Maija ja Kari Tassia ovat pakolaiskriisin aitiopaikalla

Kari ja Maija Tassia uskovat, että pakolaiskriisi on tulosta vuosikymmenien rukouksesta muslimimaailman puolesta. Kuva: Tassioiden kotialbumi
Kari ja Maija Tassia uskovat, että pakolaiskriisi on tulosta vuosikymmenien rukouksesta muslimimaailman puolesta. Kuva: Tassioiden kotialbumi
Sisilian eteläosassa on niin kutsuttu veneiden hautausmaa, Pozzalo. Rannalla on tiukasti vartioitu, suljettu pakolaisten vastaanottokeskus ja sen vieressä suuret kasat pakolaisia tuoneita veneitä, jotka kertovat ihmisten hädästä. Veneet on jätetty sinne muistomerkeiksi.

Suomalaiset Kari ja Maija Tassia kävivät neljä viikkoa sitten tutustumassa Sisiliassa tehtävään pakolaistyöhön. He toimivat Youth With A Missionin Euroopan pakolaistyön koordinaattoreina ja pyrkivät toimimaan linkkeinä YWAM:in eri maissa toimivien avustusryhmien ja eri työmuotojen välillä. Lisäksi he kuuluvat kansainvälisen ja yhteiskristillisen pakolaistyön verkoston, Refugee Highway Partnershipin, johtoryhmään. Verkosto toimii Maailman Evankelisen Allianssin (WEA) yhteydessä.

Tämänhetkinen pakolaiskriisi ei tullut puolet vuodesta Suomessa ja puolet Espanjan Malagassa asuvalle avioparille yllätyksenä. He ovat seuranneet Euroopan pakolaistilannetta yli kymmenen vuoden ajan.

– Meidät on johdatettu paikalle, jossa näemme tilanteet hyvin laajalti. Seuraamme päivittäin eri medioita, jotka uutisoivat aiheesta, Tassiat toteavat.

Kaikki lähti liikkeelle jo 2000-luvun alusta. Jo silloin paljon ihmisiä hukkui Välimerellä, kun he yrittivät tulla Eurooppaan. Viimeisimmästä ja suurimmasta aallosta Jumala puhui Tassioille Gibraltarilla pidetyssä rukouskonferenssissa pian arabikevään laannuttua.

– Jumala antoi silloin kehotuksen valmistautua Välimeren yli tulevaan historian suurimpaan pakolaisvirtaan seuraavan puolentoista vuoden kuluessa.

Kokonaiskuvan rakentamista

Tassiat ovat tehneet lähetystyötä viimeiset 32 vuotta muun muassa Englannissa aasialaisten siirtolaisten parissa ja kokevat koordinoinnin ja verkostoinnin luontevaksi jatkeeksi työlleen. Tällä hetkellä eri tahoilla pyritään rakentamaan kokonaiskuvaa siitä, missä mennään ja mitä tulisi tehdä.

– Kreikan saarilla tarvitaan lisää työntekijöitä. Esimerkiksi YWAM toimii siellä YK:n kanssa. Kaikki olettivat, että ihmisten tulo hidastuisi talven tullen, mutta näin ei ole käynyt. Sen sijaan yhä useampia ihmisiä on hukkunut karujen sääolosuhteiden vuoksi.

Tassioiden mukaan tulevaisuusriippuu Syyrian tilanteesta. Lisäksi toinen vahva pakolaisvirran kauttakulkumaa alkaa uudelleen olla Libya, jossa lähes 200 000 pakolaista odottaa pääsyä Italiaan. He ovat nigerialaisia, eteläsudanilaisia, eritrealaisia, somalialaisia ja jemeniläisiä. Näiden ihmisten kohtalo on karu.

– Monet ovat matkanneet aavikon yli ja yrittävät tehdä töitä uudessa maassa, jotta saisivat rahaa tulla Eurooppaan. Ihmisiä kuolee ja katoaa matkalla, ja kaikkea kauheaa tapahtuu. Esimerkiksi mustat afrikkalaiset ovat ei-toivottuja Pohjois-Afrikassa ja joutuvat usein kapinallisten hyökkäysten kohteeksi.

Tänä vuonna lähes kuusikymmentä prosenttia Kreikkaan tulevista pakolaisista on naisia ja lapsia, kun viime vuonna heitä oli vain kolmekymmentä prosenttia.

– Toivottomuus on lisääntynyt niin paljon. He ovat lähteneet leireiltä. Salakuljettajat ovat laskeneet meren yli kuljettamisesta perimäänsä hintaa. Kun se vuosi sitten oli tuhat euroa, niin nyt se on vain viisisataa, Tassiat sanovat.

Kaiken tämän lisäksi Euroopan maissa rajat menevät kiinni näiltä ihmisiltä.

Kehuja Kreikalle ja Saksalle

Kreikka on vaikeuksissa pakolaisvirran vuoksi. Siitä huolimatta se on suostunut ottamaan pakolaisia vastaan. Tällä hetkellä maahan on jäänyt jumiin noin 30 000 turvapaikan hakijaa.

– Meille oli yllätys, kuinka hyvin kreikkalaiset, joiden elintaso on laskenut maan taloustilanteen vuoksi, kestävät tätä tilannetta, ottavat ihmiset maahansa, eivätkä ole lähteneet taistelemaan heitä vastaan. Suomessa olisi varmasti samanlaisessa tilanteessa laitettu kaikki rajat kiinni, Tassiat uskovat.

Euroopan muista maista Saksa on herännyt kantamaan voimakkaasti vastuuta kriisissä. Maahan on tullut yli miljoona turvapaikanhakijaa.

– Berliinissä pakolaisten puolesta on rukoiltu muun muassa kaduilla, ja heitä on parantunut ja tullut sitä kautta uskoon. Eräs YWAM:in kurssikeskus järjestää esimerkiksi yhdessä eri seurakuntien kanssa pakolaisille koko lauantaipäivän kestäviä juhlia. Niissä kerrotaan pakolaisten kotimaasta ja pelataan pelejä sekä syödään heidän kotimaansa ruokaa. Viikolla sitten vieraillaan juhliin osallistuneiden luona, kun luonteva yhteys on luotu.

– Monet pakolaiset tulevat itse kysymään, mitä kristinusko on. He ovat muun muassa kyllästyneet islamiin, jossa uskonveljet tappavat toisiaan.

Useissa maissa uskoon tulleet pakolaiset ovat osallistuneet erilaisille kristinuskoon perehdyttäville opetuslapseuskursseille, ja onpa heidän keskuuteensa perustettu omia seurakuntiakin. Paljon erilaista kristillistä materiaalia on levitetty.

– Muistikortilla saa kännykkään esimerkiksi Raamatun. Moni muslimi haluaa lukea Raamattua, ja kun se on kännykässä, kukaan muu ei sitä huomaa.

Seurakunnilla tärkeä rooli

Suomalaisaviopari uskoo, että seurakunnilla on tärkeä rooli myös turvapaikanhakijoiden kotouttamisessa.

– Ne tarjoavat yhteisön, jota monet Lähi-Idästä tulleet kaipaavat. Monet pakolaiset ovat traumatisoituneita ja tarvitsevat eheytymistä ja parantumista. Tähän seurakunnat luovat peruspuitteet, Tassiat sanovat.

Usein kristityiltä kuitenkin puuttuu ymmärrystä siitä, miten tulisi toimia. Monet esimerkiksi pelkäävät muslimeja eivätkä osaa jakaa uskoaan. Tällaisessa tilanteessa Tassiat kannustavat kristittyjä kohtaamaan ihmiset ihmisinä – Jumala kyllä johdattaa sitten eteenpäin. Joku voi vaikka opettaa maahanmuuttajaa leipomaan pullia tai käydä jonkun kanssa kaupassa ja auttaa häntä ostamaan oikeita tavaroita. Olennaista on, että ihmisistä välitetään kokonaisvaltaisesti.

– Etenkin muslimeja tavoitettaessa on kuitenkin kulttuurisyiden vuoksi parempi, että vain miehet evankelioivat miehiä. Uskonnolliseen väittelyyn ei myöskään kannata ryhtyä, Tassiat opastavat.

He rohkaisevat silti rukoilemaan avoimesti Jeesuksen nimessä, jos joku muslimipakolainen voi huonosti tai hänellä on ongelmia.

Kriisi jatkunee vielä vuosia

Pakolaiskriisi tuskin tulee päättymään lähivuosina. Päinvastoin tilanne voi myös pahentua.

Maanjäristykset, nälänhätä ja uudet sodat vaikuttavat kaikki siihen, että pakolaisia tullaan näkemään Euroopassa vielä vuosikymmeniä. EU:n rajapolitiikka voi myös tuottaa yllättäviä käänteitä. Haasteena ovat myös ne tulijat, jotka eivät lähde kotimaastaan pakolaisuuden vuoksi vaan paremman elämän toivossa. Nämä ihmiset ruuhkauttavat viranomaisten toimintaa.

– Kyllä tässä riittää tekemistä moneksi vuodeksi, Kari ja Maija Tassia sanovat.

Kaiken keskellä he uskovat, että Jumalan suunnitelma Euroopan varalle toteutuu.

– Uskomme, että Jumala lähettää Eurooppaan herätyksen. Hän käyttää pakolaiskriisiä hyödyksi herättämään seurakuntia. Pakolaiset tulevat tänne kysymystensä kanssa ja haastavat uskovat ja seurakuntien työntekijät kertomaan omasta uskostaan. Enää ei riitä, että sanomme, että meillä on kristillinen perintö.

Aviopari toivoo myös, että kriisi yhdistäisi seurakuntia. He uskovat, että jopa vanhojenkin kirkkojen raja-aidat alkavat murtua.


Niina Tuovinen

Mikä?

Tietolähteitä pakolaistyöhön
» Maailmassa on yhteensä 60 miljoonaa pakolaista, mikä on
enemmän kuin koskaan aiemmin.
» Maailman Evankelisen Allianssin resurssityöryhmä kerää materiaalia pakolaistyötä
varten, ks.
» Suomalaiset Kari ja Maija Tassia keräävät kuukausittaiseen
pakolaistyön rukouspäivään rukousaiheita. Rukouspäivän
aiheet tilattavissa osoitteesta . Uutisia
Välimeren alueen/Euroopan pakolaisista
» Pakolaistilanteesta löytyy infoa myös osoitteista
sekä .


40/201

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja