MAF tarjoaa ilmakuljetuspalveluita vaikeissa olosuhteissa

MAF:n lentokone De Havilland Rapide Madagaskarilla 1950-luvulla. Monille kolmannen maailman ihmisille MAF:n lentokoneet ovat olleet ensimmäisiä lentokoneita, joita he ovat nähneet.
MAF:n lentokone De Havilland Rapide Madagaskarilla 1950-luvulla. Monille kolmannen maailman ihmisille MAF:n lentokoneet ovat olleet ensimmäisiä lentokoneita, joita he ovat nähneet.
Vuonna 1948 kaksi lähetyslentämisen pioneeria, Stuart King ja Jack Hemmings, olivat lentämässä vuorten yli Burundissa, keskellä Afrikkaa. He olivat Afrikassa kirjaimellisesti kartoittamassa lähetysasemia ja selvittämässä, miten lentokoneita voitaisiin käyttää kristillisen lähetystyön hyväksi. Kulkuneuvona miehillä oli keräysrahoilla hankittu kaksimoottorinen Miles Gemini -lentokone.

Heidän ylittäessään yli kolmeen kilometriin kohoavia vuorenhuippuja ilmaantui voimakas laskeva ilmavirtaus, joka painoi alitehoisilla moottoreilla varustettua lentokonetta alaspäin. Se törmäsi vuoren huippuun ja liukui sen jälkeen vuorenrinnettä alaspäin. Lentokone romuttui täysin, mutta ei syttynyt palamaan, eivätkä lentäjät saaneet naarmuja pahempia vammoja.

King ja Hemmings ihmettelivät, miksi Jumala salli onnettomuuden tapahtua. Puolen vuoden lentämisen jälkeen matkaa jatkettiin kuorma-autoilla ja tutkimusmatka vietiin päätökseen.

Nyt 94-vuotias King ajattelee, että onnettomuus auttoi osaltaan tuntemaan niitä olosuhteita, joita lähetyslentäjät Afrikassa kohtaavat. MAF:n lentäjällä täytyy nykyään olla 500 lentotunnin kokemus ennen kuin hänet voidaan lähettää Afrikkaan. Aasiassa olosuhteet ovat vielä vaikeammat, ja siellä vaatimuksena on 1 000 lentotuntia.

Lähetyslentäjien järjestö MAF aloitti työnsä Afrikassa vuonna 1950, kun ensimmäinen lentokone lähetettiin Sudaniin. Yhtenä lentäjänä oli Stuart King.

– Etelä-Sudanissa oli vaikeaa, sillä maasto on pääasiassa suota. Onnistuimme kuitenkin rakentamaan sinne kiitoratoja ja laajentamaan toiminta-aluettamme, King kertoo.

Normandian maihinnoususta Afrikkaan

Stuart King syntyi Lontoossa vuonna 1922 ja koki hengellisen heräämisen 15-vuotiaana.

– Halusin päästä taivaaseen. Ajattelin, etten ollut riittävän hyvä. Viikko toisensa jälkeen yritin olla riittävän hyvä, mutten onnistunut. Lopulta ymmärsin, että Jeesus oli tehnyt kaiken minun puolestani eikä minun tarvinnutkaan olla riittävän hyvä, King sanoo nauraen.

Hän opiskeli insinööriksi ja suoritti opintojen ohessa lentolupakirjan. King lähti vapaaehtoisena sotapalvelukseen vuonna 1941 mutta ei päätynyt lentäjäksi vaan insinööriupseeriksi, joka vastasi Kuninkaallisten Ilmavoimien (RAF) hävittäjälaivueen lentokoneiden huolloista.

– Siellä sanottiin, että lentäjän voi kouluttaa puolessa vuodessa, mutta insinööriupseerin kouluttamiseen menee kolme vuotta. Molempia tarvittiin, ja minulla oli jo insinöörin koulutus, King kertoo.

Sotavuosina King palveli Spitfire-hävittäjistä koostuvan laivueen teknisenä upseerina sekä Hawker Typhoon -maataistelukoneista koostuvassa laivueessa, joka siirtyi Normandiaan liittoutuneiden vallattua sen.

Sota-aikana kertynyttä kokemusta tarvittiin, kun Mission Aviation Fellowship eli MAF perustettiin vuonna 1945. Muut perustajat olivat entisiä hävittäjälentäjiä, jotka arvostivat Kingin teknistä osaamista. He halusivat käyttää lentokoneita sotimisen sijasta hyvään tarkoitukseen.

Jumala tuntee tien

King koki sota-aikana ahaa-elämyksen lukiessaan sotilaille tarkoitettua lehteä nimeltä  Practical Christianity (Käytännön kristillisyys).

– Jumala sanoi minulle: ”Stuart, kristillisyytesi ei ole vielä riittävän käytännöllistä. Uskot minuun ja seuraat minua, mutta et ole antanut koko elämääsi minulle.” Sen jälkeen tajusin, että Jeesus ei halua olla vain pelastajani vaan Herrani ja mestarini. Lopultakin aloin luottaa häneen täysin, King kertoo.

Jumala antoi Kingille vielä varmemman vakuuden:

– Kerran olin lukemassa Heprealaiskirjeen lukua 11, jossa kerrotaan, että Abraham kulki eteenpäin tietämättä, minne oli menossa. Jumala sanoi minulle: ”Tuo on minun kutsuni sinulle. Sinä et tiedä, minne olet menossa, mutta minä tiedän. Abraham luotti Jumalaan, ja niin sinunkin täytyy uskoa minuun.”

Toimintaa ympäri maapallon

Sudanin jälkeen King toimi lähetyslentäjänä Etiopiassa, Tansaniassa, Keniassa, Tšadissa, Keski-Afrikan tasavallassa sekä Madagaskarilla ja sitten vuosikymmeniä MAF:n toiminnanjohtajana.

– Missään ei ole ollut yhtä vaarallista kuin Euroopassa sota-aikana, kuittaa King kysymyksen vaarallisimmasta maasta, jossa hän on toiminut.

Afrikan jälkeen MAF on laajentanut toimintaansa Aasiaan, Etelä-Amerikkaan ja Oseaniaan. Tällä hetkellä MAF:lla on maailmalla 135 lentokonetta ja noin tuhat työntekijää yli 35 maassa. Lentäjien lisäksi tarvitaan muun muassa lentomekaanikkoja, IT-ammattilaisia, lentoturvallisuusasiantuntijoita ja kirjanpitäjiä.

Henkiä ja sieluja pelastamassa

MAF:n tehtävänä on auttaa lähetysjärjestöjä, paikallisia kirkkoja ja humaanitaarisia järjestöjä tarjoamalla niille ilmakuljetuspalveluita. Meneminen kaukaisiin maihin ja vaikeisiin olosuhteisiin toisten auttamiseksi todistaa jo Kristuksesta, mutta lisäksi MAF:n työntekijät todistavat elämällään niissä paikoissa, joissa toimivat.

Tavanomaisia MAF:n tehtäviä ovat lähetysjärjestöjen työntekijöiden kuljettaminen, järjestöjen tavarakuljetukset ja ambulanssilennot, joilla pelastetaan ihmishenkiä huonojen kulkuyhteyksien maissa. Esimerkiksi Mongoliassa ei ole käytännössä lainkaan tieverkkoa vaan kuoppaisia ajouria, eikä onnettomuuksiin joutuneita tai vakavasti sairastuneita voida kuljettaa maastoautoilla satojen tai tuhansien kilometrien matkoja.

Katastrofiapu on tärkeä osa MAF:n toimintaa, jonka lentokoneet siirretään tarvittaessa hyvin nopeasti katastrofialueille. MAF oli ensimmäisenä paikalla Haitissa vuoden 2010 maanjäristyksen jälkeen sekä Indonesian Acehissa vuoden 2004 tsunamin jälkeen. Molemmissa jokseenkin kaikki rakennukset ja tiet tuhoutuivat, koko yhteiskunta lakkasi hetkeksi olemasta, eikä auttajia ja avustustarvikkeita olisi saatu perille ilman lentokoneita.

– Jumala haluaa käyttää lentokoneita työkaluinaan, pelastaakseen ihmishenkiä ja levittääkseen sanomaa rakkaudestaan ja armostaan. Minulle on etuoikeus saada olla Jumalan palveluksessa, King sanoo.


Matti Pirhonen








40 vuotta suomalaista lähetyslentämistä


Moni suurissa kauppakeskuksissa käynyt on tänä vuonna hieraissut silmiään nähdessään sisätiloissa lentokoneen. MAF Suomi järjestää 40-vuotisen taipaleensa kunniaksi juhlakiertueen, jonka pääosassa on kuusipaikkainen Cessna 206 -lentokone. Se oli ensin 20 vuotta MAF:n käytössä Afrikassa ja sitten 20 vuotta MAF:n koulutuskäytössä Suomessa. Vuoden 1966 mallisen lentokoneen rekisteritunnus on OH-MAF.

OH-MAF lensi Afrikassa 7 863 tuntia ja 1,8 miljoonaa kilometriä. Sillä lennettiin Keniassa, Somaliassa, Tšadissa, Sudanissa, Etiopiassa, Zairessa, Tansaniassa, Keski-Afrikan tasavallassa, Kamerunissa ja Nigeriassa. Eräs sen viimeisistä tehtävistä maailmalla oli Tšadin nälänhädän uhrien auttaminen vuonna 1985.

Vuonna 1976 perustettiin Suomessa neuvottelukunta edustamaan MAF:n työtä. Toiminta laajeni, kun vuonna 1982 perustettu Gospel Flight ry alkoi kouluttaa lähetyslentäjiä Suomessa. Sen perustajajäsenet olivat eläkkeelle siirtyneitä Ilmavoimien lentäjiä, kaikki helluntaiseurakuntien jäseniä. Vuonna 1994 perustettiin Suomen Lähetyslentäjät ry eli MAF Suomi.

MAF:n tehtävissä maailmalla on tällä hetkellä viisi suomalaista perheineen. MAF Suomi antaa myös lentokoulutusta Malmin lentoasemalla Helsingissä.

MAF Suomella on kahdeksan jäsenyhteisöä, jotka ovat Evankelis-luterilainen Lähetysyhdistys Kylväjä ry, Fida International ry, Finlands Svenska Baptistsamfund, Missionskyrkan i Finland, Pilottipiiri ry, Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys ry, Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys ry ja Suomen Vapaakirkko. Suomen Lähetysseura ry:n kanssa on yhteistyösopimus. MAF Suomi on toteuttanut Mongoliassa kehitysyhteistyöhankkeen, jossa koulutettiin lääkäreitä ja hoitajia potilaiden ilmakuljetuksia varten.

Lisätietoja: www.maf.fi.

Lukijalta
51

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan