Loukkaantuminen kannattaa selvittää ainakin itsensä kanssa

Kuvituskuva: Shutterstock
Kuvituskuva: Shutterstock

Arkiset sananvaihdot läheisten kanssa, somekeskustelut, työpalaverien vaihtuvat tilanteet, mediasta kuultu ja nähty… Oivia tilaisuuksia loukkaantua! Syke nousee, ilme kiristyy, tekee mieli painaa vihaista hymiötä – saattaapa huulilta päästä huudahdus tai ärräpääkin. Esimerkiksi tältä näyttää loukkaantuminen. Mutta miksi loukkaannumme?

 

– Loukkaantuminen nousee epäoikeudenmukaisuuden tunteesta: Asia ei mennytkään niin kuin olisi itse halunnut. Jokin itsessä tai itselle tärkeä asia tuli satutetuksi tai tölväistyksi, ratkaisukeskeinen terapeutti, sielunhoitoterapeutti ja työnohjaaja Elina Pajunen Terapiakeskus Avarasta selvittää.

 

Loukkaantumisen tunteeseen liittyy paljon muitakin tunteita, esimerkiksi ärtymystä, kiukkua, pettymystä ja joskus myös häpeää. Aivojen näkökulmasta loukatuksi tuleminen on uhkatilanne, jossa loukattu joutuu taistele tai pakene -tilaan. Hän hyökkää takaisin, puolustautuu rajusti tai vetäytyy esimerkiksi pitämään mykkäkoulua.

 

– Loukatuksi tulemisen tunnistaa usein ennen kaikkea omista tunteista ja fyysisistä reaktioista. Joskus nämä nousevat vasta, kun tilanne itsessään on ohi ja alkaa miettiä, mitä oikein tapahtui, Pajunen tiivistää.

 

Vaali keskusteluyhteyttä

Esimerkiksi työhön liittyvät tilanteet vaativat usein sitä, että loukkaantuminen peitetään hymyllä ja jatketaan niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Olisi kuitenkin tärkeää myöhemmin selvittää ainakin itselleen, mitä tapahtui, kuinka itse reagoi ja miksi mahdollisesti reagoi niin – miksi juuri tämä asia herätti itsessä niin voimakkaan tunteen ja käyttäytymisen?

Jos tätä tarkastelua ei tee, loukatuksi tuleminen jää käsittelemättä ja jatkaa vaikutustaan sekä ihmissuhteissa että siinä, miten maailman ylipäätään näkee.

 

Sekä hyökkäämällä että vetäytymällä loukkaukseen reagoivat näkevät syyn herkästi olevan muissa. Ennen pitkää tämä tie johtaa kuitenkin yksinäisyyteen – tuntuu, että kehenkään ei voi oikein luottaa.

 

– Joskus voi myös olla, että loukattu on niin tottunut olemaan loukkausten kohteena, ettei enää tunnista omia, terveitä rajojaan. Tällainen rajaton ihminen nielee loukkaukset, kääntää kielteiset tunteet itseensä ja usein masentuu, Elina Pajunen kertoo.

 

– Loukkauksen kokeneet jumittuvat monesti tilanteeseen. Yksi tuntomerkki siitä on, että loukkaamistilanne pyörii mielessä, tulee käytyä ”haamukeskusteluja” loukkaajan kanssa ja mietittyä, että olisi pitänyt sanoa näin tai noin, Pajunen kuvailee.

 

Terapeutti painottaa, että jokaisella yksilöllä on vastuu loukkaantumisen jatkokäsittelystä. Jos kyse on terveistä ja luonnollisista arkielämän loukkaantumistilanteista, Elina Pajunen pitää tärkeimpänä vaalia keskusteluyhteyttä, vaikka itsestä tuntuisi kuinka pahalta.

 

– Se antaa kummallekin mahdollisuuden korjata mahdollisia vääriä käsityksiä. Asian setviminen voi lopulta jopa parantaa ihmissuhteen laatua.

 

Toisaalta voi myös olla, että joku ihminen loukkaa toisia jatkuvasti eikä ota vastuuta käytöksestään. Tällöin voi vain ottaa vastuun omista rajoistaan ja suojella niitä ystävällisesti mutta napakasti.

 

Voimme edistää hyvää

Kristittyjä pidetään joskus herkkähipiäisinä tiukkapipoina, ”kaiken kivan kieltäjinä ja kaikesta loukkaantuvina”. Elina Pajunen arvelee loukkaantumisherkkyyden johtuvan kuitenkin enemmän ihmisen elämänhistoriasta kuin vakaumuksesta. Jos on huono itsetunto, on herkkä niin loukkaamaan kuin loukkaantumaankin.

 

Pisteliäisyys ja toisten jatkuva arvosteleminen voivat olla kehnoja yrityksiä peittää omaa huonommuuden kokemusta. Samoin oma riittämättömyyden tunne altistaa sille, että toisten pahaa tarkoittamattomatkin kommentit koetaan herkästi itseen kohdistuvina vääryyksinä.

 

– Kristillisestä näkökulmasta olemme Jumalan rakastamia ja hyväksymiä sellaisina kuin olemme, joten kristityillä voisi itse asiassa olla erittäin hyvä itsetunto. Silloin ei tarvitse tieten tahtoen loukata ketään eikä pahoittaa mieltään pienistä.

 

Jeesuksen esimerkin mukaisessa ilmapiirissä – avoimessa, hyväksyvässä ja kuuntelevassa – ihminen oppii seisomaan omilla jaloillaan ja ilmaisemaan sen, mitä tarvitsee. Hänen ei enää tarvitse arvailla ja tulkita toisten tarkoitusperiä.

 

Kristittyjen maineeseen yhteiskunnassa on johtanut osittain myös se, että äänemme kuuluu julkisuudessa lähinnä silloin, kun kristillisiä arvoja koetaan loukattavan esimerkiksi lainsäädännön muutoksissa. Tästä seuraa, että kristityt tunnetaan enemmän siitä, mitä vastaan (usein kiihkeästi ja värikkäilläkin sanankäänteillä) olemme, kuin siitä, minkä puolesta taistelemme.

 

Uskonnonfilosofian dosentti, TT Aku Visala kirjoittaa Paimen Plussassa (6/2019),että ”loukkaukseen tulisi pyrkiä vastaamaan muulla tavalla kuin kostamalla”, sillä tuskan tuottaminen saa loukkaajan vain pelkäämään tai vihaamaan ja jatkamaan loukkaamista.

 

Elina Pajunen painottaa samoin paitsi oikeutta itsensä ja itselle tärkeiden arvojen puolustamiseen myös jokaisen vastuuta tehdä valintoja kohti hyvää.

 

– Loukatuksi tulemisen tilanne on myös mahdollisuus tunnistaa itselle tärkeitä asioita ja arvoja ja opetella ilmaisemaan itseään rakentavasti.

 

 

Anna Vuorinen



Mistä ei kannata loukkaantua?

 – Erimielisyydestä, jos eriävä mielipide esitetään asiallisesti.

– Asiallisesta kritiikistä, koska se on henkisen ja moraalisen kehityksemme elinehto.

– Sanoista tai teoista, joiden takana on hyvä tarkoitusperä, esimerkiksi totuuden puhuminen, toisen ihmisen hyvän tavoittelu tai suuremman pahan välttäminen.

 

Avainlauseet: ”Minua loukkasi kun” ja ”Anteeksi, että loukkasin”

 

Kun loukkaannut:

– Pysähdy tunnistamaan, mikä loukkasi sinua.

– Mieti, oliko loukkaaminen tahallista vai johtuiko toisen käytös esimerkiksi väsymyksestä.

– Kerro toiselle, mistä loukkaannuit. Pyri keskusteluun ja asian selvittämiseen.

 

Kun loukkaat:

– Ota vastaan loukkaantuneen tunne. Älä vähättele vaan kuuntele.

– Pyydä anteeksi sitä, että loukkasit.

– Tunnista, mistä sinulle loukkaannuttiin, ja opettele sanoittamaan asia toisin tai toimimaan viisaammin. Lopeta loukkaaminen.

 

 

Lähde:

Aku Visala: Loukkaantumisen logiikka. Tulisiko loukkauksia oppia sietämään? Paimen Plus 6/2019.



Teema
51

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan