Bisnestiimi toimii lähetystyön tukijoukkona

- Yrittäjät tarvitsevat vaikeissa vaiheissaan myös hengellistä tukea. Bisnestiimi on ollut minulle tärkeä tukiverkosto, jossa olen voinut jakaa yrittäjyyden iloja ja suruja, Fidan Bisnestiimin koordinaattori Hannu Suni sanoo. Kuva: Pirjo Nyman / Viitasaaren seutu
- Yrittäjät tarvitsevat vaikeissa vaiheissaan myös hengellistä tukea. Bisnestiimi on ollut minulle tärkeä tukiverkosto, jossa olen voinut jakaa yrittäjyyden iloja ja suruja, Fidan Bisnestiimin koordinaattori Hannu Suni sanoo. Kuva: Pirjo Nyman / Viitasaaren seutu
Viitasaarelainen Hannu Suni on toiminut yrityselämässä jo parinkymmenen vuoden ajan. Noin kymmenen vuotta sitten hän liittyi Marja-vaimonsa kanssa Fidan Bisnestiimiin.

– Ajattelimme, että voisimme tehdä elämällämme jotakin muutakin kuin vain työtä itsemme eteen.

Bisnestiimistä löytyi sellainen vertaisjoukko, joka tuntui pariskunnasta hyvältä sekä yrittäjän arjen ymmärryksen että yhteisön antaman hengellisen tuen ja työn tavoitteiden osalta.

Muutama vuosi sitten Sunia pyydettiin mukaan Bisnestiimin johtoryhmään, ja vuonna 2014 hänestä tuli Bisnestiimin koordinaattori Arto Sädeahon jättäytyessä tehtävästä pois.

Koordinaattorin tehtävänä on pitää yhteyttä Bisnestiimin jäseniin sekä eri kohdemaissa oleviin kontaktihenkilöihin, organisoida vuosittain seminaareja yrittäjille, järjestellä yrittäjien kansainvälisiä seminaareja ja tapaamisia sekä valmistella johtotiimin palavereita.

– Siis lyhyesti sanottuna ”mission impossible” yhdelle miehelle ja yrittäjälle oman toimen ohella tehtäväksi, mutta onneksi minulla on hyvä tiimi apuna, Suni kiittelee.

Eri maiden kristittyjen yrittäjien rohkaisemista

Bisnestiimi on yksi Fida Internationalin toimintamuodoista, vuonna 1998 perustettu kristittyjen yrittäjien verkosto.

– Idea Fidan Bisnestiimin perustamiseen lähti Arto Sädeaholta, joka on toiminut vaimonsa Orvokin kanssa sekä lähetystyöntekijänä että yrittäjänä. Sädeahon näkynä oli pyrkiä rohkaisemaan yrittäjiä eri maissa niin, että nämä osaamisensa ja resurssiensa kautta pystyvät edistämään Jumalan valtakunnan vaikutusta alueillaan, Hannu Suni kertoo.

Bisnestiimin ydintehtävä on evankeliumin julistustyön tukeminen maissa, joissa on mahdollisuus kouluttaa kansallisia työntekijöitä. Tiimi tukee kansallisia pioneerievankelistoja heidän lähtiessään uusiin kohteisiin useimmiten vielä saavuttamattomien kansanryhmien pariin.

– Laskimme kerran, että Bisnestiimin tuen kautta syntyneiden seurakuntien jäsenmäärä Indonesiassa on enemmän kuin Suomen helluntaiseurakunnissa on jäseniä. Suuret luvut eivät kuitenkaan ole tavoite, vaan yhden ihmisen pelastuminen. Sitä kautta pelastuu usein koko perhekunta.

Liiketoiminta lähetystyönä

Yksi väylä toteuttaa hengellistä kutsumusta on niin sanottu liiketoiminta lähetystyönä eli BAM-yrittäjyys, Business as Mission. Lyhyesti kuvattuna BAM merkitsee yritystoiminnan perustamista sellaisiin maihin, joita perinteisin lähetystyön keinoin ei voida saavuttaa.

– Olemme Bisnestiimissä rohkaisseet yrittäjyydestä kiinnostuneita sekä lähetyskutsua kantavia nuoria valmistautumaan BAM-yrittäjyyteen, Hannu Suni toteaa.

Hänen mukaansa BAM-yrittäjyyteen tarvitaan vahvan kutsun ohella ammatillista osaamista myös yrittäjyyden alalta.

– BAM-konsepti on esillä tulevan vuoden helmikuussa Iso Kirja -opistolla järjestettävässä Bisnestiimin seminaarissa.

Bisnestiimiin kuuluu nykyisin yli 300 jäsentä, joiden sydämessä sykkii halu antaa osaamistaan lähetystyön hyväksi.

– Bisnestiimin lähetysmatkat ja yrittäjätapahtumat rikastuttavat yrittäjiä sekä ammatillisesti että hengellisesti.

Bisnestiimiin voi liittyä yrittäjä puolisoineen, yrityksessä johto- tai myyntitehtävissä toimiva henkilö tai vaikkapa yrityselämää konsultoiva tai kouluttava henkilö.

– Jäsenmaksua ei ole, mutta tietysti toivomme, että jäsen on jollain tukimuodolla mukana avustustyössä.

Muualla Euroopassa vastaava helluntailiikkeen lähetysjärjestöön sitoutuvaa yrittäjäverkostoa ei tiettävästi ole, mutta kiinnostusta malliin on ollut.

Menestystä ja alamäkeä yrityselämässä

Sunin tie yrittäjäksi alkoi vuonna 1997, kun hän sai kutsun metsäpäälliköksi puuteollisuusyritys Oy KohiWood Ltd:iin sen osaomistajalta Aki Hintsalta, joka toimi tuolloin lähetyslääkärinä Etiopiassa.

Yritysmaailmassa Suni on kokenut sekä menestystä että alamäkeä. Samalla kun mies tuli osakkaaksi Kohiwoodiin, hän perusti entisen työkaverinsa kanssa Keski-Suomen Metsä-Kymppi -nimisen yhtiön puunhankintaan Kohiwoodille ja usealle muulle päämiehelle. Metsä-Kymppi kasvoi vuosien varrella mukavasti, ja vuonna 2008 Suni myi osuutensa nuoremmille yrittäjille.

Samana vuonna Kohiwoodissa koittivat tiukat ajat rahoitusmaailman kriisin seurauksena.

– Vastasin tuolloin varatoimitusjohtajana taloushallinnosta, ja todellisuus iski rajuna vastaan. Usean asiakkaamme taloudellisten vaikeuksien vuoksi kaksi kolmasosaa myynnistämme katosi käytännössä yhdessä yössä.

Suni vietti parina vuonna tunteja työpäivienkin aikana neuvotteluhuoneessa rukoillen viisautta ja ymmärrystä, miten toimia vaikeassa tilanteessa. Hän pyysi Jumalalta, että yritys selviäisi ahdingosta ennen kaikkea työntekijöiden työpaikkojen vuoksi.

– Pienellä paikkakunnalla Soinissa yrityksemme on suurin työnantaja.

Pahimmassa vaiheessa miehen keho reagoi ja hän sai merkillistä ihottumaa, jota ei ollut aiemmin eikä ole noiden aikojen jälkeen ilmennyt.

Se, mitä sitten tapahtui, on Sunin mukaan Jumalan ihmettä. Vuonna 2011 firma pääsi yrityssaneeraukseen ja koki mittavia toiminnallisia saneerauksia. Samalla uusia kauppakanavia alkoi aueta yksi toisensa jälkeen.

– Saimme yrityksen talouden jaloilleen. Liikevaihtomme on kasvanut 2,5-kertaiseksi, ja olemme voineet maksaa velkojamme selvästi suunniteltua enemmän, Suni kertoo.

Nykyisin Kohi-Group-konsernin toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toimiva
mies on luvannut vielä jossakin vaiheessa kirjoittaa näistä rankoista vaiheista muistelmat rohkaisuksi muille yrittäjille.

Takana kotiseurakunnan tuki

Sunin mukaan yrittäjällä on hyvä olla vertaistukiverkosto ympärillään.

– Bisnestiimi on seurakunnan ohella ollut minulle yhteisö, jossa olen voinut jakaa myös sisintäni ja etsiä johdatusta elämän tuomiin haasteisiin yhdessä toisten kanssa.

Suni on huomannut, että vielä nykyäänkin seurakunnissa ilmenee sellaista ajatusta, että yrittäjät ovat aina jollakin tavalla epärehellisiä.

– Varsinkin silloin, kun yrittäjä epäonnistuu ja pahimmassa tapauksessa menettää omaisuutensa, häntä saatetaan kohdella vähän niin kuin spitaalista.

– Kotiseurakunnassani olen kuitenkin saanut aina rohkaisua ja kokenut arvostusta silloinkin, kun on ollut tiukkoja paikkoja, Suni kiittelee.

Hänen mukaansa yrityselämä ja bisnesmaailma ovat sen verran haasteellisia, että kristityn yrittäjän tulisi varjella omaa uskonelämäänsä ehkäpä tavallistakin tarkemmin.

– Raha, varallisuus ja valta ovat asioita, jotka vievät äärimmäisen helposti ihmisen mukanaan, kun niitä saa ja huomaa, mitä niillä voi saada aikaan.

– On merkillistä, että alamäkijaksojen aikana on niin helppo kääntyä Jumalan puoleen, mutta silloin kun menestyy, lankeaa helposti ajattelemaan, kuinka taitavasti itse onnistuikaan, ja unohtaa Jumalan avun sekä kiitoksen siitä.

Usko ja luottamus Jumalaan eivät automaattisesti tuo mukanaan menestystä yrityselämässä.

– Aivan samoin kuin muussakin elämässä, myös yrittäjänä on pyrittävä tekemään asiat mahdollisimman hyvin, laitettava luottamus Jumalan johdatukseen sekä oltava onnistuessaan nöyrä ja epäonnistuessaan armollinen itselleen.

– Arto Sädeahoa mukaillen yrittäminen on elämäntehtäväni mutta ei sen tarkoitus. Ehkäpä tämä Bisnestiimissä mukana oleminen on minulla sitten osa sen elämän perimmäisen tarkoituksen toteuttamista, Suni pohtii.

www.bisnestiimi.fi


Marika Anttila


Kuka

Hannu Suni
» työskentelee toimitusjohtajana ja yrittäjänä Kohi-Group
Oy:ssä, joka on puutuotealan emoyritys Soinissa, Etelä-Pohjanmaalla
» koulutukseltaan metsätalousinsinööri, iMBA
» Fidan Bisnestiimin koordinaattori vuodesta 2014
» kuuluu Viitasaaren helluntaiseurakuntaan ja sen vanhimmistoon
» naimisissa, neljä lasta ja kuusi lastenlasta
» harrastaa liikuntaa metsissä, moottoripyöräilyä Gospel Ridersissa
ja politiikkaa Kristillisdemokraateissa

Lukijalta
40/201

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan