Eläke on uusi askel tekijästä tukijaksi

Heikki Lehtinen (oik.) sanoo olevan helpotus, että pitkän elämäntyön jälkeen voi antaa seurakunnan hoidon toiselle. Kuokkaan tarttuu seuraavaksi Suolahden oma poika Jani Utriainen (vas.). Kuva: Vesa Turunen
Heikki Lehtinen (oik.) sanoo olevan helpotus, että pitkän elämäntyön jälkeen voi antaa seurakunnan hoidon toiselle. Kuokkaan tarttuu seuraavaksi Suolahden oma poika Jani Utriainen (vas.). Kuva: Vesa Turunen
Heikki Lehtinen palveli Suolahden helluntaiseurakunnan pastorina jo 80-luvulla. Toiselle kierrokselle häntä pyydettiin vuonna 2007 ”vain hetkeksi”. Tutun, rakastetun ja lempeän paimenen pesti venähti kuitenkin eläkeikään saakka. Kahteen kertaan Lehtinen on ehtinyt palvella myös Äänekoskella ja siinä välillä muun muassa Huittisissa. Tämä mies on jopa kastettu tuplasti – ensimmäisellä kertaa ollessaan äitinsä kohdussa, toisella kertaa 13-vuotiaana Savonlinnan uimalaitoksella.

Helluntaivaikuttaja Selim Lehtisen pojan tie onkin ollut vaiheikas. Isän into tehdä Jumalan valtakunnan työtä vei perheen 60-luvun lopulla Ruotsiin Heikin ollessa 18-vuotias. Se oli herätyksen aikaa. Siirtosuomalaiset olivat avoimia evankeliumille ja ihmisiä tuli uskoon. Se ei voinut olla vaikuttamatta nuoreen poikaan. Vuonna 1973 hänet siunattiin evankelistaksi, muutaman vuoden kuluttua avautui ensimmäinen pastorin paikka Katrineholmiin.

– Aioin musiikkialalle, mutta Jumala aitasi sen. Hänen suunnitelmansa minua varten oli sittenkin julistus- ja lähetystyö, Lehtinen sanoo.

Soittotaitokaan ei silti jäänyt huomiotta. Lähistöllä alkoi kiiriä huhu, että Norrköpingiin on muuttanut iso perhe, jonka pojat osaavat soittaa ja laulaa. Sen voimin rinnalle löytyi Riitta, jonka kanssa ensimmäisillä treffeillä jaettiin lentolehtisiä yhdessä.

Muutamaa vuotta myöhemmin oltiinkin jo lähdössä lähetyskentille Papua-Uuteen-Guineaan. Ensimmäinen lähtö tapahtui vuonna 1977 Ruotsin siirtosuomalaisten lähettämänä. Toisella kertaa lähdettiin vuonna 1984 ensimmäisinä Suomesta Papua-Uuteen-Guineaan lähetettyinä Fidan (silloinen Suomen Vapaa Ulkolähetys) lähetystyöntekijöinä.

– En olisi selvinnyt elämässä ilman Riittaa. Hän on ollut aina valmis tulemaan ja menemään, vaikka muuttoja on ollut jatkuvasti, Heikki painottaa.

Raamattukoulu alkoi terassilta

Vuosista lähetystyössä muodostui monella tapaa merkityksellisiä. Bulolon raamattukoulu, joka edelleen on Fidan merkittävä raamattukouluhanke, alkoi Timoteus-kouluna Lehtisten kodin terassilla. Lisäksi Heikki kokosi kaksi Melanesian pidgininkielistä hengellistä opetuskirjasta. Yhtäkkiä ympäri maata alkoi tulla kirjeitse pyyntöjä saada näitä kirjoja.

– Isäni painoi meille ensimmäiset kirjat käsikäyttöisellä koneella Ruotsissa. Sen jälkeen Suolahden Herätysseuran kirjapainolla painettiin tuhansia kirjoja. Uskon, että vaikka itse olemme olleet jo kauan pois, kirjat ovat tehneet työtään. Painetulla sanalla on valtava merkitys, Lehtinen muistuttaa.

Lehtinen on kirjoittanut myös suomeksi. Vuonna 2000 hän julkaisi omakustanteena kirjansa Miten mielekäs elämä. Se käsittelee aiheita maailmankuvasta armoon ja uskon merkityksestä ihmisenä kasvamiseen.

– Haaveilen siitä, että eläkepäivilläni minulla olisi aikaa kirjoittaa edelleen.

Monta kertaa kuolemanvaarassa

Siunauksista huolimatta Jumalan valtakunnan työ ei aina ole helppoa ja yksinkertaista. Myös Lehtinen on saanut kokea vähän samaa kuin Paavali, joka kertoo olleensa monta kertaa kuolemanvaarassa (2. Kor. 11:23).

Hengenlähtö oli hätkähdyttävän lähellä jo pikkuvauvana pinnasängyssä. Kotipihassa tehtiin räjäytystöitä, kun savenmurikka lensi ikkunasta suoraan Heikkivauvan sänkyyn. Lähetyskentillä hän puolestaan sairastui trooppiseen punatautiin. Myös malaria on tullut tutuksi.

– Monenlaista sairautta ja koetusta on tullut pyytämättä perheeseemme aina näihin päivin saakka, mutta esirukoukset kantavat hetki kerrallaan, hän toteaa.

Sanoma autuaallisesta toivosta

Kuluneista vuosista seurakunnan ohjaksissa Lehtinen kiittää viisasta vanhimmistoa ja hyvää seurakuntaansa.

– Suolahdessa on aktiivista ja antautunutta väkeä, jonka kanssa on ollut hyvä tehdä yhdessä työtä. Pidän silti tärkeänä, että välillä mylly pysäytetään ja kaikki saavat levätä. Seurakunnassa ei saisi ajaa ketään loppuun.

Lehtisen sydämellä onkin ennen kaikkea vapaaehtoisten hyvinvointi. Siitä hän on aikoinaan tehnyt jopa proseminaarityön Joensuun yliopistoon.

– On parempi, että kymmenen tekee ja yksi katsoo kuin päinvastoin. Lisäksi tarvitaan armoja kristuskeskeistä opetusta, niin paikallisseurakunnissa kuin koko herätysliikkeenä, hän muistuttaa.

Nyt liikutaan lähellä Lehtisen lempiaihetta: rohkaisua ja lohdutusta.

– Nykyisessä maailmantilanteessa on entistä tärkeämpää julistaa seurakunnissa turvallista sanomaa autuaallisesta toivosta. Vaikka joka puolella riehuvat sodat ja konfliktit, meidän ei tule lamaantua. Tehtävämme on edelleen rakentaa uusia suunnitelmia ja rohkaista toisiamme luonnolliseen elämään, kerätä mustikoita tulevan talven varalle sekä pitää yllä hengellisesti tervettä ja raitista näköalaa loppuun saakka, lähetyskäskyn mukaan.

Onnistunut muutos

Lehtisen palveluvuosina Suolahden helluntaiseurakunnassa toteutettiin myös onnistunut järjestäytymismuutos Helluntaikirkkoon. Se on keventänyt työtaakkaa ja tuonut selkeyttä johtamiseen. Mutta mikä oli avain yksimieliseen ratkaisuun asiassa, joka niin monissa seurakunnissa jakaa mielipiteitä?

– Muutosvaiheessa edettiin hyvin hitaasti. Kaikesta keskusteltiin monta kertaa avoimesti ja asioita selvitettiin yhdessä. Yllättävää oli, että ensijoukossa vanhimmat seurakuntalaiset lähtivät innokkaimmin mukaan, Lehtinen iloitsee.

Arvonimenä eläkeläinen

Lähetyskenttiä, seurakuntia, kirjallista tuotantoa ja onnistumisia – kaikesta näkee, että Lehtisellä on ollut mielenkiintoisia vuosikymmeniä Jumalan valtakunnan työssä. Onko eläköityminen kaiken loppu vai uuden alku?

– Onhan se jonkinlainen pysähtyminen. Jollain tavalla olisin toivonut suurempaa hedelmää, ja mielessä kaihertaa ajatus, että tässäkö tämä nyt oli, mies myöntää.

– Jos kuitenkin on pyrkinyt tekemään kaikessa Jumalan tahdon, niin voiko enempää toivoa? Kutsumus ja halu palvella voimien ja tarpeen mukaan julistustyössä säilyvät edelleen. Tahdon tukea nuorempaa sukupolvea, mutta kyttääjäksi en ala, Heikki Lehtinen vakuuttaa nauraen niin, että hymykuopat syvenevät.


Anniina Jakonen


36/2016

UutisetKristityn koulutyöntekijän repertuaariin kuuluvat nyt myös täysin uskonnottomat tunnit.
PääkirjoitusUusi testamentti puhuu lapsen kaltaisuudesta kahdessa eri merkityksessä. Yhtäältä lapsen osoittama yksinkertainen luottamus on esimerkki sydämen asenteesta, jota Jumalakin lapsiltaan toivoo. Toisaalta...
Miten onSuomen Royal Rangers -työtä viritellään uuteen iskuun. Saksassa työ on kasvanut vuosia, mutta Suomessa on totuteltu hienoiseen hiipumiseen.

Suomen koordinaattori Milka Myllynen, miksi 18 000:n...
UutisetMertiörannan keskuksessa järjestettiin 20.–21. elokuuta Torreviejan Kotikirkon eli suomalaisen helluntaiseurakunnan järjestämä kokoontuminen.

– Olemme kokeneet hyväksi järjestää tapaamisen Suom...
UutisetLuterilaisen kirkon piispainkokous antoi viime viikolla selonteon, jossa se kuvasi vallitsevan tilanteen kirkon kannalta, kun uusi, sukupuolineutraali avioliittolaki astuu voimaan. Yksimielisen selont...
UutisetVapaakirkon uudet toimitilat ovat avanneet uusia näkymiä erityisesti Suomen teologiselle opistolle.
UutisetHelluntaiseurakunnan 80-vuotisen lähetystyön juhlaan on saatu uutta tietoa ensimmäisestä lähetistä.
UutisetKaksikymmentä evankelistapolun käynyttä henkilöä eri puolelta Suomea kokoontui elokuun lopulla Larsmon lähetyskotiin.

Perjantaina he suuntasivat kohtaamaan ihmisiä Pietarsaaren keskustaan ja la...
UutisetHUS:N keräämän palautteen mukaan sairaalapapin läsnäolon koetaan tuovan turvaa ja rauhaa potilaille, omaisille ja henkilökunnalle.

Erityisesti palovammapotilaiden kohdalla papin läsnäolo koetti...
UutisetVuorovaikutus auttaa aina, dialogin valmisteluihin osallistunut Kaisamari Hintikka sanoo.
UutisetKorson helluntaiseurakunnan nuorten H4H-syyskausi avattiin juhlavasti toissa lauantaina. Mukana Take the step -illassa oli Bros&Sis-yhtye.

– Illan tavoite oli innostaa jokaista ottamaan roh...
UutisetSuomen Lähetysseuran vuotuinen Tasaus-kampanja puhuu tänä syksynä maattomuudesta. Kehitysmaissa maattomuus aiheuttaa köyhyyttä, nälkää, pakolaisuutta ja turvattomuutta. Suuri osa kehitysmaiden ihmisis...
UutisetAvainmedian ja Fidan edustajat kävivät tutustumassa tilanteeseen Moskovassa.
UutisetKahdella kolmesta britannialaisesta kristitystä on henkilökohtainen kokemus yliluonnollisen olemassaolosta, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.

Haastateltujen kokemukset vaihtelivat rukouksen tai...
UutisetMarokossa puhuttavalla arabian murteella tehty kristillinen ohjelmasarja on saanut odottamattoman huomion.

Avainmedian Al Hayat -kanavan tuottaman ohjelmasarjan ensimmäinen jakso ladattiin Yout...
MielipideRistin Voitossa on ollut kirjoituksia, joissa on pohdittu, miksi helluntailiike polkee eräällä tavalla paikallaan ja miksi sen kasvu on pysähtynyt.

Voisimme ehkä oppia luonnosta, mitkä tekijät...
MielipideYlistyksessä ei ole ”mitään uutta auringon alla”, vaan se on kokemuksellisen helluntailaisuuden ydintä. Samat sisaret ja veljet, jotka vierastavat nykyisiä tyyliltään moderneja ylistyslauluja, yhtyvät...
MielipideSimon J. Kok kommentoi kirjoitustamme avoimesta keskustelukulttuurista (RV 34), mistä kiitos hänelle. Keskustelua on hyvä käydä, koska vain siten erilaiset mielipiteet saadaan esiin ja niitä voidaan a...
MielipideHaluaisin puuttua arkaan asiaan, jolle toivoisin tulevaisuudessa tehtävän jotain konkreettista.

Niin sanotuissa hyvissäkin raamatunkäännöksissä toistuu sama käännösvirhe, jota sanoisin tahallis...
MielipideRistin Voiton mielipidepalstalla (RV 31) toimituspäällikkö Anssi Tiittanen tulkitsee ja tekee vääriä johtopäätöksiä Helluntaiseurakuntien Musiikki ry:n julkaisemasta kannanotosta.

HSM ry:n kann...
MielipideKiitos Aino-Maija Riutamaa de Mata hyvästä kirjoituksestasi (RV 34). Yhdyn mielipiteeseesi.

On järkyttävää ajatella, että (ylipainoiset) uskovat elävät itsekkäästi pullaa, karkkia, lihaa ja mät...
KolumniJo vuosien ajan on keskusteltu paljon siitä, mikseivät seurakuntamme kasva. Missä on herätys? On ollut monenlaisia seminaareja, keskustelufoorumeita, rukouskokouksia ja erilaisia yrityksiä etsiä ratka...
MuutLuomiskertomuksen mukaan työn tekemisellä on itseisarvo. Kaupan kassa ja bussikuski voivat toteuttaa Jumalan tarkoitusta yhtä lailla kuin pastori tai rofessori.
PakinaRaamattu puhuu asenteesta yllättävän paljon. Ei suoranaisesti sillä nimellä, mutta selvästi siihen viitaten. Pelkästään Hengen hedelmästä ja lihan teoista kertovassa osuudessa voidaan sanoa, että asen...
MuutSana-albumi kokoaa Iso Kirja -opiston vuodesta 1997 asti tuottamien musiikkiryhmien, bändien ja kuorojen parhaimmiston. Opistoon on aina tullut taitavia muusikoita, ja kuten levy osoittaa, ei musiikin...
MuutOn aina mukava kuulla uusia lauluja, ja tällä kertaa niitä on koko levyllinen. Monen artistin säestäjänä ja monipuolisena muusikkona tunnettu Risto Huvila on säveltänyt, sanoittanut ja sovittanut laul...
UutisetEuroopan Helluntaiyhteisön lähetysjaoston PEM:n ja espanjalaisen DEMADE-järjestön yhteinen lähetyskurssi kokosi elokuussa 29 opiskelijaa yhdeksästä maasta Etelä-Espanjan Fuengirolaan. Kaksi...
MuutPastori Heikki Lehtiselle seurakunta on ollut “siunattu kahle” lapsesta asti. Nyt eläke alkaa, mutta kutsumus jää.
MuutMitä tarkoittaa Hengen hedelmä, ja miten se ilmenee arjessa?
MuutVastaa kysymyksiin ja ota selvää, onko korisi täynnä Hengen hedelmiä vai odotatko vielä raakileiden kypsymistä.

1. Lehtimyyjä kauppaa tuotteita, joita et halua ostaa. Miten käyttäydyt?
A) Jo...
PikavisiittiMatias Villberg on kohta 25-vuotias radiotoimittaja. Tällä hetkellä hän pitää ”raamattubreikkiä” Ison Kirjan Follow-opetuslapseuskoulussa tyttöystävänsä kanssa ja on jo ehtinyt heittää opiston frisbee...
MuutKotimaa-lehti (34/16) herättelee keskustelua uskoontulosta. Marjaana Kanerva kertoo kasvaneensa uskoon.

– Usein ajatellaan, että uskoontulo tarkoittaa kääntymystä, jolla on oma dynamiikkansa, k...
MuutSatavuotias itsenäinen Suomi saa lasten hengellisen laulukiertueen.
MuutEero Marttisen kertomus valaa uskoa Kaikkivaltiaaseen ja hänen lupauksiinsa.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan