”Hyvässä laulussa on taivaan tuoksua ja mullan makua”

- Seurakunnissa tulisi virittää palavaksi myös kaikki musiikin lahjat, Risto Huvila innostaa.
- Seurakunnissa tulisi virittää palavaksi myös kaikki musiikin lahjat, Risto Huvila innostaa.
Lasse Heikkilällä, Hannu Huhtalalla, Pekka Simojoella ja Risto Huvilalla on lauluntekijöinä yhteinen kutsumus. Yhteistä miehille on ilo siitä, ettei musiikilla ole enää seurakuntarajoja. Yhteistä heille on myös se, että jokaisella on suunnitelmissa uusi laulukirja.

Aikamedian kustannuspäällikkö Outi Kättö kertoo, että uusia nuottikirjoja julkaistaan harkiten.

– Kustantaminen kannattaa silloin, kun käyttö ja tarve kohtaavat, Kättö sanoo.

– Digitalisaatio on tulossa myös nuottien kustantamiseen, ja sen haasteen edessä olemme. Luvaton kopiointi on onneksi vähentynyt, kun ihmiset ovat ymmärtäneet sen laittomaksi.

Helluntaiseurakuntien musiikkiyhdistys, HSM ry, julkaisee jonkin verran nuottikirjoja, viimeisimpänä syksyn kynnyksellä tullut Joy-lauluja -nuottikirja. Se oli käytössä myös musiikkiristeilyllä lokakuun lopulla.

Heikkilä kiertueelle Suomalaisella messulla

Lasse Heikkilä on tehnyt uransa aikana 13 laulukirjaa. Erityisen hyvin hänen tuotannostaan tunnetaan messut ja Jippii-laulut.

– Musiikin tekeminen on taiteellista työtä, ja tulos on kiinni luomisprosessista. Omaa ambitiota ei saa unohtaa, Heikkilä pohtii.

Hänen uusin nuottipainoksensa on Suomalaisen messun juhlajulkaisu, johon on lisätty lauluja ja neliäänisiä sovituksia.

– Nuorena tein lauluja säveltämisen innosta. Nyt mietin enemmän kohderyhmää, jolle niitä kirjoitan. Uutta Suomalaista messua oli hieno rakentaa ja säveltää. Sain kirjaa varten yli 900 tekstiä, joista oli hyvä valita, Heikkilä kertoo.

Nyt messu on valmis, ja sen myötä on ensi vuonna tulossa laaja kiertue.

– Meillä on juhlavuoteen liittyen 40 esitystä ympäri Suomea, ja esitämme messun yhdessä paikallisten kuorojen kanssa. Suunnitelmissa on myös kiertueet Japaniin ja Espanjaan.

Uusia nuottijulkaisuja tekeillä

Hannu Huhtala, joka tunnetaan Hilja Aaltosen teksteihin sävelletyistä lauluistaan, on tehnyt jo kolme nuottipainosta.

– Osa kutsumustani on laulujen tekeminen. Usein laulut syntyvät vaikeimman kautta, Huhtala sanoo.

– Itselleni rakas laulu on Anna sade, Jumala. Se kuvastaa Hilja Aaltosen koko kutsumusta. Sävelsin laulua monta viikkoa.

Nyt Huhtala on suunnittelemassa uutta nuottikirjaa, ja erityisesti hänen mielessään ovat sisäisen eheytymisen laulut.

Pekka Simojoki on tuottanut yhteensä 30 nuottikirjaa ja yli 700 laulua. Hänen laulukirjojaan on käännetty muun muassa eestin, ruotsin ja ranskan kielille. Simojoen lauluja laulavat nuoret ja vanhat. Ne sopivat kaikkien suuhun.

– Rakastan melodioita, ja lauluja kirjoittaessani pidän kiinni siitä, että pieni on kaunista, Simojoki kertoo.

– Omat tekstini ovat riimittelyä, ja koukku on siinä, että laulut ovat tarttuvia. Lauluissa pitää olla taivaan tuoksua ja mullan makua. Jokaisella sukupolvella on omat virtensä, ja aarteet niistä jäävät elämään.

Simojoki tekee paljon lauluja myös tietyille kohderyhmille, kuten lapsille, Exitille, Etcetera-kuorolle sekä ylistysryhmien käyttöön.

– Työtä helpottaa se, jos kohdeyleisö on tiedossa. Toki joskus putkahtaa lauluja ilman kohdettakin.

Ensi vuosi on Exit-yhtyeen 30-vuotisjuhlavuosi, ja tulossa oleva nuottipainos sisältää kaikki Exit-yhtyeen laulut. Kaksiosaisen laulukirjan ensimmäinen osa valmistuu ennen joulua ja kakkososa ensi vuoden aikana.

Kaikki talentit Jumalan käyttöön

Risto Huvilan mukaan on tärkeä rukoilla rohkeutta ottaa käyttöön Jumalan antamat talentit ja armolahjat. Itse hän kertoo pantanneensa niiden käyttöönottoa vuosikymmeniä.

– Myös seurakuntien johtajien pitäisi ymmärtää virittää palaviksi kaikki seurakuntalaisten lahjat, myös musiikin lahjat, Huvila rohkaisee.

Hän kertoo pohtineensa, tallaammeko liian helposti toisten auraamaa polkuja laulamalla vain käännösbiisejä.

– Uskon, että Jumala haluaa antaa lauluja suomalaisille suomeksi. Hyvätkään käännöslaulut eivät aina istu suomalaiseen sielunmaisemaan. Omaksi tehtäväkseni olen kokenut kirjoittaa harmonisia ja melodisia lauluja suomalaisille.

Risto Huvilan muusikkoura alkoi 15-vuotiaana Kyösti Rothin perustaman Helsingin Saalemseurakunnan nuorisokuoron ja -bändin pianistina.

– Roth opetti minulle maj- ja dim-soinnut ja käännökset. Bändissä soittivat silloin myös muun muassa Leo Kunnas, Timo Luoto ja Arto Antturi, Huvila muistelee.

– Äänitimme Prisma-studiossa 80-luvulla. Tein lauluja ja säestin monia artisteja. Ylioppilaskeväänäni Viktor Klimenko soitti ja pyysi minut mukaansa kolmen viikon kiertueelle Norjaan. Piti kuulemma lähteä saman tien. Se oli sopiva aukko ennen kirjoituksia, enkä edes reputtanut, Huvila naurahtaa.

Nyt mies kiertää Uusi laulu -kokoonpanonsa kanssa.

– Sain vuonna 2008 uuden sykkeen, ja uusia laulujakin alkoi tulla. Niitä on jo yli 120. Vuosi  sitten ilmestyivät Laulakaa uusi laulu -levy ja nuottijulkaisu.

Euroopan vierailumatkoilta Huvilan mieleen on jäänyt lauluhetki juutalaisessa palvelukodissa Budapestissa.

– Kodin asukkaista monet olivat kokeneet holokaustin. Tilanne vei sanattomaksi, mutta musiikilla oli siinäkin tilanteessa hoitava vaikutus.


Markku Sandberg






Musiikkiväen kokoontuminen suunnitteilla


Viime kesänä seurakuntien muusikoita kutsuttiin koolle sosiaalisen median välityksellä  Keuruun Juhannuskonferenssiin. Paikalle saapuikin parikymmentä muusikkoa eri seurakunnista ympäri maata.

– Tapaaminen oli epävirallinen mutta tarpeellinen. Varsinkin seurakuntien ylistyksenjohtajat kokevat olevansa todella yksin, kertoo kokoonkutsujana toiminut Helsingin Saalem-seurakunnan musiikkityönjohtaja Piritta Poutala.

– Koen, että musiikki seurakunnissamme on murroksessa, ja tällainen kokoontuminen on hyvää vertaistukea.

Juhannuksen kokoontumiseen osallistuivat myös Karen Hagqvist ja Jarkko Makkonen Helluntaiseurakuntien Musiikki ry:stä.

– Se oli hieno avaus yhteisille tapaamisille ja keskusteluille ylistyksenjohtajien kanssa, Hagqvist sanoo.

– Esittelimme Ylistys.net-portaalia ja kerroimme yhdistyksemme toiminnasta.

Hagqvistin ja Makkosen mukaan HSM ry:llä on mahdollisuus Hyry-yhteisön jäsenenä vaikuttaa valtakunnallisesti seurakunnissa tehtävään musiikkityöhön. He näkevät yhdistykseen liittymisen hyödyllisenä myös ylistyksenjohtajille.

Uudet musiikkityylit on saatettu kokea seurakunnissa uhkana. Nyt toiveena onkin, että HSM ry voisi tukea seurakuntia ja muusikoita nykyisessä musiikkimurroksessa.

Piritta Poutala kertoo, että ensi vuoden alussa on tarkoitus järjestää musiikkiväelle yhteinen kokoontuminen pääkaupunkiseudulla.


Lukijalta
51

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan