Arvio: Mentorointipaketti naisen näkökulmasta – "Kirja ei tuputa, myös miesten olisi hyvä lukea"

Sirkka Jortikka: Vähitellen selkenevää. Nainen vastuunkantajana ja johtajana seurakuntaympäristössä. Päivä 2023. Sid. 272 s. 

 

Vuosia Turun vapaakirkossa pastorina toimineen Sirkka Jortikan uunituore teos on monipuolinen paketti, jossa käsitellään kutsumusta, johtajuutta sekä naisena olemisen ja työskentelemisen iloja ja kipuja juuri seurakuntakontekstissa. 

Teos on lähes kymmenen vuoden kypsyttelyn ja työstämisen tulos. Inspiraatio kirjan nimeen on saatu kirjoittajan omista kokemuksista: Jortikan omaan kutsumukseen liittyvät ajatukset ovat kirkastuneet vähitellen. Jortikka toimii nykyään seurakuntatyöntekijöiden työnohjaajana ja Suomen teologisen opiston pastoriopiskelijoiden mentorina.

 

 

      Kirjoittaja ansaitsee erityiskiitoksen oman tarinansa ja kasvunsa avaamisesta.

 

Kirjan alkuluvussa pohditaan naisen identiteettiä ja roolia Raamatun valossa – sitä, miten naisia on historian varrella seurakuntakentässä kohdeltu ja miten kaukana langenneen maailman ihmiset ovat omina aikoinaan eläneet luomiskertomuksen ideaaleista. 

Vaikka teoksen alussa herätellään keskustelua raamatuntulkinnasta ja annetaan työkaluja naiskohtien tutkimiseen, kirja ei ole raamatunselitysteos. Se on pikemminkin laaja mentorointipaketti, joka tarjoaa vertaistukea muun muassa kutsumukseen, kasvuun, itsetuntemukseen, kuuliaisuuteen, johtajuuteen, perhe-elämän ja työn yhdistämiseen sekä työpaikalla toimimiseen liittyen – ja kaikki tämä käsittely tapahtuu naisen näkökulmasta. Jortikka siis nostaa rehellisesti ja lempeästi esille sellaisia teemoja ja myös suuria kipuja, jotka ovat relevantteja nimenomaan naisille. 

Kirjan sisältö on realistista, ja vaikka se kannustaa menemään unelmia kohti ja olemaan rohkea, se muistuttaa, että kutsumuselämä sisältää kasvua ja uhrauksia. Kun ottaa huomioon kirjan pituuden, teos on tässä muodossa erittäin kattava sisällöltään. Olisin silti toivonut syvällisempää ja laajempaa sinkkunaisten näkökulmaa sekä nuorten naisten ikään liittyvän kipuilun käsittelyä. Tällaisenaan ne jäävät teoksessa ohuiksi. 

Kirja on sävyltään kunnioittava, eikä se tuputa. Sen sanoma on selvä ja tervehenkinen: itse kutsuja on kaikkein tärkein, ja jokaisen tulisi oppia Raamatusta, kuka kutsujamme on ja mikä on identiteettimme Kristuksessa. Oma kutsumus on ymmärrettävä tässä kontekstissa; naisten on noustava, jos Jumala kutsuu, ja kutsumuksen löytämisessä ja todeksi elämisessä voi ja saa kasvaa. 

Lukukokemuksena teos on miellyttävä, koska teksti on selkeää, helppolukuista, johdonmukaista ja mielenkiintoista. Jokainen luku sisältää pohdintakysymyksiä sekä elokuva- ja kirjavinkkejä. Kirjoittaja ansaitsee erityiskiitoksen oman tarinansa ja kasvunsa avaamisesta. On rohkeaa ja tärkeää olla avoin ja näyttää myös oma inhimillisyys. 

Vaikka vielä jäämmekin odottamaan vahvaa, Raamatun naiskohtia perin pohjin selvittävää suomenkielistä opusta, tämä teos tekee lupaamansa. Kirja on mentori, ystävä ja kuin vanhempi pastori, joka on tarpeeksi rakastava, oikaiseva ja kannustava – kaikkea samaan aikaan. 

Teosta on helppo suositella kaikille seurakunnan naisille, etenkin heille, jotka kokevat jonkinlaista kutsua toimia nimenomaan seurakuntakentässä. Olisi tietysti suotavaa, että myös miehet lukisivat kirjan ihan jo siksikin, että he ymmärtäisivät, minkälaisia mietteitä, kriisejä ja pelkoja monilla naisilla meidän piireissämme on. 

Sara Saarela




40/201

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja