Merkkipäiviä: Pastori Jyrki Palmi 50 vuotta

Viisikymmentä vuotta täyttävä pastori Jyrki Palmi iloitsee Jyväskylän helluntaiseurakunnan hyvästä ilmapiiristä ja lahjakkaista työtovereistaan. Kuva: Anne Palmi
Viisikymmentä vuotta täyttävä pastori Jyrki Palmi iloitsee Jyväskylän helluntaiseurakunnan hyvästä ilmapiiristä ja lahjakkaista työtovereistaan. Kuva: Anne Palmi
Seurakunnan johtaminen nykyajassa on haastavampaa kuin koskaan aikaisemmin. Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta Suomi ei elä herätyksen ajassa vaan pikemminkin luopumuksen ja maallistumisen keskellä.

Näin toteaa kolme vuotta seurakunnanjohtajana Jyväskylässä toiminut ja ensi viikonvaihteessa 50-vuotispäiväänsä konsertissa juhlistava pastori ja kirjailija Jyrki Palmi. Vaikka nykyaika tarjoaa paljon mahdollisuuksia, yleinen maallistumiskehitys näkyy hänen mukaansa myös seurakunnissa.

– Jeesukseen rakastuneita, radikaaleja uskovia tapaa nykyisin yhä harvemmin.

Palmi on pannut merkille, että eri aikakausien ja kulttuurien edustajat ajautuvat helposti keskinäisiin vääntöihin näkemyksistään. Tämä ilmiö selittyy suurelta osin sosiologisella taustalla: 1950–70-luvuilla syntyneet, 1980–90-lukujen kasvatit ja 2000-luvun uusi sukupolvi ovat kasvaneet hyvin erilaisessa ympäristössä.

– Eri kulttuureista nousevat erilaiset näkemykset synnyttävät helposti eripuraa ja pahimmillaan sairastuttavat myös seurakuntayhteisön, Palmi toteaa.

– Siksi seurakunnan johtaminen ja vastuunkantajien näyttämä esimerkki ovat avainasemassa. Käytännön toimintatavoilla luodaan malleja myös tuleville sukupolville. Siksi meidän tulisi tavoitella jatkuvasti terveen yhteisön ihannetta.

Kohti tervettä yhteisöä

Jyrki Palmilla on pitkä seurakuntakokemus. Työuransa varrella hän on kohdannut myös erilaisia epäterveitä ilmiöitä hengellisissä yhteisöissä. Lauman paimenena Palmi puhuu mielellään terveen ja epäterveen yhteisön tunnuspiirteistä. Niiden tunnistaminen on paimenelle tärkeää.

– Epäterveeseen yhteisöön kuuluu täydellisyyden vaatimus, armottomuus, pakonomainen suorittaminen ja tosiasioiden kieltäminen, Palmi kuvailee.

– Siihen voi kuulua myös ikärasismia, puoleen tai toiseen.

Paimenen tehtävässään Palmi haluaa huolehtia siitä, että seurakunta olisi terve yhteisö. Silläkin on tietyt ominaispiirteensä.

– Terveessä yhteisössä jokaista kohdellaan samanarvoisesti sosiaalisesta asemasta, ihonväristä tai varallisuudesta riippumatta. Siellä saa kysyä, epäillä ja puhua avoimesti elämän vaikeuksista. Ja sinne saa tulla myös epäonnistuneena, pelkäämättä, että joutuu yhteisössä leimatuksi.

Yhteisön ilmapiiriä jokainen voi arvioida oman kokemuksensa valossa.

– Kun seurakunta on hengellisenä ja sosiaalisena yhteisönä terve, sen kokoontumisesta lähdetään hyvillä mielin pois ja sinne halutaan tulla mielellään uudestaan, Palmi tiivistää.

Seurakunta – koti kaikille

Jyväskylän helluntaiseurakunta on vaikuttanut kaupungissa 90 vuotta ja elänyt viime vuodet tasaista kasvun aikaa. Kesällä sitä juhlittiin monipuolisella telttaviikolla, ja syyskuun alussa julkaistiin viime vuosikymmenien toimintaa kuvaava historiikki.

– Olen iloinen, että Jyväskylässä on valittu seurakunnan sloganiksi ”koti kaikille”. Se viestittää sitä, että pyrimme olemaan hengellinen koti vauvasta vaariin ja huolehtimaan kaikista. Suhtaudumme eri kansallisuuksiin ja etnisiin ryhmiin tasavertaisesti. Seurakuntaperheessä kaikki ovat rakastettuja. Tämä on suuri haaste, mutta haluamme pitää sitä tavoitteena, Palmi kertoo.

Vaikka seurakunta palvelee kaikkia ikäluokkia tasavertaisesti, nousevan sukupolven huomioon ottaminen on tulevaisuuden rakentamisessa tärkeää.

– Jokaisen sukupolven tulisi tuntea vastuu lapsistaan ja ponnistella heidän tulevaisuutensa eteen.

Viestikapulan odottelusta vastuun kantamiseen

Jyrki Palmi on seurannut kiinnostuneena helluntailiikkeen keskustelua sukupolvien välisestä suhteesta ja ”viestikapulan siirrosta”.

– Siitä syntyy mielikuva, että on joukko nuorempia, jotka odottavat viestikapulan saamista ja sitten tulisi varsinainen näytön paikka. Ajatus viestikapulasta olisi kuitenkin mielestäni syytä haudata, ja eri sukupolvien tulisi jatkuvasti tehdä työtä rinta rinnan täydellä valtuutuksella. Kenenkään ei tulisi odottaa paikallaan viestikapulaa, eikä kukaan saisi itsekkäästi puristaa sitä vain omassa kädessään.

Palmi harmittelee sitä, että nykyisin helluntailiikkeessä viestikapula saadaan usein aivan liian myöhään – ehkä vasta siinä vaiheessa, kun tarvittaisiin jo paimensauvaa.

– Herätysliikkeemme perustajien ei tarvinnut odotella kapulan saamista, eikä sitä nykyisenkään sukupolven tarvitsisi tehdä.

Jyrki Palmi on työssään ja opinnoissaan paneutunut johtamiseen, jonka hän näkee myös seurakunnan hyvinvoinnin kannalta keskeisenä asiana. Pastorin mielestä olisi aika tunnustaa, että hengellisen näyn lisäksi seurakunnissa tarvitaan nyt ammattimaista ja strategista johtamistaitoa, jottei yhteisön toiminta olisi pelkää ajelehtimista muuttuvan kulttuurin keskellä.

– Johtajan on tunnistettava uudet ilmiöt ja mentävä niihin rohkeasti mukaan, Palmi haastaa.

– Seurakunnan toiminnassa on myös uskallettava asettaa selkeitä painopisteitä, luotava kaikille turvallisuuden tunnetta ja vältettävä tarpeettomia vastakkainasetteluja. Ystävällinen ihmisten kuunteleminen, palautteen pyytäminen ja tarvittaessa myös omien virheiden myöntäminen kuuluu kypsään johtajuuteen. Jos joskus tulee kriittistä palautetta, siitäkään ei saa provosoitua.

Aktiivisti ajassa kiinni

Alajärveltä kotoisin oleva Jyrki Palmi on toiminut seurakunta- ja lähetystyössä vuodesta 1990. Perheeseen kuuluvat Anne-vaimon lisäksi lapset Rebecca, Daniel ja Joonatan. Anne ja Jyrki Palmi ovat asuneet Englannissa ja toimineet lähetystyössä Albaniassa ja Unkarissa.

Palmi on suorittanut Walesin yliopistoon Master of Theology -tutkinnon ja tehnyt pari muutakin teologista tutkintoa. Lisäksi hänellä on plakkarissaan median, journalismin, kaupan alan ja johtamisen perusopinnot.

Helluntailiikkeen luottamustehtäviä Palmi hoitaa Aikamedia Oy:n hallituksen puheenjohtajana ja Fidan hallituksen jäsenenä. Vaativiin tehtäviinsä mies saa voimavaroja harrastamalla säännöllistä liikuntaa. Myös kirjoittaminen ja mediatyö kuuluvat sosiaalisessa mediassa viihtyvän pastorin intohimoihin ja antavat hänelle iloa.

Palmin opetuskirja Mies ole rohkea nousi Aikamedian viime vuosien myydyimpien kirjojen joukkoon, ja siitä on otettu jo kolme painosta.

– Toimintaympäristön nopeasti muuttuessa myös Aikamediassa eletään nyt haasteellisia aikoja. Nyt tarvittaisiin uutta näkyä evankeliumin levittämiseksi sähköisten ja perinteisten mediavälineiden avulla. Aikamedian ainoa tavoite on palvella tässä haasteessa laadukkaasti seurakuntia ja muita asiakkaita, yhtiön hallituksen puheenjohtaja toteaa.


Seurakunnanjohtaja Jyrki Palmin kaikille avoin 50-vuotisjuhlakonsertti ensi lauantaina 17.9. klo 15 Jyväskylän helluntaiseurakunnassa. Kukkatervehdysten sijasta muistamiset toivotaan Jyväskylän helluntaiseurakunnan tilille: FI54 5290 0220 2926 09, viite 11222.


Leevi Launonen


10/2016Kirjallisuus:The

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja