Jordanian helluntaijohtaja: ”Pelkään, että sota tekee ihmisistä turtia”

Dikran Salbashian vieraili Suomessa kesäkuun puolivälissä Fidan ja Espoon helluntaiseurakunnan vieraana. Kuva: Lari Launonen
Dikran Salbashian vieraili Suomessa kesäkuun puolivälissä Fidan ja Espoon helluntaiseurakunnan vieraana. Kuva: Lari Launonen
Pyydän Dikran Salbashiania pitämään valokuvassa vakavan ilmeen.

– Olen aina vakava, hän vastaa ja pitää naaman peruslukemilla.

Oli vastaus sarkasmia tai ei, vakavuuteen miehellä on ollut etenkin viime vuosina hyvä syy. Hänen kotimaansa Jordania on sodan ja hädän ympäröimä. Syyria pohjoisessa, Irak idässä, palestiinalaisalueet ja Israel lännessä.


Hätä on tulvinut myös Jordanian rajojen sisälle. Siinä missä monet Persianlahden rikkaat öljyvaltiot ovat sulkeneet ovensa pakolaisilta, köyhässä Jordaniassa asuu noin 1,3 miljoonaa syyrialaispakolaista. Irakilaisia maassa on vähintään 131 000. Yhteensä vanhojen ja uusien pakolaisten ja heidän jälkeläistensä määrä Jordaniassa on 2,9 miljoonaa, joka on noin kolmasosa maan 9,5 miljoonasta asukkaasta.

Maahan saapuu joka päivä satoja ihmisiä lisää. Lukuja voidaan verrata Suomeen, jossa on vuoden 2015 alun jälkeen rekisteröity 35 600 uutta turvapaikanhakijaa.

– Jordaniassa suurin osa pakolaisista asuu muualla kuin pakolaisleirissä. Usein kaksi tai kolme perhettä asuu pienessä asunnossa köyhällä alueella ja on täysin riippuvaisia ulkopuolisesta avusta, Salbashian kuvailee.

Kerosiinia ja äidinmaidonkorviketta

Salbashian on Jordanian Assemblies of God -helluntailiikkeen johtaja. Liikkeen kaksitoista seurakuntaa ovat hallituksen hyväksymiä ja ne saavat toimia muslimienemmistöisessäm aassa suhteellisen vapaasti kristittyjen parissa.

Seurakunnat ovat ottaneet isoja askeleita pakolaisten auttamisessa.

– Me autamme pakolaisten rekisteröinnissä. Jaamme ruokapaketteja, joissa on muun muassa riisiä, teetä, öljyä, sokeria ja papuja, Salbashian kertoo.

– Joskus autamme lääkkeiden hankinnassa, harvoin leikkaukseen pääsemisessä. Talvella jaamme vilttejä ja kuponkeja, joilla saa kerosiinia lämmityslaitteisiin. Aliravituille vauvoille hankitaan äidinmaidonkorviketta. Suuret yhtiöt pitävät korvikkeen hinnan kalliina.

Salbashian kertoo viime aikoina kohtaamistaan ihmisistä. Naisesta, jonka mies ammuttiin rajalla hänen silmiensä edessä. Kolme taloa omistaneesta irakilaiskristitystä, joka pakeni äärijärjestö Isisiä pelkät vaatteet yllään. Iäkkäästä herrasmiehestä, jolle jordanialaisnuoret nauroivat tämän jonottaessa YK:n ruoanjakelupisteellä. Vauvasta, jonka kasvot olivat aliravitsemuksesta kapeat.

Salbashianin vaimo ja työpari Ani on kotoisin Syyriasta, jossa asuu edelleen tämän sukulaisia. Aiemmin pariskunta vieraili ja teki hengellistä työtä maassa joka kuukausi. Esimerkiksi Damaskokseen heidän kotikaupungistaan Ammanista on vain 200 kilometriä.

Nyt siellä vierailu on mahdotonta.

– Sydäntä särkee. Tämä ei tapahdu jossain maan äärissä, vaan omalla takapihallamme. Vaimoni ei aina pysty katsomaan uutisia. Jos kuulen iskuista Syyriassa, en kerro hänelle.

– Pelkään, että sota tekee ihmisistä turtia ja tunnottomia; että tästä tulee jotain tavanomaista.

Muslimille ei kannata antaa koko Raamattua

Monet jordanialaiset valittavat pakolaisten olevan taakka. Helluntaiseurakunnissa tulijoita kuitenkin puhutellaan kutsuvieraina.

– Saarnatessani rohkaisen vieraitamme ja puhun toivosta. Me myös rukoilemme heidän puolestaan.

Jeesus otetaan aiheeksi kahdenkeskisissä keskusteluissa.

– He ovat arkoja, pelkäävät toisiaan ja julkisesti kieltävät meidän uskomme, kuten hyvän muslimin kuuluu. Mutta kahden kesken he ovat avoimia.

Salbashian rukoilee aina Issan eli Jeesuksen nimeen. Vaikka arabikristityt käyttävät usein Jeesuksen nimen hepreankielestä tulevaa muotoa Yessu, Salbashian käyttää ennemmin kreikankielestä tulevaa muotoa Issa, jonka muslimit tunnistavat profeettansa nimenä.

Keskusteluita ei aloiteta islamin ja kristinuskon teologisista eroista, kuten kolminaisuudesta ja inkarnaatiosta.

– Me haluamme heidän kokevan ensin Jeesuksen voiman. Kun Jeesus paljastaa itsensä heille, he kyllä ottavat hänet vastaan.

– Toisaalta monet kysyvät heti aluksi, mitä tarkoittaa, että Jeesus on Jumalan poika, joten teologiaa on hankala välttää.

Salbashian kehottaa huolellisuuteen muslimien evankelioinnissa. Heille ei esimerkiksi kannata lahjoittaa aluksi koko Raamattua.

– Mooseksen kirjoihin eksyy helposti. Muslimien pitää aloittaa Jeesuksesta.

Käännöksen on myös hyvä olla kulttuurisesti sensitiivinen. Salbashian suosii Sharif-käännöstä, jonka saa ladattua esimerkiksi Youversion-raamattusovellukseen.

Evankeliumin kertomisen ohella ihmisarvon ja vieraanvaraisuuden osoittaminen ovat miehelle luovuttamattomia kristillisiä periaatteita. Jordaniassa monet pakolaiset ovat kertoneet, että seurakunnassa he kokevat olevansa arvostettuja.

– He tulevat usein alueilta, joissa pätee seuraava sääntö: jos et ole täysin samanlainen kuin minä, tapan sinut, mies kuvailee sodanaikaista ilmapiiriä.

Vihollisen rakastaminen vaatii Jumalan työn

Suuri osa Jordaniassa elävistä pakolaisista on Israelista aikoinaan paenneita palestiinalaisia tai heidän jälkeläisiään. Mitä jordanialaisuskovat ajattelevat läntisestä naapuristaan?

– Arabikristityt yleensä sanovat, että kristityt ovat Jumalan valittu kansa, mutta en itse välttämättä ajattele näin.

– Tämä keskustelu äityy usein poliittiseksi, enkä halua sitä. Politiikka jakaa ihmisiä. Meidän tulee rakastaa juutalaisia ja palestiinalaisia.

Salbashianin juuret ovat Armeniassa. Tätä taustaa hän käyttää hyväkseen myös julistaessaan rakkauden sanomaa eri puolelta Lähi-itää paenneille kuulijoilleen.

– Armenian kansanmurhassa turkkilaiset tappoivat esi-isiäni sata vuotta sitten. Olisi helppoa vihata turkkilaisia, mutta rakastan heitä. Vihollisen rakastaminen on vaikeaa. Se vaatii Jumalan työn.

Lähi-idän pakolaiskriisi on yhdistänyt Jordanian eri kirkkokuntia. Pääasiassa ortodokseista ja katolilaisista muodostuva maan kristitty väestö kattaa noin 3–6 prosenttia asukasluvusta. Evankelisia uskovia on noin kymmenen tuhatta, ja heistä 1 000–1 500 on helluntailaisia.

Vakavamielinen Salbashian löytää myös toivoa ympäriltään. Hän kertoo esimerkiksi edellä mainitun aliravitun vauvan kasvaneen terveeksi taaperoksi seurakunnan hankkiman äidinmaidonkorvikkeen avulla. Hän myös näyttää kuvia nuorista, joita on tullut uskoon seurakunnan tilaisuuksissa.

Mies näkee Jumalan käden Lähi-idän kriisin takana.

– Luulen, että Jumala katsoi Lähi-itää ja teki näin, Salbashian sanoo ja pyörittää etusormeaan ristiin rastiin pöydän päällä.

Suomalaisia uskovia hän kehottaa yksinkertaisesti rakastamaan lähimmäisiään.

– Anna, kun rohkaisen teitä. Ehkä joihinkin seurakuntiinne ei ole aikoihin liittynyt uusia uskovia. Nykyinen tilanne on mahdollisuus muuttaa se.


Lari Launonen


Kuka?

Dikran Salbashian
» Jordanian Assemblies of God -helluntaikirkon johtaja
» Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan edustaja World Assemblies of God Fellowship -verkoston
hallituksessa
» Sukutausta Armeniassa

Teema
51

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan