Bisnestiimi toimii lähetystyön tukijoukkona

- Yrittäjät tarvitsevat vaikeissa vaiheissaan myös hengellistä tukea. Bisnestiimi on ollut minulle tärkeä tukiverkosto, jossa olen voinut jakaa yrittäjyyden iloja ja suruja, Fidan Bisnestiimin koordinaattori Hannu Suni sanoo. Kuva: Pirjo Nyman / Viitasaaren seutu
- Yrittäjät tarvitsevat vaikeissa vaiheissaan myös hengellistä tukea. Bisnestiimi on ollut minulle tärkeä tukiverkosto, jossa olen voinut jakaa yrittäjyyden iloja ja suruja, Fidan Bisnestiimin koordinaattori Hannu Suni sanoo. Kuva: Pirjo Nyman / Viitasaaren seutu
Viitasaarelainen Hannu Suni on toiminut yrityselämässä jo parinkymmenen vuoden ajan. Noin kymmenen vuotta sitten hän liittyi Marja-vaimonsa kanssa Fidan Bisnestiimiin.

– Ajattelimme, että voisimme tehdä elämällämme jotakin muutakin kuin vain työtä itsemme eteen.

Bisnestiimistä löytyi sellainen vertaisjoukko, joka tuntui pariskunnasta hyvältä sekä yrittäjän arjen ymmärryksen että yhteisön antaman hengellisen tuen ja työn tavoitteiden osalta.

Muutama vuosi sitten Sunia pyydettiin mukaan Bisnestiimin johtoryhmään, ja vuonna 2014 hänestä tuli Bisnestiimin koordinaattori Arto Sädeahon jättäytyessä tehtävästä pois.

Koordinaattorin tehtävänä on pitää yhteyttä Bisnestiimin jäseniin sekä eri kohdemaissa oleviin kontaktihenkilöihin, organisoida vuosittain seminaareja yrittäjille, järjestellä yrittäjien kansainvälisiä seminaareja ja tapaamisia sekä valmistella johtotiimin palavereita.

– Siis lyhyesti sanottuna ”mission impossible” yhdelle miehelle ja yrittäjälle oman toimen ohella tehtäväksi, mutta onneksi minulla on hyvä tiimi apuna, Suni kiittelee.

Eri maiden kristittyjen yrittäjien rohkaisemista

Bisnestiimi on yksi Fida Internationalin toimintamuodoista, vuonna 1998 perustettu kristittyjen yrittäjien verkosto.

– Idea Fidan Bisnestiimin perustamiseen lähti Arto Sädeaholta, joka on toiminut vaimonsa Orvokin kanssa sekä lähetystyöntekijänä että yrittäjänä. Sädeahon näkynä oli pyrkiä rohkaisemaan yrittäjiä eri maissa niin, että nämä osaamisensa ja resurssiensa kautta pystyvät edistämään Jumalan valtakunnan vaikutusta alueillaan, Hannu Suni kertoo.

Bisnestiimin ydintehtävä on evankeliumin julistustyön tukeminen maissa, joissa on mahdollisuus kouluttaa kansallisia työntekijöitä. Tiimi tukee kansallisia pioneerievankelistoja heidän lähtiessään uusiin kohteisiin useimmiten vielä saavuttamattomien kansanryhmien pariin.

– Laskimme kerran, että Bisnestiimin tuen kautta syntyneiden seurakuntien jäsenmäärä Indonesiassa on enemmän kuin Suomen helluntaiseurakunnissa on jäseniä. Suuret luvut eivät kuitenkaan ole tavoite, vaan yhden ihmisen pelastuminen. Sitä kautta pelastuu usein koko perhekunta.

Liiketoiminta lähetystyönä

Yksi väylä toteuttaa hengellistä kutsumusta on niin sanottu liiketoiminta lähetystyönä eli BAM-yrittäjyys, Business as Mission. Lyhyesti kuvattuna BAM merkitsee yritystoiminnan perustamista sellaisiin maihin, joita perinteisin lähetystyön keinoin ei voida saavuttaa.

– Olemme Bisnestiimissä rohkaisseet yrittäjyydestä kiinnostuneita sekä lähetyskutsua kantavia nuoria valmistautumaan BAM-yrittäjyyteen, Hannu Suni toteaa.

Hänen mukaansa BAM-yrittäjyyteen tarvitaan vahvan kutsun ohella ammatillista osaamista myös yrittäjyyden alalta.

– BAM-konsepti on esillä tulevan vuoden helmikuussa Iso Kirja -opistolla järjestettävässä Bisnestiimin seminaarissa.

Bisnestiimiin kuuluu nykyisin yli 300 jäsentä, joiden sydämessä sykkii halu antaa osaamistaan lähetystyön hyväksi.

– Bisnestiimin lähetysmatkat ja yrittäjätapahtumat rikastuttavat yrittäjiä sekä ammatillisesti että hengellisesti.

Bisnestiimiin voi liittyä yrittäjä puolisoineen, yrityksessä johto- tai myyntitehtävissä toimiva henkilö tai vaikkapa yrityselämää konsultoiva tai kouluttava henkilö.

– Jäsenmaksua ei ole, mutta tietysti toivomme, että jäsen on jollain tukimuodolla mukana avustustyössä.

Muualla Euroopassa vastaava helluntailiikkeen lähetysjärjestöön sitoutuvaa yrittäjäverkostoa ei tiettävästi ole, mutta kiinnostusta malliin on ollut.

Menestystä ja alamäkeä yrityselämässä

Sunin tie yrittäjäksi alkoi vuonna 1997, kun hän sai kutsun metsäpäälliköksi puuteollisuusyritys Oy KohiWood Ltd:iin sen osaomistajalta Aki Hintsalta, joka toimi tuolloin lähetyslääkärinä Etiopiassa.

Yritysmaailmassa Suni on kokenut sekä menestystä että alamäkeä. Samalla kun mies tuli osakkaaksi Kohiwoodiin, hän perusti entisen työkaverinsa kanssa Keski-Suomen Metsä-Kymppi -nimisen yhtiön puunhankintaan Kohiwoodille ja usealle muulle päämiehelle. Metsä-Kymppi kasvoi vuosien varrella mukavasti, ja vuonna 2008 Suni myi osuutensa nuoremmille yrittäjille.

Samana vuonna Kohiwoodissa koittivat tiukat ajat rahoitusmaailman kriisin seurauksena.

– Vastasin tuolloin varatoimitusjohtajana taloushallinnosta, ja todellisuus iski rajuna vastaan. Usean asiakkaamme taloudellisten vaikeuksien vuoksi kaksi kolmasosaa myynnistämme katosi käytännössä yhdessä yössä.

Suni vietti parina vuonna tunteja työpäivienkin aikana neuvotteluhuoneessa rukoillen viisautta ja ymmärrystä, miten toimia vaikeassa tilanteessa. Hän pyysi Jumalalta, että yritys selviäisi ahdingosta ennen kaikkea työntekijöiden työpaikkojen vuoksi.

– Pienellä paikkakunnalla Soinissa yrityksemme on suurin työnantaja.

Pahimmassa vaiheessa miehen keho reagoi ja hän sai merkillistä ihottumaa, jota ei ollut aiemmin eikä ole noiden aikojen jälkeen ilmennyt.

Se, mitä sitten tapahtui, on Sunin mukaan Jumalan ihmettä. Vuonna 2011 firma pääsi yrityssaneeraukseen ja koki mittavia toiminnallisia saneerauksia. Samalla uusia kauppakanavia alkoi aueta yksi toisensa jälkeen.

– Saimme yrityksen talouden jaloilleen. Liikevaihtomme on kasvanut 2,5-kertaiseksi, ja olemme voineet maksaa velkojamme selvästi suunniteltua enemmän, Suni kertoo.

Nykyisin Kohi-Group-konsernin toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toimiva
mies on luvannut vielä jossakin vaiheessa kirjoittaa näistä rankoista vaiheista muistelmat rohkaisuksi muille yrittäjille.

Takana kotiseurakunnan tuki

Sunin mukaan yrittäjällä on hyvä olla vertaistukiverkosto ympärillään.

– Bisnestiimi on seurakunnan ohella ollut minulle yhteisö, jossa olen voinut jakaa myös sisintäni ja etsiä johdatusta elämän tuomiin haasteisiin yhdessä toisten kanssa.

Suni on huomannut, että vielä nykyäänkin seurakunnissa ilmenee sellaista ajatusta, että yrittäjät ovat aina jollakin tavalla epärehellisiä.

– Varsinkin silloin, kun yrittäjä epäonnistuu ja pahimmassa tapauksessa menettää omaisuutensa, häntä saatetaan kohdella vähän niin kuin spitaalista.

– Kotiseurakunnassani olen kuitenkin saanut aina rohkaisua ja kokenut arvostusta silloinkin, kun on ollut tiukkoja paikkoja, Suni kiittelee.

Hänen mukaansa yrityselämä ja bisnesmaailma ovat sen verran haasteellisia, että kristityn yrittäjän tulisi varjella omaa uskonelämäänsä ehkäpä tavallistakin tarkemmin.

– Raha, varallisuus ja valta ovat asioita, jotka vievät äärimmäisen helposti ihmisen mukanaan, kun niitä saa ja huomaa, mitä niillä voi saada aikaan.

– On merkillistä, että alamäkijaksojen aikana on niin helppo kääntyä Jumalan puoleen, mutta silloin kun menestyy, lankeaa helposti ajattelemaan, kuinka taitavasti itse onnistuikaan, ja unohtaa Jumalan avun sekä kiitoksen siitä.

Usko ja luottamus Jumalaan eivät automaattisesti tuo mukanaan menestystä yrityselämässä.

– Aivan samoin kuin muussakin elämässä, myös yrittäjänä on pyrittävä tekemään asiat mahdollisimman hyvin, laitettava luottamus Jumalan johdatukseen sekä oltava onnistuessaan nöyrä ja epäonnistuessaan armollinen itselleen.

– Arto Sädeahoa mukaillen yrittäminen on elämäntehtäväni mutta ei sen tarkoitus. Ehkäpä tämä Bisnestiimissä mukana oleminen on minulla sitten osa sen elämän perimmäisen tarkoituksen toteuttamista, Suni pohtii.

www.bisnestiimi.fi


Marika Anttila


Kuka

Hannu Suni
» työskentelee toimitusjohtajana ja yrittäjänä Kohi-Group
Oy:ssä, joka on puutuotealan emoyritys Soinissa, Etelä-Pohjanmaalla
» koulutukseltaan metsätalousinsinööri, iMBA
» Fidan Bisnestiimin koordinaattori vuodesta 2014
» kuuluu Viitasaaren helluntaiseurakuntaan ja sen vanhimmistoon
» naimisissa, neljä lasta ja kuusi lastenlasta
» harrastaa liikuntaa metsissä, moottoripyöräilyä Gospel Ridersissa
ja politiikkaa Kristillisdemokraateissa


40/201

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja