'Pastori voi tehdä vääriä hommia' - Onni Haapala siirtyy uusiin tehtäviin

Onni Haapala siirtyy elämänsä käytävällä eteenpäin. Vuoden alusta lukien hän kohtaa seurakuntapäättäjiä avainasiakkuuspäällikön roolissa. - Olisin pastoriaikoina itse tarvinnut monenlaista tukea, Haapala sanoo. (Anssi Tiittanen)
Onni Haapala siirtyy elämänsä käytävällä eteenpäin. Vuoden alusta lukien hän kohtaa seurakuntapäättäjiä avainasiakkuuspäällikön roolissa. - Olisin pastoriaikoina itse tarvinnut monenlaista tukea, Haapala sanoo. (Anssi Tiittanen)

Anssi Tiittanen

(27.12.2022) Onni Haapala on vuodenvaihteessa aloittamassa kustannusyhtiö Aikamedian avainasiakkuuspäällikkönä. Hän siirtyy tehtävään medialähetysjärjestö IRR-TV:n missiokoordinaattorin ja henkilöstöjohtajan tehtävistä. 

Juuri missiomiehenä Haapala onkin tullut tutuksi seurakuntien päättäjille viime vuosina. Se löytyi -kampanjassa oli mukana noin 150 helluntaiseurakuntaa, ja moni hoiti yhteyksiä mission kattojärjestöön Haapalan kautta.  

Takana on myös monta alueellista Mahdollisuus muutokseen -missiota, joita Haapala oli mukana kätilöimässä viimeisen kymmenen vuoden aikana. 

 

Koordinaattorin puhelin on hiljentynyt viime viikkoina. Valtakunnallinen missio on ohi, jälkipuinnitkin pitkälti tehty.  

Keravan toimitalolla päättyvän vuoden henkisessä ilmapiirissä tuntuu AlfaTV-kanavan konkurssi. 

Vaikka julkisuudessa oli paljon tunnettujen osaomistajien ja sijoittajien nimiä ja kuvia, AlfaTV:n pääomistaja lähes 60 prosentin osuudella on ollut IRR-TV. 

Myös osalle medialähetysjärjestön työntekijöistä AlfaTV muodosti osan työnkuvasta. Pihapiiriin nousseelle, suurelle ja vielä uudenkarhealle Hilton Media Centerille pohditaan uutta käyttöä AlfaTV:n valojen sammuttua. 

IRR-TV on aloittanut AlfaTV:ltä jääneellä kanavapaikalla omien ohjelmien lähettämisen. 

 

Onni Haapala pitää kertyneet lomat joulunpyhinä ja suuntaa sitten uutta kohti. Siirtyminen Aikamedialle ei liity AlfaTV:n konkurssiin. 

– Tein työtä missioiden hyväksi, ja työ oli projektiluontoista. Pidän ajatuksesta, että uudessa roolissa kysymys on erilaisesta, prosessinomaisesta työstä, siitä, miten seurakunnat voisivat viestiä paremmin sisäisesti ja ulkoisesti ja miten Aikamedia voisi siinä auttaa.   

Aikamedia kustantaa kirjoja ja lehtiä, muun muassa Ristin Voittoa. Lisäksi se tarjoaa nykyisin viestintä- ja tilitoimistopalveluja. Suomen Helluntaikirkon ja helluntaiseurakuntien omistama yritys laajentaa palvelutarjontaansa lähiaikoina muun muassa uudella digiympäristöllä. 

 

Onni Haapalalla, 48, on taustalla myös vuosien työjakso pastorina Ruotsin Södertäljessä, Lempäälässä ja viimeiseksi Hämeenlinnassa. 

Hämeenlinnan-vuosille sattui korona-aika. Pastorin piti keväällä 2020 improvisoida seurakunta pikaisesti nettikokousten maailmaan. 

Haapala muistelee ironisen kaihoisana yhtä alkupään puolen tunnin verkkokokousta, joka jouduttiin taltioimaan neljä kertaa. 

Ensimmäisellä kerralla ääni ei kuulunut. Seuraavalla kerralla audiota oli liikaakin eli ääni meni ruvelle. Kolmas otto – edelleen siis sama kokous alusta pitäen toteutettuna – keskeytyi, kun pilvipalvelusta loppui tila. Kaksi aiempaa ottoa olivat vieneet kapasiteetin punaiselle. 

 

Kapasiteetti alkoi tässä vaiheessa olla kortilla pastorillakin. 

– Mietin, että olen aivan väärä ihminen yrittämään tällaisen pyörittämistä, Haapala sanoo, nyt naurahtaen. 

Kokemus vääriä hommia tekevästä pastorista siivittää Onni Haapalan ajatuksia uuden edessä. 

– Työntekijöillä menee nykyisin paljon aikaa taustatoimintojen, kuten juuri viestinnän, pyörittämiseen. 

– Jos mietin, mitä olisin itse pastorina aikanaan kaivannut, se olisi ollut osaaminen ja ammattimainen apu näissä asioissa, joissa omaa osaamista ei ollut. 

Haapala ottaa esimerkiksi seurakunnan visualisuuden, sen, miltä verkkosivut, tiedotteet, sosiaalinen media ja muut materiaalit näyttävät. 

– Nykyaika on sitä, että jos ei näy, ei oikein ole olemassa. Ihmiset myös odottavat visuaalisuudelta jo ammattimaisuutta. Itselläni ei ollut sellaiseen osaamista eikä monella muullakaan pastorilla. Aikamedialla sen sijaan voi olla, Haapala pudottelee. 

 

Onni Haapalan nimi Aikamedian yhteydessä on monelle tuttu, mutta eri henkilön osalta. 

Haapalan isä, Onni Haapala vanhempi työskenteli 1990- ja 2000-luvuilla johtajana Aikamediassa ja sitä edeltäneessä kustannusliike Ristin Voitto ry:ssä sekä sitä ennen Helluntaiherätyksen raamattuopistolla. Isä-Haapala muun muassa kätilöi nykyisen yhtiömuotoisen Aikamedian ja toi IK-opiston sen nykyisille sijoille Keuruulle.  

Pojan mukaan isä-Onnin työ näkyi kotiarjessa eniten siinä, että kirjallisuus ja lehdet olivat läsnä. 

– Joululahjaksi saimme usein hengellistä luettavaa, ja myös äänitteet tulivat tutuiksi. 

Ajatus siitä, että Aikamediassa on nyt jo toinen Onni Haapala, ei Haapalassa itsessään aiheuta erityisiä tuntemuksia. 

– Minun on täytynyt löytää oma tieni. En koskaan ajatellut, että tulisin tekemään samoja asioita kuin isä. Toisaalta olen huomannut, että luonteessamme ja kutsumuksessamme voi olla samoja piirteitä.  

Onni Haapalan pikkuveli, pastori Waltteri Haapala on Aikamedia Oy:n hallituksen puheenjohtaja. Veljessarjasta tunnetuksi henkilöksi on noussut myös tohtori Leevi Haapala, joka johtaa taidemuseo Kiasmaa. Veljessarjan vanhin, runoilijana tunnettu Vesa Haapala, toimii yliopistonlehtorina Helsingissä.

 

Hiljattain eläköitynyt tunnettu rikosylikomisario Tero Haapala on veljesten serkku. 

 

Omaa tietä etsiessään Onni Haapala opiskeli nuoruudessaan musiikkia ja myös laskentatoimen merkonomiksi. Pastorivuosina tuli mietittyä, oliko nuoruuden opiskeluilla merkitystä. Missiokoordinaattorina sisäinen merkonomi pääsi esiin, kun Exceleiden oli oltava järjestyksessä. 

Nyt myynnin vastuutehtäviin siirtyvällä Haapalalla taas on plakkarissa missiovuosien satona päivittynyttä seurakuntakentän tuntemusta. 

– Uskoisin, että minulla on melko realistinen käsitys siitä, mikä seurakuntien tilanne tällä hetkellä on, ja eihän se ruusuinen ole. 

– Olemme vanheneva herätysliike, jossa kaivataan kipeästi uusia ulostuloja nimenomaan evankelioinnin saralla. 

– Tietenkään en ole nyt tekemässä mitään yksin, eikä seurakuntiin voi mennä besserwisserinä kertomaan, miten täytyy toimia. Mutta jos voin tulla palvelemaan yhdessä toisten kanssa, olen tyytyväinen, Haapala pohtii.




40/201

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja