järjestivät yhteistyössä Porvoon kaupunginjohdon kanssa ja sen luvalla ensimmäisen ekumeenisen rukoustilaisuuden kaupungintalolla. Sinne kutsuttiin koko virkamiesjohto ja kaikki kaupunginvaltuuston jäsenet. Huolimatta samaan aikaan olleesta johtoryhmän kokouksesta ylin virkamiesjohto oli paikalla ja myös valtuutettuja saapui harvinaiseen tilaisuuteen.

Kurt Allén kertoi avaussanoissaan, että kaupungin pastorit haluavat rukoilla päättäjien puolesta ja samalla kiittää kaupungin henkilöstöä, joka hoitaa yhteisiä asioita. Hakola muistutti puheenvuorossaan päättäjiä siitä, miten vahvasti presidentti Kyösti Kallio luotti aikoinaan maamme vaikeassa tilanteessa rukouksen voimaan. Sitten Hakola toivotti kaupungin johdolle viisautta, sydämen avaruutta ja solidaarisuuden henkeä, ja lopuksi seurakuntien edustajat rukoilivat päättäjien puolesta.

Seuraavana päivänä Helsingin Sanomat uutisoi tilaisuuden otsikolla ”Porvoon kaupungin johtoa evästettiin rukouksessa”. Uutisjutun kuvassa seurakuntien edustajat siunasivat kaupunginjohtajaa ja muita ylimpiä virkamiehiä. Kaupunginjohtaja Per-Håkan Slotte kertoi lehdelle pitäneensä tilaisuuden antia myönteisenä. Se olikin täydellinen vastakohta edellisillan tapahtumille, jolloin kaupungin nuoret olivat järjestäneet valtuustonkokouksen aikana mielenosoituksen päätöksiä vastaan ja heitelleet raakoja kananmunia valtuustosalin ikkunoihin ja kaupungintalon seiniin.

”Rukoustoiminta yhdistänyt porvoolaisia”

Porvoon ekumeeninen rukousaamu on syksyllä 18-vuotias perinne. Koko ajan ihmiset ovat voineet myös lähettää esirukouspyyntöjä kaupunginkansliaan. Pastori Kurt Allén johti rukoustilaisuuksia aina kuolemaansa asti, ja vuodesta 2014 lähtien niiden järjestelyistä on vastannut Olavi Hakola.

– Sovin tilavarauksista kaupunginjohtajan sihteerin kanssa, ja häneltä saan tietää myös valtuuston listalla olevat asiat, Hakola kertoo.

Kaupungintalolla pidettyjen rukousaamujen lisäksi Porvoon seurakunnat järjestävät kerran kuukaudessa yhteiskristillisen rukousillan. Sen pitopaikka kiertää eri seurakunnissa, ja tilaisuuksissa kaikki seurakuntalaiset pääsevät osallistumaan yhteiseen esirukoukseen kaupungin puolesta.

– Tämä rukoustoiminta on yhdistänyt porvoolaisia seurakuntia ja rohkaissut niitä kantamaan enemmän vastuuta kotikaupunkimme hyvinvoinnista. Uskomme, että säännöllinen esirukous tuo viisautta päätöksiin ja kokonaisvaltaista hyvää kaupunkimme elämään, Hakola iloitsee.


Leevi Launonen

Teema
51

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan