Näky sai siivet

Taiwanilla pyhäkoulun pitäminen vaati monia käytännön töitä, kuten kuljetuspalvelun hoitamista.
Taiwanilla pyhäkoulun pitäminen vaati monia käytännön töitä, kuten kuljetuspalvelun hoitamista.

Kun lähetystyönte­kijä Pirkko Kau­-hanen purkaa tarinaansa, hän itsekin on aidon ihmetyksen vallassa. Hänen ker­tomuksensa on todellinen ku-vaus sinapinsiemenestä, kipi­nästä, joka kosketti suomalaisen lähetin sielua ja josta on kasva­nut melkoinen roihu.

 

– Joidenkin laskelmien mu­kaan Kyyhky-materiaalin avulla on koulutettu yksistään Kiinas­sa jo noin 300 000 pyhäkoulun­opettajaa ja lapsityöntekijää, ko­kenut lapsityökouluttaja kertoo.

 

Vastikään eläkkeelle jäänyt ja Savoon juurilleen palannut Pirk­ko Kauhanen kertaa kokemaan­sa harkituin sanakääntein. Muis­tojen muuttokuorman purkami­nen hämmästyttää häntä siinä, mitä kaikkea elämä on tuonut tullessaan. Jokaisella palalla on ollut paikkansa ja tarkoituksen­sa Jumalan suuressa palapelissä.

 

Ensin valmistuminen lasten­tarhanopettajaksi ja erityisopet­tajaksi. Uskoontulo ja lähinnä ikääntyneistä ihmisistä koos­tunut rukouspiiri, jonka keskel­lä nuori uskova sai itkeä itkunsa, kun piti tehdä valintoja tärkeän ihmissuhteen ja Kristuksen seu­raamisen välillä. Tarkoituksen löytää nyt sekin, miksi piti hank­kia vuosien kokemus päiväkodin ja erityiskoulun perustamisesta ja johtamisesta. Myös se oli tar­peen, että sielua kaihertavaa lähetyskutsua kantava nainen jou­tui odottamaan Jumalan aikaa.

 

– Noina odotuksen vuosina kipuilin sitäkin, ettei minulla ol­lut mitään erityistä rakkautta kiinalaisia kohtaan, Pirkko Kauha­nen tunnustaa.

 

Vuosien myötä kiinalaiset ovat todistaneet nähneensä asi­an toisin. He ovat antaneet Pirkolle nimen Aihua Huang – ”Keltainen, joka rakastaa Kiinaa”.



Pienten alkujen päivät

Pirkko Kauhasella on takanaan 28 vaiheikasta vuotta Kiinassa. Aktiiviuran päättymisen jälkeen hän on asettunut Kuopioon, lä­helle lapsuutensa maisemia. Kan­natuksen lähetyskentälle hän sai Kristiinankaupungin ja Vaasan helluntaiseurakunnilta.

 

– Siihen aikaan tehtiin sellai­nenkin päätös, että yli 35-vuoti­aita ensikertalaisia ei lähetettäi­si kentälle. Minun onnekseni Ete­lä-Pohjanmaan seurakunnat eivät tuota linjausta kai tunteneet, ja niin ne lähettivät minut.

 

Kauhanen työskenteli ensin Taiwanilla reilut kuusi vuotta, mutta tähyili samalla jo kaiken aikaa Manner-Kiinan puolelle. Tai­wan oli hänelle oppimisen aikaa niin työn kuin kielenkin osalta. Kansainvälinen lapsityöura alkoi pyhäkoulun avustajana eräässä Taiwanin seurakunnassa.

 

– Kun en vielä voinut opettaa, järjestin lapsille askartelua ja ope­tukseen liittyvää tekemistä pyhä­koulujen tueksi. Sain seurakseni naapurissa asuvan narkomaani­äidin lapset. He katsoivat luona­ni hengellisiä lastenvideoita ja tu­livat uskoon!

 

Sittemmin suunnattoman he­rätyksen keskellä elänyt lähetti on säilyttänyt sydämessään ymmär­ryksen jokaisen ihmisen arvosta ja puhuu edelleen lämmöllä ”nois­ta kahdesta pikkuisesta”.



Manner-Kiinan herätyksen keskellä

Taiwanin jakson jälkeen Pirkko Kauhasen työ Manner-Kiinassa alkoi suomalaisten rahoittamis­sa kehitysyhteistyöprojekteissa. Asemapaikaksi muodostui Kun­ming, josta käsin Kauhanen koor­dinoi viisi vuotta Kiinan ja Suo­men keskinäisiä terveys- ja kou­lutusprojekteja. Noilta vuosilta ovat mieleen jääneet lämpimäs­ti lähetyskonkarit Raili ja Jukka Harjula.

 

– Ohjelmaan kuului koulujen ja klinikoiden rakentamista hy­vin köyhille alueille, opettajien, maanviljelijöiden, äitien ja ”pal­jasjalkalääkäreiden” koulutusta sekä muutamia vesi- ja siltapro­jekteja, Kauhanen muistelee.

 

Niin mielenkiintoista ja haas­tavaa kuin työ näiden projek­tien parissa olikin, se oli lopulta vain kouluttautumista tulevaan. Vuonna 1999 Pirkkoa pyydettiin avustamaan Kiinan maanalais­ta seurakuntaa lapsityössä. Vaik­ka Kiinassa oli meneillään valtava herätys, seurakuntien lapsityö oli vielä maassa lastenkengissä.

 

– Joku pastori tunnustikin, että heillä oli kokouksissaan erikseen valtuutettu henkilö, joka ajoi lap­set piiskan kanssa pois häiritse­mästä aikuisten kokouksia, Kau­hanen hymähtää.

Lapsilla oli kuitenkin omat kei­nonsa. He hiipivät kokoushuo­neiden ikkunoiden alle kuuntelemaan ja opettelemaan hengel­lisiä lauluja, joita sisällä laulettiin. Niinpä vanhempien yllätykseksi lapset osasivat kotona laulut pa­remmin kuin he itse.



Suuren kynnyksellä

Lapsityön tärkeä merkitys alkoi vähitellen avautua kiinalaisten seurakuntien johtajille.

 

– Kun pidimme ensimmäi­siä koulutuksia, huomasin, kuin­ka täydellisesti Kiinan kulttuurivallankumous oli tuhonnut maan kristillisen lasten- ja nuortenkir­jallisuuden ja opetusmateriaa­lin. Seurakuntien johtajat havah­tuivat kuitenkin näkemään, että nuoret ja lapset ovat niitä johta­jia, jotka tulevat saattamaan lop­puun Kiinan seurakunnalle anne­tun näyn: viedä evankeliumi ta­kaisin Jerusalemiin.

 

Kun Pirkko Kauhasen kehitys­yhteistyöprojekti tuli päätökseen vuonna 2001, hän muutti Hong Kongiin ja alkoi sieltä käsin pa­nostaa yhä enemmän Kiinan lap­sityöhön.

 

– Toimimme alusta alkaen yh­teistyössä paikallisten seurakun­tien kanssa. Valmistimme opetus­materiaalin lapsityöntekijöiden koulutusta varten vuonna 2003, ja se sai nimekseen Kyyhky. Ru­kouksemme oli, että opetusai­neisto voisi olla Jumalan käytössä ja että se lentäisi kyyhkysen lailla Kiinan jokaiseen kolkkaan.

 

Pian lapsityökoulutus saikin siivet alleen. Pirkko Kauhanen on kouluttanut työtovereiden­sa kanssa Kiinassa noin 300 000 pyhäkoulunopettajaa, joille kou­lutuksen jälkeen on annettu hy­vätasoista opetusmateriaalia py­häkoulujen pitämiseen.



Kiinasta kaikkeen maailmaan

Lähetysuransa aikana Kauha­nen on saanut olla todistamas­sa kristillisen kentän maailmanlaajuista muutosta. Entisil­tä lähetyskentiltä lähetetään nyt uusia lähetystyöntekijöitä. Kii­nan maanalaisissa seurakunnis­sa alkaneesta lapsityöstä ovat ki­pinät lentäneet kauas muuallekin maailmaan. Kiinan herätyksen keskellä vierailleet eri maiden lä­hetysjohtajat löysivät Kyyhky-koulutusmateriaalin, ja aineisto käännettiin vuonna 2009 englan­niksi. Tähän mennessä se on il­mestynyt jo 14 kielellä.

 

– Joskus pienten alkujen päivi­nä, kun valmistimme kiinankie­listä lapsityöaineistoa, emme voi­neet kuvitellakaan, että työstäm­me voisi olla hyötyä myös muissa maissa – jopa Suomessa, Pirkko Kauhanen ihmettelee.



Kyyhky osana lähetysstrategiaa

Kiinalaisilla on näky viedä evanke­liumi läpi buddhalaisen, hindulai­sen ja muslimimaailman takaisin Jerusalemiin. Näissä maissa ni­menomaan lapset ovat sille avoi­mia, joten Kiinasta lähetystyöhön lähteneet voivat käyttää Kyyhky-materiaalia omassa työssään.

 

Suomalaisena lähettinä Pirkko Kauhanen on nähnyt, kuinka kii­nalaiset seurakunnat ovat kasvat­taneet oman lähettiarmeijansa.

 

– Olemme kansainvälisenä tii­minä saaneet kouluttaa yli 20 maassa lapsityöntekijöitä. Viimeisin hankkeemme oli Ka-bodzassa, jossa toimii 12 kiina­laista lähetystyöntekijää. Yhdessä paikallisten kanssa he hoitavat nyt Kyyhky-materiaalin kääntämistä paikalliselle kielelle.

 

Viime syyskuussa Kauhasen tiimi piti Kyyhky-koulutuksen Pe­kingissä. Sinne oli tullut ihmisiä Amerikasta ja Englannista tutus­tuakseen aineistoon sen alkupe­räisillä syntysijoilla.

 

Suomenkielinen Kyyhky-ma­teriaali valmistui vuonna 2012, ja ensimmäinen koulutustapahtu­ma järjestettiin Seinäjoella seuraa­van vuoden alussa. Kolme vuotta myöhemmin IK-opiston lapsityö­valiokunta pyysi Pirkko Kauhas­ta tiimeineen järjestämään vastaa­van koulutuksen kaikissa Suomen maakunnissa.

 

 

Heimo Enbuska

 

 

 

 

 

Kyyhky-koulutuksen järjestäminen

 

- seurakunta järjestää tilat sekä vastaa koulutuksen ilmoittelusta ja ruokailusta
- Avainmedia toimittaa Kyyhky-koulutusmateriaalit
- materiaali maksaa osallistujalle 10 euroa; se maksetaan seurakunnalle, joka välittää maksun edelleen Avainmedialle
- koulutuksesta vastaa Pirkko Kauhanen yhdessä tiiminsä kanssa.

 

Pirkko Kauhasen sähköposti:

 

 



Lukijalta
51

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan