Merkkipäiviä: Pastori Jyrki Palmi 50 vuotta

Viisikymmentä vuotta täyttävä pastori Jyrki Palmi iloitsee Jyväskylän helluntaiseurakunnan hyvästä ilmapiiristä ja lahjakkaista työtovereistaan. Kuva: Anne Palmi
Viisikymmentä vuotta täyttävä pastori Jyrki Palmi iloitsee Jyväskylän helluntaiseurakunnan hyvästä ilmapiiristä ja lahjakkaista työtovereistaan. Kuva: Anne Palmi
Seurakunnan johtaminen nykyajassa on haastavampaa kuin koskaan aikaisemmin. Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta Suomi ei elä herätyksen ajassa vaan pikemminkin luopumuksen ja maallistumisen keskellä.

Näin toteaa kolme vuotta seurakunnanjohtajana Jyväskylässä toiminut ja ensi viikonvaihteessa 50-vuotispäiväänsä konsertissa juhlistava pastori ja kirjailija Jyrki Palmi. Vaikka nykyaika tarjoaa paljon mahdollisuuksia, yleinen maallistumiskehitys näkyy hänen mukaansa myös seurakunnissa.

– Jeesukseen rakastuneita, radikaaleja uskovia tapaa nykyisin yhä harvemmin.

Palmi on pannut merkille, että eri aikakausien ja kulttuurien edustajat ajautuvat helposti keskinäisiin vääntöihin näkemyksistään. Tämä ilmiö selittyy suurelta osin sosiologisella taustalla: 1950–70-luvuilla syntyneet, 1980–90-lukujen kasvatit ja 2000-luvun uusi sukupolvi ovat kasvaneet hyvin erilaisessa ympäristössä.

– Eri kulttuureista nousevat erilaiset näkemykset synnyttävät helposti eripuraa ja pahimmillaan sairastuttavat myös seurakuntayhteisön, Palmi toteaa.

– Siksi seurakunnan johtaminen ja vastuunkantajien näyttämä esimerkki ovat avainasemassa. Käytännön toimintatavoilla luodaan malleja myös tuleville sukupolville. Siksi meidän tulisi tavoitella jatkuvasti terveen yhteisön ihannetta.

Kohti tervettä yhteisöä

Jyrki Palmilla on pitkä seurakuntakokemus. Työuransa varrella hän on kohdannut myös erilaisia epäterveitä ilmiöitä hengellisissä yhteisöissä. Lauman paimenena Palmi puhuu mielellään terveen ja epäterveen yhteisön tunnuspiirteistä. Niiden tunnistaminen on paimenelle tärkeää.

– Epäterveeseen yhteisöön kuuluu täydellisyyden vaatimus, armottomuus, pakonomainen suorittaminen ja tosiasioiden kieltäminen, Palmi kuvailee.

– Siihen voi kuulua myös ikärasismia, puoleen tai toiseen.

Paimenen tehtävässään Palmi haluaa huolehtia siitä, että seurakunta olisi terve yhteisö. Silläkin on tietyt ominaispiirteensä.

– Terveessä yhteisössä jokaista kohdellaan samanarvoisesti sosiaalisesta asemasta, ihonväristä tai varallisuudesta riippumatta. Siellä saa kysyä, epäillä ja puhua avoimesti elämän vaikeuksista. Ja sinne saa tulla myös epäonnistuneena, pelkäämättä, että joutuu yhteisössä leimatuksi.

Yhteisön ilmapiiriä jokainen voi arvioida oman kokemuksensa valossa.

– Kun seurakunta on hengellisenä ja sosiaalisena yhteisönä terve, sen kokoontumisesta lähdetään hyvillä mielin pois ja sinne halutaan tulla mielellään uudestaan, Palmi tiivistää.

Seurakunta – koti kaikille

Jyväskylän helluntaiseurakunta on vaikuttanut kaupungissa 90 vuotta ja elänyt viime vuodet tasaista kasvun aikaa. Kesällä sitä juhlittiin monipuolisella telttaviikolla, ja syyskuun alussa julkaistiin viime vuosikymmenien toimintaa kuvaava historiikki.

– Olen iloinen, että Jyväskylässä on valittu seurakunnan sloganiksi ”koti kaikille”. Se viestittää sitä, että pyrimme olemaan hengellinen koti vauvasta vaariin ja huolehtimaan kaikista. Suhtaudumme eri kansallisuuksiin ja etnisiin ryhmiin tasavertaisesti. Seurakuntaperheessä kaikki ovat rakastettuja. Tämä on suuri haaste, mutta haluamme pitää sitä tavoitteena, Palmi kertoo.

Vaikka seurakunta palvelee kaikkia ikäluokkia tasavertaisesti, nousevan sukupolven huomioon ottaminen on tulevaisuuden rakentamisessa tärkeää.

– Jokaisen sukupolven tulisi tuntea vastuu lapsistaan ja ponnistella heidän tulevaisuutensa eteen.

Viestikapulan odottelusta vastuun kantamiseen

Jyrki Palmi on seurannut kiinnostuneena helluntailiikkeen keskustelua sukupolvien välisestä suhteesta ja ”viestikapulan siirrosta”.

– Siitä syntyy mielikuva, että on joukko nuorempia, jotka odottavat viestikapulan saamista ja sitten tulisi varsinainen näytön paikka. Ajatus viestikapulasta olisi kuitenkin mielestäni syytä haudata, ja eri sukupolvien tulisi jatkuvasti tehdä työtä rinta rinnan täydellä valtuutuksella. Kenenkään ei tulisi odottaa paikallaan viestikapulaa, eikä kukaan saisi itsekkäästi puristaa sitä vain omassa kädessään.

Palmi harmittelee sitä, että nykyisin helluntailiikkeessä viestikapula saadaan usein aivan liian myöhään – ehkä vasta siinä vaiheessa, kun tarvittaisiin jo paimensauvaa.

– Herätysliikkeemme perustajien ei tarvinnut odotella kapulan saamista, eikä sitä nykyisenkään sukupolven tarvitsisi tehdä.

Jyrki Palmi on työssään ja opinnoissaan paneutunut johtamiseen, jonka hän näkee myös seurakunnan hyvinvoinnin kannalta keskeisenä asiana. Pastorin mielestä olisi aika tunnustaa, että hengellisen näyn lisäksi seurakunnissa tarvitaan nyt ammattimaista ja strategista johtamistaitoa, jottei yhteisön toiminta olisi pelkää ajelehtimista muuttuvan kulttuurin keskellä.

– Johtajan on tunnistettava uudet ilmiöt ja mentävä niihin rohkeasti mukaan, Palmi haastaa.

– Seurakunnan toiminnassa on myös uskallettava asettaa selkeitä painopisteitä, luotava kaikille turvallisuuden tunnetta ja vältettävä tarpeettomia vastakkainasetteluja. Ystävällinen ihmisten kuunteleminen, palautteen pyytäminen ja tarvittaessa myös omien virheiden myöntäminen kuuluu kypsään johtajuuteen. Jos joskus tulee kriittistä palautetta, siitäkään ei saa provosoitua.

Aktiivisti ajassa kiinni

Alajärveltä kotoisin oleva Jyrki Palmi on toiminut seurakunta- ja lähetystyössä vuodesta 1990. Perheeseen kuuluvat Anne-vaimon lisäksi lapset Rebecca, Daniel ja Joonatan. Anne ja Jyrki Palmi ovat asuneet Englannissa ja toimineet lähetystyössä Albaniassa ja Unkarissa.

Palmi on suorittanut Walesin yliopistoon Master of Theology -tutkinnon ja tehnyt pari muutakin teologista tutkintoa. Lisäksi hänellä on plakkarissaan median, journalismin, kaupan alan ja johtamisen perusopinnot.

Helluntailiikkeen luottamustehtäviä Palmi hoitaa Aikamedia Oy:n hallituksen puheenjohtajana ja Fidan hallituksen jäsenenä. Vaativiin tehtäviinsä mies saa voimavaroja harrastamalla säännöllistä liikuntaa. Myös kirjoittaminen ja mediatyö kuuluvat sosiaalisessa mediassa viihtyvän pastorin intohimoihin ja antavat hänelle iloa.

Palmin opetuskirja Mies ole rohkea nousi Aikamedian viime vuosien myydyimpien kirjojen joukkoon, ja siitä on otettu jo kolme painosta.

– Toimintaympäristön nopeasti muuttuessa myös Aikamediassa eletään nyt haasteellisia aikoja. Nyt tarvittaisiin uutta näkyä evankeliumin levittämiseksi sähköisten ja perinteisten mediavälineiden avulla. Aikamedian ainoa tavoite on palvella tässä haasteessa laadukkaasti seurakuntia ja muita asiakkaita, yhtiön hallituksen puheenjohtaja toteaa.


Seurakunnanjohtaja Jyrki Palmin kaikille avoin 50-vuotisjuhlakonsertti ensi lauantaina 17.9. klo 15 Jyväskylän helluntaiseurakunnassa. Kukkatervehdysten sijasta muistamiset toivotaan Jyväskylän helluntaiseurakunnan tilille: FI54 5290 0220 2926 09, viite 11222.


Leevi Launonen

Teema
10/2016Kirjallisuus:The

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan