Kovaa ja korkealta Jumalan kunniaksi

Lasse Riutamaa ja Reijo Ikonen ovat esiintyneet paljon yhdessä. Joulukuussa on vuorossa Tenorissimon joulukonserttikiertue. Kuva: Enrico Seri Studio Sette
Lasse Riutamaa ja Reijo Ikonen ovat esiintyneet paljon yhdessä. Joulukuussa on vuorossa Tenorissimon joulukonserttikiertue. Kuva: Enrico Seri Studio Sette
Lasse Riutamaa ja Reijo Ikonen ovat työskennelleet klassisen musiikin ammattilaisina noin 30 vuoden ajan. Vuodesta 2009 lähtien he ovat laulaneet klassista kirkkomusiikkia Tenorissimo-nimisessä kokoonpanossa.

– Me molemmat olemme tenoreja, mutta äänenvärimme eroavat toisistaan. Lassen äänenväri on minun ääntäni tummempi ja vähän matalampi. Minulla taas on lyyrinen, kirkas ja korkea tenoriääni, Ikonen kuvailee.

– Yhdistämällä kaksi erilaista tenoria saadaan lopputulokseksi yksi hyvä tenori. Olemme laulaneet yhdessä seitsemän vuotta, joten yhteislaulumme alkaa sujua jo aika mukavasti, Riutamaa sanoo hymyillen.

Tenoreiden mukaan klassisessa musiikissa äänen pitää olla kauttaaltaan soivaa ja vapautunutta. Haasteena on olla tarpeeksi hyvässä kunnossa, jotta pystyy laulamaan kaikki korkeat äänet oikein.

– Minä arvostan kovasti klassista musiikkia. Tiedän, kuinka paljon se vaatii kouluttautumista ja työtä, jotta sitä pystyy esittämään vakuuttavasti, Riutamaa toteaa.

Harjoittelu pitää äänen kunnossa

Kun Tenorissimon konserttikiertue lähestyy, miehet valmistautuvat tahoillaan sitä varten. Lauluääni pysyy kunnossa ääniharjoitusten avulla.

– Laulajan äänihuulten pitää saada rasitusta, mutta liikaakaan ei saa harjoitella. Silloin ääni väsyy ja herkät äänihuulet voivat tulla kipeiksi. Se saattaa aiheuttaa jopa äänivaurioita, Ikonen taustoittaa.

Flunssakausi on erityisen haastavaa aikaa tenoreille, sillä sairastuminen on laulajalle katasrofi.

– Flunssan kourissa laulaminen on vaikeaa tai lähes mahdotonta. Jos konserttia ei voi peruuttaa, kortisonihoidolla saa itsensä hetkeksi laulukuntoon. Se voi kuitenkin vahingoittaa äänihuulia, Riutamaa selvittää.

Tenorissimon laulajat suhtautuvat esiintymisjännitykseen eri tavoin: Reijo Ikonen ei jännitä esiintymisiä, kun taas Lasse Riutamaa myöntää olevansa jännittäjätyyppiä.

– Vuosikymmenten kokemukseni tuo esiintymiseeni vakautta. Silti koen, että konsertti on aina haastava tilanne, jossa täytyy olla hyvin valmistautunut. Siihen liittyy minun kohdallani myös jonkinasteista jännittämistä, Riutamaa sanoo.

– Minusta on hienoa laulaa ihmisille, jotka ovat tulleet kuuntelemaan meitä. Se on kunnianosoitus. He ovat saattaneet tulla konserttiin kohtaamaan Jumalaa, joten meidän tulee laulujen kautta levittää evankeliumia. Se voi saada kuulijoissa aikaan muutoksen, Ikonen toteaa.

Vahvaa eläytymistä lauluihin

Molemmat tenorit elävät voimakkaasti laulujen sanoissa mukana. Heitä puhuttelevat erityisesti sellaiset tekstit, joiden sisällön he ovat kokeneet todeksi omassa elämässään.

– Lapsesta saakka minun kutsumuksenani on ollut olla hengellisen laulun tulkki. Haluan laulaa Jumalan kunniaksi, Lasse Riutamaa kiteyttää.

– Kun laulamme hengellisiä lauluja, Pyhä Henki pääsee vaikuttamaan meissä tahtomista ja tekemistä. Ne ovat ihanimpia hetkiä, kun huomaan konsertin aikana muuttuvani enemmän Jeesuksen kaltaiseksi. Silloin tulee turvallinen olo, Reijo Ikonen miettii.

Tenorissimon solisteilla on tapana puhua kappaleiden välissä ja luoda siten yhteyttä yleisöön. Tällaisten lyhyiden puheenvuorojen pitäminen on harvinaista klassisen musiikin konserteissa.

– Kerromme laulujen taustoista ja merkityksestä itsellemme. Joskus saatamme Lassen kanssa kilpailla pilke silmäkulmassa siitä, kumpi meistä laulaa korkeammalta. Olemme saaneet rennosta jutustelustamme hyvää palautetta, Ikonen sanoo.


Heli Markkunen


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja